ΑΠΟΨΕΙΣ

Αφού όλα ειπώθηκαν…

 20/06/2019 15:01

Είναι εντυπωσιακή η δυστοκία των κομμάτων, αυτές τις πρώτες μέρες της προεκλογικής περιόδου, να αρθρώσουν λόγο προγραμματικό, που να έχει κάτι το καινούργιο να προσφέρει. Οι πολίτες κάθονται και παρακολουθούν ομιλίες και συνεντεύξεις που αναπαράγουν με άλλα λόγια (μερικές φορές τα ίδια ακριβώς) τα όσα ακούστηκαν τους προηγούμενους δύο μήνες.

Το ενδιαφέρον στις συζητήσεις περιστρέφεται γύρω από το αν η ΝΔ θα κατακτήσει εύκολα ή δύσκολα αυτοδυναμία και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι μετεκλογικές εξελίξεις. Ελλείψει νέου αφηγήματος, ψειρίζουμε τα λεχθέντα πολιτικών αρχηγών, για να υπάρχει επιτέλους και ένα θέμα αντιπαράθεσης. Να ανάψουν τα αίματα, που όλοι με τη στάση τους αποφάσισαν να τα κρυώσουν.

Ακούν μάλλον τους δημοσκόπους που θεωρούν δεδομένη την αναπαραγωγή των ποσοστών της 26ης Μαΐου. Ξεχνούν ότι οι μεγάλες νίκες και οι ήττες δεν έρχονται μοιραία. Η ΝΔ δεν μπορεί να περιμένει να λειτουργήσει μηχανιστικά η ροπή των ψηφοφόρων προς το διαφαινόμενο νικητή. Πρέπει να διανθίσει το λόγο της με στοιχεία που ακουμπούν κοινωνικές ομάδες, με τις οποίες παραμένει αποξενωμένη. Ό,τι κέρδισε από τη μεσαία τάξη δεν της αρκεί αν θέλει να κλειδώσει αυτοδυναμία. Κάτι που θα της χρειαστεί, γιατί, έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, δεν θα είναι παιχνιδάκι η εξεύρεση κυβερνητικού συμμάχου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί επειγόντως σχέδιο, για να ξαναγγίξει τη μεσαία τάξη. Να σώσει… οτιδήποτε αν σώζεται. Τη δύσκολη δουλειά έχει αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που πρέπει να μεταφράσει σε αριθμούς την υπόσχεση για ανάκτηση χαμένων εισοδημάτων από φόρους. Δύο τα μεγάλα εμπόδια σ’ αυτήν την επιχειρούμενη στροφή. Ο ελάχιστος χρόνος για σοβαρό σχεδιασμό και η έλλειψη δημοσιονομικού χώρου, αφού δόθηκαν τόσα πολλά σε επιδόματα τους προηγούμενους μήνες.

Για το ΚΙΝΑΛ ο κύβος ερρίφθη και θα αναζητήσει επιστροφή ψηφοφόρων που είχε χάσει μαζικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά. Απομακρύνθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμβολο της συγκυβέρνησης, αναζητείται όμως τώρα όραμα που να μπορεί να εκφράσει τους απογοητευμένους εκείνης της περιόδου. Μαζί και υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια που να προσωποποιούν αυτήν την επιστροφή.

Έχουν κάνει όλοι μαζί ένα μεγάλο λάθος. Εξάντλησαν προγράμματα και επιχειρήματα για τις εθνικές εκλογές, όσο βρισκόμασταν πριν από τις ευρωεκλογές. Τώρα, ότι και να πεις, μοιάζει λίγο και τετριμμένο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16 Ιουνίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις