ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

48ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Στους πρόποδες του όρους των θεών

Κυριακή Τσολάκη17 Ιουνίου 2019

Σε μια τοποθεσία που είναι γνωστή διεθνώς λόγω της σύνδεσής της με την ελληνική μυθολογία, εκεί όπου άλλοτε οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων δέσποζαν, όριζαν και γεννούσαν πολιτισμό, σε έναν τόπο εμποτισμένο με την αρχαιοελληνική ιστορία, μια διοργάνωση που πραγματοποιείται ετησίως ψυχαγωγεί το κοινό μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις τέχνες.

Ο λόγος για το Φεστιβάλ Ολύμπου, ο κεντρικός κορμός του οποίου πραγματοποιείται στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, ενώ παράλληλα απλώνεται και σε άλλα σημεία της Πιερίας, όπως το Κάστρο του Πλαταμώνα, η Αρχαία Πύδνα, τα αρχαία Λείβηθρα, ο Καπνικός Σταθμός στην Κατερίνη, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών και το Αρχαιολογικό Πάρκο στο Δίον κ.ά.

Αυτή τη χρονιά, συνολικά 47 εκδηλώσεις πλέκουν τον καμβά της διοργάνωσης που θα ανοίξει στις 30 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου. Έτσι, για δύο ολόκληρους μήνες η περιοχή της Πιερίας «δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης σημαντικών πραγμάτων κάθε βράδυ σε διάφορους χώρους και ο θεατής να μπορεί να επιλέγει αυτό που θέλει. Δεν έχει όμως μόνο σημασία το θέαμα, αλλά και πού παρουσιάζεται αυτό. Είναι σημαντικό να παρακολουθήσει κανείς αρχαίο δράμα μέσα στο αρχαίο θέατρο και όχι σε ένα γήπεδο ή σε μια αυλή σχολείου», λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του δ.σ. του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡΦΕΟ) Γρηγόρης Παπαχρήστος (φωτ.)

Με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ

Τιμώμενη χώρα φέτος θα είναι το Ισραήλ και ως εκ τούτου το πρόγραμμα θα περιλάβει αρκετές δράσεις και εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο τόπο, ο οποίος κουβαλά έναν πανάρχαιο πολιτισμό τα ίχνη του οποίου χάνονται στο βάθος του χρόνου. «Επιδίωξή μας είναι να παρουσιάσουμε τις πολυσχιδείς και βαθιές επιρροές που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να έχει στην ανθρωπότητα ο πολιτισμός αυτός. Άλλωστε, την απόφαση για το ποια χώρα θα είναι τιμώμενη την παίρνουν συνολικά οι τοπικοί φορείς, όπως το Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων, η τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά. Κρίναμε σκόπιμο φέτος να επιλέξουμε το Ισραήλ γιατί τον τελευταίο καιρό δημιουργείται ένα ρεύμα τουριστών από αυτή τη χώρα στην Πιερία. Επίσης, για τη συνεργασία αυτή συμφωνούν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού», τονίζει ο Γρηγόρης Παπαχρήστος. 

Έτσι, αρχής γενομένης από την εναρκτήρια εκδήλωση (30 Ιουνίου στις 8.30μμ, Αρχαίο Θέατρο Δίου) που θα είναι αφιερωμένη στο Ισραήλ και θα περιλάβει μουσικό πρόγραμμα με διάφορα κομμάτια όπως το «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη, το «Hallelujah» του Λέοναρντ Κοέν κ.ά. , τα οποία θα αποδώσει μια πλειάδα καλλιτεχνών (ερμηνευτές, μουσικοί, ορχήστρες, χορωδιακά σχήματα) το πρόγραμμα θα περιλάβει και άλλες δράσεις που σχετίζονται με τη χώρα αυτή, όπως λογοτεχνικές παρουσιάσεις, συναυλία με σεφαραδίτικα κομμάτια, ενώ στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν και ανταλλαγές.  

Οι θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζουν τα σχήματα του καλοκαιρού στην πλειονότητά τους, δημοφιλείς Έλληνες ερμηνευτές, κινηματογράφος, εικαστικά, αλλά και τα καθιερωμένα αρχαιολογικά συμπόσια, συνθέτουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως, είναι κατορθώνει στα 48 χρόνια της ζωής της η διοργάνωση να είναι αυτοδύναμη και αυτάρκης. «Είναι ίσως το μόνο από τα μεγάλα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα που δεν χρηματοδοτείται από την πολιτεία. Αυτό το έχουμε καταφέρει και το χρωστάμε και στους τοπικούς φορείς και τους χορηγούς μας, τους επιχειρηματίες δηλαδή που σε δύσκολους καιρούς στηρίζουν τον πολιτισμό. Έτσι το φεστιβάλ δεν εξαρτάται από την επιχορήγηση και δεν επαιτεί». Παρόλα αυτά, ο φετινός προϋπολογισμός ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. «Δεν τα έχουμε όλα εξαρχής γιατί το ποσό προκύπτει από τα εισιτήρια και από άλλες πηγές. Υπάρχουν όμως οι μεγάλοι χορηγοί που κυμαίνονται στις 5.000 ευρώ, ενώ γενικά οι ιδιώτες χορηγοί αγγίζουν το 1/3 του προϋπολογισμού και αυτό μας δίνει μεγάλη ανάσα για να συνεχίζουμε», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ.

Η αφίσα του Φεστιβάλ.

Πάνω από 50.000 κόσμος

Με επιστημονικό σύμβουλο το ΤΕΙ Κατερίνης, η διοργάνωση πραγματοποιεί ανά τρία χρόνια μετρήσεις επισκεψιμότητας. Τα περσινά στοιχεία έδειξαν άνοδο σε ποσοστό 30% στην προσέλευση των θεατών, που ξεπερνούν ετησίως τους 50.000. «Η ηλικία των θεατών, οι προτιμήσεις τους και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας μας βοηθούν πάρα πολύ να ανοίγουμε νέους δρόμους. Δεν θέλουμε να χάνουμε τον στόχο μας και δεν θέλουμε απλά να είμαστε μεταπράτες, γι’ αυτό σε ένα μεγάλο ποσοστό οι εκδηλώσεις μας έχουν πρωτογένεια», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ.    

Για εκείνον το ότι η διοργάνωση έχει μια σταθερότητα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. 

«Έχει μια πολύ καλή υποδομή, έμπειρο καλλιτεχνικό δυναμικό και τεχνικό προσωπικό, πολύ καλή γραμματειακή υποστήριξη, αλλά και ένα συμβούλιο με ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με τον χώρο του πολιτισμού. Έτσι, γίνεται μια συνολική ομαδική δουλειά στην οποία συνεισφέρουν πολύ οι εθελοντές που προσφέρονται όλο το καλοκαίρι αντί να πάνε διακοπές. Πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν επίσης οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Όλα αυτά κάτω από έναν κανονισμό λειτουργίας στο πλαίσιο του οποίου καθένας ξέρει ποιες είναι οι αρμοδιότητές του. Το ότι το φεστιβάλ σε δύσκολους καιρούς απέδειξε ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ύπαρξης αλλά γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο, οφείλεται στην καλή του οργάνωση. Επιπλέον, είναι σημαντικό το ότι έχει κατορθώσει να συνενώσει όλους τους φορείς του νομού και να έχουμε όλοι μαζί κοινό βηματισμό».

Ο στόχος τώρα είναι να γιορταστεί σε δύο χρόνια η επέτειος του μισού αιώνα της διοργάνωσης. «Ανανεώνουμε το λεύκωμά μας το οποίο βγήκε στα 40 χρόνια. Μας ενδιαφέρει ένα πανηγυρικό φεστιβάλ για να γιορτάσουμε τον μισό αιώνα ζωής του. Φιλοδοξούμε ότι θα συμμετάσχουν σε αυτό όλες οι χώρες που ως τώρα ήταν τιμώμενες και θα πραγματοποιηθεί μια διοργάνωση που θ’ απλώνεται ότι μόνο στην Πιερία και την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Θέλουμε ο θεσμός να γίνει διεθνής, άλλωστε είναι και μέλος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ», καταλήγει ο Γρηγόρης Παπαχρήστος.   

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης στο: www.festivalolympou.gr

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16 Ιουνίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.