ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είναι περιττό το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη;

MakThes Team22 Ιουλίου 2019

Της Κατερίνας Καραμπατάκη

Η τύχη του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο ζύγι του Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτελικών στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς τις επόμενες ημέρες- ενδεχομένως και σήμερα- θα πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση.

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει σώνει και καλά να καταργηθεί ένας θεσμός που είχε τόσο καλά αποτελέσματα για την πόλη, απλά και μόνο επειδή τον είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας.

Η δουλειά που είχε κάνει το εν λόγω γραφείο (ανάμεσα σ’ αυτά ξεχωρίζουν η απόδοση στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες και της προβλήτας Α’ στο δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και το «τρέξιμο» του Μουσείου Ολοκαυτώματος) αλλά και κυρίως η αποκατάσταση της απευθείας και αδιαμεσολάβητης σχέσης της Θεσσαλονίκης και των θεμάτων της με τον πρωθυπουργό, αποτελούν μια θετικότατη παρακαταθήκη για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που δεν θα πρέπει να σβηστεί, απλά και μόνο για λόγους που σχετίζονται με πρόσωπα και ανταγωνισμούς, σχετικούς με την τοπική εξουσία και τις φιλοδοξίες τοπικών αξιωματούχων.

Να προστεθεί πως στη σημερινή της παρθενική ομιλία στη Βουλή ως εκλεγμένη βουλευτής η πρώτη επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, αφού παρέθεσε μια σειρά ζητημάτων στα οποία με αυτόν ακριβώς το μεσολαβητικό του ρόλο λειτούργησε το γραφείο πρωθυπουργού και απευθυνόμενη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε «προτείνω να ξανασκεφτείτε τη διατήρηση του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη».

Το επιχείρημα ότι το πρωθυπουργικό γραφείο περιττεύει αφού υπάρχει ΥΜΑΘ, δεν είναι ισχυρό. Το ΥΜΑΘ δεν είναι υπουργείο που έχει ως αρμοδιότητα το συντονισμό του κυβερνητικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ένα υφυπουργείο Εσωτερικών με τοπικές αρμοδιότητες. Δηλαδή ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη διαχείριση των θεμάτων ευθύνης του υπουργείου Εσωτερικών στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

Δεν έχει καμιά ουσιαστική ευθύνη επί αναπτυξιακών θεμάτων, επί θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού κτλ.

Όπως δηλαδή η ύπαρξη τόσων υπουργείων στην Αθήνα, δεν κάνει να περιττεύει ένα ισχυρό γραφείο πρωθυπουργού στο Μαξίμου, έτσι και ένα γραφείο Θεσσαλονίκης του πρωθυπουργού, μπορεί να βοηθήσει τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να έχει άμεσα πλήρη εικόνα για τα θέματα της Βόρειας Ελλάδας, όσο και τους τοπικούς φορείς, να βρίσκουν ανοιχτούς δρόμους διοχέτευσης των θεμάτων τους στον πρωθυπουργό.

Αναμένουμε αποφάσεις και επιχειρηματολογία.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.