ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Άγριες Μέλισσες: Οι χουντικοί Άβαντες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα

Δήμητρα Παληγιάννη01 Οκτωβρίου 2021

Η επιτυχημένη σειρά «Άγριες Μέλισσες» που με την πλοκή της συνεχίζει να καθηλώνει το κοινό για τρίτη τηλεοπτική σεζόν, είναι γεμάτη από συναισθήματα, αγωνία και ανατροπές αλλά και με αναφορές σε κοινωνικά και ιστορικά στοιχεία του παρόντος και του παρελθόντος, υφαίνοντας ένα δράμα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του Έλληνα τηλεθεατή.

Από την προηγούμενη κιόλας σεζόν ένα «στοιχείο» έκανε την εμφάνισή του στο και συνεχίζει να εγείρει την περιέργεια, η παρακρατική οργάνωση «Άβαντες» που έφτασε στο Διαφάνι. Στη σειρά, στην συγκεκριμένη εποχή που διαδραματίζεται, γύρω από την άνοδο της δικτατορίας, πρόκειται προφανώς για μυθοπλαστικό αφήγημα, όμως ψάχνοντας λίγο καλύτερα θα δούμε ότι οι Άβαντες ήταν υπαρκτά πρόσωπα στην αρχαιότητα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι πρόκειται για αρχαίο πρωτοελληνικό φύλο με καταγωγή από τη Φωκίδα της Θράκης που μετέπειτα εγκαταστάθηκε στην Εύβοια μαζί με το βασιλιά του Άβαντα. Έκτοτε η περιοχή της Εύβοιας έμεινε γνωστή με το όνομα «Αβαντιάς» ή «Αβαντίς».

Οι πολεμιστές Άβαντες

Ο λαός των Αβάντων ήταν γνωστός για τις φιλοπολεμικές του διαθέσεις και έτσι επεκτάθηκαν γρήγορα στο νησί της Εύβοιας και κατοίκησαν γύρω από τη Χαλκίδα και την Ερέτρια. Ήταν ρωμαλέοι, οι μάχες που έδιναν ήταν από κοντά, σώμα με σώμα και η πολεμική τους δεινότητα ήταν διαδεδομένη σε όλους. Ξύριζαν μάλιστα το μπροστινό τμήμα το κεφαλιού τους και άφηναν πίσω μια κοτσίδα, ώστε ο αντίπαλος να μην μπορεί να τους πιάσει από τα μαλλιά την στιγμή της μάχης.

Ο Νόννος (5ος αι. μ.Χ.) παρουσιάζει τους Άβαντες ως ιερατικό γένος που συμμετείχε στις Διονυσιακές εκστρατείες. Τη 2η χιλιετία π.Χ. επεκτάθηκαν στην Αττική, την Ιωνία και σε μερικά νησιά του Αιγαίου, όμως τα ίχνη τους σταματούν την περίοδο μετά τον Τρωικό Πόλεμο.

Η αναφορά τους στην Ομήρου Ιλιάδα

Στην μετάφραση της Ιλιάδα διαβάζουμε: «...Τους φοβερούς 'Αβαντες που κατέχουν την Εύβοια με τις πόλεις της, Χαλκίδα, Ερέτρια και Ιστιαία πλούσια σε αμπέλια, την Κέρινθο στη θάλασσα και την οχυρωμένη κώμη του Δίου. Μαζί τους ήρθαν επίσης οι άνδρες από την Κάρυστο και τη Στύρα. Ο Ελεφήνορας από τη γενιά του Άρη ήταν ο αρχηγός τους. Ήταν ο γιος του Χαλκόδωνα, που βασίλευε πάνω σε όλους τους Άβαντες. Μαζί του ήρθαν ναυτικό και πεζικό με μακριά μαλλιά, γενναίοι πολεμιστές που θα κάρφωναν ευχαρίστως οποιουσδήποτε εχθρούς με τα μακριά και αστραφτερά τους δόρατα. Από αυτούς ήρθαν 50 πλοία...», με τον Όμηρο να επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη εμφάνιση των αρχαίων πολεμιστών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.