ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλληλεγγύη στα κόκκινα

 03/12/2019 18:01

«Στις δύσκολες ώρες ξυπνάει μέσα μας η ανθρωπιά» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, περιγράφοντας το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στο Δυρράχιο, ο οποίος άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες άστεγους.

Ο Αναστάσιος, που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές μορφές της ορθόδοξης εκκλησίας, έκανε και στην περίπτωση του σεισμού αυτό που κάνει από την πρώτη ημέρα που πήγε στην Αλβανία.

Αρνήθηκε δηλαδή να ξεχωρίσει τους ανθρώπους ανάλογα με το έθνος και τη θρησκεία, και προσέφερε τη βοήθεια της εκκλησίας που εκπροσωπεί σε όσους έχουν ανάγκη.

Σε μια «κινητοποίηση αγάπης και αλληλεγγύης» μετέτρεψε δύο μικρά μοναστήρια που βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή σε καταφύγιο αστέγων, ενώ συγκεντρώνει τρόφιμα, ρούχα και χρήματα, για να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ανάγκες όσων έχασαν σε μια στιγμή τα σπίτια τους και βρέθηκαν στο δρόμο.

Είναι μεγάλη -ίσως όχι και τόσο- κουβέντα ποια φωνή, αυτή του Αναστάσιου ή κάποιων ελληναράδων ιερωμένων, απηχεί την ουσία και το πραγματικό περιεχόμενο της ορθόδοξης πίστης.

Το σίγουρο είναι ότι μπροστά στον πόνο και ιδιαίτερα μπροστά στο θάνατο οι διαφορές μπαίνουν στην άκρη, όχι γιατί εξαφανίζονται αλλά γιατί οι άνθρωποι, βλέποντας σε πρώτο πλάνο το τέλος, τοποθετούν τα επίγεια σε δεύτερο και τρίτο.

Αυτό ισχύει για άτομα, θρησκείες, κυβερνήσεις, χώρες, όχι όμως για το ΚΚΕ, το οποίο έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα μόνο στους… συντρόφους της Αλβανίας. Οι υπόλοιποι που επλήγησαν, πέθαναν ή τραυματίστηκαν δεν δικαιούνται ούτε λέξη συμπάθειας.

Για να μην κατηγορηθώ για αποσπασματική χρήση, παραθέτω ολόκληρο το τηλεγράφημα προς το ΚΚ Αλβανίας, το οποίο πέρασε στα «ψιλά» των ΜΜΕ.

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με το μήνυμά μας αυτό θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για τα πολυάριθμα θύματα, τους νεκρούς και τους τραυματίες, αλλά και τις μεγάλες υλικές ζημιές, που προκάλεσε ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στη χώρα σας. Το ΚΚΕ, σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είναι αλληλέγγυο με τους εργαζόμενους της Αλβανίας και τους αλβανούς μετανάστες εργάτες που δουλεύουν στη χώρα μας, τονίζει πως δεν είναι μοιραίο οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουν τέτοιο βαρύ φόρο αίματος από τα φυσικά φαινόμενα. Δεν είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να βρίσκουν χρήματα για τους πολέμους και τα σφαγεία των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα να παρατηρείται έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας και ετοιμότητας. Στην πράξη αποδεικνύεται πως οι λαϊκές ανάγκες για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα δεν χωράνε στους σχεδιασμούς των καπιταλιστών και των κομμάτων τους κι αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες. Οι εργαζόμενοι στον 21ο αιώνα δικαιούνται ασφαλείς και αξιοπρεπείς κατοικίες, με τήρηση των μέτρων αντισεισμικής προστασίας.

Παρακαλούμε μεταβιβάστε στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας σας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ", 1 Δεκεμβρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις