ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΕΡΡΕΣ

Άννα Καλτσίδου: Η 40χρονη από τις Σέρρες που επανέφερε την εκτροφή μεταξοσκώληκα!

MakThes Team09 Μαΐου 2022

Κατοικεί στο νομό Σερρών και τη δεκαετία του 1970 – 1990, όπως άλλωστε μας αναφέρει και η ίδια, κυριαρχούσε η σηροτροφία και η μεταξουργία.

Για λόγους που μας εξηγεί, οι σηροτρόφοι μειώθηκαν, εγκατέλειψαν.

Η Άννα Καλτσίδου όμως, πηγαίνοντας αντίθετα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επανέφερε αυτή την παλιά και ξεχασμένη δραστηριότητα … τη δραστηριότητα της σηροτροφίας και μεταξουργίας στη χώρα μας δημιουργώντας καλλυντική θεραπεία και μεταξωτά υφάσματα, μέσα από αυτή.

Άννα Καλτσίδου- Σήμερα, μιλάει στο Αγροτών Ανάγνωσμα

  1. Η σηροτροφία ενώ στο παρελθόν ”ανθούσε” τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια στοιχειώδη εγκατάλειψη. Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με αυτόν τον τομέα;

Η σηροτροφία ανθούσε στο νομό μας (Σερρών), τις δεκαετίες 1970 – 90.
Η χαμηλή τιμή ζήτησης των κουκουλιών, ανάγκασε τους σηροτρόφους να εγκαταλείψουν μαζικά την σηροτροφία και να στραφούν σε άλλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις (καπνοφυτείες).
Η αγάπη μου για το μετάξι και ο σεβασμός μου ως προς τα ευγενή έντομα, μέλισσες και μεταξοσκώληκες, με οδήγησαν στην ενασχόληση μου αυτή και πλέον πολύ αγαπημένη, εκτροφή του μεταξοσκώληκα!

  1. Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη σηροτροφία;

Τα τελευταία 6 χρόνια εκτρέφω μεταξοσκώληκες.

  1. Η σηροτροφία και η εκτροφή μεταξοσκώληκα αποτελεί μια απαιτητική γεωργική απασχόληση; Δώσε μας μερικές πληροφορίες.

Η εκτροφή μεταξοσκώληκα είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη! Ξεκινάει τέλη Μαΐου, με εργασίες όμως που ξεκινούν από Απρίλιο! (απολύμανση σηροτροφείου, φροντίδα δέντρων μουριών). Απαιτείται ένα διάστημα 2 μηνών σκληρής και ολοήμερης εργασίας με πολλά εργατικά χέρια!

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.