ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δολοφονία Άλκη - Η γεωγραφία του τρόμου: Το δρεπάνι το είχε ο 10ος, το στειλιάρι ο 11ος και το καραμπίτ ο 9ος

Βιολέτα Φωτιάδη20 Φεβρουαρίου 2023

Με την κατάθεση του δεύτερου κατά σειρά αστυνομικού του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Δ.Β., συνεχίζεται για 10η μέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των φίλων του.

Από το βήμα του μάρτυρα ο αστυνομικός ανέφερε λεπτομερώς τη σειρά με την οποία συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι, το «ρόλο» που φαίνεται να είχε ο καθένας από αυτούς πριν αλλά και κατά την επίθεση – όπως προκύπτει από τις καταθέσεις τους-, τις θέσεις στα αυτοκίνητα και τις μεταξύ τους σχέσεις, τα αντικείμενα που κουβαλούσαν και τη σειρά με την οποία αποβιβάστηκαν από τα αυτοκίνητα και επιβιβάστηκαν ξανά σε αυτά.

Ο αστυνομικός εξήγησε πως, μετά τη σύλληψη του 1ου κατηγορούμενου εκδόθηκαν και τα εντάλματα των υπολοίπων εκτός του τελευταίου καθώς δεν είχαν γίνει ακόμα γνωστά τα στοιχεία του. Οικειοθελώς προσήλθαν στις αρχές ο 4ος, ο 9ος και ο 12ος κατηγορούμενος. Κανένας από τους 12 δεν παραδέχθηκε ότι κατάφερε χτύπημα στον Άλκη ενώ ο αστυνομικός τόνισε πως ο 3ος κατηγορούμενος ήταν εκείνος που είπε και τα περισσότερα στην Υπηρεσία. Επίσης, ο μάρτυρας ανέφερε πως κατά τη σύλληψή του ο 6ος κατηγορούμενος είπε πως «έχετε πιάσει λάθος άτομο».

«Προσήλθε οικειοθελώς ο 12ος, ανέφερε ότι ήταν οδηγός του Polo, συμμετείχε στην επίθεση και συγκεκριμένα είπε ότι του τηλεφώνησε αργά το βράδυ ο 9oς, του ζήτησε να πάει στο σύνδεσμο, πήγε είδε γύρω στα 30 άτομα αλλά ήξερε μόνο τον 9ο, μπήκαν στο αυτοκίνητο, πήραν άλλους δύο που δεν τους γνώριζε και ακολούθησε τα άλλα δύο αμάξια χωρίς να ξέρει που πάνε και γιατί. Όταν έφτασαν στην Πλαστήρα είδε τα δύο αυτοκίνητα που σταμάτησαν, τρόμαξε και ενστικτωδώς είπε ότι έστριψε στη Γαζή. Του είπαν να σταματήσει στην πολυκατοικία και ισχυρίστηκε ότι δεν κατέβηκε. Έγινε το περιστατικό, μπήκαν στα αμάξια και ο 10ος είπε "το άφησα μέσα".

Πήγαν σε σημείο που του υπέδειξαν πάλι οι άλλοι τρεις σε μία γέφυρα στον περιφερειακό, πέταξαν όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, άφησε τα άτομα πλησίον της Νεάπολης και πήγε στο σπίτι του στο κέντρο. Την επόμενη μέρα τον επισκέφθηκε ο 9ος και του είπε ότι ένα από τα παιδιά εχθές απεβίωσε», σημείωσε ο αστυνομικός.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην αστυνομία ο 3ος κατηγορούμενος, πριν την επίθεση οι περισσότεροι προσήλθαν σταδιακά στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού όπου και αποφασίστηκε να κινηθούν εναντίον οπαδών του ΑΡΗ ως αντίποινα για το επεισόδιο που είχε προηγηθεί στο Ωραιόκαστρο σε βάρος οπαδών του ΠΑΟΚ. Μάλιστα, ο 3ος κατηγορούμενος φαίνεται να υπέδειξε τον 1ο ως «αυτόν που κάνει κουμάντο» στα άτομα νεαρής ηλικίας του συνδέσμου και ήταν εκείνος που ξεκίνησε να τηλεφωνεί σε άλλους οπαδούς προκειμένου να ενημερωθεί που υπάρχουν οπαδοί του ΑΡΗ και πόσοι είναι στο κάθε σημείο.

«Επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητα και ο καθένας ήξερε που θα κάτσει, έκατσαν κοντά σε εκείνους που ήξερε περισσότερο. Μετέβησαν όλοι μαζί στη Χαριλάου, έκαναν βόλτες στην περιοχή, μέσα από τα στενά, απέφυγαν να περάσουν μπροστά από το γήπεδο του ΑΡΗ, και όταν έφτασαν στην Πλαστήρα το Polo έστριψε στη Γαζή», είπε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός και συμπλήρωσε πως «όταν έφτασε το Polo μπροστά στα σκαλοπάτια (της πολυκατοικίας που ήταν ο Άλκης και οι φίλοι του) κατέβηκαν τρία άτομα και ρώτησαν τα παιδιά τι ομάδα είναι. Απάντησαν ότι είναι ΑΡΗΣ και έγινε ταυτόχρονη επίθεση από τα άτομα που ήταν στο Polo και τα άλλα αμάξια. Ήταν γρήγορη η επίθεση, επιτέθηκαν πρώτοι αυτοί από το Polο γιατί ήταν πιο κοντά».

Αναφορικά με τα αντικείμενα που έφεραν μαζί τους ο μάρτυρας κατέθεσε ενώπιον του ΜΟΔ πως «ο 10ος κατηγορούμενος είπε ότι τα αντικείμενα τα πήραν όλα από το Polo» και όταν ένας εκ των κατηγορουμένων ερωτήθηκε αν έχουν μαζί τους όσα θα… χρειάζονταν για την επίθεση εκείνος απάντησε πως «ότι χρειαστεί υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο». «Από την έρευνα προέκυψε ότι το δρεπάνι το είχε ο 10ος, το στειλιάρι ο 11ος και το καραμπίτ ο 9ος. Όλοι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν από μόνοι τους τι αντικείμενο θα έπαιρνε μαζί του.», είπε ο αστυνομικός.

Οι περισσότεροι εκ των 12 πάντως ήταν εξαρχής αρνητικοί και δεν έδωσαν πολλές πληροφορίες στις αρχές. Ο 1ος φαίνεται να «λύγισε», σύμφωνα με τον μάρτυρα, υποκύπτοντας στην πίεση που ασκούσε το τεταμένο κλίμα των ημερών και «έσπασε» όταν έμαθε πως ο υπεύθυνος ασφαλείας του ΠΑΟΚ είχε χαρακτηριστεί τα άτομα που ενεπλάκησαν στην επίθεση ως «ζώα» και ότι «δεν ανήκαν στην οικογένεια του ΠΑΟΚ». 

Ο φίλος του Άλκη μπορεί να είχε καταλήξει αν δεν επενέβαινε άμεσα το ΕΚΑΒ

 Ο αστυνομικός μίλησε και για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο φίλος του Άλκη, Α.Β., που παρέμεινε μαζί του στο σημείο μέχρι το τέλος. Ο νεαρός ήταν βαριά τραυματισμένος, σε σοβαρή κατάσταση, όπως είπε ο αστυνομικός, και μπορεί να είχε μοιραία κατάληξη αν δεν επενέβαινε άμεσα το ΕΚΑΒ. 

Δεν κατάλαβαν τι έχει γίνει – Φώναξαν συνθήματα της ομάδας τους από τα κρατητήρια 

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κούγια για το αν κάποιος από τους κατηγορούμενους προέτρεψε κατά τη διάρκεια της επίθεσης τους υπόλοιπους να σταματήσουν ο αστυνομικός είπε πως κανένας δεν προέβη σε κάτι τέτοιο και μάλιστα ακόμα και μετά την σύλληψή τους δεν φαίνεται να είχαν καταλάβει ακριβώς τι έχει γίνει: «Ήταν μέσα στα κρατητήρια ήρθε να τους δει ένας φίλος του και τους φώναξε «κρατάτε γερά» και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα της ομάδας τους».

Ένταση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Ένταση δημιουργήθηκε από την πλευρά της πολιτικής αγωγής όταν ένας εκ των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα ο 12ος κοίταξε τον Αλέξη Κούγια όταν εκείνος αναφέρθηκε στο ποινικό παρελθόν του (ότι είχε κατηγορηθεί το 2019 για μία ληστεία στην Αθήνα με την υπόθεση να «μπαίνει» στο αρχείο). 

Ο κ. Κούγιας άρχισε να του φωνάζει κατ’ επανάληψη «τι με κοιτάς έτσι» και οι συνήγοροι υπεράσπισης  απάντησαν «γιατί απαγορεύεται να κοιτάει;» ενώ κάποιοι από το ακροατήριο φώναξαν πως «πρέπει να έχει σκυμμένο το κεφάλι και μόνο να ακούει».

Καμία μεταμέλεια

Ερωτηθείς από τον συνηγόρου του 3ου κατηγορουμένου αν ο εντολέας του εξέφρασε τη μεταμέλεια του και συνεργάστηκε με τις αρχές ο αστυνομικός απάντησε πως «συνεργάστηκε» αλλά επέμεινε «κατηγορηματικά» πως μετά τη σύλληψη των 12 εμπλεκόμενων «κανένας από τους κατηγορούμενους δεν επέδειξε την παραμικρή μεταμέλεια. Ήταν μόνο λόγια απλά για να τα λένε».

Η δίκη διεκόπη και επόμενη δικάσιμος ορίστηκε στις 2 Μαρτίου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.