ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Τι συνέβη πραγματικά με τα σκουπίδια, πού έχει δίκιο ο Ζέρβας και πού άδικο

Νίκος Ηλιάδης02 Δεκεμβρίου 2022

Η κόντρα της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης με τους εργαζόμενους, που είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει η πόλη σκουπίδια εξ αιτίας της αποχής των εργαζομένων από το έργο της αποκομιδής, έλαβε τέλος το βράδυ της Τετάρτης. Το Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη την κινητοποίηση, ενώ νωρίτερα το σωματείο είχε αποφασίσει αναστολή της αποχής.

Δύο ημέρες νωρίτερα ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου είχε καταγγείλει ότι μια μικρή μειοψηφία 124 εργαζομένων σε σύνολο 2.300 αποφάσισαν τις κινητοποιήσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι «η διοίκηση του δήμου και εγώ προσωπικά ποτέ δεν βρεθήκαμε απέναντι από τους εργαζόμενους. Ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματά τους που αφορούν στην παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, στην καταβολή υπερωριών και διευθετήσαμε οικονομικές εκκρεμότητες παλαιότερων διοικήσεων».

Σε κάποια πράγματα ο δήμαρχος έχει δίκιο, σε κάποια άλλα όμως, δίκιο έχουν οι εργαζόμενοι. Εξηγούμαι. Στη γενική συνέλευση έλαβαν μέρος περί τους 350 εργαζόμενους, αλλά κατά την ώρα της ψηφοφορίας είχαν μείνει περί τους 200 και κάτι.

Εκεί κατατέθηκαν δύο προτάσεις.

Η πρώτη από την πλευρά της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου η οποία προέβλεπε συνέχιση της αποχής από την υπερωριακή απασχόληση τις Κυριακές.

Η δεύτερη κατατέθηκε από τη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) και προέβλεπε αποχή διαρκείας από το έργο της αποκομιδής.

Η δεύτερη πρόταση έλαβε 124 ψήφους έναντι 78 που πήρε η πρώτη κι έτσι ξεκίνησε η αποχή. Συνεπώς σε αυτό ο κ. Ζέρβας έχει δίκιο. Δεν μπορεί, πράγματι, μια τόσο σημαντική απόφαση, όπως η αποχή από το έργο της αποκομιδής, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία και την εικόνα της πόλης, να λαμβάνεται από οικτρές μειοψηφίες. Ασχέτως εάν τηρούνται ή όχι όσα προβλέπονται από τον σχετικό νόμο περί συνδικαλισμού, τέτοιου είδους αποφάσεις οφείλουν να έχουν τη μέγιστη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση, κάτι που εδώ απ’ ό,τι φαίνεται δεν συνέβη.

Σε όλα τα υπόλοιπα όμως το περισσότερο δίκιο το έχουν οι εργαζόμενοι. Ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι «ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματά τους που αφορούν στην παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, στην καταβολή υπερωριών και διευθετήσαμε οικονομικές εκκρεμότητες παλαιότερων διοικήσεων» δεν απηχεί την πραγματικότητα.

Κυκλοφορώντας το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της πόλης, μόλις είχαν βγει τα πρώτα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή, μέσα στο ψιλόβροχο, διαπίστωσα ότι πολλοί εργαζόμενοι, αντί για αδιάβροχο «φορούσαν» σακούλες σκουπιδιών για να προστατευτούν από τη βροχή!

Απόδειξη ότι οι άνθρωποι στερούνται Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) κι ας ισχυρίζεται ο δήμαρχος ότι έχει ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα. Η πραγματικότητα, σύμφωνα και με πηγές της διοίκησης, έχει ως εξής: όταν ανέλαβε η διοίκηση Ζέρβα τον Σεπτέμβριο του 2019 οι εργαζόμενοι στερούνταν ΜΑΠ. Αντ’ αυτού η διοίκηση Μπουτάρη τους είχε διαθέσει κάποια χρήματα εφάπαξ προκειμένου να τα αγοράζουν οι ίδιοι από την ελεύθερη αγορά.

Στο μεταξύ, τον Ιούνιο του 2019 είχε ψηφιστεί νόμος βάσει του οποίου οι δήμοι θα έπρεπε να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς για την προμήθεια ΜΑΠ και τη διάθεσή τους στους εργαζόμενους.

Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν είκοσι και πλέον μήνες για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, τον Μάιο του 2021. Και χρειάστηκαν και άλλοι 18 μήνες για να τελεσφορήσει. Σύνολο δηλαδή, τρία και πλέον χρόνια!

Βεβαίως, οι μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε αυτούς τους διαγωνισμούς είναι γνωστές, ωστόσο, η διοίκηση επέδειξε μεγάλη βραδύτητα στην εκκίνηση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του δημαρχιακού μεγάρου ο διαγωνισμός έχει πλέον ολοκληρωθεί και μέσα στις προσεχείς ημέρες πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους ώστε να ξεκινήσει η προμήθεια των ΜΑΠ και η διάθεσή τους στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μάλιστα, ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, είναι για τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνει και άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν αυτών της καθαριότητας.

Για όσο διάστημα ο δήμος αδυνατούσε, για διάφορους λόγους, να χορηγήσει ΜΑΠ στους εργαζόμενους, όφειλε ανταποδοτικά να τους δώσει ένα ποσόν. Όμως και εδώ φαίνεται πως υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, η εισήγηση της αρμόδιας γενικής διευθύντριας ήταν να δοθούν 250 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, ποσό το οποίο όμως δεν βρίσκει σύμφωνους τους εργαζόμενους οι οποίοι το προσδιορίζουν στα 800 έως 1.300 ευρώ, αναλόγως της θέσης του εργαζόμενου.

Η διαφωνία αυτή δεν κατέστη δυνατόν να διευθετηθεί με αποτέλεσμα να επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις σχέσεις διοίκησης – εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει εισήγηση για τη χορήγηση των 250 ευρώ «τόσα μπορεί να χορηγήσει νομίμως ο δήμος και εάν οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι δικαιούνται περισσότερα, αυτά μπορούν να δοθούν μόνον έπειτα από δικαστική απόφαση».

Ένα άλλο σημείο τριβής είναι η καθυστέρηση στην καταβολή των υπερωριών. Οι τελευταίες καταβολές έγιναν τον περασμένο Αύγουστο. Η διοίκηση το αποδίδει αυτό στις συνήθεις για το δημόσιο, αργόσυρτες διαδικασίες με τις οποίες διεκπεραιώνουν οι υπηρεσίες αυτές τις υποθέσεις.

«Τέτοιες ή και μεγαλύτερες καθυστερήσεις υπήρχαν πάντα και αφορούν και άλλους εργαζόμενους, όχι μόνον της καθαριότητας», σημειώνει πηγή της διοίκησης. Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να αποτελεί μια μόνιμη δικαιολογία καθώς χρέος της (κάθε) διοίκησης είναι να θεραπεύει αυτές τις παθογένειες και όχι να τις χρησιμοποιεί ως άλλοθι.

Τελευταίο σημείο τριβής ήταν η πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης τις Κυριακές. Οι εργαζόμενοι ζητούν αυτές να αμείβονται με προσαύξηση 75% αντί 25% όπως σήμερα και να γίνεται ταυτόχρονα ένας καλύτερος προγραμματισμός του προσωπικού.

Κι εδώ, απ’ ό,τι φαίνεται, υπήρξε αβελτηρία και τώρα η διοίκηση διαβεβαιώνει ότι από την προσεχή Κυριακή 4 Δεκεμβρίου η υπερωριακή απασχόληση τις Κυριακές θα πληρώνεται με προσαύξηση 75%.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.