ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγνατία Οδός: Ενιαίο e-pass για όλα τα διόδια της χώρας από τις 4 Νοεμβρίου (Βίντεο - Φωτ.)

Στέφανος Μαχτσίρας22 Οκτωβρίου 2020

Ένα ριζικά διαφορετικό τοπίο διαμορφώνεται για τους οδηγούς και τα διόδια σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, τίθεται σε πλήρη λειτουργία η διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, γεγονός που θα ωφελήσει σημαντικά τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων.

«Όλοι οι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας θα γίνουν διαλειτουργικοί, οι χρήστες θα μπορούν να προμηθευτούν χωρίς κόστος τον πομποδέκτη ακόμα και τηλεφωνικά ενώ με έναν πομποδέκτη θα διέρχονται από όλα τα διόδια της χώρας από τις 4 Νοεμβρίου», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Κωνσταντίνος Κουτσούκος. Τον πομποδέκτη θα μπορούν να προμηθευτούν και πολίτες άλλων χωρών. Οι χρήστες θα μπορούν να τον φορτίζουν και μέσα από το διαδίκτυο. Το καλύτερο σημείο για την τοποθέτησή του είναι πίσω από τον καθρέφτη. 


Αυξημένο ενδιαφέρον

Οι πομποδέκτες που έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα είναι πάνω από 15.000, εκ των οποίων ο διαχωρισμός ανάμεσα στα ελαφρά και τα βαρέα οχήματα είναι περίπου 50%-50%. Το ποσοστό διαμορφώθηκε διαμοιρασμένο λόγω του πομποδέκτη και της μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους κατόχους Ι.Χ. αφού τους παρέχεται η δυνατότητα γρήγορης διέλευσης από τους σταθμούς διοδίων της ΕΟΑΕ, ακόμα και σε περιόδους αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου.

Η ζήτηση από τους χρήστες είναι μεγάλη και γι` αυτό η ΕΟΑΕ, ενώ τώρα λειτουργεί 3 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών, θα λειτουργήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα επιπλέον Σημεία Εξυπηρέτησης. Επειδή το δίκτυο πωλήσεων EgnatiaPass βρίσκεται ακόμα στη φάση ανάπτυξης, δεν υπάρχουν ασφαλή στατιστικά στοιχεία διελεύσεων. Όσο περισσότεροι πομποδέκτες διανέμονται, τόσο θα αυξάνονται οι ηλεκτρονικές διελεύσεις.

Τα υπάρχοντα σημεία εξυπηρέτησης

Στο σταθμό διοδίων Μάλγαρα στην κατεύθυνση προς Κήπους. Το ωράριο λειτουργίας του Σ.Ε.Σ. Μαλγάρων είναι:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00 – 20:00

Σάββατο: 08:00-20:00

Κυριακή και Αργίες: 10:00 – 18:00

Στον σταθμό διοδίων Θεσσαλονίκη στην κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα. Το ωράριο λειτουργίας του Σ.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης είναι:

Δευτέρα με Παρασκευή 09:00 – 17:00

Από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 και μετά:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00 – 20:00

Σάββατο: 08:00-20:00

Κυριακή και Αργίες: 10:00 – 18:00

Στα κεντρικά γραφεία της Εγνατίας Οδού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Το ωράριο λειτουργίας του Σ.Ε.Σ. Θέρμης είναι:

Δευτέρα με Παρασκευή 09:00 – 17:00

Τα νέα σημεία εξυπηρέτησης

Στον σταθμό διοδίων Ανάληψης στην κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα

Στον σταθμό διοδίων Προμαχώνα στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη

Στον σταθμό διοδίων Ευζώνων στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη

Στον σταθμό διοδίων Παμβώτιδας στην κατεύθυνση προς Κήπους

Στο περιφερειακό γραφείο της Εγνατίας Οδού στην Αλεξανδρούπολη, Έξοδος Νο 41, Αλεξανδρούπολη.

Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. κάλεσε τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων να αγκαλιάσουν το νέο εγχείρημα. « Στηρίξτε την Εγνατία, στόχος είναι να υπάρχει σε κάθε αυτοκίνητο από τη Βόρεια Ελλάδα ένας πομποδέκτης, η Εγνατία οδός είναι το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας», επεσήμανε. «Εμείς δεν μπήκαμε στη διαδικασία να ζητήσουμε αποκατάσταση ζημιών όπως έκαναν άλλοι, και ο νοών νοείτω», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Τι αλλάζει

Οι οδηγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν και μοναδικό πομποδέκτη (e-pass) κατά τη διέλευσή του από όλους τους αυτοκινητοδρόμους: Αττική Οδός, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Εγνατία Οδός, Γέφυρα, Ολυμπία Οδός και Μορέας.

Το σχέδιο αυτό είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πολλούς μήνες τώρα ενώ από τις αρχές του καλοκαιριού διεξάγονται τεχνικές δοκιμές και έχουν ξεπεραστεί όλες οι μικρές τεχνικές δυσκολίες που υπήρχαν.

Τι σημαίνει πρακτικά

Μέχρι σήμερα ο οδηγός έπρεπε να αλλάζει μέχρι και τρεις πομποδέκτες για μία διαδρομή, τώρα με τον έναν πομποδέκτη που ήδη διαθέτει θα μπορεί να ταξιδέψει απ' άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, θα ταξιδεύει από Θεσσαλονίκη - Αθήνα με τον ίδιο πομποδέκτη του δικού του παρόχου και χωρίς να χρειαστεί να αγοράσει νέο πομποδέκτη.

Εάν ο οδηγός όταν φτάσει στα Τέμπη, έχει χρησιμοποιήσει ήδη όλο το ποσό που έχει βάλει στον πομποδέκτη του, θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει χρήματα μέσω της ιστοσελίδας του αυτοκινητοδρόμου από τον οποίο τον έχει προμηθευτεί,, πληρώνοντας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αλλιώς, θα πρέπει να έχει φορτίσει τον πομποδέκτη του με όσα χρήματα επιθυμεί, με φυσική παρουσία στα Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών του δικού του παρόχου. Δεν θα έχει όμως την επιλογή να φορτίσει τον πομποδέκτη του παρόχου του σε Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών άλλου παρόχου.

Δεν θα είναι αναγκαίο όμως πλέον ο οδηγός να προμηθεύεται και να δεσμεύει χρηματικά ποσά σε διαφορετικές συσκευές, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα όσους ταξιδεύουν περιστασιακά και όχι συνέχεια..

Αναφορικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες, θα ισχύσουν κανονικά οι προσφορές και οι συμφωνίες που είχαν γίνει μεταξύ των χρηστών και του εκάστοτε διαχειριστή.

Τα οφέλη

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα μειωθούν δραστικά οι ουρές των διοδίων και οι εκπομπές ρύπων, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των οδηγών κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής.

Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το e-pass εδώ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.