ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Νέο πλέγμα μέτρων μελετά η κυβέρνηση - Επιδότηση στην ενέργεια και το Φεβρουάριο

MakThes Team29 Ιανουαρίου 2022


Νέα μέτρα ενίσχυσης ενόψει της συνεχιζόμενης αυξητικής πορείας των τιμών ενέργειας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τον Φεβρουάριο.

«Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί» είπε πρόσφταα στον ΣΚΑΙ και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι σκέψεις της κυβέρνησης αφορούν στα εξής:

  • Νέος ΕΝΦΙΑ: Σε περίπου δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται η άσκηση για τον νέο φόρο ακινήτων. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης παρουσίασε το βασικό σενάριο για τον νέο ΕΝΦΙΑ και οι θεσμοί συμφώνησαν η ΑΑΔΕ, να προχωρήσει προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου για κάθε ακίνητο και κάθε φορολογούμενο. Με βάση το αποτέλεσμα της άσκησης, το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα για το ποιοι θα δουν φέτος ελαφρύτερα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι θα δουν «φουσκωμένο» λογαριασμό. Τα αποτελέσματα θα περάσουν από τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ανατροπές, το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή έως το τέλος Φεβρουαρίου. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι έχουν επέλθει βελτιώσεις στους συντελεστές της κλίμακας του κύριου φόρου στον οποίο έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος για τον οποίο είπε ότι επιβαρύνει το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων.
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων με μεγαλύτερη μείωση ή και διαγραφή για συγκεκριμένους κλάδους. Οπως είπε , «θα αξιολογήσουμε το θέμα το επόμενο διάστημα ανάλογα με την πορεία των κρίσεων».
  • Φορολογικές δηλώσεις: Η διαδικασία υποβολής τους αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο. Ο φόρος θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο σε 8 δόσεις.
  • «Μειωμένα» ενοίκια: Εως το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών και υπεκμισθωτών ακινήτων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.