ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Α. Μέρκελ: Road trip στις ΗΠΑ με υπόκρουση Μπρους Σπρίνγκστιν

Δήμητρα Μακρή07 Νοεμβρίου 2019

Τι θα έκανε η Άνγκελα Μέρκελ αν δεν είχε πέσει το Τείχος του Βερολίνου εκείνη την 9η Νοεμβρίου 1989; Όπως η ίδια εκμυστηρεύτηκε θα είχε ήδη βγει στη σύνταξη και θα είχε ήδη πάει στις ΗΠΑ για να κάνει ένα ταξίδι δρόμου ακούγοντας Μπρους Σπρίνγκστιν!  

"Στην Ανατολική Γερμανία οι γυναίκες έβγαιναν στη σύνταξη στα 60. Έτσι θα είχα ήδη πάρει το διαβατήριό μου πριν πέντε χρόνια θα ταξίδευα στις ΗΠΑ" ανέφερε στο σπίγκελ. Οι συνταξιούχοι στη Λαϊκή Δημοκρατική Γερμανία μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα - γιατί δεν τους χρειάζονταν ως σοσιαλιστές εργάτες άρα μπορούσαν να φύγουν, είπε η Μέρκελ η οποία γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία αλλά μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική.  

Ανέφερε ακόμη πως θα είχε ήδη χρησιμοποιήσει την ταξιδιωτική της ελευθερία για να ταξιδέψει στη δυτική πλευρά της πατρίδας της. 

"Αλλά θα ήθελα το πρώτο μου ταξίδι να ήταν στις ΗΠΑ λόγω μεγέθους, λόγω ποικιλίας, λόγω κουλτούρας.  

"Θα έβλεπα τα Βραχώδη Όρη θα οδηγούσα και θα άκουγα Μπρους Σπρίνγκστιν " αυτό ήταν το όνειρό μου είπε η Μέρκελ. 

Το αφεντικό ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στην Ανατολική Γερμανία και ήδη είχε εμφανιστεί το 1988 καθώς οι κομμουνιστές ηγέτες ήθελαν να ηρεμήσουν τη νεολαία τους.  

Τη ρώτησαν με τι αυτοκίνητο θα έκανε το ταξίδι κι είπε πως θα το πραγματοποιούσε με κάποιο μικρό αυτοκίνητο αλλά σίγουρα καλύτερο από τα  Trabant της εποχής εκείνης, το αποκαλούμενο Τράμπι. Μιλώντας δε σε ένα εργοστάσιο της Volkswagen τη Δευτέρα θυμήθηκε πως πως είχε παραγγείλει ένα Trabant αλλά δεν το απέκτησε ποτέ καθώς την πρόλαβε η πτώση του καθεστώτος.   

Η Μέρκελ γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1954 αλλά ο πατέρας της, ένας κληρικός, αποφάσισε τρεις μήνες μετά τη γέννησή της να περάσει η οικογένεια στην ανατολική Γερμανία. 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.