ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΜΠΗ

ΑΠΘ: «Οι συμφοιτητές μας είναι σε σοκ - Αδυνατούν να περιγράψουν αυτό που έζησαν»

Έλενα Καραβασίλη03 Μαρτίου 2023

Μέχρι στιγμής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετρά καταγεγραμμένους εννιά φοιτητές νεκρούς. Ακόμα 26 φοιτητές έχουν τραυματιστεί, με το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας να θρηνεί τα παιδιά που έχασε τόσο βίαια και άδικα στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, το βράδυ της Τρίτης.


Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε. Πρόσωπα θλιμμένα, σκυθρωπά, βουβά. Φοιτητές που έχασαν τους φίλους τους, την παρέα τους, τον/την διπλανό τους στα ακαδημαϊκά έδρανα. «Θλίψη και οργή για αυτό το έγκλημα που έγινε. Σχεδόν μαζικά σήμερα οι φοιτητές απείχαμε από τα μαθήματά μας. Συμφοιτητές μας έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα», λέει στο makthes.gr η Χριστίνα Σταμούλη, φοιτήτρια στο Χημικό και πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Χημικού. Περιγράφει ότι συμφοιτητές της που επέβαιναν στο τρένο του θανάτου «είδαν εικόνες φρίκης που δεν θέλει να δει άνθρωπος στη ζωή του. Αυτό μας είπαν συμφοιτητές μας που τραυματίστηκαν και αναρρώνουν, άλλοι στα σπίτια τους κι άλλοι είναι ακόμα μέσα στο νοσοκομείο».

Ο Αναστάσης Παπαστουγιαννούδης, φοιτητής Ψυχολογίας στο ΑΠΘ περιγράφει ότι συμφοιτητές του που ήταν μέσα στο τρένο, βρίσκονται σε σοκ και δεν μπορούν να μιλήσουν ούτε στους ίδιους για τη φρίκη που βίωσαν. Λέει ότι συμφοιτητές του, από το τμήμα ψυχολογίας είναι ανάμεσα στους τραυματίες. «Αδυνατούν να περιγράψουν αυτά που είδαν», λέει και ο ίδιος με φωνή παγωμένη.

Σημειώνεται ότι σε λίγη ώρα, στις 18:30 φοιτητές προχωρούν σε συλλαλητήριο με αφετηρία την Καμάρα.

Ψυχολογική υποστήριξη στους φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.) του ΑΠΘ αναγνωρίζοντας την οδύνη που νιώθουν πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες μπροστά στη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, διοργανώνει, σε συνεργασία με την EMDR Hellas, θεραπευτικές παρεμβάσεις, ατομικά ή σε μικρές ομάδες. Στόχος είναι η ενίσχυση της συναισθηματικής αποφόρτισης και αυτοφροντίδας, η βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης και η συμβολή στην αποφυγή βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων ψυχολογικών δυσκολιών.

Η Άλτα Πανέρα, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, τραυματοθεραπεύτρια που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο ΑΠΘ λέει στο makthes.gr ότι ήδη έχει λάβει πολλά τηλέφωνα και email, κυρίως από φοιτητές και φοιτήτριες που βρισκόντουσαν μέσα στην αμαξοστοιχία του θανάτου.

«Έχουμε επικοινωνία κυρίως από φοιτητές που ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι, ήταν μέσα στο τρένο. Νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν και να βοηθηθούν σε αυτήν την πάρα πολύ τραυματική συνθήκη που βιώνουν. Όταν υπάρχει ένα τραύμα τέτοιου μεγέθους, η αντίδραση δεν έρχεται εκείνη την στιγμή. Η πρώτη αντίδραση είναι η ανάγκη για επιβίωση. Όσο όμως περνάει ο χρόνος και ο άνθρωπος νιώθει ασφαλής, εκεί αρχίζει και βγαίνει στην επιφάνεια η συναισθηματική φόρτιση και αυτή η πολύ οδυνηρή συνθήκη», περιγράφει η κ. Πανέρα. Τονίζει πώς στόχος είναι να αποφορτιστούν συναισθηματικά οι φοιτητές και να καταφέρουν σταδιακά να επανέλθουν «σε μία όποια κανονικότητα». Λέει χαρακτηριστικά ότι: «προσπαθούμε να αποφύγουμε να υπάρξουν επιδεινώσεις. Τα παιδιά αυτά βιώνουν μία μετατραυματική συνθήκη. Ο καθένας μας λειτουργεί διαφορετικά και σε διαφορετικούς χρόνους. Εμείς είμαστε εδώ, διαθέσιμοι να βοηθήσουμε όποιον νιώθει ότι το χρειάζεται. Κάθε άνθρωπος αντιδρά με άλλον ρυθμό στο τραύμα, μπορεί δηλαδή τα συναισθήματα αυτά να έρθουν στην επιφάνεια ακόμα και μετά από μήνες», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις στο τραύμα έχουν μία χρονοκαθυστέρηση. «Δεν υπάρχει χρόνος στο τραύμα. Είναι η διαδικασία του καθενός και ο χρόνος που χρειάζεται», υπογραμμίζει.

Η κ. Πανέρα εξηγεί πως το τραύμα και η μετατραυματική αντίδραση είναι η αντίδραση σε μία μη φυσιολογική κατάσταση. «Όταν αντιμετωπίζουμε μία συνθήκη που την αντιλαμβανόμαστε ως ακραία επικίνδυνη και νιώθουμε αδύναμοι και αβοήθητοι στο να την αντιμετωπίσουμε, συμβαίνει μία σειρά πραγμάτων στον ψυχισμό μας. Το πρώτο στάδιο είναι η αντίδραση επιβίωσης. Γι’ αυτό και είδαμε ότι πολλοί άνθρωποι που ήταν εκεί λειτούργησαν με απόλυτη ψυχραιμία και κατάφεραν να διαφύγουν οι ίδιοι και να σώσουν και συνανθρώπους τους, με απόλυτη ψυχραιμία και συγκρότηση. Όσο περνούν οι μέρες όμως πιθανώς να υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις υπερδιέγερσης, ή να νιώθουν ότι είναι αποσυνδεδεμένοι από το περιβάλλον, δεν επιθυμούν να δουν ή να μιλήσουν σε άλλον άνθρωπο, δημιουργώντας έτσι μία αίσθηση αποξένωσης. Είναι μία συνθήκη όμως που εξελίσσεται και μπορεί να νιώθει το άτομο μία αίσθηση απόγνωσης, μη νοήματος. Στόχος μας λοιπόν είναι να βοηθήσουμε με επιστημονικό τρόπο ώστε να μην παγιωθούν αυτά τα συναισθήματα και πάρει μετά τη μορφή παθολογίας», καταλήγει η κ. Πανέρα.

Για πληροφορίες οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να επικοινωνούν με την Άλτα Πανέρα, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια -Τραυματοθεραπεύτρια στο τηλέφωνο 2310992621 ή στο apanera@psy.auth.gr. Η ψυχολογική παρέμβαση παρέχεται δωρεάν και το γραφείο λειτουργεί στην κάτω Φοιτητική Λέσχη, στον χώρο της υγειονομικής υπηρεσίας, κατόπιν ραντεβού.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.