ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

21 απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τις 100.000 νέες θέσεις εργασίας

Σταύρος Κουμεντάκης04 Οκτωβρίου 2020

Η οικονομική κρίση που συνδέεται με την τρέχουσα πανδημία μοιάζει πρωτόγνωρη. Ελήφθη σωρεία μέτρων, που κεντρική στόχευσή τους είχαν την υποστήριξη των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Είχαν (και για τη χώρα μας) χαρακτήρα πρόσκαιρο. Απαιτούνταν και άλλα δραστικότερα. Απαιτούνταν η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. 

Ήδη, με την προσθήκη 100.000 νέων θέσεων εργασίας αναμένεται να υπάρξει η αναγκαία ώθηση. Εξεδόθη ήδη η σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 4261/30.9.2020) που αφορά το «ανοιχτό πρόγραμμα για την προσθήκη 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» (στο εξής: το «Πρόγραμμα»).

Ας επιχειρήσουμε την αποκωδικοποίησή του.

Ερώτημα 1ο: Ποιος ο σκοπός του Προγράμματος;

Η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για 6 μήνες, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ερώτημα 2ο: Ποιο το χρονικό σημείο ελέγχου της αύξησης των θέσεων εργασίας;

Οι νέες θέσεις εργασίας που επιδοτούνται από το Πρόγραμμα θα πρέπει να είναι επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των ωφελούμενων επιχειρήσεων κατά την 18.9.2020.

Ερώτημα 3ο: Πότε η έναρξη και ποια η διάρκεια του Προγράμματος;

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του Προγράμματος ορίζεται η 1.10.2020. Ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων 100.000 θέσεων εργασίας.

Ερώτημα 4ο: Ποιο το ύψος και η διάρκεια της επιδότησης για κάθε θέση εργασίας;

Για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη). Επιπρόσθετα: οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας. Η συγκεκριμένη επιδότηση λαμβάνει χώρα για 6 μήνες και είναι ανεξάρτητη από το ύψος του μηνιαίου μισθού του εργαζόμενου.

Ερώτημα 5ο: Προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση όταν είναι μακροχρόνια άνεργος εκείνος που προσλαμβάνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος;

Όταν η πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο (:εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για ένα, τουλάχιστον, δωδεκάμηνο) η νέα πρόσληψη επιδοτείται, επιπρόσθετα, από τον κρατικό προϋπολογισμό με 200 ευρώ επί του (υπερβαίνοντος το ποσό αυτό) καθαρού μηνιαίου μισθού.

Ερώτημα 6ο: Ποιες επιχειρήσεις αφορά το Πρόγραμμα; Υπάρχουν προϋποθέσεις υπαγωγής;

Αφορά επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αναγκαίο προαπαιτούμενο η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (:ανυπαρξία ή ρύθμιση των σχετικών οφειλών), κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης.

Ερώτημα 7ο: Ποιους εργαζόμενους αφορά το Πρόγραμμα και μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό;

Στο Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσοι εργαζόμενοι προσληφθούν από την 1.10.2020 και εφεξής (άρθρο 4§1). Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν πρέπει: α) να εργάζονταν στην αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη, για τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψής τους ούτε και β) να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη, για έναν μήνα, επίσης, πριν από την ημερομηνία πρόσληψής τους (άρθρο 4§2).

Ερώτημα 8ο: Απαιτείται η πρόσληψη των εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης;

Η πρόσληψη είναι δυνατό να λάβει χώρα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας (πλήρους ή μερικής απασχόλησης) για χρονική διάρκεια 6 μηνών-τουλάχιστον.

Ερώτημα 9ο: Ποιες οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που κάνουν χρήση του Προγράμματος;

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Πρόγραμμα υποχρεούνται να διατηρήσουν (για το εξάμηνο της επιδότησης) τον μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων που είχαν κατά την 18.9.20, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων.

Ερώτημα 10ο: Ποιες θέσεις εργασίας οφείλουν να διατηρήσουν οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του Προγράμματος;

Οφείλουν να διατηρήσουν τις θέσεις εκείνες που αφορούν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Εξαιρούνται οι θέσεις εργασίας που κενώνονται λόγω παραίτησης, θανάτου ή συνταξιοδότησης καθώς και λόγω λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ερώτημα 11ο: Είναι δυνατή η μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα;

Δεν είναι δυνατή η μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα. Ακόμα και αν υπάρχει συναίνεση των ωφελούμενων εργαζομένων. Δεν είναι δυνατή όμως ούτε η θέση σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.

Ερώτημα 12ο: Είναι επιτρεπτή η καταγγελία συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα;

Είναι επιτρεπτή, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης σπουδαίου λόγου (που πάντοτε ελέγχεται από τα αρμόδια δικαστήρια).

Ερώτημα 13ο: Ποιες οι κυρώσεις για την επιχείρηση σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεών τους;

Η τήρηση των υποχρεώσεων των ωφελουμένων επιχειρήσεων (Ερ. 21) ελέγχεται σε μηνιαία βάση. Στην περίπτωση παραβίασής τους, εκπίπτουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, από το Πρόγραμμα και υποχρεούνται να επιστρέψουν το σύνολο των επιδοτήσεων που έλαβαν στο πλαίσιο αυτού (του Προγράμματος).

Ερώτημα 14ο: Τι συμβαίνει σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης εργασίας ωφελούμενου εργαζόμενου για σπουδαίο λόγο;

Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ωφελουμένου εργαζόμενου για σπουδαίο λόγο, δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση της θέσης εργασίας του με νέο επιδοτούμενο εργαζόμενο για το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι τη λήξη του εξαμήνου. Δικαιούνται όμως οι ωφελούμενες επιχειρήσεις να ζητήσουν την έγκριση νέας επιδοτούμενης θέσης εργασίας.

Ερώτημα 15ο: Τι συμβαίνει μετά την παρέλευση του επιδοτούμενου εξαμήνου;

Μετά την παρέλευση του εξαμήνου που επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές (ή, σε περίπτωση μακροχρόνια ανέργων και τμήμα του μισθού τους-Ερ. 5 & 20) η επιχείρηση μπορεί να διατηρήσει (ή όχι) την εργασιακή σχέση με τον ωφελούμενο εργαζόμενο. Σε περίπτωση διατήρησης το σύνολο των επιβαρύνσεων (μισθός και ασφαλιστικές εισφορές) βαρύνει την ίδια-αποκλειστικά.

Ερώτημα 16ο: Είναι δυνατή η παράλληλη λειτουργία σε μία επιχείρηση του συγκεκριμένου Προγράμματος και του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»;

Οι εργαζόμενοι που τοποθετούνται στις νέες θέσεις εργασίας του συγκεκριμένου Προγράμματος δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Οι συμβάσεις εργασίας τους δεν είναι δυνατό να τεθούν σε αναστολή. Είναι δυνατή η παράλληλη λειτουργία σε μία επιχείρηση του συγκεκριμένου Προγράμματος και του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Είναι υποχρεωτικό όμως να αφορά διαφορετικούς εργαζόμενους.

Ερώτημα 17ο: Ποια η σχέση του Προγράμματος με την τηλεργασία;

Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο Πρόγραμμα είναι δυνατό να παράσχουν την εργασία τους και με τηλεργασία, εφόσον τούτο είναι επιτρεπτό από τη φύση της εργασίας τους.

Ερώτημα 18ο: Τι συμβαίνει όταν οι ωφελούμενοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;

Οι προστατευτικές ρυθμίσεις που τους αφορούν σε σχέση με την τρέχουσα πανδημία, υπερισχύουν εκείνων που αναφέρονται στο Πρόγραμμα.

Ερώτημα 19ο: Ποια η ακολουθητέα διαδικασία για την ένταξη στο Πρόγραμμα;

Κάθε επιχείρηση που προτίθεται να προβεί σε προσλήψεις στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση, προς έγκριση, στο ΕΡΓΑΝΗ για καθένα ωφελούμενο ξεχωριστά. Εφόσον εγκριθεί η αίτηση είναι δυνατή η πρόσληψη.

Ερώτημα 20ο: Ποια η διαδικασία καταβολής της επιδότησης των 200 ευρώ του μισθού για τους μακροχρόνια άνεργους που εντάσσονται στο Πρόγραμμα;

Η καταβολή της εν λόγω επιδότησης λαμβάνει χώρα με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των ωφελουμένων επιχειρήσεων.

Ερώτημα 21ο: Τι συμβαίνει σε περίπτωση ψευδών υπευθύνων δηλώσεων από τις επιχειρήσεις που ζητούν την ένταξή τους στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα;

Οι κυρώσεις είναι ποινικές και διοικητικές. Σε κάθε περίπτωση: ποσά που αχρεωστήτως κατεβλήθησαν σε επιχειρήσεις, εισπράττονται με βάση τον ΚΕΔΕ.

Όπως και εισαγωγικά αναφέρθηκε, η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η αύξηση των θέσεων εργασίας αποτελεί στοιχείο προαπαιτούμενο για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Η σκυτάλη περνά τώρα στις επιχειρήσεις. Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Οκτωβρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.