ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απόδραση Μητσοτάκη» πριν το δύσκολο χειμώνα προβλέπει ο Αλ. Τσίπρας

Ιάσων Μπάντιος12 Ιουνίου 2022

Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβλεψε από τη Ρόδο ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός «έχει αποφασίσει να αποδράσει πριν έρθει ο χειμώνας και υποστεί τις συνέπειες μιας καταστροφικής πολιτικής για την οποία ο ίδιος ευθύνεται».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει ευθύνες, σημειώνοντας ότι «είμαστε παρόντες να αναλάβουμε για άλλη μία φορά το δύσκολο έργο να βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά. Και όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο».

Μάλιστα σε μία από τις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη σιγουριά του για την πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς διαπίστωσε ότι «μέσα από την ανταπόκριση του κόσμου σε όλη την Ελλάδα όπου επισκέφθηκα το προηγούμενο διάστημα, πέρα από τις μετρήσεις των τηλεοράσεων υπάρχουν και οι μετρήσεις των καφενείων, των πλατειών, των δρόμων, της αγοράς και εκεί ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι πρώτος και ποιος θα έρθει πρώτος με μεγάλη διαφορά όποτε και αν στηθούν κάλπες για να ανασάνει ο τόπος».

Η Κουμουνδούρου κινείται εκ των πραγμάτων σε προεκλογικούς ρυθμούς μετά και την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών της διεύρυνσης και της ανασυγκρότησης. Τα νέα κομματικά όργανα έχουν ήδη πιάσει δουλειά, ενώ η δέσμευση Τσίπρα για ανακοίνωση μέρους των ψηφοδελτίων μέχρι τα τέλη Ιούλη έχει ανεβάσει ρυθμούς στον κομματικό μηχανισμό.

Οι εν ενεργεία βουλευτές έχουν ακροβολιστεί στις εκλογικές τους περιφέρειες, εκμεταλλευόμενοι και το καλοκαίρι, ενώ αντίστοιχα οι επίδοξοι βουλευτές δηλώνουν παρουσία σε όσο περισσότερες κομματικές και πολιτικές εκδηλώσεις και συνεδριάσεις γίνεται.

Ο Αλ. Τσίπρας κατά τη περιοδεία του στη Ρόδο και τη Σύμη συναντήθηκε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, με εκπροσώπους φορέων της Σύμης, ενώ έτυχε θερμής υποδοχής από κατοίκους όλων των ηλικιών των δύο νησιών.

Παρουσίασε κατά τις συναντήσεις και τις δηλώσεις του την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία συμπυκνώνεται σε πέντε δεσμεύσεις, καταπολέμηση της ακρίβειας, στήριξη του κόσμου της εργασίας, στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των αγροτών, η στήριξη του κοινωνικού κράτους μέσα από την στήριξη του ΕΣΥ και της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και στήριξη των νέων της χώρας, μέσα από πρόγραμμα που θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια να μείνουν στη χώρα και να δημιουργήσουν οικογένειες.

Ανοιχτό ζήτημα παραμένουν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το αίτημα για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, ωστόσο οι πρόσφατες αντεγκλήσεις με αφορμή την υπόθεση Novartis δημιούργησαν νέους καπνούς στις σχέσεις των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς.

Ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα

Την ίδια ώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σε σχέση με τα εθνικά ζητήματα. Ο Αλ. Τσίπρας έστειλε από τη Σύμη μήνυμα αποφασιστικότητας αλλά και μήνυμα για την ανάγκη ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, με φόντο την κλιμάκωση των προκλήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη μεριά της Τουρκίας.

Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία των γειτόνων μας ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως «η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη», τονίζοντας ότι « ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα». Και σε αυτό, όπως είπε, «είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι».

Επεσήμανε μάλιστα ότι οι προκλήσεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο που και οι δύο πλευρές του Αιγαίου έχουν ανάγκη τη σταθερότητα και την ειρήνη, διότι η οικονομική κρίση πλήττει και τις δύο πλευρές.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και στις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας καλώντας τας να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το διάλογο και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. «Η κλιμάκωση της έντασης δεν ωφελεί κανέναν, οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και η όποια διαφορά, η μία και σημαντική διαφορά μας στο Αιγαίο, αυτή που αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, πρέπει να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου στο δικαστήριο της Χάγης με διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «ο εθνικισμός θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο την ειρήνη αλλά και την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία σε κάθε χώρα».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

Στο εσωτερικό πεδίο, η Κουμουνδούρου ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε σχέση με την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κατηγορούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ότι αποφεύγει να ενημερώσει τη Βουλή για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να επιλέγει το κρυφτό για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και φτάνει στο σημείο να επιτεθεί ακόμη και σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Χωρίς καν τη στοιχειώδη συνεννόηση και ενημέρωση, εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε έναν πόλεμο και αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και το χειρότερο, ότι ο Ελληνικός λαός το μαθαίνει πότε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και πότε από τον Γερμανό καγκελάριο λες και δεν έχει κυβέρνηση να τον ενημερώσει», επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα, επισημαίνοντας ότι «η χώρα δεν είναι τσιφλίκι του κ. Μητσοτάκη και η εξωτερική της πολιτική δεν είναι ιδιωτική του υπόθεση».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12.06.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.