ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αλ. Μπουρλά: Δωρεά 600.000 δολαρίων σε δέκα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Προέρχονται από τα έσοδα του βιβλίου του «Moonshot Η απίστευτη κούρσα της Pfizer για τη δημιουργία του εμβολίου»

 21/12/2022 14:44

Αλ. Μπουρλά: Δωρεά 600.000 δολαρίων σε δέκα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Σοφία Χριστοφορίδου

Σε δέκα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, σε κάποια από τα οποία η μητέρα του προσέφερε κατά το παρελθόν εθελοντική εργασία, δωρίζει ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά μέρος των εσόδων από τις παγκόσμιες πωλήσεις του βιβλίου του «Moonshot Η απίστευτη κούρσα της Pfizer για τη δημιουργία του εμβολίου»

Όπως είπε ο κ. Μπουρλά η περίοδος της πανδημίας ήταν η πιο απαιτητική περίοδος της ζωής του και τη χζωή χιλιάδων υπαλλήλων της Pfizer που αναζητούσαν να βρουν μια λύση αλλά για όλον τον κόσμο που έζησε κάτι πρωτόγνωρο. «Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν ότι ήξερα ότι τα γεγονότα αυτά θα αποτελέσουν μέρος της ιστορίας. Και η ιστορία γράφεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες κάθε φορά. Ήθελα να είμαι βέβαιος ότι θα αφήσω ως παρακαταθήκη τη δική μας οπτική γωνία για το πώς συνέβησαν τα γεγονότα όταν συνέβησαν» είπε, κάνοντας αναφορά και στην παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις. Αρχικά σκέφτηκε να δώσει τα έσοδα από τις πωλήσεις από την πώληση του βιβλίου του για την ενίσχυση της επιστήμης αλλά αποφάσισε τελικά να ενισχύσει ιδρύματα που προσφέρουν καλό στην ανθρωπότητα. Η αρχή γίνεται με ιδρύματα της γενέτειράς του. «Η Θεσσαλονίκη θα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης από τα έσοδα της πώλησης των βιβλίων. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί γίνεται αυτή η κίνηση τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων» είπε και δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος ακούγοντας τους εκπροσώπους των ιδρυμάτων «γιατί αισθάνεσαι ότι αποκτά πρόσωπο το πού αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν». Όπως είπε μεγάλωσα ακούγοντας για αυτά τα ιδρύματα, καθώς η μητέρα του προσέφερε εθελοντική εργασία σε κάποια από αυτά «Δεν είχε οικονομική δυνατότητα να δώσει χρήματα αλλά είχε ευγενική ψυχή» είπε.

320342209-952175739501461-6657107123340067048-n.jpg


Τα ιδρύματα που ενισχύονται είναι το Ορφανοτροφείο Θηλέων Μέλισσα, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Β. Ελλάδος, το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, το σωματείο ο Σωτήρ, ο σύλλογος ΣΥΖΩΗ, ο σύλλογος Ελπίδα για άτομα με αυτισμό, η ΕΛΕΠΑΠ και τα γηροκομεία Χαρίσειο και Σαούλ Μοδιάνο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπουρλά διέθεσε το χρηματικό βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που συνόδευε την τιμητική διάκριση Genesis (γνωστής και ως "εβραϊκό Νόμπελ") για το σκοπό της ανέγερσης του Μπυσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.


Το έργο και την προσωπικότητα του κ. Μπουρλά εξήραν ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, λέγοντας ότι «δεν ξεχνά τις ρίζες του» και ότι είναι μεταξύ αυτών που έχουν ως σκοπό να υπηρετούν το συλλογικό καλό, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Λι, σημειώνοντας ότι το βιβλίο αποδεικνύει ότι η Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει για τους ανθρώπους της, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επισημαίνοντας ότι συνέβαλλε στη διάσωση της ανθρωπότητας αλλά και ότι επιστρέφει ένα κομμάτι από την ψυχή του πίσω στην πόλη του και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ο όπιος σημείωσε ότι η πρωτοβουλία να δωρίσει τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου του είναι ένα μήνυμα ότι η τεχνολογία συμβαδίζει με την αλληλεγγύη.

320311332-682385183356873-7531829844484361074-n.jpg

Ποια είναι τα ιδρύματα και πώς θα αξιοποιηθεί η δωρεά

Ορφανοτροφείο θηλέων Μέλισσα: Ιδρύθηκε το 1921 και «δεν σταμάτησε να προσφέρει σε παιδιά που είχαν ανάγκη, παιδιά του πολέμου, της ανέχειας, της κρίσης» είπε η κ. Αργυρώ Στοϊλα μέρους του Ιδρύματος. Χάρη στην δωρεά του κ. Μπούλα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των 25 κοριτσιών που ζουν σήμερα στη «Μέλισσα» για «να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να πατήσουν στα πόδια τους»

Ελληνικό Παιδικό Χωριό: Εδώ και 35 χρόνια προσφέρει φροντίδα σε παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. με εισαγγελική παραγγελία. «Η αγωγή που παρέχεται είναι βασισμένη στο σεβασμό της διαφορετικότητας και των εκάστοτε θρησκευτικών παραδόσεων των παιδιών» είπε εκ μέρους του ιδρύματος η κ. Ελισάβετ Παράσχου. Στα επτά σπίτια του χωριού ζουν σήμερα 25 κορίτσια και 22 αγόρια ηλικίας 4-20 ετών. Τα χρήματα της δωρεάς θα αξιοποιηθούν για την επαναλειτουργία ενός σπιτιού και την φιλοξενία έξι παιδιών που θα απομακρυνθούν από ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον.

Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Β. Ελλάδος: Ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια από γονείς παιδιών με αναπηρία και όπως είπε ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Μάνθος Μαστορίδης σήμερα λειτουργούν εννέα τμήματα για 80 άτομα με αναπηρίες καθώς και τρεις στέγες αυτόνομης διαβίωσης για 24 ενήλικες που υποστηρίζονται από προσωπικό. Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 αναμένονται θετικές εξελίξεις με την παραχώρηση οικοπέδου για την ανέγερση νέας στέγης αυτόνομης διαβίωσης και τα χρήματα από τη δωρεά του κ. Μπουρλά θα δοθούν για αυτό το σκοπό.

Κέντρο Ειδικής Αγωγής: Έχει 40 χρόνια ζωής και σήμερα υποστηρίζει 75 άτομα με νοητική αναπηρία, με εκπαιδευτικά εργαστήρια και συνοδευτικές υπηρεσίες όπως εργοθεραπεία, μουσική και γυμναστική και λειτουργεί μια στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για έξι κορίτσια. Όπως είπε η εκπρόσωπος του φιλανθρωπικού σωματείου Μαρία Παναγιώτου η δωρεά «μας βοηθά να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς την κατεύθυνση της αξιοπρεπούς διαβίωσης» των παιδιών μετά τον θάνατο των γονιών

Σωτήρ, Σωματείο Ατόμων με ειδικές ανάγκες: Ιδρύθηκε το 1998, με πρωτοβουλία πέντε γονέων που αγωνιούσαν για το μέλλον των παιδιών τους και σήμερα υποστηρίζει 209 άτομα με αναπηρία. Το σωματείο ακολουθεί μια δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΔΣ Ουρανία Λιακοπούλου. Πριν 12 χρόνια ιδρύθηκαν και στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για 15 άτομα με αναπηρία. Η δωρεά από τον κ. Μπουρλά ήρθε ταυτόχρονα με την ένταξη επτά νέων ενοίκων στη στέγη του ιδρύματος στην Καλλικράτεια και τα χρήματα θα διατεθούν για τον εξοπλισμό της και τη μερική ανακαίνιση στις στέγες της Θεσσαλονίκης.

ΣΥΖΩΗ: Γονείς παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες (νοητική, κινητική και τύφλωση) δημιούργησαν πριν 15 χρόνια τη ΣΥΖΩΗ, για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους στην εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξή τους. Σήμερα λειτουργεί κέντρο ημερήσιας φροντίδας την Καλαμαριά για 22 παιδιά. Όπως είπε ο πρόεδρος του φορέα Νικόλαος Καζαντζίδης για αυτά τα παιδιά έχουν μεγάλη σημασία πολυαισθητηριακά προγράμματα και τα χρήματα της δωρεάς θα δοθούν για τη συνέχιση και βελτίωση τους.

Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα»: Είναι ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο για άτομα με αυτισμό με ή χωρίς νοητική αναπηρία. Ιδρύθηκε το 1978 και σήμερα υποστηρίζει 50 παιδιά και ενήλικες 15-50 ετών που ζουν σε έξι κτίρια της πρώην Παιδόπολης Ωραιοκάστρου. Λειτουργεί επίσης ΚΔΑΠ για 35 άτομα και πρόσφατα δόθηκε άδεια για στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για εννέα ενήλικες. «Ήταν ο κατάλληλος χρόνος για αυτή τη δωρεά. Τέτοιες κινήσεις αγάπης είναι λίγο σπάνιες» είπε απευθυνόμενη στον κ. Μπουρλά η πρόεδρος του ιδρύματος Μαρία Καστανοπούλου. Η δωρεά θα υποστηρίξει το ίδρυμα στα λειτουργικά του έξοδα.

ΕΛΕΠΑΠ: Ιδρύθηκε το 1937 και υποστηρίζει παιδιά με εγκεφαλική παράλυση ενώ διαθέτει και τμήμα πρώιμης παρέμβασης για πρόωρα παιδιά με πιθανότητα ανάπτυξης εγκεφαλικής βλάβης. Ένα από τα πέντε παραρτήματα της ΕΛΕΠΑΠ λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη όπου «ξαφνικά και ανέλπιστα η δωρεά του κ. Μπουρλά έδωσε φτερά στο όνειρο» για την παροχή προγραμμάτων ρομποτικής στα παιδιά, όπως ανέφερε η γραμματέας του ιδρύματος Βίκη Χαϊτογλου.

Χαρίσειο Γηροκομείο: Ιδρύθηκε πριν από 122 χρόνια μετά από δωρεά των αδελφών Δημήτρη και Θεαγένη Χαρίση. Αρχικά φιλοξενήθηκαν 5 άνδρες και 2 γυναίκες που δεν είχαν σύνταξη. Στα χρόνια λειτουργίας του φιλοξενήθηκαν 2.500 άτομα και σήμερα ζουν εκεί 110 ηλικιωμένοι. Πλέον το γηροκομείο εκπονεί ένα πρόγραμμα που φέρνει κοντά παιδιά και ηλικιωμένους, επ’ ωφέλεια και των δύο. Παιδιά από το απέναντι σχολείο κάνουν μάθημα στο γηροκομείο και σύντομα θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής όπου οι ηλικιωμένοι θα αναλάβουν τον ρόλο του «τροχονόμου». Επίσης κάθε ηλικιωμένος μαζί με ένα παιδί θα φυτέψουν και θα φροντίζουν από ένα δέντρο.

Γηροκομείο Σαούλ Μοδιάνο: Ιδρύθηκε το 1928 από τα παιδιά του Σαούλ Μοδιάνο, καταστράφηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναλειτουργησε το 1981 με βοήθεια ΙΚΘ και δωρητών. Σήμερα ζουν εκεί 50 ηλικιωμένοι σε ανεξάρτητα επιπλωμένα δωμάτια. Η δωρεά θα δοθεί για λειτουργικά έξοδα.




Σε δέκα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, σε κάποια από τα οποία η μητέρα του προσέφερε κατά το παρελθόν εθελοντική εργασία, δωρίζει ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά μέρος των εσόδων από τις παγκόσμιες πωλήσεις του βιβλίου του «Moonshot Η απίστευτη κούρσα της Pfizer για τη δημιουργία του εμβολίου»

Όπως είπε ο κ. Μπουρλά η περίοδος της πανδημίας ήταν η πιο απαιτητική περίοδος της ζωής του και τη χζωή χιλιάδων υπαλλήλων της Pfizer που αναζητούσαν να βρουν μια λύση αλλά για όλον τον κόσμο που έζησε κάτι πρωτόγνωρο. «Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν ότι ήξερα ότι τα γεγονότα αυτά θα αποτελέσουν μέρος της ιστορίας. Και η ιστορία γράφεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες κάθε φορά. Ήθελα να είμαι βέβαιος ότι θα αφήσω ως παρακαταθήκη τη δική μας οπτική γωνία για το πώς συνέβησαν τα γεγονότα όταν συνέβησαν» είπε, κάνοντας αναφορά και στην παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις. Αρχικά σκέφτηκε να δώσει τα έσοδα από τις πωλήσεις από την πώληση του βιβλίου του για την ενίσχυση της επιστήμης αλλά αποφάσισε τελικά να ενισχύσει ιδρύματα που προσφέρουν καλό στην ανθρωπότητα. Η αρχή γίνεται με ιδρύματα της γενέτειράς του. «Η Θεσσαλονίκη θα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης από τα έσοδα της πώλησης των βιβλίων. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί γίνεται αυτή η κίνηση τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων» είπε και δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος ακούγοντας τους εκπροσώπους των ιδρυμάτων «γιατί αισθάνεσαι ότι αποκτά πρόσωπο το πού αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν». Όπως είπε μεγάλωσα ακούγοντας για αυτά τα ιδρύματα, καθώς η μητέρα του προσέφερε εθελοντική εργασία σε κάποια από αυτά «Δεν είχε οικονομική δυνατότητα να δώσει χρήματα αλλά είχε ευγενική ψυχή» είπε.

320342209-952175739501461-6657107123340067048-n.jpg


Τα ιδρύματα που ενισχύονται είναι το Ορφανοτροφείο Θηλέων Μέλισσα, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Β. Ελλάδος, το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, το σωματείο ο Σωτήρ, ο σύλλογος ΣΥΖΩΗ, ο σύλλογος Ελπίδα για άτομα με αυτισμό, η ΕΛΕΠΑΠ και τα γηροκομεία Χαρίσειο και Σαούλ Μοδιάνο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπουρλά διέθεσε το χρηματικό βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που συνόδευε την τιμητική διάκριση Genesis (γνωστής και ως "εβραϊκό Νόμπελ") για το σκοπό της ανέγερσης του Μπυσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.


Το έργο και την προσωπικότητα του κ. Μπουρλά εξήραν ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, λέγοντας ότι «δεν ξεχνά τις ρίζες του» και ότι είναι μεταξύ αυτών που έχουν ως σκοπό να υπηρετούν το συλλογικό καλό, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Λι, σημειώνοντας ότι το βιβλίο αποδεικνύει ότι η Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει για τους ανθρώπους της, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επισημαίνοντας ότι συνέβαλλε στη διάσωση της ανθρωπότητας αλλά και ότι επιστρέφει ένα κομμάτι από την ψυχή του πίσω στην πόλη του και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ο όπιος σημείωσε ότι η πρωτοβουλία να δωρίσει τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου του είναι ένα μήνυμα ότι η τεχνολογία συμβαδίζει με την αλληλεγγύη.

320311332-682385183356873-7531829844484361074-n.jpg

Ποια είναι τα ιδρύματα και πώς θα αξιοποιηθεί η δωρεά

Ορφανοτροφείο θηλέων Μέλισσα: Ιδρύθηκε το 1921 και «δεν σταμάτησε να προσφέρει σε παιδιά που είχαν ανάγκη, παιδιά του πολέμου, της ανέχειας, της κρίσης» είπε η κ. Αργυρώ Στοϊλα μέρους του Ιδρύματος. Χάρη στην δωρεά του κ. Μπούλα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των 25 κοριτσιών που ζουν σήμερα στη «Μέλισσα» για «να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να πατήσουν στα πόδια τους»

Ελληνικό Παιδικό Χωριό: Εδώ και 35 χρόνια προσφέρει φροντίδα σε παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. με εισαγγελική παραγγελία. «Η αγωγή που παρέχεται είναι βασισμένη στο σεβασμό της διαφορετικότητας και των εκάστοτε θρησκευτικών παραδόσεων των παιδιών» είπε εκ μέρους του ιδρύματος η κ. Ελισάβετ Παράσχου. Στα επτά σπίτια του χωριού ζουν σήμερα 25 κορίτσια και 22 αγόρια ηλικίας 4-20 ετών. Τα χρήματα της δωρεάς θα αξιοποιηθούν για την επαναλειτουργία ενός σπιτιού και την φιλοξενία έξι παιδιών που θα απομακρυνθούν από ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον.

Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Β. Ελλάδος: Ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια από γονείς παιδιών με αναπηρία και όπως είπε ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Μάνθος Μαστορίδης σήμερα λειτουργούν εννέα τμήματα για 80 άτομα με αναπηρίες καθώς και τρεις στέγες αυτόνομης διαβίωσης για 24 ενήλικες που υποστηρίζονται από προσωπικό. Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 αναμένονται θετικές εξελίξεις με την παραχώρηση οικοπέδου για την ανέγερση νέας στέγης αυτόνομης διαβίωσης και τα χρήματα από τη δωρεά του κ. Μπουρλά θα δοθούν για αυτό το σκοπό.

Κέντρο Ειδικής Αγωγής: Έχει 40 χρόνια ζωής και σήμερα υποστηρίζει 75 άτομα με νοητική αναπηρία, με εκπαιδευτικά εργαστήρια και συνοδευτικές υπηρεσίες όπως εργοθεραπεία, μουσική και γυμναστική και λειτουργεί μια στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για έξι κορίτσια. Όπως είπε η εκπρόσωπος του φιλανθρωπικού σωματείου Μαρία Παναγιώτου η δωρεά «μας βοηθά να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς την κατεύθυνση της αξιοπρεπούς διαβίωσης» των παιδιών μετά τον θάνατο των γονιών

Σωτήρ, Σωματείο Ατόμων με ειδικές ανάγκες: Ιδρύθηκε το 1998, με πρωτοβουλία πέντε γονέων που αγωνιούσαν για το μέλλον των παιδιών τους και σήμερα υποστηρίζει 209 άτομα με αναπηρία. Το σωματείο ακολουθεί μια δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΔΣ Ουρανία Λιακοπούλου. Πριν 12 χρόνια ιδρύθηκαν και στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για 15 άτομα με αναπηρία. Η δωρεά από τον κ. Μπουρλά ήρθε ταυτόχρονα με την ένταξη επτά νέων ενοίκων στη στέγη του ιδρύματος στην Καλλικράτεια και τα χρήματα θα διατεθούν για τον εξοπλισμό της και τη μερική ανακαίνιση στις στέγες της Θεσσαλονίκης.

ΣΥΖΩΗ: Γονείς παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες (νοητική, κινητική και τύφλωση) δημιούργησαν πριν 15 χρόνια τη ΣΥΖΩΗ, για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους στην εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξή τους. Σήμερα λειτουργεί κέντρο ημερήσιας φροντίδας την Καλαμαριά για 22 παιδιά. Όπως είπε ο πρόεδρος του φορέα Νικόλαος Καζαντζίδης για αυτά τα παιδιά έχουν μεγάλη σημασία πολυαισθητηριακά προγράμματα και τα χρήματα της δωρεάς θα δοθούν για τη συνέχιση και βελτίωση τους.

Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα»: Είναι ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο για άτομα με αυτισμό με ή χωρίς νοητική αναπηρία. Ιδρύθηκε το 1978 και σήμερα υποστηρίζει 50 παιδιά και ενήλικες 15-50 ετών που ζουν σε έξι κτίρια της πρώην Παιδόπολης Ωραιοκάστρου. Λειτουργεί επίσης ΚΔΑΠ για 35 άτομα και πρόσφατα δόθηκε άδεια για στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για εννέα ενήλικες. «Ήταν ο κατάλληλος χρόνος για αυτή τη δωρεά. Τέτοιες κινήσεις αγάπης είναι λίγο σπάνιες» είπε απευθυνόμενη στον κ. Μπουρλά η πρόεδρος του ιδρύματος Μαρία Καστανοπούλου. Η δωρεά θα υποστηρίξει το ίδρυμα στα λειτουργικά του έξοδα.

ΕΛΕΠΑΠ: Ιδρύθηκε το 1937 και υποστηρίζει παιδιά με εγκεφαλική παράλυση ενώ διαθέτει και τμήμα πρώιμης παρέμβασης για πρόωρα παιδιά με πιθανότητα ανάπτυξης εγκεφαλικής βλάβης. Ένα από τα πέντε παραρτήματα της ΕΛΕΠΑΠ λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη όπου «ξαφνικά και ανέλπιστα η δωρεά του κ. Μπουρλά έδωσε φτερά στο όνειρο» για την παροχή προγραμμάτων ρομποτικής στα παιδιά, όπως ανέφερε η γραμματέας του ιδρύματος Βίκη Χαϊτογλου.

Χαρίσειο Γηροκομείο: Ιδρύθηκε πριν από 122 χρόνια μετά από δωρεά των αδελφών Δημήτρη και Θεαγένη Χαρίση. Αρχικά φιλοξενήθηκαν 5 άνδρες και 2 γυναίκες που δεν είχαν σύνταξη. Στα χρόνια λειτουργίας του φιλοξενήθηκαν 2.500 άτομα και σήμερα ζουν εκεί 110 ηλικιωμένοι. Πλέον το γηροκομείο εκπονεί ένα πρόγραμμα που φέρνει κοντά παιδιά και ηλικιωμένους, επ’ ωφέλεια και των δύο. Παιδιά από το απέναντι σχολείο κάνουν μάθημα στο γηροκομείο και σύντομα θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής όπου οι ηλικιωμένοι θα αναλάβουν τον ρόλο του «τροχονόμου». Επίσης κάθε ηλικιωμένος μαζί με ένα παιδί θα φυτέψουν και θα φροντίζουν από ένα δέντρο.

Γηροκομείο Σαούλ Μοδιάνο: Ιδρύθηκε το 1928 από τα παιδιά του Σαούλ Μοδιάνο, καταστράφηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναλειτουργησε το 1981 με βοήθεια ΙΚΘ και δωρητών. Σήμερα ζουν εκεί 50 ηλικιωμένοι σε ανεξάρτητα επιπλωμένα δωμάτια. Η δωρεά θα δοθεί για λειτουργικά έξοδα.




ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία