ΑΠΟΨΕΙΣ

Άλλος σπάει, άλλος πληρώνει, όλοι σιωπούν…

 18/10/2021 19:00

Σοβαρές ζημιές στο σχολείο βρήκε η διευθύντρια του Γ Γυμνασίου Θεσσαλονίκης όταν την προηγούμενη Τρίτη, άνοιξε το σχολείο μετά από εβδομαδιαία κατάληψη, όπως προκύπτει από το υπηρεσιακό σημείωμα που υπέβαλε στους προϊσταμένους της και το οποίο δημοσίευσε η Μακεδονία: «Έχουν σπάσει τζάμια, έχουν αφαιρέσει κάγκελα από παράθυρα, έχουν αδειάσει πυροσβεστήρες, έχουν κάνει επιδρομή στο κυλικείο, το οποίο επρόκειτο να ανοίξει την ημέρα που άρχισε η κατάληψη και το αδειάσανε. Σκουπίδια και ακαθαρσίες παντού, άδεια μπουκάλια από οινοπνευματώδη ποτά, αποτσίγαρα, ενώ στο κτίριο υπάρχει μυρωδιά χασίς».

Η φτώχεια με ρατσιστικό πρίσμα

Το συγκεκριμένο σχολείο είχε την ατυχία να πέσει στα χέρια καταληψιών, μία εβδομάδα νωρίτερα, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, όπως πολλά σχολεία της Θεσσαλονίκης, όταν οργανωτικά το ΚΚΕ και πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, επένδυσαν στην ανησυχία που προκαλεί στα νέα παιδιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η εφαρμογή της οποίας περιέκοψε το καλοκαίρι τους εισακτέους στα πανεπιστήμια κατά 14.000.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει οργανωμένες δυνάμεις στους μαθητές, εκτιμά ότι το θέμα του δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει αδιαμεσολάβητα με τους επόμενους υποψήφιους που φοβούνται ότι δεν θα περάσουν στα πανεπιστήμια εξαιτίας της ΕΒΕ.

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διευρύνει τις ανισότητες πρόσβασης στη γνώση, καθώς πλήττει κυρίως τις φτωχές οικογένειες», έγραψε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης.

Δηλαδή οι φτωχοί μαθητές περνούν τελευταίοι σε μια άκρως ρατσιστική προσέγγιση.

Αρμόδιοι κι ανεύθυνοι

Όπως προκύπτει από το σημείωμα της διεύθυνσης του Γ Γυμνασίου, στις 5 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα της κατάληψης του σχολείου, το σχολείο και σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για αυτήν την κατάληψη διότι σύμφωνα με πληροφορίες γινόταν από εξωσχολικούς κι εκφράζονταν ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθούν ζημιές.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου, μία βδομάδα μετά, καθιστά σαφές ότι η αστυνομία, ο τελικός αποδέκτης των μηνυτήριων αναφορών, δεν ασχολήθηκε αλλά διατηρεί ασαφές αν η ηγεσία του τοπικού Τμήματος πήρε η ίδια τη σχετική απόφαση ή την έλαβε ως οδηγία από τους ανωτέρους της.

Οι ζημιές, μια βδομάδα μετά, δείχνουν ότι μάλλον δεν ενδιαφέρθηκε και κανείς άλλος. Η κοινωνία που βλέπει τις καταστροφές ρωτά:

- Ο εισαγγελέας ενημερώθηκε; Κι αν ναι, πώς; Υπηρεσιακά με αλληλογραφία που κανονικά θα παραλάβει τα Χριστούγεννα;

- Η προϊσταμένη αρχή του σχολείου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώθηκαν επισήμως και υπηρεσιακά;

- Ο Δήμος, στέλεχος του οποίου -ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- έκανε την μηνυτήρια αναφορά και θα πληρώσει τις ζημιές, είχε ενημερωθεί;

Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι αν ο καθένας έκανε τη δουλειά που προβλέπεται θεσμικά να κάνει, η κατάληψη δεν θα είχε λήξει με τα αποτελέσματα που περιέγραψε η διευθύντρια.

Εκτός αν η μηνυτήρια αναφορά είχε γίνει δια παν ενδεχόμενο.

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση

Η αναταραχή στη μέση εκπαίδευση χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ όσο και από τους συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών που πρόσκεινται σε αυτά ως μέσο πίεσης στην κυβέρνηση.

Ίσως αυτό απαντά στο γιατί οι καταστροφές που προκλήθηκαν στο σχολείο δεν αποδοκιμάστηκαν από την επιχώρια ΕΛΜΕ, όπως για παράδειγμα έγινε στα επεισόδια στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, όπου κάποιοι καθηγητές μέχρι συνέντευξη τύπου έδωσαν για να καταγγέλλουν την «ακροδεξιά επέλαση».

Αν θεωρούν ότι όλες οι καταλήψεις σχολείων ανεξαρτήτως κινήτρου, συνεισφέρουν στην αντιμητσοτακική οργή, ας θυμηθούν ότι τέτοιο μέσο πίεσης είχαν θεωρηθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι καταλήψεις των πρυτανειών για τον κ. Κουφοντίνα, οι οποίες όχι μόνο απέτυχαν, αλλά ανέκοψαν και την πορεία φθοράς της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις.

Τρομάζουν τη μέση ελληνική οικογένεια που θέλει το σχολείο των παιδιών της χώρο κοινωνικής γαλήνης.

ΥΓ: Το ότι το 15μελες του Γυμνασίου δεν αντέδρασε, ας θεωρηθεί εύλογο!

Όταν όλοι σιωπούν, ποιος απορεί γιατί δεν βγάζουν το φίδι από την τρύπα, τα 13χρονα και τα 14χρονα;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Οκτωβρίου 2021