ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ευδοκία: Δείτε τη θρυλική ταινία του Αλέξη Δαμιανού που χόρεψε ζεϊμπέκικο τον πλανήτη (τρέιλερ)

MakThes Team25 Μαΐου 2023

Μια από τις σημαντικότερες και πιο εμβληματικές δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου θα προβάλλει απόψε (25/5) η τηλεόραση.

Η ταινία «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού θα προβληθεί στις 22:00 από την συχνότητα της ΕΤ2.

Ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού σινεμά, για πολλούς η πιο σπουδαία, και ο μύθος που δημιουργήθηκε γύρω απ' αυτή όσο περνούσαν τα χρόνια αφορά σε μεγάλο βαθμό το Ζεϊμπέκικο του Λοίζου και τα υπόλοιπα μουσικά κομμάτια που έγραψε ο Μάνος.

Η «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1971.

Στις 28 Μαρτίου του 1971 στις Κάννες, πήρε το βραβείο των Cineclubs της Γαλλίας.

Η Μαρία Βασιλείου κέρδισε το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η πρωταγωνίστρια-που μιλούσε με μεγαλύτερη ευκολία αγγλικά, παρά ελληνικά- ντουμπλαρίστηκε και η φωνή που ακούμε στην ταινία είναι αυτή της Ελένης Ροδά.

Υπόθεση

Ένας λεβεντόκορμος και μπρούτος λοχίας, ο Μπάσκος, γνωρίζει σε μια ταβέρνα μια μοναδικής ομορφιάς και ζωικότητας πόρνη, την Ευδοκία και την ερωτεύεται. Εκείνη τον ξεχωρίζει απ’ τους άλλους άντρες κι αρχίζει να κάνει παρέα μαζί του, αλλά ο προστάτης κι αγαπητικός της αντιδρά βίαια. 

Ο σύντομος ερωτικός δεσμός των δύο νέων οδηγείται σε ποικίλες αμφιταλαντεύσεις. Όταν όμως ο λοχίας απολύεται και είναι έτοιμος να ριχτεί στη μάχη της ζωής, ο προστάτης της Ευδοκίας και οι φίλοι του επανέρχονται, τον ξυλοκοπούν και του παίρνουν την κοπέλα για να συνεχίσουν να την εκμεταλλεύονται.

Σενάρο-Σκηνοθεσία: Αλέξης Δαμιανός

Ηθοποιοί: Αγαγιώτου Κουλα, Κατακουζηνός Νάσος, Ζορμπάς Χρήστος, Βασιλείου Μαρία

Δείτε το τρέιλερ


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.