ΑΠΟΨΕΙΣ

Άγιε Δημήτρη, βοήθα μας

 26/10/2020 16:00

Χρόνια Πολλά στην πόλη μας (και σε όλους και όλες) για αύριο. Άλλαξε και η ώρα (έτσι ξυπνήσαμε με ήλιο). Δύσκολα μπορούμε να αποφύγουμε να ασχοληθούμε με τα του κορονοϊού παρόλο που το πολιτικό θέμα της εποχής είναι οι εκλογές προέδρου στις ΗΠΑ που και αυτές συνδέονται με αυτόν. Αλλά με τον Τραμπ και τον Μπάιντεν θα ασχοληθούμε αργότερα. Την άλλη βδομάδα που θα έχει καθαρίσει το τοπίο. 

Τώρα φαίνεται ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει άνετα. Για όσους και όσες το παρακολουθείτε να πω ότι στις ΗΠΑ κάθε πολιτεία εκλέγει τους αντιπροσώπους της. Έτσι, π.χ. αν είναι Ρεμπουμπλικάνος στην Καλιφόρνια ή Δημοκρατικός στην Οκλαχόμα πιθανόν δεν θα πήγαινες καν να ψηφίσεις. Θυμηθείτε την παλιά εποχή που στο Λασίθι δύσκολα μετρούσε η ψήφος σου αν ήσουν ΝΔ ή στη Φλώρινα αν ήσουν ΠΑΣΟΚ. 

Εμείς το διορθώσαμε (ενιαίο Κράτος είμαστε) αλλά στις ΗΠΑ (που είναι ομοσπονδία) κάθε πολιτεία συμμετέχει με τον πληθυσμιακό βάρος της στην επιλογή προέδρου. Δηλαδή δεν παίζει ρόλο πόσοι στο σύνολο ψηφίζουν τον Α ή τον Β αλλά ο πληθυσμός των Πολιτειών που ο Α ή ο Β πλειοψηφεί. Αλλά ας γυρίσουμε στον κορονοϊό. Η Θεσσαλονίκη (με βάση τα στοιχεία μέχρι 21 Οκτωβρίου) βρέθηκε σε 10 μέρες (από τις 12/10 μέχρι τις 21/10) από μέσο αριθμό κρουσμάτων 12 στον μέσο αριθμό 50. Η Χώρα στο ίδιο διάστημα από το 340 στο 450. Το συγκρίσιμο νούμερο για τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης είναι 40 και 171 (αν πολλαπλασιάσετε επί 3,44 (η πληθυσμιακή βαρύτητα της Θεσσαλονίκης στην χώρα) τα κρούσματα βρίσκεται 40 για 12 και 171 για 50 (περίπου). Έτσι από 40 στα 340 βρεθήκαμε σε 50 στα 450. Δηλαδή από 12% σε 30%. Από το 1/8 στο 1/3…

Γιατί; Υπάρχουν αρκετές ερμηνείες που ασφαλώς χρειάζονται έλεγχο και προσοχή. Περισσότερα τεστ άρα περισσότερα κρούσματα; Όχι! Η συσχέτιση του αριθμού κρουσμάτων με τον αριθμό τεστ δίνει μία στατιστική σχέση (60% περίπου) αλλά έχουμε 400 κρούσματα με αριθμό τεστ από 7 μέχρι 21 χιλιάδες και 300 με αριθμό από 7 μέχρι 16 χιλιάδες. Κατά συνέπεια κάτι άλλο συμβαίνει!

Τι συμβαίνει; Η αύξηση του αριθμού επαφών μεταξύ ατόμων αυξάνει τον αριθμό κρουσμάτων. Προφανές; Μάλλον. Αλλά δεν μας αρέσει και δεν μπορεί να εκτιμηθεί εκ των προτέρων! Ένα απλό παράδειγμα: σε 10 άτομα αν όλοι επικοινωνήσουν με όλους υπάρχουν 90 συνδέσεις ενώ αν επικοινωνήσουν καθένας με 2 άλλους υπάρχουν 10. Έτσι στην πρώτη περίπτωση αν ένας στους 10 έχει μολυνθεί θεωρητικά το μεταδίδει σε όλους ενώ στην δεύτερη σε 2. Διαφορετικοί άνθρωποι μεταφέρουν τις επαφές τους και την πιθανότητα μόλυνσης.

Έτσι η λάθος απόφαση να μετακινηθούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες (να θυμηθούμε ότι 5/10 άρχισε το εξάμηνο;) για να δουλέψει η τοπική οικονομία προκάλεσε την κρίση που ζούμε! Άλλες παράμετροι; Η ατομική νοοτροπία ότι δεν με αφορά και η αναζήτηση δικαιολογίας. Φταίει κάποιος άλλος, φταίει ο αριθμός τεστ, φταίνε οι εξωγήινοι, φταίει κάτι άλλο εκτός από εμένα. Η συνήθης ελληνική νοοτροπία και στάση ζωής. Περαστικά μας. Η Ελλάδα είναι μια ωραία χώρα. Με τους κατοίκους υπάρχει το πρόβλημα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Οκτωβρίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις