Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Καλοκαίρι στα Λαδάδικα

Από τα αγαπημένα σημεία της πόλης για καλό φαγητό και διασκέδαση

 17/07/2022 12:00

Αφιέρωμα: Καλοκαίρι στα Λαδάδικα

Aπό τις παλαιότερες γενιές ως τις σημερινές, ευτυχώς τα Λαδάδικα έχουν αυτό το κάτι που σε γυρνούν πάντα εκεί, στα πλακόστρωτα δρομάκια του.

Η σκόνη του χρόνου δεν σκέπασε αυτή τη γειτονιά της γαστρονομίας και της διασκέδασης και για αυτό διαλέξαμε εκείνα που εγγυημένα μπορούμε να υποσχεθούμε πως θα σε ικανοποιήσουν στο 100%!

ΧΑΡΟΥΠΙ

-5jQwq.jpg

Όταν το 2017 άνοιξε το «Χαρούπι» στη Θεσσαλονίκη, νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν στην κρητική κουζίνα της πόλης. Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο εστιατόριο εδώ, που να συνδυάζει κρητική και πειραματική κουζίνα μαζί και πρόκειται, αναμφισβήτητα, για έναν χώρο που συνέβαλε στην τελείως διαφορετική ανάδειξή τους.

Εδώ οι κρητικές γεύσεις γίνονται μοντέρνες, παραμένοντας ωστόσο, αυθεντικές και προσιτές σε όλους και η τσικουδιά και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, βρίσκουν την πιο gourmet θέση τους. Τα γεύματα στο "Χαρούπι", είναι ιδιαίτερα. Είναι ευγενικά, φωτεινά και μοσχομυρίζουν τσικουδιά. Και είναι αρχοντικά, κοσμοπολίτικα και φροντισμένα, από την αρχή μέχρι το τέλος τους. Οι γεύσεις ατόφιες κρητικές, χωρίς υπερβολές, με ποιοτικά πάντα υλικά και προϊόντα από το νησί της Κρήτης και προσωπικές πινελιές του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και η πρώτη ρακή κερασμένη, όπως προστάζει το κρητικό έθιμο.

Πολυβραβευμένο πλέον εστιατόριο το "Χαρούπι" έχει αποσπάσει εκτός άλλων δύο φορές το Βραβείο «Top Notch» για την Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα από τη διοργάνωση "Χρυσοί Σκούφοι", τέσσερις χρονιές το "Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας", καθώς και τρεις φορές το αστέρι από τον Οδηγό "FNL". Για τον ιδιοκτήτη και Chef του εστιατορίου, Μανώλη Παπουτσάκη, το ουσιαστικό και σημαντικότερο βραβείο, είναι ο ίδιος "ο κόσμος". Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα - Λιμάνι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 526262

ΜΑΡΑΘΟΣ

-WIFil.jpg

Είναι κοινό μυστικό πως στα Λαδάδικα ξεκινάς να πας για τα πλακόστρωτα στενά του, για το σούσουρο και την ωραία αύρα της περιοχής, τα ιστορικά και νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια με τις περίτεχνες προσόψεις, αλλά μετά, τα εστιατόριά τους σίγουρα σε δελεάζουν.

Αν ψάχνεις για καλό μεζέ και καλό κρασί, πάντα υπάρχουν ασφαλείς προορισμοί που οι καλοφαγάδες είχαν ανακαλύψει μετά από πολλές βόλτες.

Ο Μάραθος είναι ένα σημείο αναφοράς στην περιοχή γιατί είμαστε πάντα σίγουροι για την απόλαυση, ό,τι κι αν δοκιμάσουμε. Πάντα με γνώμονα το καλό φαγητό και τις σωστές πρώτες ύλες, με επίκεντρο την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ο Μάραθος σού σερβίρει τους πιο λαχταριστούς μεζέδες που μπορείς να γευτείς.

Στην κουζίνα θα παρελάσουν «ψαγμένα» πιάτα με προσήλωση στην παράδοση. Φιλέτο τσιπούρας γεμιστό με σταμναγκάθι και λεμονάτη φάβα, μαραθοκεφτέδες με γιαούρτι και δυόσμο, τραχανότο με γαρίδες και ούζο και άλλες δεκάδες επιλογές είτε για θαλασσινά είτε για κρεατικά. Χωρίς να έχει εκείνη την πληθωρική αίσθηση των παλιών μεζεδοπωλείων στη διακόσμηση, είναι σίγουρα ένα μέρος που δίνει αυτή την βίντατζ αισθητική αλλά με μια σύγχρονη ματιά. Και το κέφι που φουντώνει συχνά, κάνει το μέρος μοναδικό με την αύρα του που θυμίζει παλιές καλές εποχές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 6, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 500058

ΠΑΛΑΤΙ

-RJdd1.jpg

Ένας χώρος μεγάλος, φροντισμένος κι αρχοντικός, είναι το εστιατόριο «Παλάτι» στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Στο διατηρητέο χώρο της παλιάς αιγυπτιακής αγοράς, με θέα ένα από τα σιντριβάνια της περιοχής, σε σημείο που προσελκύει καθημερινά πολύ κόσμο πρωί και βράδυ, δεσπόζει επιβλητικό, από όποιο σημείο και να μπει κανείς στην Πλατεία Μοριχόβου. Κι ανταποκρίνεται στο όνομά του, με κάθε δυνατό τρόπο. Η βίντατζ επιγραφή, το ξύλινο δάπεδο, οι σικ καρέκλες καφενείου και και το περίτεχνο ταβάνι επιμένει να διατηρεί την αυθεντικότητά του.

Το «Παλάτι» ήταν, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, το δεύτερο εστιατόριο που άνοιξε στα Λαδάδικα και σήμερα μετράει 30 χρόνια ζωής. Από το 1992 κρατάει σταθερά την ποιότητα στην κουζίνα του, αλλά και στη ζωντανή μουσική, που δεν έχει σταματήσει ποτέ να προσφέρει στους πελάτες του. Κόσμος και κόσμος έχει περάσει από τα τραπέζια του, τόσο κάτοικοι της πόλης, όσο και αμέτρητοι τουρίστες, που βρίσκουν στο μενού του εξαιρετικές προτάσεις για να πάρουν μια «γεύση» από τη Θεσσαλονίκη.

Εδώ, πέρα από το χώρο που εντυπωσιάζει, τα πιάτα είναι επιμελημένα και δουλεμένα με αγάπη. Το μενού ανανεώνεται κάθε εποχή, περιλαμβάνει κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά, δροσερές σαλάτες, κρύα πιάτα, ζεστά ορεκτικά και νόστιμα ριζότα. Συνταγές με ελληνικό άρωμα κι επιδόρπια φροντισμένα και φτιαγμένα με αγάπη.

Ακολουθώντας πάντα τις τάσεις της εποχής και τη δική του φιλοσοφία, το «Παλάτι» είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις ανάγκες του κόσμου. Πέρα από τον κατάλογο των πιάτων τους, θα βρεις και μία σειρά από δικά τους κοκτέιλ κι άλλα ποτά. Στα κρασιά, μπορείς να επιλέξεις μεταξύ 40 ετικετών ελληνικών αμπελώνων, που «δένουν» αρμονικά με τα πιάτα. Εξάλλου, η φιλοσοφία εδώ είναι η απόλυτη ευχαρίστηση των επισκεπτών.

Το γεύμα σου στο «Παλάτι», συνοδεύεται καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, από ζωντανή μουσική. Έντεχνες, ελαφρολαϊκές νότες, ρεμπέτικα κι αγαπημένα παλιά λαϊκά τραγούδια, πλαισιώνουν την ατμόσφαιρα του χώρου όλες τις εποχές του χρόνου: τους καλοκαιρινούς μήνες έξω, με θέα το συντριβάνι και το χειμώνα στη μεγάλη σάλα του εστιατορίου που βρίσκεται στον πρώτο όροφο και διαθέτει τη δική της μουσική σκηνή. Η σάλα κομψή, αισθητικά άρτια, μπαίνοντας θα δεις έναν χώρο από τους λίγους αντίστοιχους στη Θεσσαλονίκη.

Διεύθυνση: Πλατεία Μοριχόβου 6, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 550888, 2310 554266

ΑΚΡΟΝ

-9fc0W.jpg

Το Άκρον έχει κάτι που του δίνει τον χαρακτηρισμό "νεοταβέρνα" να ακούγεται πολύ συνεπής με τον χώρο. Στα Λαδάδικα σε μια από τις ομορφότερες γωνιές του, όποιος βρεθεί εκεί, και μάλιστα από την πρώτη στιγμή, νιώθει πολύ οικεία.

Είναι η διακόσμηση; Είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί ή τα πιάτα που κλέβουν καρδιές; Μάλλον είναι ο συνδυασμός όλων αυτών.

Τα ποτήρια που κρέμονται από το μεγάλο μπαρ, τα χρώματα που δένουν τόσο όμορφα, τα φυτά και η μουσική, όλα κάνουν το μέρος μοναδικό.

Με τη δική του φινέτσα, κάθε λεπτομέρεια στο Άκρον, ακροβατεί ανάμεσα στο εστιατόριο - όσον αφορά την προσεγμένη του κουζίνα, και το απόλυτα ευγενικό σέρβις του, και έχει την οικειότητα και την αμεσότητα της ταβέρνας που έχει αυτή την ανεπιτήδευτη ομορφιά. Ειδική μνεία στους ανθρώπους του Άκρον - ένα απόλυτα επαγγελματικό και «καλοκουρδισμένο» service, τόσο ευγενικό, ώστε να εξυπηρετεί άψογα, και τόσο διακριτικό, ώστε να μην ενοχλεί.

Το μουσικό πρόγραμμα βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε ακούσματα του κλασσικού λαϊκού και του ελαφρύ λαϊκού - και θα το απολαύσεις πάντα Παρασκευές και Σάββατα.

Είναι πολλές οι λεπτομέρειες που ορίζουν το γκουρμέ και το σπιτικό μεσογειακό φαγητό, και στο Άκρον αυτές οι γραμμές τέμνονται αριστοτεχνικά στα πιάτα του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κατούνη 12-14, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555267

ΚΙΟΥΠΙΑ

-rXSJa.jpg

Θέλεις να γευτείς πιάτα παραδοσιακής ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας στα Λαδάδικα και μάλιστα συνοδεία ζωντανής μουσικής κάθε βράδυ; Τότε, έχουμε να σου προτείνουμε το εστιατόριο «Κιούπια Λαδάδικα», έναν χώρο που 30 χρόνια τώρα παραμένει πιστός στη φιλοσοφία του ως προς το τι μας προσφέρει: ελληνική, μεστή κουζίνα κι απλές, παραδοσιακές γραμμές στη διαμόρφωση της διακόσμησής του, όσα χρόνια κι εάν περάσουν.

Τα «Κιούπια Λαδάδικα» άνοιξαν το 1991 στην ιστορική ομώνυμη περιοχή των Λαδάδικων, εκεί όπου η παράδοση συναντά την ποιότητα -και σε απόσταση μόλις 5’ από την πλατεία Αριστοτέλους- και μέχρι σήμερα, παραμένουν ατόφια σε ποιότητα και σε κάθε υπηρεσία που προσφέρουν. Έχουν ανακαινιστεί αρκετές φορές, πάντα όμως στη φιλοσοφία ενός κλασσικού εστιατορίου, με έμφαση κυρίως στις γεύσεις που βγαίνουν στα τραπέζια τους.

Θαλασσινά και κρεατικά στα «Κιούπια Λαδάδικα» σερβίρονται σε αφθονία και με πληθώρα επιλογών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η κάβα απαρτίζεται αποκλειστικά από ελληνικούς οίνους μικρών Κτημάτων και καλές επιλογές σε ούζα και μπύρα.

Με θέα την πλατεία Μοριχόβου των Λαδάδικων και το υπέροχο συντριβάνι της, μπορείς να απολαύσεις το φαγητό ή το ποτό σου, επιλέγοντας από μεζεδάκια για ούζο, κρασί ή μπύρα – που σερβίρεται από ειδική κάνουλα μπροστά στο τραπέζι σου - μέχρι πιάτα με κρεατικά, θαλασσινά, φρέσκα ψάρια, μακαρονάδες, ριζότο, φρέσκες σαλάτες και μαγειρευτά με άρωμα «μαμάς», που έρχoνται να ικανοποιήσουν κάθε γαστριμαργική απαίτησή σου.

Tip: Προτίμησε το εστιατόριο «Κιούπια Λαδάδικα» για διοργάνωση επαγγελματικών γευμάτων, αλλά και για γάμους και βαπτίσεις κι άλλες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις προϊόντων, συνεντεύξεις τύπου και πάρτι. Καλύπτονται η διακόσμηση των εκδηλώσεων, η ηχητική κάλυψη και η live μουσική, καθώς κι ο εξοπλισμός γάμων και βαπτίσεων.

Διεύθυνση: Πλατεία Μοριχόβου 3-5
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 553239, 2310 553579

ΚΑΝΤΟΥΝΙ

-5iYxC.jpg

Εκεί που η αρχοντιά της παλιάς Θεσσαλονίκης συναντά το καλό φαγητό!

Το Καντούνι βρίσκεται στην καρδιά των Λαδάδικων, εκεί που χτυπά ο παλμός της πόλης, και στεγάζεται στη βάση του πανέμορφου πεντάστερου ξενοδοχείου Bristol, σταθερό σημείο αναφοράς των επισκεπτών της πόλης, για μακρά σειρά ετών, ένα από τα ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτήρια της περιοχής, που χτίστηκε το 1860. Μια ματιά μόνο αρκεί για να παραδοθείς σε αυτή την ρομαντική, αρχοντική πολυτέλεια άλλης εποχής. Τότε που τα Λαδάδικα αποτελούσαν ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα της πόλης και που σήμερα, επέστρεψαν στην καλύτερή τους στιγμή, γεμάτα από κόσμο, ενέργεια και μουσικές.

Έχει συνδυάσει υπέροχα το χτες και το σήμερα, τόσο που, αρέσει σε όλους, νεότερους και μεγαλύτερους. Δες τις λεπτομέρειες, το υπέροχο πάτωμα, τα χρώματα στους τοίχους και τους πίνακες ζωγραφικής! Στο Καντούνι θα δοκιμάσεις πιάτα μεσογειακής κουζίνας με ποιοτικά, φρέσκα και εποχικά υλικά που κάνουν τη διαφορά και τα πιάτα ξεχωριστά και πεντανόστιμα.

Τα προϊόντα τους είναι ελληνικά παραδοσιακά, τα γεύματα σε λογικές τιμές και κάπως έτσι, βρίσκεις το νέο σου στέκι. Η κουζίνα του παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομική ματιά και σας προτείνει ένα μενού με μυρωδιές, υφές και γεύσεις που θα σου μείνουν αξέχαστες. Συχνά υπάρχει μια γευστική ανατροπή για να διατηρήσει το ενδιαφέρον σου... και το καλύτερο, τόσο τα κρεατικά όσο και τα ψαρικά τους είναι τα δυνατά τους χαρτιά, οπότε αν δεν μπορείς να αποφασίσεις εύκολα τι θα πρωτοπαραγγείλεις, είσαι απόλυτα δικαιολογημένος. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κατούνη 6
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 009295

ΣΟΥΡΤΟΥΚΩ

-L2RJ2.jpg

Αν θέλεις να δοκιμάσεις ελληνική και μεσογειακή, δημιουργική κουζίνα, πρέπει οπωσδήποτε να πας στη "Σουρτούκω", στα Λαδάδικα. Η "Σουρτούκω" είναι ένα ιδιαίτερο σύγχρονο εστιατόριο, ένα σχετικά new entry στην περιοχή των Λαδάδικων και μάλιστα σε ένα από τα πιο όμορφα και ήσυχα στενά τους, που σου εγγυάται γεύματα μοναδικά, ήσυχα και αξέχαστα, που ξεχωρίζουν από άλλα στην περιοχή, μακριά από τη συνηθισμένη πολυκοσμία. Στο γραφικό πλακόστρωτο της Λυκούργου 3, η "Σουρτούκω" άνοιξε τον Απρίλιο του 2009 κι έκτοτε έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στους επισκέπτες και τουρίστες της πόλης. Με μία βόλτα, θα καταλάβεις το γιατί.

Ο χώρος κρατάει την industrial αρχιτεκτονική και εικόνα του, αφού τις κολώνες μέσα στη '"Σουρτούκω" τις βλέπουμε γυμνές, όπως ακριβώς είναι. Οι ιδιοκτήτες θέλησαν να τιμήσουν την παράδοση των αρχικών κτισμάτων, δύο βιοτεχνικών εγκαταλελειμμένων κτιρίων των Λαδάδικων - παλιές αποθήκες που ενώθηκαν σε έναν ενιαίο χώρο, το σημερινό μοντέρνο αυτό εστιατόριο. Και μας αρέσει, γιατί η διατήρηση τμήματος από την παλιά βιοτεχνική εικόνα τους, είναι κάτι που δεν συναντάς συχνά στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Xρώμα στα τραπεζοκαθίσματα, όμορφα διακοσμημένος χώρος, φιλικός και ζεστός, με φροντίδα στην κάθε λεπτομέρεια, που μας κάνει να νιώθουμε οικεία. Στους τοίχους θα δεις τοιχογραφίες, σχεδόν στο σύνολό του ο χώρος είναι διακοσμημένος με λουλούδια, όπου και να καθίσεις - μέσα στη σάλα με το όμορφο design ή έξω, στο πλακόστρωτο στενάκι - τη "Σουρτούκω" θα τη λατρέψεις.

Η κουζίνα της "Σουρτούκω" είναι ξεκάθαρα δημιουργική ελληνική και μεσογειακή κι εσύ μπορείς είτε να γευματίσεις επιτόπου, είτε να πάρεις ότι θέλεις για το σπίτι σου, απευθείας από το εστιατόριο. Τα προϊόντα είναι πάντα εξαιρετικά, τα πιάτα όμορφα παρουσιασμένα, οι επιλογές σε κρέας και θαλασσινά, ποικίλουν, ενώ το μενού ακολουθεί πιστά, τις εποχές του έτους.

Όλα τα πιάτα του μενού στη "Σουρτούκω" είναι βασισμένα στα πιο εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής γης κι έρχονται στο τραπέζι σας φτιαγμένα με μεράκι, μαγειρεμένα προσεκτικά και σερβιρισμένα με τον πιο σωστό τρόπο. Το μενού ακολουθεί την εποχικότητα των προϊόντων κι όλα τα πιάτα ετοιμάζονται την ώρα που τα παραγγέλνετε.

Διεύθυνση: Λυκούργου 3
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555325

NEGROPONTE

negroponte.jpg

Εάν θέλεις να ζήσεις στο ρυθμό της καρδιάς των όμορφων Λαδάδικων και να γευτείς κάποια από τα πιο παλιά, δοκιμασμένα και νόστιμα πιάτα που κυκλοφορούν στην περιοχή, πρέπει να έρθεις στο «Negrοponte».

Είτε είσαι ντόπιος, είτε επισκέπτης της Θεσσαλονίκης, οφείλεις να γευματίσεις τουλάχιστον μία φορά στο εξαιρετικό αυτό "οινομαγειρείον", που έχει γράψει τη δική του ιστορία για δεκαετίες τώρα στην περιοχή των Λαδάδικων, αποτελώντας ένα σήμα - κατατεθέν τους, έναν ζεστό, φιλικό κι όμορφο χώρο, που σου μεταδίδει τον αέρα και τη φιλοσοφία του, με τον πιο πετυχημένο τρόπο.

Είτε θέλεις να πιεις ούζο ή τσίπουρο, είτε ψάχνεις για πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις να ταιριάξουν με το κρασί σου, είτε βγεις για μια ρετσίνα, το "Negrοponte", είναι ο τόπος σου. Και είναι εδώ, όλη μέρα.

Το «Negrοponte» πέρασε στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών το 2015, παραμένει ωστόσο το ίδιο ως χώρος από το 2002 που πρωτοάνοιξε από τον αρχικό του ιδιοκτήτη, Γιώργο Γκάτσο κι ακολουθεί την αρχική του φιλοσοφία: «Μία στιγμή απόλαυσης, είναι μία στιγμή σύνδεσης με τη ζωή».

Το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα στους εξωτερικούς του τοίχους, η ζεστασιά στους χώρους του και η κιμπάρικη ατμόσφαιρα και εικόνα καφενείου που έχει, κάνουν τα γεύματα στο «Negrοponte» μια μικρή έκπληξη για τους μη μυημένους κι εγγύηση, για όσους το ξέρουν και το προτιμούν.

Η ποιότητα υπερέχει σε κάθε τομέα, από τα υλικά και την παρασκευή των πιάτων του μενού - που ξεκίνησε να στήνεται με επιρροές από την απλότητα της αγιορείτικης κουζίνας χάρη στον πρώτο ιδιοκτήτη - μέχρι το σέρβις. Ξύλινα τραπέζια, σώματα θέρμανσης έξω, τραπεζάκια περιφερειακά του εστιατορίου, τόσο στην οδό Κατούνη, όσο και στην οδό Αιγύπτου, ατμόσφαιρα φιλική και διάχυτη και τα οινοπνεύματα να ρέουν άφθονα, συνοδεύοντας ευχάριστα τις γεύσεις στο τραπέζι σου.

Όλες οι γεύσεις δένουν ιδανικά, με το τσίπουρο και το κρασί.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι στο "Negroponte" πας και είτε ... ξεχνάς, είτε απλά, δεν θέλεις να φύγεις!

Διεύθυνση: Κατούνη 21
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 523571


Παραγωγή κειμένου & φωτογραφιών: Best of Group





Aπό τις παλαιότερες γενιές ως τις σημερινές, ευτυχώς τα Λαδάδικα έχουν αυτό το κάτι που σε γυρνούν πάντα εκεί, στα πλακόστρωτα δρομάκια του.

Η σκόνη του χρόνου δεν σκέπασε αυτή τη γειτονιά της γαστρονομίας και της διασκέδασης και για αυτό διαλέξαμε εκείνα που εγγυημένα μπορούμε να υποσχεθούμε πως θα σε ικανοποιήσουν στο 100%!

ΧΑΡΟΥΠΙ

-5jQwq.jpg

Όταν το 2017 άνοιξε το «Χαρούπι» στη Θεσσαλονίκη, νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν στην κρητική κουζίνα της πόλης. Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο εστιατόριο εδώ, που να συνδυάζει κρητική και πειραματική κουζίνα μαζί και πρόκειται, αναμφισβήτητα, για έναν χώρο που συνέβαλε στην τελείως διαφορετική ανάδειξή τους.

Εδώ οι κρητικές γεύσεις γίνονται μοντέρνες, παραμένοντας ωστόσο, αυθεντικές και προσιτές σε όλους και η τσικουδιά και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, βρίσκουν την πιο gourmet θέση τους. Τα γεύματα στο "Χαρούπι", είναι ιδιαίτερα. Είναι ευγενικά, φωτεινά και μοσχομυρίζουν τσικουδιά. Και είναι αρχοντικά, κοσμοπολίτικα και φροντισμένα, από την αρχή μέχρι το τέλος τους. Οι γεύσεις ατόφιες κρητικές, χωρίς υπερβολές, με ποιοτικά πάντα υλικά και προϊόντα από το νησί της Κρήτης και προσωπικές πινελιές του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και η πρώτη ρακή κερασμένη, όπως προστάζει το κρητικό έθιμο.

Πολυβραβευμένο πλέον εστιατόριο το "Χαρούπι" έχει αποσπάσει εκτός άλλων δύο φορές το Βραβείο «Top Notch» για την Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα από τη διοργάνωση "Χρυσοί Σκούφοι", τέσσερις χρονιές το "Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας", καθώς και τρεις φορές το αστέρι από τον Οδηγό "FNL". Για τον ιδιοκτήτη και Chef του εστιατορίου, Μανώλη Παπουτσάκη, το ουσιαστικό και σημαντικότερο βραβείο, είναι ο ίδιος "ο κόσμος". Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα - Λιμάνι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 526262

ΜΑΡΑΘΟΣ

-WIFil.jpg

Είναι κοινό μυστικό πως στα Λαδάδικα ξεκινάς να πας για τα πλακόστρωτα στενά του, για το σούσουρο και την ωραία αύρα της περιοχής, τα ιστορικά και νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια με τις περίτεχνες προσόψεις, αλλά μετά, τα εστιατόριά τους σίγουρα σε δελεάζουν.

Αν ψάχνεις για καλό μεζέ και καλό κρασί, πάντα υπάρχουν ασφαλείς προορισμοί που οι καλοφαγάδες είχαν ανακαλύψει μετά από πολλές βόλτες.

Ο Μάραθος είναι ένα σημείο αναφοράς στην περιοχή γιατί είμαστε πάντα σίγουροι για την απόλαυση, ό,τι κι αν δοκιμάσουμε. Πάντα με γνώμονα το καλό φαγητό και τις σωστές πρώτες ύλες, με επίκεντρο την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ο Μάραθος σού σερβίρει τους πιο λαχταριστούς μεζέδες που μπορείς να γευτείς.

Στην κουζίνα θα παρελάσουν «ψαγμένα» πιάτα με προσήλωση στην παράδοση. Φιλέτο τσιπούρας γεμιστό με σταμναγκάθι και λεμονάτη φάβα, μαραθοκεφτέδες με γιαούρτι και δυόσμο, τραχανότο με γαρίδες και ούζο και άλλες δεκάδες επιλογές είτε για θαλασσινά είτε για κρεατικά. Χωρίς να έχει εκείνη την πληθωρική αίσθηση των παλιών μεζεδοπωλείων στη διακόσμηση, είναι σίγουρα ένα μέρος που δίνει αυτή την βίντατζ αισθητική αλλά με μια σύγχρονη ματιά. Και το κέφι που φουντώνει συχνά, κάνει το μέρος μοναδικό με την αύρα του που θυμίζει παλιές καλές εποχές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 6, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 500058

ΠΑΛΑΤΙ

-RJdd1.jpg

Ένας χώρος μεγάλος, φροντισμένος κι αρχοντικός, είναι το εστιατόριο «Παλάτι» στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Στο διατηρητέο χώρο της παλιάς αιγυπτιακής αγοράς, με θέα ένα από τα σιντριβάνια της περιοχής, σε σημείο που προσελκύει καθημερινά πολύ κόσμο πρωί και βράδυ, δεσπόζει επιβλητικό, από όποιο σημείο και να μπει κανείς στην Πλατεία Μοριχόβου. Κι ανταποκρίνεται στο όνομά του, με κάθε δυνατό τρόπο. Η βίντατζ επιγραφή, το ξύλινο δάπεδο, οι σικ καρέκλες καφενείου και και το περίτεχνο ταβάνι επιμένει να διατηρεί την αυθεντικότητά του.

Το «Παλάτι» ήταν, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, το δεύτερο εστιατόριο που άνοιξε στα Λαδάδικα και σήμερα μετράει 30 χρόνια ζωής. Από το 1992 κρατάει σταθερά την ποιότητα στην κουζίνα του, αλλά και στη ζωντανή μουσική, που δεν έχει σταματήσει ποτέ να προσφέρει στους πελάτες του. Κόσμος και κόσμος έχει περάσει από τα τραπέζια του, τόσο κάτοικοι της πόλης, όσο και αμέτρητοι τουρίστες, που βρίσκουν στο μενού του εξαιρετικές προτάσεις για να πάρουν μια «γεύση» από τη Θεσσαλονίκη.

Εδώ, πέρα από το χώρο που εντυπωσιάζει, τα πιάτα είναι επιμελημένα και δουλεμένα με αγάπη. Το μενού ανανεώνεται κάθε εποχή, περιλαμβάνει κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά, δροσερές σαλάτες, κρύα πιάτα, ζεστά ορεκτικά και νόστιμα ριζότα. Συνταγές με ελληνικό άρωμα κι επιδόρπια φροντισμένα και φτιαγμένα με αγάπη.

Ακολουθώντας πάντα τις τάσεις της εποχής και τη δική του φιλοσοφία, το «Παλάτι» είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις ανάγκες του κόσμου. Πέρα από τον κατάλογο των πιάτων τους, θα βρεις και μία σειρά από δικά τους κοκτέιλ κι άλλα ποτά. Στα κρασιά, μπορείς να επιλέξεις μεταξύ 40 ετικετών ελληνικών αμπελώνων, που «δένουν» αρμονικά με τα πιάτα. Εξάλλου, η φιλοσοφία εδώ είναι η απόλυτη ευχαρίστηση των επισκεπτών.

Το γεύμα σου στο «Παλάτι», συνοδεύεται καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, από ζωντανή μουσική. Έντεχνες, ελαφρολαϊκές νότες, ρεμπέτικα κι αγαπημένα παλιά λαϊκά τραγούδια, πλαισιώνουν την ατμόσφαιρα του χώρου όλες τις εποχές του χρόνου: τους καλοκαιρινούς μήνες έξω, με θέα το συντριβάνι και το χειμώνα στη μεγάλη σάλα του εστιατορίου που βρίσκεται στον πρώτο όροφο και διαθέτει τη δική της μουσική σκηνή. Η σάλα κομψή, αισθητικά άρτια, μπαίνοντας θα δεις έναν χώρο από τους λίγους αντίστοιχους στη Θεσσαλονίκη.

Διεύθυνση: Πλατεία Μοριχόβου 6, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 550888, 2310 554266

ΑΚΡΟΝ

-9fc0W.jpg

Το Άκρον έχει κάτι που του δίνει τον χαρακτηρισμό "νεοταβέρνα" να ακούγεται πολύ συνεπής με τον χώρο. Στα Λαδάδικα σε μια από τις ομορφότερες γωνιές του, όποιος βρεθεί εκεί, και μάλιστα από την πρώτη στιγμή, νιώθει πολύ οικεία.

Είναι η διακόσμηση; Είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί ή τα πιάτα που κλέβουν καρδιές; Μάλλον είναι ο συνδυασμός όλων αυτών.

Τα ποτήρια που κρέμονται από το μεγάλο μπαρ, τα χρώματα που δένουν τόσο όμορφα, τα φυτά και η μουσική, όλα κάνουν το μέρος μοναδικό.

Με τη δική του φινέτσα, κάθε λεπτομέρεια στο Άκρον, ακροβατεί ανάμεσα στο εστιατόριο - όσον αφορά την προσεγμένη του κουζίνα, και το απόλυτα ευγενικό σέρβις του, και έχει την οικειότητα και την αμεσότητα της ταβέρνας που έχει αυτή την ανεπιτήδευτη ομορφιά. Ειδική μνεία στους ανθρώπους του Άκρον - ένα απόλυτα επαγγελματικό και «καλοκουρδισμένο» service, τόσο ευγενικό, ώστε να εξυπηρετεί άψογα, και τόσο διακριτικό, ώστε να μην ενοχλεί.

Το μουσικό πρόγραμμα βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε ακούσματα του κλασσικού λαϊκού και του ελαφρύ λαϊκού - και θα το απολαύσεις πάντα Παρασκευές και Σάββατα.

Είναι πολλές οι λεπτομέρειες που ορίζουν το γκουρμέ και το σπιτικό μεσογειακό φαγητό, και στο Άκρον αυτές οι γραμμές τέμνονται αριστοτεχνικά στα πιάτα του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κατούνη 12-14, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555267

ΚΙΟΥΠΙΑ

-rXSJa.jpg

Θέλεις να γευτείς πιάτα παραδοσιακής ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας στα Λαδάδικα και μάλιστα συνοδεία ζωντανής μουσικής κάθε βράδυ; Τότε, έχουμε να σου προτείνουμε το εστιατόριο «Κιούπια Λαδάδικα», έναν χώρο που 30 χρόνια τώρα παραμένει πιστός στη φιλοσοφία του ως προς το τι μας προσφέρει: ελληνική, μεστή κουζίνα κι απλές, παραδοσιακές γραμμές στη διαμόρφωση της διακόσμησής του, όσα χρόνια κι εάν περάσουν.

Τα «Κιούπια Λαδάδικα» άνοιξαν το 1991 στην ιστορική ομώνυμη περιοχή των Λαδάδικων, εκεί όπου η παράδοση συναντά την ποιότητα -και σε απόσταση μόλις 5’ από την πλατεία Αριστοτέλους- και μέχρι σήμερα, παραμένουν ατόφια σε ποιότητα και σε κάθε υπηρεσία που προσφέρουν. Έχουν ανακαινιστεί αρκετές φορές, πάντα όμως στη φιλοσοφία ενός κλασσικού εστιατορίου, με έμφαση κυρίως στις γεύσεις που βγαίνουν στα τραπέζια τους.

Θαλασσινά και κρεατικά στα «Κιούπια Λαδάδικα» σερβίρονται σε αφθονία και με πληθώρα επιλογών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η κάβα απαρτίζεται αποκλειστικά από ελληνικούς οίνους μικρών Κτημάτων και καλές επιλογές σε ούζα και μπύρα.

Με θέα την πλατεία Μοριχόβου των Λαδάδικων και το υπέροχο συντριβάνι της, μπορείς να απολαύσεις το φαγητό ή το ποτό σου, επιλέγοντας από μεζεδάκια για ούζο, κρασί ή μπύρα – που σερβίρεται από ειδική κάνουλα μπροστά στο τραπέζι σου - μέχρι πιάτα με κρεατικά, θαλασσινά, φρέσκα ψάρια, μακαρονάδες, ριζότο, φρέσκες σαλάτες και μαγειρευτά με άρωμα «μαμάς», που έρχoνται να ικανοποιήσουν κάθε γαστριμαργική απαίτησή σου.

Tip: Προτίμησε το εστιατόριο «Κιούπια Λαδάδικα» για διοργάνωση επαγγελματικών γευμάτων, αλλά και για γάμους και βαπτίσεις κι άλλες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις προϊόντων, συνεντεύξεις τύπου και πάρτι. Καλύπτονται η διακόσμηση των εκδηλώσεων, η ηχητική κάλυψη και η live μουσική, καθώς κι ο εξοπλισμός γάμων και βαπτίσεων.

Διεύθυνση: Πλατεία Μοριχόβου 3-5
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 553239, 2310 553579

ΚΑΝΤΟΥΝΙ

-5iYxC.jpg

Εκεί που η αρχοντιά της παλιάς Θεσσαλονίκης συναντά το καλό φαγητό!

Το Καντούνι βρίσκεται στην καρδιά των Λαδάδικων, εκεί που χτυπά ο παλμός της πόλης, και στεγάζεται στη βάση του πανέμορφου πεντάστερου ξενοδοχείου Bristol, σταθερό σημείο αναφοράς των επισκεπτών της πόλης, για μακρά σειρά ετών, ένα από τα ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτήρια της περιοχής, που χτίστηκε το 1860. Μια ματιά μόνο αρκεί για να παραδοθείς σε αυτή την ρομαντική, αρχοντική πολυτέλεια άλλης εποχής. Τότε που τα Λαδάδικα αποτελούσαν ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα της πόλης και που σήμερα, επέστρεψαν στην καλύτερή τους στιγμή, γεμάτα από κόσμο, ενέργεια και μουσικές.

Έχει συνδυάσει υπέροχα το χτες και το σήμερα, τόσο που, αρέσει σε όλους, νεότερους και μεγαλύτερους. Δες τις λεπτομέρειες, το υπέροχο πάτωμα, τα χρώματα στους τοίχους και τους πίνακες ζωγραφικής! Στο Καντούνι θα δοκιμάσεις πιάτα μεσογειακής κουζίνας με ποιοτικά, φρέσκα και εποχικά υλικά που κάνουν τη διαφορά και τα πιάτα ξεχωριστά και πεντανόστιμα.

Τα προϊόντα τους είναι ελληνικά παραδοσιακά, τα γεύματα σε λογικές τιμές και κάπως έτσι, βρίσκεις το νέο σου στέκι. Η κουζίνα του παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομική ματιά και σας προτείνει ένα μενού με μυρωδιές, υφές και γεύσεις που θα σου μείνουν αξέχαστες. Συχνά υπάρχει μια γευστική ανατροπή για να διατηρήσει το ενδιαφέρον σου... και το καλύτερο, τόσο τα κρεατικά όσο και τα ψαρικά τους είναι τα δυνατά τους χαρτιά, οπότε αν δεν μπορείς να αποφασίσεις εύκολα τι θα πρωτοπαραγγείλεις, είσαι απόλυτα δικαιολογημένος. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κατούνη 6
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 009295

ΣΟΥΡΤΟΥΚΩ

-L2RJ2.jpg

Αν θέλεις να δοκιμάσεις ελληνική και μεσογειακή, δημιουργική κουζίνα, πρέπει οπωσδήποτε να πας στη "Σουρτούκω", στα Λαδάδικα. Η "Σουρτούκω" είναι ένα ιδιαίτερο σύγχρονο εστιατόριο, ένα σχετικά new entry στην περιοχή των Λαδάδικων και μάλιστα σε ένα από τα πιο όμορφα και ήσυχα στενά τους, που σου εγγυάται γεύματα μοναδικά, ήσυχα και αξέχαστα, που ξεχωρίζουν από άλλα στην περιοχή, μακριά από τη συνηθισμένη πολυκοσμία. Στο γραφικό πλακόστρωτο της Λυκούργου 3, η "Σουρτούκω" άνοιξε τον Απρίλιο του 2009 κι έκτοτε έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στους επισκέπτες και τουρίστες της πόλης. Με μία βόλτα, θα καταλάβεις το γιατί.

Ο χώρος κρατάει την industrial αρχιτεκτονική και εικόνα του, αφού τις κολώνες μέσα στη '"Σουρτούκω" τις βλέπουμε γυμνές, όπως ακριβώς είναι. Οι ιδιοκτήτες θέλησαν να τιμήσουν την παράδοση των αρχικών κτισμάτων, δύο βιοτεχνικών εγκαταλελειμμένων κτιρίων των Λαδάδικων - παλιές αποθήκες που ενώθηκαν σε έναν ενιαίο χώρο, το σημερινό μοντέρνο αυτό εστιατόριο. Και μας αρέσει, γιατί η διατήρηση τμήματος από την παλιά βιοτεχνική εικόνα τους, είναι κάτι που δεν συναντάς συχνά στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Xρώμα στα τραπεζοκαθίσματα, όμορφα διακοσμημένος χώρος, φιλικός και ζεστός, με φροντίδα στην κάθε λεπτομέρεια, που μας κάνει να νιώθουμε οικεία. Στους τοίχους θα δεις τοιχογραφίες, σχεδόν στο σύνολό του ο χώρος είναι διακοσμημένος με λουλούδια, όπου και να καθίσεις - μέσα στη σάλα με το όμορφο design ή έξω, στο πλακόστρωτο στενάκι - τη "Σουρτούκω" θα τη λατρέψεις.

Η κουζίνα της "Σουρτούκω" είναι ξεκάθαρα δημιουργική ελληνική και μεσογειακή κι εσύ μπορείς είτε να γευματίσεις επιτόπου, είτε να πάρεις ότι θέλεις για το σπίτι σου, απευθείας από το εστιατόριο. Τα προϊόντα είναι πάντα εξαιρετικά, τα πιάτα όμορφα παρουσιασμένα, οι επιλογές σε κρέας και θαλασσινά, ποικίλουν, ενώ το μενού ακολουθεί πιστά, τις εποχές του έτους.

Όλα τα πιάτα του μενού στη "Σουρτούκω" είναι βασισμένα στα πιο εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής γης κι έρχονται στο τραπέζι σας φτιαγμένα με μεράκι, μαγειρεμένα προσεκτικά και σερβιρισμένα με τον πιο σωστό τρόπο. Το μενού ακολουθεί την εποχικότητα των προϊόντων κι όλα τα πιάτα ετοιμάζονται την ώρα που τα παραγγέλνετε.

Διεύθυνση: Λυκούργου 3
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555325

NEGROPONTE

negroponte.jpg

Εάν θέλεις να ζήσεις στο ρυθμό της καρδιάς των όμορφων Λαδάδικων και να γευτείς κάποια από τα πιο παλιά, δοκιμασμένα και νόστιμα πιάτα που κυκλοφορούν στην περιοχή, πρέπει να έρθεις στο «Negrοponte».

Είτε είσαι ντόπιος, είτε επισκέπτης της Θεσσαλονίκης, οφείλεις να γευματίσεις τουλάχιστον μία φορά στο εξαιρετικό αυτό "οινομαγειρείον", που έχει γράψει τη δική του ιστορία για δεκαετίες τώρα στην περιοχή των Λαδάδικων, αποτελώντας ένα σήμα - κατατεθέν τους, έναν ζεστό, φιλικό κι όμορφο χώρο, που σου μεταδίδει τον αέρα και τη φιλοσοφία του, με τον πιο πετυχημένο τρόπο.

Είτε θέλεις να πιεις ούζο ή τσίπουρο, είτε ψάχνεις για πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις να ταιριάξουν με το κρασί σου, είτε βγεις για μια ρετσίνα, το "Negrοponte", είναι ο τόπος σου. Και είναι εδώ, όλη μέρα.

Το «Negrοponte» πέρασε στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών το 2015, παραμένει ωστόσο το ίδιο ως χώρος από το 2002 που πρωτοάνοιξε από τον αρχικό του ιδιοκτήτη, Γιώργο Γκάτσο κι ακολουθεί την αρχική του φιλοσοφία: «Μία στιγμή απόλαυσης, είναι μία στιγμή σύνδεσης με τη ζωή».

Το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα στους εξωτερικούς του τοίχους, η ζεστασιά στους χώρους του και η κιμπάρικη ατμόσφαιρα και εικόνα καφενείου που έχει, κάνουν τα γεύματα στο «Negrοponte» μια μικρή έκπληξη για τους μη μυημένους κι εγγύηση, για όσους το ξέρουν και το προτιμούν.

Η ποιότητα υπερέχει σε κάθε τομέα, από τα υλικά και την παρασκευή των πιάτων του μενού - που ξεκίνησε να στήνεται με επιρροές από την απλότητα της αγιορείτικης κουζίνας χάρη στον πρώτο ιδιοκτήτη - μέχρι το σέρβις. Ξύλινα τραπέζια, σώματα θέρμανσης έξω, τραπεζάκια περιφερειακά του εστιατορίου, τόσο στην οδό Κατούνη, όσο και στην οδό Αιγύπτου, ατμόσφαιρα φιλική και διάχυτη και τα οινοπνεύματα να ρέουν άφθονα, συνοδεύοντας ευχάριστα τις γεύσεις στο τραπέζι σου.

Όλες οι γεύσεις δένουν ιδανικά, με το τσίπουρο και το κρασί.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι στο "Negroponte" πας και είτε ... ξεχνάς, είτε απλά, δεν θέλεις να φύγεις!

Διεύθυνση: Κατούνη 21
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 523571


Παραγωγή κειμένου & φωτογραφιών: Best of Group





ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία