ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας

Ιάσων Μπάντιος05 Απριλίου 2020

«Θα κριθούμε όλοι για όλα, αλλά προέχει η μάχη για τη ζωή». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την οπτική και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την υγεία και την οικονομία, τονίζοντας πως στο κόμμα του έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Σημείωσε δε πως αντίστοιχη λογική διέπει και την υπόλοιπη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, και εξέφρασε την ελπίδα να είχε κρατήσει και η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση κατά το παρελθόν, σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

Στην Κουμουνδούρου εγκαινίασαν τις προηγούμενες ημέρες την διαδικασία ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών μέσω τηλεδιάσκεψης. Στόχος της πρωτοβουλίας η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη μάχη της ελληνικής κοινωνίας, μία μάχη στην οποία το κατεπείγον του ιατρικού μετώπου συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη πρόκληση της μετάβασης στην «επόμενη μέρα» της πανδημίας. Σε όλες τις ενημερώσεις θα συμμετέχει σταθερά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ενώ θα τοποθετούνται και τομεάρχες του κόμματος. Στην πρώτη συμμετείχε ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός.

Μαζικά τεστ για τον κορονοϊό

Σε σχέση με την υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε από το βήμα της Βουλής πως με τα περιοριστικά μέτρα «κερδίζουμε χρόνο» ούτως ώστε με ταχύτητα να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε το ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε πως τα μέτρα της «καραντίνας» είναι αναγκαία, ωστόσο δεν αρκούν, καθώς όπως τονίζουν και στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρέπει παράλληλα με αυτά να γίνονται μαζικά τεστ για τον κορονοϊό. «Χρειάζονται μαζικά τεστ σε όλα τα ύποπτα κρούσματα» για να γνωρίζουμε με ασφάλεια ότι δεν θα εξαπλωθεί ξανά ο ιός μετά τα περιοριστικά μέτρα, τόνισε.

Στην δέσμη των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνεται και η ένταξη στον σχεδιασμό για την πανδημία των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο κ. Τσίπρας έκανε μάλιστα λόγο για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ενδιάμεσου κρίκου ανάμεσα στο σπίτι και τα Νοσοκομεία, ενώ πρότεινε και την δημιουργία κινητών ομάδων υγείας που θα παρακολουθούν την πορεία των ασθενών στα σπίτια τους. Τέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι πρόσφυγες, οι άστεγοι, οι Ρομά.

Ενίσχυση της οικονομίας τώρα

Στο σκέλος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν τον φόβο πως με την λογική που διέπει την κυβέρνηση θα κινδυνεύσουν να χαθούν οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή εκτίμησε πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις με την κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, περιμένει να δει ποιες επιχειρήσεις θα αντέξουν την πανδημία, και όσες περάσουν την σκόπελο θα τις στηρίξει. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα στήριξη όλων των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, καθώς αν πολλές από αυτές κλείσουν αυτή την περίοδο δεν θα μπορέσουν στη συνέχεια να επανέλθουν. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε «σχέδιο βαθιάς αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας με κερδισμένους τις μεγάλες επιχειρήσεις». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να ζητήσει από τις τράπεζες να ανοίξουν την κάνουλα των δανειοδοτήσεων καθώς και να δοθεί παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο εσωτερικό τους για την ενίσχυση των εθνικών τους οικονομιών, ενώ σχολίασε θετικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την σωστή πλευρά στην ευρωπαϊκή αντιπαράθεση για το ομόλογο.

Άρθρο - παρέμβαση στη Le Monde

Την άμεση και επιτακτική αναγκαιότητα για συμφωνία και έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ με ευρωομόλογο, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων στα κράτη-μέλη από τη διεθνή κρίση του κορονοϊού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στη γαλλική «Le Monde» με τίτλο: «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα (ΙΙ)».

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας που εμφανίζεται αδιάλλακτη να αλλάξει στάση και εξηγεί ότι υπάρχουν λύσεις «αν το πρόβλημα είναι ο συμβολισμός του ευρωομολόγου». Αν όμως η Άνγκελα Μέρκελ δεν κάνει την «ηγετική υπέρβαση για την ενότητα της ευρωζώνης», προτείνει τα 9 κράτη-μέλη που συνυπέγραψαν την επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιβάλουν ευρωπαϊκή λύση. Ευρωομόλογο χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μαζί αντιπροσωπεύουν άνω των 2/3 του ΑΕΠ της ΕΕ.

Πλούσιος κοινοβουλευτικός έλεγχος

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύονται στο έπακρο την δυνατότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης σε σχέση με τα μέτρα για τον κορονοϊό, μιας και η Βουλή λειτουργεί κανονικά. Έτσι, καθημερινά κατατίθενται ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς από δεκάδες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν κενά και προβληματικές.

Μεταξύ άλλων την εβδομάδα που μας πέρασαν κατατέθηκαν ερωτήσεις για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας βασικών προϊόντων στην αγορά τροφίμων, για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού στα μικρά νησιά της χώρας από μετακινήσεις πληθυσμού, για την στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και για τη δημιουργία νέου συστηματικού θεσμικού πλαισίου για την προστασία της εργασίας.

Παράλληλα κατατέθηκε τροπολογία με την οποία ζητείται η ένταξη των γιατρών και των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στην Κουμουνδούρου τοποθετήθηκαν και στο ζήτημα του καλέσματος του πρωθυπουργού για την κατάθεση του μισού μισθού των βουλευτών και υπουργών για τον κορονοϊό, ζητώντας να γίνει υποχρεωτική και όχι προαιρετική μείωση βουλευτικών μισθών αλλά και των αποδοχών όλων των κρατικών αξιωματούχων.

Μετά την συγκρότηση του Παρατηρητηρίου για την πανδημία του κορονοϊού στην Κουμουνδούρου προχώρησαν και στη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Παιδεία. Συγκροτήθηκε με απόφαση του Τμήματος Παιδείας και του Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την παρακολούθηση της εκπαιδευτικής πολιτικής και τη διατύπωση προτάσεων άμεσης βελτίωσης ζητημάτων που προκύπτουν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Τηλεδιασκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Τα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη καθώς και τα προβλήματα των δομών υγείας στην περιοχή κυριαρχούν στις τηλεδιασκέψεις που έχουν αυτό το διάστημα τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός από τον εσωτερικό συντονισμό κόμματος και βουλευτών πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις με κοινωνικούς φορείς της περιοχής για το θέμα του κορονοϊού. Ήδη υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με στελέχη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ προγραμματίζονται επαφές και συζητήσεις με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των Εμπορικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων κ.ά.

Σημειώνεται επίσης πως όλο αυτό το διάστημα συνεδριάζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιάσκεψης οι γραμματείες των Νομαρχιακών Επιτροπών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04/05 Απριλίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.