ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Από μια κλωστή κρέμεται το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Θεολόγος Ηλιού24 Οκτωβρίου 2021

«Μαύρες» μνήμες ξύπνησαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την πίεση να γίνεται ασφυκτική σε κάποια από αυτά. Ο μέσος όρος των εισαγωγών στις εφημερίες ανέβηκε την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας τις 30 καθημερινά. Ωστόσο, στην πίεση συμβάλουν και οι διακομιδές ασθενών από περιφερειακά νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπία σε COVID-19 και «καθαρές» κλίνες.

Το πρώτο σοκ για τον φετινό χειμώνα στην πόλη, καταγράφτηκε την περασμένη Τετάρτη το πρωί, όταν γέμισαν όλες οι διαθέσιμες απλές κλίνες για κορονοϊό στο νοσοκομείο Παπανικολάου. «Είχαμε 78 διαθέσιμες και ήμασταν στο όριο το τελευταίο διάστημα με πληρότητα στις 65-75. Στην τελευταία εφημερία όμως χρειαστήκαμε ακόμα δυο κλίνες για ύποπτα περιστατικά, γι’ αυτό πήραμε κλίνες από την παθολογική κλινική. Φτάσαμε τις 80 κλίνες, που δεν είναι εύκολο να τις διαχειριστείς» αναφέρει στη «ΜτΚ» συντονιστής και διευθυντής στο Πνευμονολογικό Τμήμα του Παπανικολάου Αδαμάντιος Χλωρός, σημειώνοντας πως πλέον είναι δεδομένη η μετατροπή νέων κλινικών για κορονοϊό.

Επίσης, το «Παπανικολάου» είναι το πρώτο νοσοκομείο που έφτασε ξανά τις 30 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού λόγω της αυξημένης πίεσης. Μέχρι πρότινος υπήρχαν 22 κλίνες ΜΕΘ, αλλά την περασμένη εβδομάδα «παραδόθηκαν» στον κορονοϊό και οι 8 τελευταίες κλίνες στην Α’ ΜΕΘ. «Φτάσαμε πάλι σε επίπεδο που τη μία στιγμή έχουμε μία κενή κλίνη και την επόμενη καμία. Για να αδειάσει μια κλίνη, πρέπει να αποβιώσει κάποιος. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μονάδες που λειτουργούν για άλλα νοσήματα, όπως η καρδιοχειρουργική, η στεφανιαία μονάδα και η νέα μονάδα της Επιτροπής 2021, όπου λειτουργούν μόνο 9 κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού» σημειώνει ο κ. Χλωρός.

Συνεχώς γεμάτες είναι και οι 15 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό στο «ΑΧΕΠΑ», όπου παλεύουν για να μην θυσιάσουν μονάδες με ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα νοσήματα. «Υπάρχουν αυξομειώσεις συνεχώς στον αριθμό των ασθενών. Κυμαινόμαστε περίπου στους 75 νοσηλευόμενους με τις κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Φαίνεται πως αναγκαστικά θα επιστρατευτούν και άλλοι χώροι του νοσοκομείου για κορονοϊό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι και καταλληλότεροι για αυτά τα περιστατικά. Θα γίνει εξ ανάγκης, διότι πανελλαδικά δεν δημιούργησαν νέες κλίνες» τονίζει ο εκπρόσωπος νοσοκομειακών ιατρών στο «ΑΧΕΠΑ», Αθανάσιος Σιούλης.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Δεν λίγα τα περιστατικά πλέον που καταγράφονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με υγειονομικούς, υπάρχει αναμονή σε απλούς θαλάμους πάνω από 24 ώρες, ώστε να βρεθεί μια κλίνη στην πλησιέστερη ΜΕΘ.

«Το τελευταίο διάστημα διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ δύο ασθενείς. Ο ένας μπήκε τελικά σε κλίνη της μονάδας, ο δεύτερος παραμένει εκτός και αναζητούν κλίνη» λέει στη «ΜτΚ» ο γιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Χρήστος Παπαστεργίου. «Όταν είναι κατειλημμένες οι κλίνες ΜΕΘ και πρέπει να διασωληνωθεί κάποιος, αναγκαστικά διασωληνώνεται σε θαλάμους με κάποια τεχνική υποστήριξη αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχει την ίδια υποστήριξη της ΜΕΘ» συμπληρώνει ο κ. Παπαστεργίου. Στο «Παπαγεωργίου», επίσης ξεπέρασαν τα όρια που είχαν προκαθοριστεί, καθώς από τις 7 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού έφτασαν στις 13, με την χρησιμοποίηση των κλινών και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Ασθενείς διασηλώνονται εκτός ΜΕΘ και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Σιούλη. «Υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς που παραμένουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο της παθολογικής κλινικής μέχρι να βρεθεί κενή κλίνη σε ΜΕΘ. Είτε σε εμάς είτε σε άλλο νοσοκομείο της πόλης ή της επαρχίας» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο κ. Σιούλης.

Μεταφορά ασθενών και διατήρηση «καθαρών» κλινών

Η διατήρηση των κλινών κορονοϊού σε σταθερό αριθμό και η μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, φανερώνει πως οι υγειονομικές αρχές παλεύουν να μην γίνουν ξανά «μονοθεματικά», δηλαδή να μετατραπούν όλες οι κλίνες σε COVID-19. Αυτό αναγκαστικά οδηγεί στην μεταφορά ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο εντός των τειχών ή και εκτός πόλης.

«Πριν 20 ημέρες, ασθενής από το ‘Παπαγεωργίου’ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων» αναφέρει ο Χρήστος Παπαστεργίου. Αν και γίνονται προσπάθειες να μεταφέρονται ασθενείς σε νοσοκομεία μόνο της πόλης, πολλές φορές γίνονται διακομιδές και στη Χαλκιδική . «Τα περιφερειακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά αν είμαστε γεμάτοι και υπάρχει κενή κλίνη στο νοσοκομείο Πολυγύρου, θα στείλουμε ασθενή εκεί. Δεν επαρκούν οι κλίνες, είναι περιορισμένες σε σχέση με πέρυσι, όταν όλες όσες μπορούσαν να νοσηλεύουν διασωληνωμένους παραδόθηκαν για τον κορονοϊό. Τότε ζούσαμε στιγμές πολέμου, τώρα αυτές οι κλινικές, όπως η χειρουργική και στεφανιαία, λειτουργούν κανονικά και εξυπηρετούν ασθενείς» αναφέρει ο Αθανάσιος Σιούλης για το «ΑΧΕΠΑ».

Η επικεφαλής της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Τζίνα Λεπτοκαρίδου μιλώντας στη «ΜτΚ» ξεκαθαρίζει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη ακόμα και πως «από τη Θεσσαλονίκη δεν μεταφέρεται κανένα non COVID-19 περιστατικό σε άλλη πόλη. Η πόλη έχει αρκετές κλίνες για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με άλλα νοσήματα». Όσο για τη μεταφορά ασθενή από το «Παπαγεωργίου» στα Ιωάννινα, τονίζει ότι «είναι το μοναδικό περιστατικό που μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη σε μία άλλη υγειονομική περιφέρεια. Όπως μεταφέρονται ασθενείς από τα Ιωάννινα, έτσι έστειλαν και από τη Θεσσαλονίκη. Σαφώς, αυτές οι μεταφορές γίνονται εφόσον κρίνεται ότι ο ασθενής μπορεί να αντέξει την μεταφορά. Όταν έγινε η μεταφορά, το ‘Παπαγεωργίου’ είχε λιγότερες κλίνες για κορονοϊό» σημειώνει η κ. Λεπτοκαρίδου.

«Τα νοσοκομεία δεν είναι μονοθεματικά πλέον» τονίζει η κ. Λεπτροκαρίδου «διαθέτουν κλίνες για όλα τα περιστατικά. Διατηρούνται οι κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 αλλά και για άλλα περιστατικά. Υπάρχουν και τα τροχαία, τα ατύχημα, τα ογκολογικά περιστατικά και απλές αιμορραγίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πλέον πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι ότι υπάρχουν και εμβολιασμένοι πολίτες που πρέπει να χειρουργηθούν για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν μπορούμε να δώσουμε ξανά όλες τις κλίνες για ανεμβολίαστους που χρειάζονται διασωλήνωση» εξηγεί η επικεφαλής Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του ΕΚΕΠΥ, για την απόφαση των υγειονομικών αρχών να διατηρήσουν την ισορροπία με τις «καθαρές» και COVID-19 κλίνες.

Όπως εξηγεί η κ. Λεπτοκαρίδου, υπάρχει μία δυναμική κατάσταση στον αριθμό των κλινών που μπορεί να αλλάζει ανά ώρα. «Για παράδειγμα, στο ‘Παπανικολάου’ μπορεί το πρωί να είναι γεμάτες οι κλίνες και το απόγευμα να απελευθερωθούν. Ανάλογα με τις ανάγκες γίνονται οι μεταφορές των ασθενών στα περιφερειακά νοσοκομεία» σημειώνει.

Η μαύρη λίστα των νέων θανόντων και η παχυσαρκία

Το τελευταίο διάστημα η λίστα των θανόντων από τον κορονοϊό μεγαλώνει κυρίως με νεαρούς ασθενείς που χάνουν τη μάχη. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σχεδόν καθημερινά γίνονται γνωστά τα ονόματα και ηλικίες ασθενών που δεν εμβολιάστηκαν και κατέληξαν.

Μια 34χρονη γυναίκα και ένας 29χρονος από τα Τρίκαλα, ένας 32χρονος πατέρας δύο παιδιών από τα Καλάβρυτα, ένας επίσης 32χρονος από την Καρδίτσα, ο 45χρονος εκπαιδευτικός στις Σέρρες που με γραπτή του δήλωση ζήτησε να μην διασωληνωθεί, ο 46χρονος από την Ξάνθη και ο 20χρονος από τη Χαλκιδική. Αυτή είναι η μαύρη λίστα που συγκλόνισε τη χώρα το τελευταίο διάστημα. Όλοι τους είχαν ένα κοινό: δεν είχαν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό.

Βέβαια, πολλοί υποστηρίζουν ότι και πριν το εμβόλιο νοσούσαν άτομα νεαρής ηλικίας αλλά δεν είχαμε τόσες πολλές τραγικές καταλήξεις. «Ο ιός έχει μεγάλη διασπορά, μεταδίδεται πολύ περισσότερο λόγω του στελέχους Δ. Όπως αποδείχθηκε είναι πιο επιθετικό και νοσούν πιο βαριά όσοι το κολλάνε. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι, είναι εντελώς εκτεθειμένοι απέναντι στον ιό» αναφέρει ο Αδαμάντιος Χλώρος για την επιθετικότητα που χτυπάει πλέον ο κορονοϊός και τις νεαρές ηλικίες. «Ότι στις ΜΕΘ μόνο το 10% είναι οι εμβολιασμένοι, δείχνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. Σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες, αν νοσήσουν 100 άτομα, οι 80 δεν θα νοσηλευτούν, από τους 20 που θα νοσηλευτούν οι 5 θα καταλήξουν στη ΜΕΘ και οι 2-3 θα πεθάνουν. Φανταστείτε αυτή την αναλογία σε μία μεγαλύτερη κλίμακα, είναι δεδομένο ότι θα χτυπήσει και νεότερους» σημειώνει ο κ. Χλωρός.

Η Τζίνα Λεπτοκαρίδου, ωστόσο, αναφέρεται σε μία παράμετρο που δεν είναι ιδιαίτερα διαδομένη για την επιβάρυνση της υγείας ακόμα και νεαρών ασθενών. Πρόκειται για την παχυσαρκία, που σε πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρεται καν ως υποκείμενο νόσημα, όπως τονίζει η επικεφαλής Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του ΕΚΕΠΥ. «Κάτι που δεν σημειώθηκε έντονα είναι ότι οι περισσότεροι νεαροί ασθενείς που έχασαν την μάχη με τον κορονοϊό ήταν άτομα με παχυσαρκία. Είναι υπεύθυνη για νοσήματα που δεν είναι φανερά. Πρόκειται για ένα δείκτη νοσηρότητας, που σίγουρα θα αναπτύξει διαβατή, αγγειοπάθεια και καρδιακά προβλήματα. Μπορεί να μην εμφανιστούν όλα αυτά έως τα 30 έτη, αλλά σίγουρα έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και με τον κορονοϊό προκαλούνται βλάβες. Είναι αυτό που τονίζουμε… ότι ο ιός δεν διαλέγει ηλικίες».

Ο βαθμός επιρροής της παχυσαρκίας στους ασθενείς COVID-19 μελετάται από πολλούς επιστήμονες στον κόσμο, καθώς φαίνεται ότι δρα καταλυτικά. «Ο κορονοϊός δρα στους πνεύμονες και δυστυχώς στον λιπώδη ιστό. Εκεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή του» υπογραμμίζει η κ. Λεπτοκαρίδου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Οκτωβρίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.