ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Το σχέδιό μας για την επιστροφή στην κανονικότητα

Νίκος Οικονόμου29 Νοεμβρίου 2020

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαντά ότι έχει ήδη ψηφιστεί ο σχετικός νόμος και γίνονται έλεγχοι και ότι γενικά είναι ευχαριστημένος. «Ελέγχθηκε η αισχροκέρδεια σε πολύ μεγάλο βαθμό και την ελέγξαμε άμεσα σε πρώτο χρόνο», σημειώνει. Για την επόμενη ημέρα απορρίπτει πλήρως τα όποια εκλογικά σενάρια, λέγοντας ότι «το μόνο που μας νοιάζει είναι πως θα λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, που είναι πολλά και η πανδημία τα έκανε πολλά περισσότερα. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζει ότι είναι ένας πρωθυπουργός που απολαμβάνει σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις τη μεγαλύτερη αποδοχή που είχε ποτέ πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνιά, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα απαντά ότι «επιβεβαίωσε απόλυτα τη γνώμη που πάντα είχα για αυτόν. Δυστυχώς κατώτερος των περιστάσεων».

Το lockdown πήρε παράταση για τις 7 Δεκεμβρίου. Θα μείνουμε σε αυτήν την ημερομηνία ή θα πάμε και άλλο πιο κοντά προς τα Χριστούγεννα;

Η κυβέρνηση ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων παρέτεινε το lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, διότι το πρώτο μας μέλημα είναι ο έλεγχος της πανδημίας. Έχουμε αρχίσει να πηγαίνουμε καλύτερα, αλλά απ’ ότι φαίνεται έχουμε ακόμα δρόμο.

Άλλωστε, αυτό περίπου συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.

Γιατί σε αυτό το διάστημα δεν καταφέραμε να μειώσουμε τα κρούσματα και να περιορίσουμε την πίεση στο ΕΣΥ;

Μα έχουμε μειώσει τα κρούσματα σε μεγάλο βαθμό. Τα κρούσματα ανέβαιναν πριν το lockdown με εκθετικό ρυθμό και φτάσανε περίπου τις 3.500 την ημέρα και τώρα είμαστε 2.000 κάτι και προς τα κάτω. Η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ θα έρθει σε 2ο χρόνο. Διότι τώρα πηγαίνουν προς τις εντατικές ακόμα αυτοί που είχαν ασθενήσει από πριν. Σε περίπου όμως 10-15 μέρες θα πρέπει λογικά να αρχίσει να φαίνεται και η πτώση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλω επί τη ευκαιρία να πω ένα μεγάλος εύγε σε όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δώσανε αυτή τη μεγάλη μάχη.

Τι έπεται μετά; Μιλήσατε για κλιμακωτό άνοιγμα των καταστημάτων. Από πότε; Τι θα σημαίνει αυτό πρακτικά για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό;

Όταν η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μας δώσει το πράσινο φως, έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο που θα μοιάζει με αυτό του Μαΐου, με αυστηρότερα όμως πρωτόκολλα και πιο αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων για το λελογισμένο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ξεκινώντας από τα εποχικά είδη και προχωρώντας στα πιο συνηθισμένα, με στόχο να μπορέσουν να δουλέψουν και την περίοδο των εορτών.

Τι προσδοκάτε από την εφαρμογή του click away; Γιατί δεν υλοποιήθηκε νωρίτερα;

Το click away αν ενθαρρυνθεί, μπορεί να βοηθήσει ώστε να δουλέψει το εμπόριο, χωρίς να υπάρχει συνωστισμός εντός των καταστημάτωνΤο μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι σε κλειστούς χώρους είναι πολύ πιο εύκολη η μετάδοση του COVID. Άρα προτιμούμε κάποιοι να πηγαίνουν την παραγγελία τους από την είσοδο του καταστήματος χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν μέσα και χωρίς να επιβαρύνουν το φορτίο του ιού στους κλειστούς χώρους και έτσι να μειώσουμε τα κρούσματα. Θα το αξιοποιήσουμε.

Και η εστίαση; Τι προβλέψεις υπάρχουν; Βλέπετε πιθανότητα να λειτουργήσει πριν τα Χριστούγεννα;

Είναι νωρίς να σας μιλήσω για την εστίαση. Είναι κάτι που θα πάρουν ως απόφαση οι Λοιμωξιολόγοι. Αν μας πουν ότι μπορούμε να την ανοίξουμε, φυσικά έχουμε σχέδιο για την εστίαση. Αν αποφασίσουν ότι δεν μπορεί να ανοίξει η εστίαση για λόγους ελέγχου της πανδημίας, έχουμε τα σχέδια για να στηρίξουμε την εστίαση να αντέξει οικονομικά και αυτήν την πολύ μεγάλη ζημιά αναπόφευκτα που θα έχει λόγω των εορτών.

Ο αντίλογος βέβαια είναι ισχυρός. Φαντάζομαι θα γνωρίζετε τις εικόνες από το κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα πάρτι παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Στην περίπτωση που ανοίξει -έστω περιορισμένα- η εστίαση πώς θα περιφρουρήσετε τη δημόσια ασφάλεια της πόλης αλλά και ολόκληρης της χώρας; Και με τους πολίτες κουρασμένους μεν αλλά έτοιμους να διασκεδάσουν…

Όπως προείπα, για να ανοίξουμε την εστίαση πρέπει να πάρουμε πρώτα το πράσινο φως των γιατρών και αυτοί θα μας υποδείξουν και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουμε το ενδεχόμενο άνοιγμα της εστιάσεως.

Οφείλω να σας πω όμως, για να μην κοροϊδευόμαστε, ότι αν τυχόν και όποτε ανοίξει η εστίαση, θα χρειαστεί ένα μεγάλο μερίδιο ατομικής ευθύνης. Αν κάνουν πάρτι και είναι ο ένας πάνω στον άλλον, ότι νόμους και να βγάλει το κράτος, θα διαδίδεται ο ιός.

Αν και ακόμη το παιχνίδι κόντρα στην πανδημία δεν έχει λήξει, θα σας ζητήσω να μου κάνετε έναν απολογισμό της κυβερνητικής απόδοσης τόσο στο πρώτο όσο και κατά το δεύτερο κύμα. Που τα πήγατε καλά; Που έγιναν λάθη;

Ξέρετε ότι οι σχετικές μου δηλώσεις έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη φασαρία. Εγώ όμως θα μείνω σε αυτό που πάντα υποστηρίζω. Σε μία παγκόσμια πανδημία δεν μπορείς παρά να χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα μέχρι στιγμής τα έχει πάει περίφημα στο 1ο κύμα και σχετικά καλά και στο 2ο κύμα, το οποίο δυστυχώς ήταν πολύ σφοδρότερο και έφερε παντού πολύ περισσότερους νεκρούς.

Ένα σημαντικό ζήτημα που προέκυψε και βάρυνε την τσέπη των καταναλωτών ήταν τα μεμονωμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας που καταγράφηκαν σε μικρή μερίδα επιχειρήσεων και σούπερ μάρκετ. Πώς μπορούν τέτοια φαινόμενα να αντιμετωπισθούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς καλύτερα τώρα αλλά και μετά το τέλος της καραντίνας; 

Έχουμε ήδη ψηφίσει σχετικό νόμο. Έχουμε κάνει ελέγχους και μετά τη ψήφιση του νόμου μας, υπήρξε μεγάλη προσαρμοστικότητα της αγοράς στα νέα δεδομένα. Γενικά είμαι ευχαριστημένος. Ελέγχθηκε η αισχροκέρδεια σε πολύ μεγάλο βαθμό και την ελέγξαμε άμεσα σε πρώτο χρόνο.

Επιστρέψατε πριν από μερικές ημέρες από κυβερνητική αποστολή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τι προσδοκά η κυβέρνηση από αυτή τη συνεργασία;

Η κυβέρνηση προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με το σπουδαίο αυτό κράτος συμμεριζόμαστε κοινούς στρατηγικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή. Την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, τη συνεργασία με τον ισλαμικό κόσμο που δεν είναι ακραίος αλλά σέβεται και τις θρησκείες των άλλων. Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσδοκώ ότι θα έχουμε ένα πολύ σπουδαίο μέλλον και πολλές επενδύσεις στη χώρα μας.

Αληθεύει ότι κυοφορείται μία μεγάλη επένδυση κρατικού αραβικού Fund στην Ελλάδα. Θα μας την αποκαλύψετε;

Κυοφορούνται πολλές επενδύσεις αραβικών fund στην Ελλάδα. Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουμε ήδη στενή συνεργασία με την Mubadala και με την ADIA.

Δεν θέλω να κάνω αποκαλύψεις τώρα γιατί εγώ δεν μιλάω ποτέ για τα projects εάν προηγουμένως δεν μπουν υπογραφές. Αλλά πράγματι είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση μερικών μεγάλων επενδύσεων από εκεί.

Στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση έχει επενδύσει στα δύο μεγάλα πρότζεκτ; Το ThessINTEC και η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ. Που βρισκόμαστε;

Και τα δύο projects της Θεσσαλονίκης, το ThessINTEC και η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος. Όσα είπαμε έχουν υλοποιηθεί, οι νόμοι έχουν ψηφιστεί και οι αποφάσεις έχουν εκδοθεί.

Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί και το ThessINTEC πήρε και την παραχώρηση του χώρου από το υπουργείο Οικονομικών. Η ΔΕΘ προχωράει στον διαγωνισμό για τον ανάδοχο. Όλα πάνε καλά.

Υπάρχει κάποια νέα μεγάλη ξένη επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής στην μετά την πανδημία εποχή;

Όλη αυτή την περίοδο η Βόρεια Ελλάδα έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στον σχεδιασμό μας. Και η Pfizer και η Deloitte και η CISCO και η υπογραφή στη Θεσσαλονίκη του μνημονίου συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και το ThessINTEC και η ανάπλαση της ΔΕΘ -που αναφέρατε προηγουμένως- και η Τεχνόπολη, όλα αυτά είναι πράγματα που κάναμε για τη Θεσσαλονίκη μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο και συνεχίζουμε.

Μετά την πανδημία τι; Η κυβέρνηση θα έχει χάσει δύο χρόνια από τη θητεία της σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα και θα έχει στο ρεζερβουάρ της τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν αποτελούν και ζεστό χρήμα. Τι μέλλει γενέσθαι; Πολλοί ψιθυρίζουν εκλογικά σενάρια…

Δεν μπορώ να καταλάβω καθόλου πώς εν μέσω αυτής της μεγάλης κρίσης μπορούμε να μιλάμε για εκλογές. Θέλω να με πιστέψετε, εμείς στην κυβέρνηση δεν ασχολούμαστε σήμερα ούτε με εκλογικά σενάρια, ούτε με τίποτα άλλο.

Το μόνο που μας νοιάζει είναι πως θα λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, που είναι πολλά και η πανδημία τα έκανε πολλά περισσότερα.

Όλα τα άλλα δεν μας αφορούν. Είμαστε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού για να κάνουμε μία δουλειά, να προστατεύσουμε τα συμφέροντά του και να κάνουμε τη ζωή του καλύτερη. Αυτό είναι το μόνο που μας απασχολεί. Τα άλλα είναι δημοσιογραφικές συζητήσεις.

Πως είδατε τη στάση του πολιτικού Αλέξη Τσίπρα κατά το δεύτερο κύμα;

Ο Αλέξης Τσίπρας του δευτέρου κύματος επιβεβαίωσε απόλυτα τη γνώμη που πάντα είχα για αυτόν. Δυστυχώς κατώτερος των περιστάσεων. Δεν κατάλαβε ότι όταν κάνεις αντιπολίτευση στην πανδημία με λαϊκισμό βλάπτει πρωτίστως εσένα που την κάνεις.

Ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά ότι για την πανδημία δεν φταίει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός εσχάτως δέχτηκε πιο έντονη κριτική για την κυβερνητική τακτική στο δεύτερο κύμα. Θεωρείτε ότι είναι υπό μερική αμφισβήτηση;

Την τελευταία σας ερώτηση την εκλαμβάνω περίπου ως χιούμορ. Ένας πρωθυπουργός που απολαμβάνει σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις τη μεγαλύτερη αποδοχή που είχε ποτέ πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνιά μετά από 1,5 χρόνο θητείας και που το κόμμα του στις σχετικές επίσης δημοσκοπήσεις προηγείται με διπλάσιο περίπου ποσοστό από όσο κέρδισε τις εθνικές εκλογές 1,5 χρόνο πριν, δεν μπορεί να είναι υπό καμία αμφισβήτηση.

Αλλά και εν γένει θα σας πω, λέτε εν μέσω πανδημίας στο μυαλό κάποιων να είναι η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού; Ας γίνουμε επιτέλους λίγο σοβαροί.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Νοεμβρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.