ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Διχάζει ο περιορισμός κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία

Δημήτρης Λαζόπουλος06 Απριλίου 2020

Τα τηλεοπτικά πλάνα, η εικόνα στα καλάθια σκουπιδιών και ο φόβος ενόψει βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, ήταν οι βασικές παράμετροι για τον περιορισμό κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία, όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» πηγές από το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Υπήρχαν ενδείξεις για την αυξημένη επισκεψιμότητα πολιτών από την υπηρεσία καθαριότητας, καθώς περισυνελέγησαν περίπου 150 γεμάτες σακούλες απορριμμάτων την Κυριακή 29 Μαρτίου, ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές, υπερασπίζοντας τη ληφθείσα απόφαση.

Από την άλλη βέβαια, δεν υπήρχε καταμέτρηση του αριθμού των πολιτών κατά τη διάρκεια των ημερών της καραντίνας, παρά μόνο εμπειρική επιτήρηση από ανθρώπους του δήμου, παραδέχονται οι πηγές. «Υπήρχε πρόβλημα τα Σαββατοκύριακα» τονίζουν οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν ότι η δημοτική αρχή φοβόταν το ενδεχόμενο αύξησης της επισκεψιμότητας τις επόμενες ημέρες λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης του καιρού.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά της απόφασης, ο δήμος εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων στην κυβέρνηση, η οποία καθορίζει το ακριβές πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σε πνεύμα συνεννόησης, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, κατά την πρώτη ημέρα κλεισίματος της Νέας Παραλίας, την Τρίτη 31 Μαρτίου, «όλα κύλησαν ομαλά» και από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ., οπότε η παραλία είναι προσβάσιμη (εκτός των Σαββατοκύριακων), θεωρούν από το γραφείο του Κ. Ζέρβα. Συμπληρώνουν δε πως δεν παρατηρήθηκε αύξηση της κίνησης σε μικρές οδούς, σημειώνοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος στη Νέα Παραλία (σ.σ. πριν το λουκέτο) δεν ήταν από την περιοχή, αλλά από ολόκληρη την πόλη».

Αδύνατη η καταμέτρηση θεωρεί η αστυνομία

Αξιωματικοί από το γραφείο Τύπου της αστυνομίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μίλησαν στη «ΜτΚ», τονίζουν πως δεν έγινε καταμέτρηση των περιπατητών κατά τις ημέρες της καραντίνας, ούτε με επίγεια, ούτε με εναέρια μέσα, διότι οι αριθμοί που θα προέκυπταν θα ήταν ασαφείς. «Δεν είναι ένας αποστειρωμένος χώρος με μία είσοδο και έξοδο. Έχει πάνω από 15 εισόδους που μπορεί κάποιος να μπαινοβγαίνει», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές. Ακόμη και στις παραβάσεις που βεβαιώνονται σε όσους δεν ενημερώνουν γραπτώς για τις κινήσεις έξω από το σπίτι τους, όπως η σωματική άσκηση, δεν είναι δυνατή η διατήρηση στατιστικών στοιχείων για τους τόπους όπου καταγράφηκε η παράβαση, διότι ο συνολικός αριθμός τους είναι αρκετά μεγάλος, λένε οι πηγές.

Αντιπολιτευτικά «βέλη»

Σφοδρή κριτική στην απόφαση για περιορισμό της κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία εξαπέλυσε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Θεσσαλονίκη Μαζί», χαρακτηρίζοντας το μέτρο «επικοινωνιακό» και «εύκολη λύση» η οποία υπάκουσε «σε υπερβολικά ή υποκινούμενα ρεπορτάζ». Ακολούθως η «Θεσσαλονίκη Μαζί» κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου ότι ούτε συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ., ούτε συζήτησε με τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Για «αστειότητες» κάνει λόγο στη «ΜτΚ» η δημοτική σύμβουλος της «Θεσσαλονίκη Μαζί», Μαρία Πασχαλίδου. «Να κοιτάξει πρώτα τους εργαζόμενους που δεν έχουν ούτε γάντια, ούτε μάσκες και αναγκάζονται και παίρνουν οι ίδιοι», αντιπροτείνει και προσθέτει πως ο δήμος θα έπρεπε να είχε προβεί σε ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αυτοπεριορίζονται.

Σχολιάζοντας το ωράριο 8 π.μ.- 2 μ.μ. προσβασιμότητας της Νέας Παραλίας, η κ. Πασχαλίδου διερωτάται αν «αυτές τις έξι ώρες δεν μπορεί να γίνει συνωστισμός γιατί αυτοί του 24ώρου θα πάνε μέσα σε έξι ώρες».

Έκκληση στους αρμόδιους να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τα περιοριστικά μέτρα, όσων έχουν βεβαίωση γιατρού για καθημερινή άσκηση απευθύνει ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Μιλώντας στη «ΜτΚ» εγκαλεί τη δημοτική αρχή, παρατηρώντας πως «αν είχαν κάποιο σχέδιο και κάποιες προτάσεις θα μπορούσαν να συζητηθούν στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που ήταν δια περιφοράς».

Συνολικά η «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε λόγο για «επικοινωνιακές επιδιώξεις» με στόχο «να μεταφέρουν στο λαό τις δικές τους ευθύνες» και «ειδικά όταν λείπουν οι θετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ειδικότερα δε σε ζητήματα αρμοδιότητας του δήμου». Υπενθυμίζει, δε, πως «μόλις πριν λίγες ημέρες 250 σχολικοί καθαριστές συγκεντρώθηκαν στο χώρο του ΣΜΑ με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, ο ένας πάνω στον άλλο, παρά τα μέτρα κατά του συνωστισμού».

Ο Βασίλης Γάκης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» θεωρεί πως «κατά περιόδους υπήρχε μία συγκέντρωση. Βέβαια σε πολλές των περιπτώσεων, οι αποστάσεις μεταξύ των ατόμων τηρούνταν. Δεν είναι μόνο το αν τηρώ την απόσταση, αλλά και η εικόνα η οποία δίνεται» και εξέπεμπε μία «αρνητική εικόνα» χαλάρωσης, σύμφωνα με τον ίδιο. «Θα μπορούσε να γίνει μία έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα, αλλά για να λάβουν αυτή την απόφαση, σημαίνει ότι συνέτρεχαν και άλλοι ειδικοί λόγοι που αυτή τη στιγμή δεν τους γνωρίζω», εικάζει ο κ. Γάκης.

Απαντώντας στην κριτική, «κύκλοι» του Κ. Ζέρβα σημειώνουν στη «ΜτΚ» ότι «στα ζητήματα δημόσιας υγείας που έχουν μία τέτοια κρισιμότητα, που λέει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ότι κάθε στιγμή μετράει, δεν είναι ζήτημα διαβούλευσης. Εδώ δρούμε υπέρ της δημόσιας υγείας, ή δεν δρούμε καθόλου. Είναι μία ιδιάζουσα συνθήκη».

Το τηλεφώνημα του προέδρου του ΠΙΣ

Υπέρμαχος του μέτρου δηλώνει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας την οποία συμβουλεύεται η κυβέρνηση. «Όταν το συζήτησα με τον δήμαρχο, του είπα ότι έπρεπε να γίνει», αποκαλύπτει στη «ΜτΚ» ο κ. Εξαδάκτυλος και εξηγεί πως η άποψή του εδράζεται στις εικόνες της τηλεόρασης και στις «εικόνες που είδα με τα ματάκια μου». Διευκρινίζει βέβαια πως το ζήτημα δεν γνωρίζει να συζητήθηκε στην επιστημονική επιτροπή. Κατά την άποψη του κ. Εξαδάκτυλου η πλειοψηφία των πολιτών αυτοπεριορίζεται, «αλλά η μειοψηφία είναι αρκετή για να κάνει τη ζημιά» και το μήνυμα που έχει ήδη στείλει στον κ. Ζέρβα και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, είναι ότι «δεν θα κάνουν καθόλου άσχημα να είναι πιο αυστηροί από αυτό που πιστεύουν ότι πρέπει να είναι, συνολικά».

Πρ. Νικηφορίδης: Σωστό, ή λάθος, πρέπει να συντονιστούμε

Δεν υπάρχει κάποιος υπολογισμός για τη μέγιστη δυνατή χωριτικότητα πολιτών στη Νέα Παραλία, δηλώνει στη «ΜτΚ», ο αρχιτέκτονας του έργου, Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Υπογραμμίζει πως «από την εμπειρία μας αυτή την εποχή δεν υπήρχε ποτέ τόσο μεγάλη συγκέντρωση κόσμου» και σημειώνει για τα τηλεοπτικά πλάνα: «Με τηλεφακό μπορείς να δείξεις μια πυκνότητα που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα γιατί τους φέρνεις όλους πάρα πολύ κοντά».

Βέβαια ξεκαθαρίζει πως η Νέα Παραλία δεν μπορεί να ελεγχθεί, διότι έχει πολύ μεγάλο μήκος, 3,5 χιλιόμετρα και πολλές εισόδους. «Αριστερά στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα, χώροι πρασίνου, το οποίο δεν είναι απαγορευμένη περιοχή», υπενθυμίζει προς τους πολίτες και ξεκαθαρίζει ότι «οι άρχοντες της πόλης πήραν μια απόφαση. Δεν ξέρω αν είναι σωστή, ή λάθος γιατί δεν έχω τα δεδομένα. Ως πολίτες πρέπει να συντονιζόμαστε με τις οδηγίες που υπάρχουν». Τέλος ο κ. Νικηφορίδης τονίζει την ανάγκη δημιουργίας νέων δημόσιων χώρων, αναφέροντας πως αν υπήρχαν πάρκα και αν είχε ολοκληρωθεί η επέκταση της παραλίας μέχρι το «Παλατάκι», δεν θα ετίθετο θέμα περιορισμού της κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.05 Απριλίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.