ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς πελάτες και με πολύ άγχος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Σοφία Χριστοφορίδου14 Ιουνίου 2020

Οι ξενοδόχοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και… την ψυχή στο στόμα, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι σώζεται από μια χαμένη σεζόν. Μόλις το 30% των ξενοδοχείων θα λειτουργήσουν από αύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου, ενώ τα δύο τρίτα θα ακολουθήσουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Τον δε Ιούλιο η πληρότητα δεν θα ξεπεράσει το 20%, ενώ κάποιες μεγάλες μονάδες δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, ελλείψει κρατήσεων. Δεν λείπουν όμως μόνο οι κρατήσεις αλλά και τα κεφάλαια κίνησης. «Πώς θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες χωρίς κεφάλαια κίνησης; Ό,τι ήταν να εγκρίνουν οι τράπεζες το ενέκριναν και τώρα περιμένουμε από το ΕΤΑΝ. Περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει με την επιδότηση εργασίας για να δούμε τα κόστη μας. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τους tour operators να ζητούν εκπτώσεις της τάξης του 20%, 30% ακόμη και 40%» επισημαίνει.

Κρατήσεις για το 2021

Ο κ. Γιάννης Λασπάς ιδιοκτήτης του Flegra Palace και γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων είναι ένας από τους λίγους επιχειρηματίες του τουρισμού στη Χαλκιδική που θα ανοίξει σταδιακά από αύριο κάποιες από τις πτέρυγες της ξενοδοχειακής του μονάδας. «Θα προσαρμοστούμε, θέλουμε δεν θέλουμε, στις νέες συνθήκες» λέει για τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι το τι θα συμβεί αν υπάρξει κρούσμα εντός του ξενοδοχείου. «Υπάρχει ένα σχέδιο, αλλά ακόμη δεν είναι σε πλήρη ανάπτυξη» λέει. Ο κ. Λασπάς γνωρίζει ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου είναι χαμένο, αλλά θα αξιοποιήσει τον χρόνο για να προετοιμαστεί το προσωπικό στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Για τον Ιούνιο δεν υπάρχει ζήτηση. Περιμένουμε κάποιο κόσμο μετά τις 10 με 15 Ιουλίου. Άρχισαν δειλά δειλά τα τηλεφωνήματα για κρατήσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχουν αρκετές για το 2021». Ο ίδιος δούλευε κυρίως με Άγγλους, Ολλανδούς, Βέλγους και Γερμανούς, δηλαδή με αγορές που προς το παρόν είναι κλειστές. «Από τα γραφεία η κίνηση είναι μηδενική. Η ‘χονδρική’ μας, δηλαδή οι tour operator, δεν δουλεύει».

Κλείνουν οι στρόφιγγες

Ο κ. Θωμάς Ασλανίδης μέλος του δ.σ. της Ένωσης Ξενοδοχείων και ιδιοκτήτης του Alexandros Palace θέλει πρώτα να βεβαιωθεί ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και σκοπεύει να επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο του στις 20 Ιουνίου. Την τελευταία στιγμή θα προμηθευτεί και τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς όπως λέει τα δεδομένα και οι απαιτήσεις αλλάζουν συνεχώς. Αυτό που τον προβληματίζει είναι η αύξηση των κρουσμάτων. «Εκεί που πάμε να στρώσουμε ακούμε για νέα κρούσματα στη χώρα μας αλλά και σε γειτονικές» λέει.

Από τη στιγμή που έπρεπε να ξεχάσει τις αγορές της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Δανίας οι προσδοκίες του ήταν στα Βαλκάνια. Όμως τον προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Μακεδονία το τελευταίο δεκαήμερο και η πιθανότητα οι Σέρβοι να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν. Βουλγαρία και Ρουμανία προσπαθούν να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό, με αποτέλεσμα να κλείνουν και οι τελευταίες «στρόφιγγες» για εισροή τουριστών.

Τους ίδιους προβληματισμούς έχει και ο κ. Θανάσης Σβώλης του ξενοδοχείου Lagomandra. «Οι ελπίδες μας ήταν στα Βαλκάνια αλλά ανησυχούμε με την κατάσταση στα Σκόπια και το πώς θα επηρεάσει συνολικά τον οδικό τουρισμό» λέει. Ο ίδιος θα ανοίξει το ξενοδοχείο του στις 25 Ιουνίου με πολύ λίγους τουρίστες. «Θα αρχίσουμε με μειωμένο προσωπικό και θα δούμε πώς θα πάει. Ούτως ή άλλως η κατάσταση διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα. Ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως για Ιούλιο και Αύγουστο αλλά ξέρουμε ότι τη φετινή χρονιά θα μπούμε μέσα» λέει. Και φυσικά τον προβληματίζει η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Είναι δύσκολο, πρέπει να εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό για να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση καταγγελίας ή ελέγχου».

Ο χρόνος προετοιμασίας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα ήταν «τσίμα τσίμα» και ακόμη όλα είναι ρευστά, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Καπούλας του ξενοδοχείου Royal Palace. Η μονάδα του θα λειτουργήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου «γιατί νωρίτερα δεν έχει κανένα νόημα, μόνο έξοδα». Ο ίδιος θίγει ένα ακόμη ζήτημα, αυτό των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης που μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν εκταμιεύουν. «Τα επιτόκια είναι υπερδιπλάσια από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ και μας ζητάν εξασφαλίσεις στο 120%. Για αυτό το λόγο ‘κόπηκαν’ πολλές αιτήσεις» λέει.

Έξτρα πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία Sani- Ikos

Ο Όμιλος Sani/Ikos ανακοίνωσε τη σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας των ξενοδοχειακών του μονάδων (Porto Sani, Sani Asterias και Ikos Olivia στη Χαλκιδική) από την 1η Ιουλίου με πρωτοποριακά πρωτόκολλα υγιεινής. Τα ξενοδοχεία του Ομίλου έλαβαν μια εξειδικευμένη πιστοποίηση, βάσει της οποίας διασφαλίζεται ότι τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στην COVID-19 υπό την επίβλεψή της παγκοσμίου κύρους TÜV Austria. «Το πρωτόκολλο TÜV AUSTRIA CoVid Shield αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σχήμα πιστοποίησης, που διασφαλίζει τη λήψη μέτρων ενάντια στον κορονοϊό» όπως δήλωσε εκ μέρους του Ομίλου Sani/Ikos ο κ. Δημήτρης Κοντός, COO και μέλος του δ.σ. του Ομίλου.

«Έχουν προβλεφθεί μέτρα για κάθε χώρο των ξενοδοχειακών μονάδων με στόχο την υγιεινή, τη διατήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και την ανέπαφη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Τα #OnlyatSani και Infinite Care Protocol έχουν σχεδιαστεί σε συμφωνία με τον Όμιλο Βιοιατρική και την Ecolab και έχουν πιστοποιηθεί από το Covid Shield Certificate της TUV Austria ώστε να πληρούν κάθε απαίτηση και να εισάγουν προαιρετικά μέτρα αυξημένης ασφάλειας παγκόσμιας κλάσης. Η υγεία των φιλοξενούμενων διασφαλίζεται μέσω σειράς μέτρων που περιλαμβάνει μοριακά τεστ (molecular COVID-19 testing) για όλους τους υπαλλήλους πριν από την έναρξη και περιοδικά κατά τη λειτουργία των ξενοδοχείων και άμεσα τεστ αντισωμάτων (rapid antibody COVID-19 testing) για όλους τους επισκέπτες».

Οι εκκρεμότητες στη σύσκεψη υπό τον Ν. Χαρδαλιά

Παρότι από αύριο ανοίγουν τα ξενοδοχεία, εξακολουθούν και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Πώς θα γίνει η διαχείριση του ύποπτου κρούσματος; Ποιος έχει την ευθύνη να κάνει το μοριακό τέστ, ο τουρίστας, το ξενοδοχείο ή κάποια δημόσια δομή υγείας; Πού θα γίνεται το τεστ και πότε; Μόλις την περασμένη Πέμπτη βγήκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν ως «ξενοδοχεία αναφοράς», πράγμα που σημαίνει ότι αν αύριο υπάρξει κρούσμα δεν είναι ξεκάθαρο το πού θα περάσει την καραντίνα. Ιδανικά η Χαλκιδική θα χρειαζόταν τρία ξενοδοχεία καραντίνας, ένα για το κάθε «πόδι». Τα τουριστικά καταλύματα που θα επιλεγούν δεσμεύονται αποκλειστικά για τη φιλοξενία κρουσμάτων του ιού COVID-19 και ατόμων που φροντίζουν ή συνοδεύουν τα άτομα αυτά και θα αποζημιώνονται από το υπουργείο Τουρισμού με 30 ευρώ για κάθε δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης.

Ως προς τους ιδιώτες γιατρούς με τους οποίους πρέπει να συμβληθεί κάθε ξενοδοχείο, αυτοί που ενδιαφέρονται δεν ξεπερνούν τους είκοσι σε ολόκληρη τη Χαλκιδική. Μέχρι στιγμής από τις έξι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους μόνο μία είναι στελεχωμένη, ενώ σε όλο το νομό Χαλκιδικής υπάρχουν τρία ασθενοφόρα ανά οκτάωρη βάρδια.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Γιάννη Γιώργου, δημάρχων της Χαλκιδικής, στελεχών της πυροσβεστικής και υπηρεσιακών παραγόντων. Επισήμως θα συζητηθεί το θέμα της αντιπυρικής προστασίας αλλά είναι βέβαιο ότι θα τεθούν και θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ήδη οι φορείς του τουρισμού (Ένωση Ξενοδοχείων. Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, Ένωση Κάμπινγκ) από κοινού με το Επιμελητήριο και τον Ιατρικό Σύλλογο Χαλκιδικής, εξέφρασαν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό την αγωνία τους για τα ζητήματα ασφάλειας στη δημόσια υγεία, κάνοντας λόγο για σοβαρά κενά ασφάλειας στην διαχείριση υπόπτων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν. Αυτά τα θέματα θα τεθούν επί τάπητος και στη σημερινή σύσκεψη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουνίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.