ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Παπαστεργίου: Να πάμε την Κεντρική Μακεδονία εκεί που της αρμόζει

Χριστίνα Χαλεπλίδου16 Δεκεμβρίου 2018

O υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας με την υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του κόμματος στην πόλη ως γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του κινήματος. Διαθέτει όμως σημαντική εμπειρία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την «Πρωτοβουλία».

Αποφασίσατε να διεκδικήσετε την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ. Σε τι αποβλέπει η υποψηφιότητά σας πέρα από την καταγραφή των δυνάμεων του κινήματος στην περιοχή; Θα δώσετε τη μάχη μέσα από την περιφέρεια;

Θέλω να είμαι πολιτικά καθαρός και ειλικρινής. Έχω μία συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα και εκφράζω έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Γι’ αυτό παραμένω γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής ταυτόχρονα ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Κυρίως όμως, από φοιτητής, είμαι ενεργός πολίτης. Θέλουμε να εκφράσουμε τους δημιουργικούς πολίτες, τους ανθρώπους που πασχίζουν μόνοι, σε αντίξοες συνθήκες, να αλλάξουν τη ζωή τους. Άρα ο στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε ένα ευρύ ψηφοδέλτιο, ανοικτό, στο οποίο ο κάθε πολίτης θα μπορεί να δει τον εαυτό του, τη δική του προσπάθεια. Διαμορφώνουμε ήδη τις προγραμματικές μας θέσεις, μαζί με τους παραγωγούς, σε κάθε τομέα της οικονομίας και σε κάθε χώρο της περιφέρειάς μας. Με τους αγρότες, τους άλλους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ανθρώπους του επιχειρείν, τους ερευνητές και τους επιστήμονες, τους νέους αλλά και τους έμπειρους απόμαχους της ζωής. Έτσι, πολύ πριν από την επίσημη προεκλογική περίοδο, θα είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε πειστικά την υποστήριξη των ενεργών πολιτών. Των ανθρώπων που γνωρίζουν τι θα πει να μοχθείς και να αγωνιάς. Να πάμε, μαζί τους, με πράξεις, την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας όχι απλώς ένα βήμα μπροστά αλλά στη θέση που της αρμόζει, σύμφωνα με τις δυνατότητές της.

Τι καταλογίζετε κυρίως στον Απόστολο Τζιτιζικώστα; Τι δεν έκανε που θα μπορούσε ή θα έπρεπε να κάνει στη διάρκεια της θητείας του;

Ο κ. Τζιτζικώστας θα μπορούσε να κάνει πολλά κατά τη διάρκεια της θητείας του. Δυστυχώς έκανε ελάχιστα. Θα μπορούσα να περιγράψω τη θητεία του ως περιφερειάρχη ως εξής: ανυπαρξία επί της ουσίας και αδράνεια για το μέλλον. Το βλέμμα του κ. Τζιτζικώστα είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή και όχι στην Κεντρική Μακεδονία. Και αν οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας είχαν επιλέξει αλλιώς, τώρα θα είχε αφήσει τη Βασιλίσσης Όλγας για την οδό Πειραιώς στο Μοσχάτο. Έχω επισκεφτεί ήδη όλους τους νομούς της περιφέρειας και όχι μόνο μία φορά. Μίλησα με πολίτες και συνάντησα θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς. Το συμπέρασμα είναι ένα, η απουσία της περιφέρειας. Η νυν διοίκηση δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 - 2027 του ΕΣΠΑ. Ιδρύει οργανισμούς όπως η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη», οι οποίοι μένουν αδρανείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίφημη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, που τόσο πολύ διαφημίζει ο κ. Τζιτζικώστας. Μπορεί στους αριθμούς να εμφανίζεται υψηλή, ωστόσο πρόκειται για αντιστροφή της πραγματικότητας. Έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, που υλοποιούνται καθυστερημένα με ευθύνες της παράταξης Ψωμιάδη - Τζιτζικώστα και έργα που έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από το κεντρικό κράτος, όπως είναι οι κόμβοι στην περιφερειακή της Θεσσαλονίκης ή το μετρό, που στην ουσία στερούν πόρους από την περιφέρειά μας, εξυπηρετώντας χρηματοδοτικά και πολιτικά την κυβέρνηση, εμφανίζονται ως η βάση της επιτυχίας. Γι’ αυτό και σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Κεντρική Μακεδονία από 7η σε σύνολο 13 περιφερειών της Ελλάδας το 2008 έπεσε στην 9η θέση σήμερα, ενώ είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. Γιατί τα χρήματα δεν πιάνουν τόπο. Καλύπτουν επικοινωνιακές ανάγκες και προγραμματικές ανυπαρξίες. Θυμίζω ακόμη ότι ο κ. Τζιτζικώστας, που διαδέχτηκε το 2013 τον κ. Ψωμιάδη, στις εκλογές του 2014 είχε την επίσημη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων του κ. Καμμένου. Η παράταξή του, η Νέα Δημοκρατία, ούσα στην κυβέρνηση τότε και έχοντας πρωτογενή πληροφόρηση για το τι συμβαίνει, στις δράσεις της περιφέρειας, επέλεξε άλλον υποψήφιο, τον κ. Ιωαννίδη. Κι αυτό κάτι δείχνει.

Ως μέλος της «Πρωτοβουλίας» και ενεργός δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη πώς βλέπετε την πορεία της μετά την απόφαση του δημάρχου να αποχωρήσει μετά τη λήξη της θητείας του;

Ο Γιάννης Μπουτάρης ως δήμαρχος άνοιξε την πόλη, της έδωσε ταυτότητα και φήμη και συμμάζεψε τα οικονομικά του δήμου. Το πρόσημο της διοίκησης Μπουτάρη στο δήμο είναι πολύ θετικό.

Είναι κοινός τόπος για όσους στήριξαν την «Πρωτοβουλία» το 2010 και το 2014 ότι το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό σημαίνει ότι η «Πρωτοβουλία» 2019 οφείλει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, να ετοιμάσει το σχέδιό της για τη Θεσσαλονίκη της νέας εποχής. Μέσα από μια ανοιχτή διαβούλευση στο εσωτερικό της και στην πόλη να αναδειχτεί ο νέος επικεφαλής. Χρειαζόμαστε υπερβάσεις, γενναιότητα και όχι περιχαρακώσεις.

Διακρίνετε προσπάθεια προσεταιρισμού της Πρωτοβουλίας ή κάποιων μελών της από κόμματα κάποιους υποψηφίους δημάρχους, όπως υποστηρίξατε αποχωρώντας από σύσκεψη της δημοτικής παράταξης την προηγούμενη εβδομάδα;

Υποστήριξα δημόσια, αποχωρώντας από τη συνάντηση της «Πρωτοβουλίας», ότι δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει κόμμα, το οποίο έχει ήδη υποδείξει τον υποψήφιό του. Αυτό που πιστεύω είναι ότι η Πρωτοβουλία πρέπει να έχει αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά χαρακτηριστικά.

Τι θα κάνει στο δήμο Θεσσαλονίκης το ΚΙΝΑΛ;

Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, θα συμβάλουμε ώστε η πόλη να μη γυρίσει στο παρελθόν και να έχει τη συνέχεια που της αξίζει. Το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει την απόφαση και τον υποψήφιο της «Πρωτοβουλίας», εφόσον δεν θα υπονομεύει τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της και θα εγγυάται τη συνέχεια της θετικής πορείας. Μοναδικό μας μέλημα είναι η Θεσσαλονίκη και οι κάτοικοί της. Η ανοιχτή και ελπιδοφόρα προοπτική.

Ως γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του κόμματος βλέπετε στον ορίζοντα και τις εθνικές, εκτός από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιστεύετε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει περιθώρια να ανακάμψει ή φοβάστε ότι θα μείνει καθηλωμένο στα χαμηλά ποσοστά που του δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις;

Το Κίνημα Αλλαγής αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη εκδοχή της Δημοκρατικής Παράταξης. Ιστορικά, ύστερα από κάθε εθνική κρίση, η Δημοκρατική Παράταξη που πάντα σήκωνε, σχεδόν μόνη, το βάρος της εξόδου, ανασυνέτασσε τις δυνάμεις της και γινόταν, εκ νέου, ο εκφραστής της προοδευτικής πλειοψηφίας. Από τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Νικόλαο Πλαστήρα και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή είναι η ιστορία και η πορεία μας, αυτή θα είναι πάντα η μοίρα και η ευθύνη μας. Έτσι θα συμβεί και στην εποχή μας. Οι προοπτικές είναι μεγάλες. Απέναντι στον επικίνδυνο για τη χώρα λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στη συντήρηση της ΝΔ, οι πολίτες έχουν πλέον την απάντηση. Τη Δημοκρατική Παράταξη. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα αποτυπωθεί και το βράδυ των εκλογών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Δεκεμβρίου 2018

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.