Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Ανακαλύψτε 15 από τα καλύτερα σημεία γαστρονομικής απόλαυσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη

15 εξαιρετικές προτάσεις για κάθε γευστική επιθυμία

 19/12/2022 10:15

Αφιέρωμα: Ανακαλύψτε 15 από τα καλύτερα σημεία γαστρονομικής απόλαυσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Η έξοδος για γεύμα ή δείπνο στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι πάντα μια καλή ιδέα, καθώς υπάρχουν πραγματικά διαμαντάκια, που σε προσκαλούν για φαγητό, με όμορφο περιβάλλον, άριστη εξυπηρέτηση και εξαιρετική κουζίνα.

Με χώρους που εντυπωσιάζουν με την αισθητική και το design τους και που ικανοποιούν τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις όλων όσων αναζητούν ποιοτικό φαγητό.

Συγκεντρώσαμε 15 από τις καλύτερες προτάσεις για γαστρονομικές απολαύσεις στην δυτική Θεσσαλονίκη και σου τις παρουσιάζουμε. Είτε πρόκειται για premium restaurants, είτε για μεζεδοπωλεία και ουζερί έως εστιατόρια διεθνών γεύσεων αλλά και της αγαπημένης σπιτικής Ελληνικής κουζίνας. Ανακάλυψέ τα…

Mantemi Casual Dining

mantemi.jpg

Μαντέμι, ένα βασικό σκεύος στην κουζίνα, ιδανικό για να επιτευχθεί εξαιρετικό μαγείρεμα κι ειδικά όταν πρόκειται για κρέατα κοπής, όπως αυτά που μαγειρεύονται και σερβίρονται καθημερινά στο εστιατόριο «Μαντέμι», στο Κορδελιό, όπου η έννοια έρχεται και «δένει» απόλυτα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό casual dining εστιατόριο, με εκλεκτές κοπές, που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2021 από νέους ανθρώπους με εμπειρία ετών στο χώρο της εστίασης, με μενού ξεχωριστό και τιμές τόσο προσιτές, που το καθιστούν ιδανικό προορισμό για τακτικά γεύματα.

Το φαγητό στο «Μαντέμι», είναι προσιτό σε όλους κι αυτή ήταν και η βασική φιλοσοφία των ανθρώπων του από την πρώτη στιγμή: να προσφέρουν τη δυνατότητα για τακτικά casual dining γεύματα σε όλους, σε ποιότητα εξαιρετική, σε ένα γαστρονομικό ταξίδι για το οποίο φροντίζει ο Chef Ιωάννης Χρήστου.

Σε έναν χώρο με απόλυτα casual κι όμορφη ατμόσφαιρα και διακόσμηση, με εντυπωσιακό σχεδιασμό και με το «Μαντέμι» να κατατάσσεται δικαίως μεταξύ των ωραιότερων εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη, συνολικότερα.

Με κεντρικό άξονα την κρεατοφαγική κουλτούρα και με σέρβις εξαιρετικό, η εξειδίκευση στο «Μαντέμι», είναι οι κοπές.

Επιλεγμένα κρέατα, όπως ταλιάτα, χοιρινά μπριζολάκια ή κεμπάπ, ψήνονται καθημερινά στην κουζίνα του εστιατορίου, ενώ δε λείπουν και οι προτάσεις σε κοτόπουλο, όπως το κοτόπουλο «healthy», για πιο ελαφρά γεύματα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανατολικής Ρωμυλίας 47, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 774826

Σβούρα

-vWIEk.jpg

Κάποιες ιδέες έρχονται εν μία νυκτί και η «Σβούρα», ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εστιατόριο στους Αμπελόκηπους, πήρε το όνομά της όταν ο Chef του καταστήματος, κυριολεκτικά, το ονειρεύτηκε ένα βράδυ.

Η ιδέα και το στήσιμο είχαν γίνει από πριν και η παιχνιδιάρικη αυτή ιδέα ήρθε κι έδεσε, με έναν χώρο εξίσου μοναδικό κι ένα μενού με απόλυτα value for money επιλογές, για όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Φιλόξενο ακόμη και για λιλιπούτειους επισκέπτες, που εύκολα θα βρουν κάτι να απασχοληθούν, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Και ποιος δεν έχει παίξει με σβούρα στη ζωή του; Είτε ανήκει σε μεγαλύτερες ηλικίες, είτε είναι μικρό παιδί, έχει σίγουρα περάσει χρόνο με το πανάρχαιο αυτό παιχνίδι, στην ξύλινη ή στη μεταλλική μορφή του.

Στο ομώνυμο εστιατόριο των Αμπελοκήπων, η φαντασία κι η χαρούμενη διάθεση επικράτησαν και οι ιδιοκτήτες, δύο οικογένειες αδερφών, έχουν φτιάξει έναν από τους πιο όμορφους χώρους στην πόλη.

Άνοιξε το 2014 στη Νικολάου Πλαστήρα και σερβίρει από καφέ μέχρι ένα πλήρες μενού θαλασσινών και κρεατικών, σε ένα περιβάλλον που απευθύνεται, κυριολεκτικά, σε όλες τις ηλικίες και σε κατοίκους όλης της Θεσσαλονίκης.

Στόχος, εξάλλου, των ιδιοκτητών, ήταν εξαρχής να προσελκύσουν άτομα από 20 έως 75 ετών και το έχουν καταφέρει, ενώ δεν είναι λίγοι οι λιλιπούτειοι επισκέπτες του εστιατορίου, που ενθουσιάζονται με τα χρώματα και τα παιχνίδια του χώρου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Νικολάου Πλαστήρα 26, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 577396

Πόρτα Ανοιχτή

anoichti.jpg

Στη Σταυρούπολη, στην περιοχή της Μονής Λαζαριστών, θα ανακαλύψεις ένα εστιατόριο… διαφορετικό από τα άλλα στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 2018, με αγάπη και μεράκι για το καλό φαγητό που βασίζεται σε φρέσκιες και ποιοτικές πρώτες ύλες και «γεννιέται» με εμπειρία και φαντασία!

Στην «Πόρτα Ανοιχτή» θα κλείσεις τραπέζι για να χαλαρώσεις με την παρέα σου, να γιορτάσεις με την οικογένειά σου ή να οργανώσεις ένα ξεχωριστό γεύμα για τους συναδέλφους ή στις χαρές σου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα φύγεις από εκεί με χαρά, ικανοποίηση και την υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις σύντομα.

Μπορεί αυτό που σε οδηγεί σε ένα εστιατόριο να είναι οι γεύσεις, όμως, όταν ο χώρος είναι πραγματικό κόσμημα, τότε σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.

Στο εσωτερικό της «Πόρτας Ανοιχτής» κυριαρχεί η απλότητα, το τούβλο ως κύριο στοιχείο, οι ιδιαίτερες ξύλινες πόρτες και τα έργα των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών που κοσμούν τους τοίχους και δίνουν την εντύπωση ενός παλιού, καλοδιατηρημένου αρχοντικού.

Το πραγματικό στολίδι, όμως, στην «Πόρτα Ανοιχτή» είναι η αυλή και ο νέος κήπος του που θυμίζει νησί. Είναι μία από τις ωραιότερες αυλές της πόλης… που κυριολεκτικά θα λατρέψεις! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 13, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 265325

Δυτικόν Καφέ.Μεζέ.Ποτό

-caliA.jpg

Σε μια εποχή που οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία βρίσκονται σε πληθώρα, αυτό που αναζητάς είναι ένα μέρος που θα σου προσφέρει καλό φαγητό, όμορφη ατμόσφαιρα και θετική διάθεση, για να γίνει το στέκι σου.

Αυτή τη φιλοσοφία έχει και η «οικογένεια» του «Δυτικόν - καφέ•μεζέ•ποτό», που από τον Οκτώβριο του 2018, υποδέχεται καθημερινά τον κόσμο που λαχταρά να διασκεδάσει και να γευτεί μερικές από τις εκλεκτές γαστρονομικές προτάσεις που προσφέρει.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η υψηλή αξιολόγηση του με 4,8 στην google, από τις κριτικές και τα σχόλια εκατοντάδων ανθρώπων που το επισκέφτηκαν, το γεύθηκαν, το απόλαυσαν και δηλώνουν εύλογα ότι θα το ξανακάνουν σύντομα…

Το «Δυτικόν» βρίσκεται στην οδό Καραολή & Δημητρίου 84 στον Εύοσμο και το βρίσκεις ανοιχτό από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι το βραδάκι, για να απολαύσεις αρχικά τον καφέ σου κι έπειτα να παραγγείλεις τις αγαπημένες σου γευστικές δημιουργίες συνοδεία ποτού.

Το «Δυτικόν» είναι ο παράδεισος κάθε καλοφαγά, αφού προσφέρει κρεατικά, θαλασσινά και εκλεκτούς μεζέδες – ορεκτικά. Πλούσια πιάτα, με τίμιες τιμές, που δείχνουν τον απόλυτο σεβασμό τους, στον κάθε επισκέπτη τους.

Η καλοψημένη, ζουμερή πανσετομπριζόλα συνοδεύεται από πατάτες φούρνου και μουστάρδα και είναι μία από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Η τηγανιά κοτόπουλο είναι από τα best sellers πιάτα του και σίγουρα θα σε ενθουσιάσει. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καραολή και Δημητρίου 84, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 297971

Μπακάλικο Μεζεδοπωλείο

-pGl98.jpg

Το Μεζεδοπωλείο «Μπακάλικο» στη Σταυρούπολη, έχει δημιουργήσει τη δική του φήμη στα δυτικά της πόλης –και όχι μόνο- για τον εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων και διασκέδασης που προσφέρει στο κοινό του. Μία περιήγηση άλλωστε στις κριτικές των επισκεπτών του στην google θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το γιατί.

Μπαίνοντας στο μεζεδοπωλείο «Μπακάλικο», το πρώτο στοιχείο που αντικρίζεις αρχικά είναι ένα ζεστό και παρεΐστικο περιβάλλον με όμορφα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και ένα υπέροχο σύγχρονο design που σε αγκαλιάζει από την πρώτη στιγμή.

Με πρώτη ύλη τα επιλεγμένα κρεατικά και θαλασσινά, το «Μπακάλικο» δημιουργεί καθημερινά -από Τρίτη έως και Κυριακή, από τις 12 μεσημέρι- ξεχωριστά και ιδιαίτερα πιάτα που ικανοποιούν κάθε γαστρονομική επιθυμία.

Εδώ κάθε τραπέζι «στρώνεται» από τους ανθρώπους του με μοναδική φροντίδα και διάθεση για άριστη φιλοξενία.

Φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια σε κάθε πιάτο, με φρέσκα υλικά, καλοστημένη διακόσμηση και μυρωδιές που συναρπάζουν, η αλήθεια είναι ότι ίσως θα δυσκολευτείς αρκετά να διαλέξεις τι θα παραγγείλεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ωραιοκάστρου 133,Σταυρούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 656529

Το Νυδρί

-pJe01.jpg

Το εστιατόριο θαλασσινών «Το Νυδρί», που άνοιξε το 2018 στην Αχιλλέως 34 στον Εύοσμο, ακολουθεί μία παράδοση που ξεκίνησε ο ιδιοκτήτης του χώρου, ο οποίος πρωτοάνοιξε την επιχείρηση στη Μενεμένη, το 2009.

Το όνομα δεν είναι τυχαία επιλεγμένο: προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Λευκάδας, όπου η τοπική ιστορία θέλει τον Ωνάση να έχει αποτελέσει τακτικό επισκέπτη, για να πιει το τσίπουρό του και να χαλαρώσει. Κι ενέπνευσε τους ιδιοκτήτες του χώρου, γιατί θέλουν να μας προσφέρουν ακριβώς το ίδιο: ένα μέρος όπου θα πάμε, θα απολαύσουμε εκλεκτούς μεζέδες και θα χαλαρώσουμε, με ένα καραφάκι τσίπουρο.

Το Νυδρί, είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Λευκάδας. Η λέξη, ετυμολογικά, περιλαμβάνει τη λέξη «ύδωρ», που ταιριάζει απόλυτα με το χαρακτήρα του εστιατορίου και την παράδοση που συνεχίζει στο χώρο των θαλασσινών κι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που οι ιδιοκτήτες του επέλεξαν αυτήν την ονομασία, μαζί φυσικά και με το ότι μαγεύτηκαν από το μέρος, όταν το πρωτοεπισκέφθηκαν.

Έτσι, από «Ιορδάνης» που ονομαζόταν το εστιατόριο, έχοντας κρατήσει το όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη, μετονομάστηκε και σήμερα αποτελεί έναν σταθερό προορισμό για λάτρεις των ψαριών και των θαλασσινών και για πελάτες κάθε ηλικίας, από οικογένειες, μέχρι μεγάλες παρέες, που πηγαίνουν ξανά και ξανά κι αφήνουν τις καλύτερες κριτικές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αχιλλέως 34, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 721585

Sushaki

sushaki.jpg

Τον Απρίλιο του 2019, άνοιξε στην οδό Επταπυργίου στις Συκιές ένας ιδιαίτερος χώρος για Greek Sushi Experience, το «Sushaki».

Ήρθε για να μεταφέρει την ελληνική διάσταση του sushi στην πόλη, όχι μόνο όσον αφορά στο φαγητό, αλλά και στην ιδέα της ελληνικής φιλοξενίας, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα σε μεγάλη γκάμα και σε πολύ καλές τιμές και κυρίως πλαισιώνοντας κάθε εμπειρία του πελάτη, με χαμόγελο και διάθεση να εξηγήσουν οτιδήποτε, σε έναν χώρο που φιλοδοξεί να είναι φιλικός για όλες τις ηλικίες.

Στόχος να γίνει η εμπειρία του sushi προσιτή σε όλους, ακόμη και σε όσους δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Το δεύτερο κατάστημα, στην Πέτρου Συνδίκα, στην Ανάληψη, που άνοιξε μέσα στο 2022, προσφέρει τις ίδιες γεύσεις κι εμπειρία αποκλειστικά για take away και delivery.

Στο κατάστημα στις Συκιές ο χώρος είναι μικρός, ζεστός και φιλόξενος, προσκαλεί από μόνος του όλον τον κόσμο να μπει. Το προσωπικό πάντα εκεί, πρόθυμο να δείξει στον καθένα τα μικρά μυστικά της ασιατικής κουζίνας, από το τι είναι το κάθε πιάτο και πώς δημιουργείται, μέχρι το πώς κρατιούνται τα chopsticks. Οι άνθρωποί του θέλουν να μπορεί να απολαμβάνει το χώρο τους ο καθένας και το καταφέρνουν. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Επταπυργίου 75, Συκιές Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 268917
Πέτρου Συνδίκα 11, Ανάληψη Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 253100

Εδέμ Μεζεδοπωλείο

-5WBk4.jpg

Εάν αναζητάς έναν όμορφο χώρο, γεμάτο από αρώματα εκλεκτών πιάτων και ιδιαίτερες γεύσεις που ενθουσιάζουν τον ουρανίσκο, τότε σίγουρα το μεζεδοπωλείο ΕδΕΜ, είναι ένας από αυτούς χώρους, έχοντας πετύχει εδώ και ένα χρόνο να γίνει αγαπημένο στέκι για πολλούς από τα δυτικά και όχι μόνο, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Βρίσκεται στην περιοχή του Ευόσμου, στην πλατεία, στην οδό Παύλου Μελά 29. Πρόκειται για έναν χώρο με κλασική αισθητική εξωτερικά, αφού κυρίαρχο στοιχείο του είναι το ξύλο, ενώ ο ημι-υπαίθριος χώρος του είναι σίγουρα κοντά σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου ως … Παράδεισο!

Άνετοι καναπέδες, καρέκλες από ψάθα και ξύλο, boheme διακοσμητικά και φωτιστικά, παχύφυτα και λουλούδια ενώ και το εσωτερικό του μαγαζιού, για τις πιο κρύες μέρες, είναι εξίσου άνετο και φιλόξενο, με βάση το ξύλο και αποχρώσεις του πράσινου στους τοίχους.

Το Εδέμ προσφέρει καθημερινά υπέροχο ζεστό ή κρύο καφέ, τσάι, χυμούς και διαφόρων ειδών αφεψήματα, αλλά και πλούσιο πρωινό για να τα συνοδεύσεις.

Αγαπημένη επιλογή πρωινού που συνιστούμε ανεπιφύλακτα είναι ο δίσκος δύο ατόμων, ο οποίος περιλαμβάνει καφέ, χυμό, βραστά αυγά, φρέσκα κρουασάν βουτύρου, ψωμάκι, βούτυρο, μαρμελάδα, μέλι, μερέντα, κασέρι και γαλοπούλα, για ένα ολοκληρωμένο πρωινό γεύμα με αλμυρές και γλυκές επιλογές. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να επιλέξει λαχταριστή ομελέτα «Εδέμ» με βάση το κοτόπουλο! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Π.Μελά 29, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 559202

Τσιπουράδικο Μέδουσα

-cQXvB.jpg

Όταν η όρεξη σου αποζητά θαλασσινά και φρέσκο ψάρι, μια από τις ιδανικότερες επιλογές στα δυτικά της πόλης είναι το φημισμένο τσιπουράδικο «Μέδουσα». Βρίσκεται στον Εύοσμο, στην οδό Αντώνη Τρίτση 86 και προσφέρει αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, με θαλασσινό άρωμα!

Μετράει τρία χρόνια ζωής και έχει ήδη αγαπηθεί από την περιοχή και όχι μόνο, αφού η «Μέδουσα» αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όλες τις ιδιαίτερες στιγμές μας, τη διοργάνωση γάμου, βάφτισης, επαγγελματικών δείπνων, αλλά και για ένα όμορφο και πλούσιο τραπέζι με τίμιο και χαμηλό κόστος, που συμβαδίζει με τις συνθήκες της εποχής, οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, καθώς το κατάστημα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι 12 το βράδυ.

Το πρώτο που θα σε κερδίσει στη «Μέδουσα» είναι ο χώρος: πάντοτε καθαρός, με λευκούς τόνους σε τοίχους και τραπεζοκαθίσματα και μια χαρακτηριστική ταπετσαρία με βάρκες στη θάλασσα που σου δίνουν την αίσθηση του νησιού.

Τα πιάτα στη «Μέδουσα» είναι πλούσια σε ποιότητα και σε ποσότητα, ενώ τα υλικά είναι πάντοτε φρέσκα και μυρωδάτα. Ο κ. Αναστάσιος Γκούρτσας, εκτός από ιδιοκτήτης το καταστήματος, είναι και ο σεφ που επιμελείται τα πιάτα, έχοντας πάντα ως γνώμονα την άριστη πρώτη ύλη, αλλά και βέβαια τη γεύση που… μένει αξέχαστη! Σε έναν κατάλογο γεμάτο από εξαιρετικές επιλογές, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δυσκολευτείς να επιλέξεις. Εμείς, σου προτείνουμε τις πιο αγαπημένες επιλογές που δε θα σε απογοητεύσουν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αντώνη Τρίτση 86, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 706013

Φέρε – Φέρε

fere.jpg

Υπάρχει ένα μεζεδοπωλείο στα δυτικά της πόλης που υπόσχεται να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης, γεμάτη από νόστιμους και ευφάνταστους μεζέδες, καθαρά και εκλεκτά ποτά και αποστάγματα, αλλά και αυτό που αναζητάς περισσότερο από όλα: μεράκι, αγάπη και χαμόγελο στην εξυπηρέτηση.

Ξεκίνησε ως ένα όνειρο που πήρε «σάρκα και οστά» το 2021, φωλιάζοντας στον αριθμό 115 της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου στη Νεάπολη, με καθημερινή αποστολή του να προσφέρει όλα όσα απαιτούνται για να δημιουργηθεί η καλή παρέα σε συνδυασμό με γευστικούς μεζέδες. Και κάπως έτσι προέκυψε το όνομα του…αφού εδώ στα χείλη κάθε παρέας το φέρε – φέρε είναι μόνιμη έκφραση των επισκεπτών και των θαμώνων του, ειδικά όταν η διάθεση ανεβαίνει και οι μεζέδες γεμίζουν τα τραπέζια τους.

Το «Φέρε Φέρε» είναι ένας εξαιρετικά όμορφος χώρος ειδικά διαμορφωμένος για να μπορεί να περάσει καλά η κάθε παρέα αλλά και όλη η οικογένεια, αφού διαθέτει και εξωτερικό χώρο -ο οποίος είναι προστατευμένος προκειμένου ο κόσμος να κάθεται άνετα χωρίς να τον επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες-, και μια εσωτερική σάλα με ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον, αλλά και ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο στον 1ο όροφο για τους μικρούς μας φίλους, για να μπορούν οι μεγάλοι της οικογένειας να απολαμβάνουν ξέγνοιαστα το γεύμα τους.
Η μίνιμαλ διακόσμησή του σε συνδυασμό με τις λευκές, καφέ και γκρίζες αποχρώσεις, δημιουργούν ένα γήινο περιβάλλον που λατρεύεται από όλους, ενώ οι πάντα προσιτές τιμές του… κάνουν αδιαμφισβήτητα τη διαφορά! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 115, Νεάπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 614299

Περί Λαδόκολλας ο λόγος

ladokollas.jpg

Από το 2001, το «Περί Λαδόκολλας ο Λόγος» στις Συκιές, προσφέρει την καλύτερη ποιότητα, στις καλύτερες τιμές. Από τις κρεατολιχουδιές μέχρι τις υπέροχες σαλάτες και τα ορεκτικά του και φυσικά την άφθονη ρετσίνα και το κρασί του, στηρίζει την αρχική του φιλοσοφία, που ήταν η δημιουργία ενός μενού, όπως αυτό που θα ήθελαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να απολαμβάνουν.

Το χειμώνα ο χώρος μέσα ζεστός, όμορφος και φιλόξενος, γίνεται ιδανικός για πλούσια και νόστιμα γεύματα, με την ψησταριά να βρίσκεται ακριβώς στο χώρο όπου βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα, ένα open kitchen απόλυτα ενταγμένο στο χώρο όπου γίνεται η εστίαση. Κι εμείς, βλέπουμε όλη τη διαδικασία του ψησίματος και της προετοιμασίας, απολαμβάνοντας επιπλέον κάθε Πέμπτη, ζωντανά, παλιές λαϊκές κι έντεχνες μελωδίες.

Το καλοκαίρι κι όσο ο καιρός το επιτρέπει, ο εξωτερικός χώρος, μία κανονική αυλή που φιλοξενεί μία μουσμουλιά και μία κορομηλιά που χαρίζουν απλόχερα τη δροσιά και τον ίσκιο τους, αποτελεί ένα περιβάλλον ιδανικό για απολαυστικά γεύματα, σε μία από τις πιο όμορφες συνοικίες της πόλης και με κλίμα σπάνιο για αστικούς χώρους εστίασης.

Το όνομα «Περί Λαδόκολλας ο Λόγος» αναφέρεται, ουσιαστικά, στα κρεατικά που μπαίνουν σε μία ξύλινη τάβλα και σερβίρονται ζεστά και λαχταριστά, ανεξαρτήτως μεγέθους μερίδας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κύπρου 24, Συκιές
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 633432

Η Πάντερμος

-lB3BC.jpg

Η Θεσσαλονίκη έχει μία μεγάλη ιστορία στον πατσά και ένα από τα πιο γνωστά σημεία όπου μπορεί κανείς να τον απολαύσει είναι και το πατσατζίδικο «Η Πά-ντερμος» στους Αμπελόκηπους.

Η «Πάντερμος» είναι ένα από τα αυτά τα σημεία που έχουν μείνει στην πόλη, συ-νεχίζοντας τη μεγάλη αυτή παράδοση στο ζεστό κι αγαπημένο από πολλούς αυτό γεύμα, ευεργετικό ειδικά μετά από ξενύχτι κι αρκετό ποτό. Σα γιατρικό, θα έλεγε κανείς.

Αν και οι αναφορές στον πατσά είναι σχετικά λίγες στο σύνολό τους, για τον πα-τσά έχει γραφτεί ολόκληρο βιβλίο, από Θεσσαλονικείς μάλιστα συγγραφείς, τη Λένα Καλαϊτζή – Οφλίδη και το Σίμο Οφλίδη, ζευγάρι που αφιέρωσε αρκετό χρό-νο στην έρευνα γύρω από το ιδιαίτερο αυτό προϊόν.

Φαίνεται ότι, κατά του ίδιους, η καταγωγή του πατσά είναι δύσκολο να προσδιο-ριστεί με ακρίβεια, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές ιστορικές καταγραφές. Στο βι-βλίο τους, ωστόσο, με τίτλο «Τα πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης», γίνεται λόγος για τον πατσά ως περσικό γαστρονομικό έθιμο, ως παρα-σκεύασμα που εθιμοτυπικά τρωγόταν την επόμενη ημέρα του γάμου από τις κοι-νότητες των νομάδων, ακριβώς λόγω της ευεργετικής επίδρασής του, μετά από το έντονο φαγητό και το ξενύχτι.

Κατά μία δεύτερη θεωρία, πάλι, ο πατσάς πρωτοεμφανίζεται στην αρχαιότητα και στο μέλανα ζωμό που κατανάλωναν οι στρατιώτες της Νότιας Ελλάδας και της Μακεδονίας για να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες της ζωής τους, κάτι που εξηγεί το πόσο δημοφιλής είναι ο πατσάς στο εσωτερικό της Ανατολής, ακρι-βώς εκεί όπου οι Μακεδόνες στρατιώτες της αρχαιότητας, τον έκαναν για πρώτη φορά γνωστό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Γρ. Κολωνιάρη 75, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 725838

Ο Μερακλής

-FkLRF.jpg

Ο Μερακλής είναι ένα όμορφο μικρό καφενείο-ουζερί στα δυτικά της πόλης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του από το 1981, ως καφενείο με μια επιτυχημένη πορεία για μία δεκαετία. Το 1991, άλλαξε χέρια, και με την παρούσα διεύθυνση, ανανεώθηκε σε καφενείο-ουζερί.

Έκτοτε, σε καθημερινή βάση, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ξεκινούν από το πρωί για καφεδάκι και όλα τα καλά ενός παραδοσιακού καφενείου, και συνεχίζουν μετά τις 11 με γευστικούς και απολαυστικούς μεζέδες, σε συνδυασμό πάντα με τα κατάλληλα αποστάγματα για κάθε πιάτο.

Στον Μερακλή θα βρείτε καθημερινά νόστιμες προτάσεις με αλιεύματα που φτάνουν στην κουζίνα του κατευθείαν από ψαροκάικα των γύρω περιοχών, ολόφρεσκα και λαχταριστά.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη σπεσιαλιτέ τους, φρέσκα μικρά ψαράκια σαγανάκι. Προτείνουμε τις ουρίτσες σαγανάκι ή το γαύρο σαγανάκι. Επίσης, εξαιρετικό είναι και το φρέσκο καλαμάρι στη σχάρα, που κυριολεκτικά…λιώνει στο στόμα, ενώ σκουμπρί, καλαμαράκια, σαρδέλες, γάβρος, γαρίδες και πεσκανδρίτσα συμπληρώνουν μία πρώτη λίστα από τις γευστικότερες επιλογές των θαλασσινών προτάσεων του.

Στα πιάτα των κρεατικών, θα σας ενθουσιάσουν σίγουρα τα μπιφτέκια, τα σουβλάκια και οι πανσέτες του, ενώ από τα ορεκτικά του, σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε τις χειροποίητες κροκέτες, το κεφαλοτύρι σαγανάκι, αλλά και την τηγανιτή φέτα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Εθν. Αντιστάσεως 57, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 766417

Μαγειρ...όλα

-McR2S.jpg

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένας χώρος που προσφέρει καθημερινά φρεσκομαγειρεμένα και νόστιμα εδέσματα: το «Μαγειρ… όλα». Ένα μαγειρείο που θα βρει κανείς ό,τι μπορεί να φανταστεί!

Η οικογενειακή ατμόσφαιρα είναι αυτή που χαρίζει ζεστασιά στο χώρο και τα νόστιμα σπιτικά πιάτα κάνουν όποιον το επισκέπτεται, να επιστρέφει ξανά και ξανά. Δημιουργήθηκε με μεράκι και καλή διάθεση το 2019 και έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον και την εκτίμηση του κόσμου του.

Το «Μαγειρ… όλα» αποτελεί αγαπημένη επιλογή για όσους επιθυμούν ζεστό και νόστιμο σπιτικό φαγητό. Διαθέτει έναν καθαρό και λιτό εσωτερικό χώρο, με τραπέζια τόσο μέσα, όσο και στον εξωτερικό χώρο στην πρόσοψη του μαγαζιού, για τις μέρες με ήλιο. Κύρια στοιχεία το ξύλο στην πρόσοψη και τα καθίσματα καθώς και η παραδοσιακή αισθητική.

Στο «Μαγειρ… όλα» βρίσκει κανείς περίπου 85 διαφορετικά μαγειρευτά φαγητά, ψητά, φούρνου ή στο τηγάνι, τα οποία είναι πάντα φρέσκα, με μερίδες μεγάλες και χορταστικές και τιμές value for money για αυτό που προσφέρουν. Όλα τα πιάτα παρασκευάζονται με σεβασμό και αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.

Θα επιλέξει κανείς ψάρια και θαλασσινά, όπως μυδοπίλαφο, πέρκα λεμονάτη, λαχταριστό γιουβέτσι θαλασσινών, σουπιές στιφάδο ή κρασάτες, σαρδέλες ψητές, αλλά και χταποδάκι με κοφτό μακαρόνι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μαιάνδρου 45, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 708020

Τα Μαγειρευτά της Μαριώς

marios.jpg

Δε μετράει πάνω από δύο μήνες ζωής, αλλά «Τα μαγειρευτά της Μαριώς» έχουν ήδη αποκτήσει το δικό τους κοινό.

Ένα όμορφο εστιατόριο - ταβερνάκι με μαγειρευτά φαγητά που θα σε ενθουσιάσουν από την πρώτη μπουκιά, ενώ το ζεστό χαμόγελο και η άριστη εξυπηρέτηση των ανθρώπων του είναι το σήμα κατατεθέν του κι ο βασικός λόγος για να το λατρέψεις.

«Τα μαγειρευτά της Μαριώς» είναι ένα μαγειρείο γεμάτο με αγαπημένα μαγειρευτά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, με συγκεκριμένα πιάτα που βρίσκεις καθημερινά στην κουζίνα του, αλλά και με την κάθε μέρα να προσφέρει το δικό της, διαφορετικό μενού για να διαλέξεις το πιάτο που θα σου κάνει …κλικ!

Εμείς ξεχωρίσαμε μερικές από τις σπεσιαλιτέ, όπως το εκλεκτό κότσι στη γάστρα με συνοδευτικό της αρεσκείας σου, μουσακά, παστίτσιο και λαχανοσαρμάδες, ντολμαδάκια με εξαιρετικά αμπελόφυλλα, ενώ δε λείπουν τα λαδερά – ορόσημο της ελληνικής κουζίνας, όπως τα φασολάκια, ο αρακάς, το μπριάμ και τα γεμιστά, που μπορείς να τα συνοδεύσεις με ιδιαίτερης ποιότητας φέτα με λαδορίγανη, που θα βρεις ανάμεσα στα ορεκτικά, δίπλα στο γευστικότατο μπουγιουρντί, στη φάβα, στις τραγανές κασεροκροκέτες και τους υπέρτατους κολοκυθοκεφτέδες.

Άλλες επιλογές, αποτελούν τα κρεατικά και τα ψάρια της ώρας, είτε ψητά είτε τηγανητά, γιατί «Τα μαγειρευτά της Μαριώς» καλύπτουν κάθε γούστο: γιουβετσάκι στο πήλινο, κοκκινιστό μοσχάρι, σπετσοφάι ή γαλέο σαγανάκι, τσιπούρα και σαρδέλα σχάρας, θράψαλο τηγανιτό, φανταστικό μπακαλιάρο σκορδαλιά, όπως και διάφορους τσιπουρομεζέδες, αλλά και μια σειρά από πεντανόστιμες σούπες, όλα μαγειρεμένα με μεράκι και δεξιοτεχνία. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγνώστου Στρατιώτου 3, Πολίχνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 602955






























Η έξοδος για γεύμα ή δείπνο στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι πάντα μια καλή ιδέα, καθώς υπάρχουν πραγματικά διαμαντάκια, που σε προσκαλούν για φαγητό, με όμορφο περιβάλλον, άριστη εξυπηρέτηση και εξαιρετική κουζίνα.

Με χώρους που εντυπωσιάζουν με την αισθητική και το design τους και που ικανοποιούν τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις όλων όσων αναζητούν ποιοτικό φαγητό.

Συγκεντρώσαμε 15 από τις καλύτερες προτάσεις για γαστρονομικές απολαύσεις στην δυτική Θεσσαλονίκη και σου τις παρουσιάζουμε. Είτε πρόκειται για premium restaurants, είτε για μεζεδοπωλεία και ουζερί έως εστιατόρια διεθνών γεύσεων αλλά και της αγαπημένης σπιτικής Ελληνικής κουζίνας. Ανακάλυψέ τα…

Mantemi Casual Dining

mantemi.jpg

Μαντέμι, ένα βασικό σκεύος στην κουζίνα, ιδανικό για να επιτευχθεί εξαιρετικό μαγείρεμα κι ειδικά όταν πρόκειται για κρέατα κοπής, όπως αυτά που μαγειρεύονται και σερβίρονται καθημερινά στο εστιατόριο «Μαντέμι», στο Κορδελιό, όπου η έννοια έρχεται και «δένει» απόλυτα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό casual dining εστιατόριο, με εκλεκτές κοπές, που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2021 από νέους ανθρώπους με εμπειρία ετών στο χώρο της εστίασης, με μενού ξεχωριστό και τιμές τόσο προσιτές, που το καθιστούν ιδανικό προορισμό για τακτικά γεύματα.

Το φαγητό στο «Μαντέμι», είναι προσιτό σε όλους κι αυτή ήταν και η βασική φιλοσοφία των ανθρώπων του από την πρώτη στιγμή: να προσφέρουν τη δυνατότητα για τακτικά casual dining γεύματα σε όλους, σε ποιότητα εξαιρετική, σε ένα γαστρονομικό ταξίδι για το οποίο φροντίζει ο Chef Ιωάννης Χρήστου.

Σε έναν χώρο με απόλυτα casual κι όμορφη ατμόσφαιρα και διακόσμηση, με εντυπωσιακό σχεδιασμό και με το «Μαντέμι» να κατατάσσεται δικαίως μεταξύ των ωραιότερων εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη, συνολικότερα.

Με κεντρικό άξονα την κρεατοφαγική κουλτούρα και με σέρβις εξαιρετικό, η εξειδίκευση στο «Μαντέμι», είναι οι κοπές.

Επιλεγμένα κρέατα, όπως ταλιάτα, χοιρινά μπριζολάκια ή κεμπάπ, ψήνονται καθημερινά στην κουζίνα του εστιατορίου, ενώ δε λείπουν και οι προτάσεις σε κοτόπουλο, όπως το κοτόπουλο «healthy», για πιο ελαφρά γεύματα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανατολικής Ρωμυλίας 47, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 774826

Σβούρα

-vWIEk.jpg

Κάποιες ιδέες έρχονται εν μία νυκτί και η «Σβούρα», ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εστιατόριο στους Αμπελόκηπους, πήρε το όνομά της όταν ο Chef του καταστήματος, κυριολεκτικά, το ονειρεύτηκε ένα βράδυ.

Η ιδέα και το στήσιμο είχαν γίνει από πριν και η παιχνιδιάρικη αυτή ιδέα ήρθε κι έδεσε, με έναν χώρο εξίσου μοναδικό κι ένα μενού με απόλυτα value for money επιλογές, για όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Φιλόξενο ακόμη και για λιλιπούτειους επισκέπτες, που εύκολα θα βρουν κάτι να απασχοληθούν, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Και ποιος δεν έχει παίξει με σβούρα στη ζωή του; Είτε ανήκει σε μεγαλύτερες ηλικίες, είτε είναι μικρό παιδί, έχει σίγουρα περάσει χρόνο με το πανάρχαιο αυτό παιχνίδι, στην ξύλινη ή στη μεταλλική μορφή του.

Στο ομώνυμο εστιατόριο των Αμπελοκήπων, η φαντασία κι η χαρούμενη διάθεση επικράτησαν και οι ιδιοκτήτες, δύο οικογένειες αδερφών, έχουν φτιάξει έναν από τους πιο όμορφους χώρους στην πόλη.

Άνοιξε το 2014 στη Νικολάου Πλαστήρα και σερβίρει από καφέ μέχρι ένα πλήρες μενού θαλασσινών και κρεατικών, σε ένα περιβάλλον που απευθύνεται, κυριολεκτικά, σε όλες τις ηλικίες και σε κατοίκους όλης της Θεσσαλονίκης.

Στόχος, εξάλλου, των ιδιοκτητών, ήταν εξαρχής να προσελκύσουν άτομα από 20 έως 75 ετών και το έχουν καταφέρει, ενώ δεν είναι λίγοι οι λιλιπούτειοι επισκέπτες του εστιατορίου, που ενθουσιάζονται με τα χρώματα και τα παιχνίδια του χώρου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Νικολάου Πλαστήρα 26, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 577396

Πόρτα Ανοιχτή

anoichti.jpg

Στη Σταυρούπολη, στην περιοχή της Μονής Λαζαριστών, θα ανακαλύψεις ένα εστιατόριο… διαφορετικό από τα άλλα στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 2018, με αγάπη και μεράκι για το καλό φαγητό που βασίζεται σε φρέσκιες και ποιοτικές πρώτες ύλες και «γεννιέται» με εμπειρία και φαντασία!

Στην «Πόρτα Ανοιχτή» θα κλείσεις τραπέζι για να χαλαρώσεις με την παρέα σου, να γιορτάσεις με την οικογένειά σου ή να οργανώσεις ένα ξεχωριστό γεύμα για τους συναδέλφους ή στις χαρές σου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα φύγεις από εκεί με χαρά, ικανοποίηση και την υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις σύντομα.

Μπορεί αυτό που σε οδηγεί σε ένα εστιατόριο να είναι οι γεύσεις, όμως, όταν ο χώρος είναι πραγματικό κόσμημα, τότε σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.

Στο εσωτερικό της «Πόρτας Ανοιχτής» κυριαρχεί η απλότητα, το τούβλο ως κύριο στοιχείο, οι ιδιαίτερες ξύλινες πόρτες και τα έργα των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών που κοσμούν τους τοίχους και δίνουν την εντύπωση ενός παλιού, καλοδιατηρημένου αρχοντικού.

Το πραγματικό στολίδι, όμως, στην «Πόρτα Ανοιχτή» είναι η αυλή και ο νέος κήπος του που θυμίζει νησί. Είναι μία από τις ωραιότερες αυλές της πόλης… που κυριολεκτικά θα λατρέψεις! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 13, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 265325

Δυτικόν Καφέ.Μεζέ.Ποτό

-caliA.jpg

Σε μια εποχή που οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία βρίσκονται σε πληθώρα, αυτό που αναζητάς είναι ένα μέρος που θα σου προσφέρει καλό φαγητό, όμορφη ατμόσφαιρα και θετική διάθεση, για να γίνει το στέκι σου.

Αυτή τη φιλοσοφία έχει και η «οικογένεια» του «Δυτικόν - καφέ•μεζέ•ποτό», που από τον Οκτώβριο του 2018, υποδέχεται καθημερινά τον κόσμο που λαχταρά να διασκεδάσει και να γευτεί μερικές από τις εκλεκτές γαστρονομικές προτάσεις που προσφέρει.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η υψηλή αξιολόγηση του με 4,8 στην google, από τις κριτικές και τα σχόλια εκατοντάδων ανθρώπων που το επισκέφτηκαν, το γεύθηκαν, το απόλαυσαν και δηλώνουν εύλογα ότι θα το ξανακάνουν σύντομα…

Το «Δυτικόν» βρίσκεται στην οδό Καραολή & Δημητρίου 84 στον Εύοσμο και το βρίσκεις ανοιχτό από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι το βραδάκι, για να απολαύσεις αρχικά τον καφέ σου κι έπειτα να παραγγείλεις τις αγαπημένες σου γευστικές δημιουργίες συνοδεία ποτού.

Το «Δυτικόν» είναι ο παράδεισος κάθε καλοφαγά, αφού προσφέρει κρεατικά, θαλασσινά και εκλεκτούς μεζέδες – ορεκτικά. Πλούσια πιάτα, με τίμιες τιμές, που δείχνουν τον απόλυτο σεβασμό τους, στον κάθε επισκέπτη τους.

Η καλοψημένη, ζουμερή πανσετομπριζόλα συνοδεύεται από πατάτες φούρνου και μουστάρδα και είναι μία από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Η τηγανιά κοτόπουλο είναι από τα best sellers πιάτα του και σίγουρα θα σε ενθουσιάσει. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καραολή και Δημητρίου 84, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 297971

Μπακάλικο Μεζεδοπωλείο

-pGl98.jpg

Το Μεζεδοπωλείο «Μπακάλικο» στη Σταυρούπολη, έχει δημιουργήσει τη δική του φήμη στα δυτικά της πόλης –και όχι μόνο- για τον εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων και διασκέδασης που προσφέρει στο κοινό του. Μία περιήγηση άλλωστε στις κριτικές των επισκεπτών του στην google θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το γιατί.

Μπαίνοντας στο μεζεδοπωλείο «Μπακάλικο», το πρώτο στοιχείο που αντικρίζεις αρχικά είναι ένα ζεστό και παρεΐστικο περιβάλλον με όμορφα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και ένα υπέροχο σύγχρονο design που σε αγκαλιάζει από την πρώτη στιγμή.

Με πρώτη ύλη τα επιλεγμένα κρεατικά και θαλασσινά, το «Μπακάλικο» δημιουργεί καθημερινά -από Τρίτη έως και Κυριακή, από τις 12 μεσημέρι- ξεχωριστά και ιδιαίτερα πιάτα που ικανοποιούν κάθε γαστρονομική επιθυμία.

Εδώ κάθε τραπέζι «στρώνεται» από τους ανθρώπους του με μοναδική φροντίδα και διάθεση για άριστη φιλοξενία.

Φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια σε κάθε πιάτο, με φρέσκα υλικά, καλοστημένη διακόσμηση και μυρωδιές που συναρπάζουν, η αλήθεια είναι ότι ίσως θα δυσκολευτείς αρκετά να διαλέξεις τι θα παραγγείλεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ωραιοκάστρου 133,Σταυρούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 656529

Το Νυδρί

-pJe01.jpg

Το εστιατόριο θαλασσινών «Το Νυδρί», που άνοιξε το 2018 στην Αχιλλέως 34 στον Εύοσμο, ακολουθεί μία παράδοση που ξεκίνησε ο ιδιοκτήτης του χώρου, ο οποίος πρωτοάνοιξε την επιχείρηση στη Μενεμένη, το 2009.

Το όνομα δεν είναι τυχαία επιλεγμένο: προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Λευκάδας, όπου η τοπική ιστορία θέλει τον Ωνάση να έχει αποτελέσει τακτικό επισκέπτη, για να πιει το τσίπουρό του και να χαλαρώσει. Κι ενέπνευσε τους ιδιοκτήτες του χώρου, γιατί θέλουν να μας προσφέρουν ακριβώς το ίδιο: ένα μέρος όπου θα πάμε, θα απολαύσουμε εκλεκτούς μεζέδες και θα χαλαρώσουμε, με ένα καραφάκι τσίπουρο.

Το Νυδρί, είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Λευκάδας. Η λέξη, ετυμολογικά, περιλαμβάνει τη λέξη «ύδωρ», που ταιριάζει απόλυτα με το χαρακτήρα του εστιατορίου και την παράδοση που συνεχίζει στο χώρο των θαλασσινών κι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που οι ιδιοκτήτες του επέλεξαν αυτήν την ονομασία, μαζί φυσικά και με το ότι μαγεύτηκαν από το μέρος, όταν το πρωτοεπισκέφθηκαν.

Έτσι, από «Ιορδάνης» που ονομαζόταν το εστιατόριο, έχοντας κρατήσει το όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη, μετονομάστηκε και σήμερα αποτελεί έναν σταθερό προορισμό για λάτρεις των ψαριών και των θαλασσινών και για πελάτες κάθε ηλικίας, από οικογένειες, μέχρι μεγάλες παρέες, που πηγαίνουν ξανά και ξανά κι αφήνουν τις καλύτερες κριτικές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αχιλλέως 34, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 721585

Sushaki

sushaki.jpg

Τον Απρίλιο του 2019, άνοιξε στην οδό Επταπυργίου στις Συκιές ένας ιδιαίτερος χώρος για Greek Sushi Experience, το «Sushaki».

Ήρθε για να μεταφέρει την ελληνική διάσταση του sushi στην πόλη, όχι μόνο όσον αφορά στο φαγητό, αλλά και στην ιδέα της ελληνικής φιλοξενίας, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα σε μεγάλη γκάμα και σε πολύ καλές τιμές και κυρίως πλαισιώνοντας κάθε εμπειρία του πελάτη, με χαμόγελο και διάθεση να εξηγήσουν οτιδήποτε, σε έναν χώρο που φιλοδοξεί να είναι φιλικός για όλες τις ηλικίες.

Στόχος να γίνει η εμπειρία του sushi προσιτή σε όλους, ακόμη και σε όσους δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Το δεύτερο κατάστημα, στην Πέτρου Συνδίκα, στην Ανάληψη, που άνοιξε μέσα στο 2022, προσφέρει τις ίδιες γεύσεις κι εμπειρία αποκλειστικά για take away και delivery.

Στο κατάστημα στις Συκιές ο χώρος είναι μικρός, ζεστός και φιλόξενος, προσκαλεί από μόνος του όλον τον κόσμο να μπει. Το προσωπικό πάντα εκεί, πρόθυμο να δείξει στον καθένα τα μικρά μυστικά της ασιατικής κουζίνας, από το τι είναι το κάθε πιάτο και πώς δημιουργείται, μέχρι το πώς κρατιούνται τα chopsticks. Οι άνθρωποί του θέλουν να μπορεί να απολαμβάνει το χώρο τους ο καθένας και το καταφέρνουν. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Επταπυργίου 75, Συκιές Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 268917
Πέτρου Συνδίκα 11, Ανάληψη Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 253100

Εδέμ Μεζεδοπωλείο

-5WBk4.jpg

Εάν αναζητάς έναν όμορφο χώρο, γεμάτο από αρώματα εκλεκτών πιάτων και ιδιαίτερες γεύσεις που ενθουσιάζουν τον ουρανίσκο, τότε σίγουρα το μεζεδοπωλείο ΕδΕΜ, είναι ένας από αυτούς χώρους, έχοντας πετύχει εδώ και ένα χρόνο να γίνει αγαπημένο στέκι για πολλούς από τα δυτικά και όχι μόνο, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Βρίσκεται στην περιοχή του Ευόσμου, στην πλατεία, στην οδό Παύλου Μελά 29. Πρόκειται για έναν χώρο με κλασική αισθητική εξωτερικά, αφού κυρίαρχο στοιχείο του είναι το ξύλο, ενώ ο ημι-υπαίθριος χώρος του είναι σίγουρα κοντά σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου ως … Παράδεισο!

Άνετοι καναπέδες, καρέκλες από ψάθα και ξύλο, boheme διακοσμητικά και φωτιστικά, παχύφυτα και λουλούδια ενώ και το εσωτερικό του μαγαζιού, για τις πιο κρύες μέρες, είναι εξίσου άνετο και φιλόξενο, με βάση το ξύλο και αποχρώσεις του πράσινου στους τοίχους.

Το Εδέμ προσφέρει καθημερινά υπέροχο ζεστό ή κρύο καφέ, τσάι, χυμούς και διαφόρων ειδών αφεψήματα, αλλά και πλούσιο πρωινό για να τα συνοδεύσεις.

Αγαπημένη επιλογή πρωινού που συνιστούμε ανεπιφύλακτα είναι ο δίσκος δύο ατόμων, ο οποίος περιλαμβάνει καφέ, χυμό, βραστά αυγά, φρέσκα κρουασάν βουτύρου, ψωμάκι, βούτυρο, μαρμελάδα, μέλι, μερέντα, κασέρι και γαλοπούλα, για ένα ολοκληρωμένο πρωινό γεύμα με αλμυρές και γλυκές επιλογές. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να επιλέξει λαχταριστή ομελέτα «Εδέμ» με βάση το κοτόπουλο! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Π.Μελά 29, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 559202

Τσιπουράδικο Μέδουσα

-cQXvB.jpg

Όταν η όρεξη σου αποζητά θαλασσινά και φρέσκο ψάρι, μια από τις ιδανικότερες επιλογές στα δυτικά της πόλης είναι το φημισμένο τσιπουράδικο «Μέδουσα». Βρίσκεται στον Εύοσμο, στην οδό Αντώνη Τρίτση 86 και προσφέρει αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, με θαλασσινό άρωμα!

Μετράει τρία χρόνια ζωής και έχει ήδη αγαπηθεί από την περιοχή και όχι μόνο, αφού η «Μέδουσα» αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όλες τις ιδιαίτερες στιγμές μας, τη διοργάνωση γάμου, βάφτισης, επαγγελματικών δείπνων, αλλά και για ένα όμορφο και πλούσιο τραπέζι με τίμιο και χαμηλό κόστος, που συμβαδίζει με τις συνθήκες της εποχής, οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, καθώς το κατάστημα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι 12 το βράδυ.

Το πρώτο που θα σε κερδίσει στη «Μέδουσα» είναι ο χώρος: πάντοτε καθαρός, με λευκούς τόνους σε τοίχους και τραπεζοκαθίσματα και μια χαρακτηριστική ταπετσαρία με βάρκες στη θάλασσα που σου δίνουν την αίσθηση του νησιού.

Τα πιάτα στη «Μέδουσα» είναι πλούσια σε ποιότητα και σε ποσότητα, ενώ τα υλικά είναι πάντοτε φρέσκα και μυρωδάτα. Ο κ. Αναστάσιος Γκούρτσας, εκτός από ιδιοκτήτης το καταστήματος, είναι και ο σεφ που επιμελείται τα πιάτα, έχοντας πάντα ως γνώμονα την άριστη πρώτη ύλη, αλλά και βέβαια τη γεύση που… μένει αξέχαστη! Σε έναν κατάλογο γεμάτο από εξαιρετικές επιλογές, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δυσκολευτείς να επιλέξεις. Εμείς, σου προτείνουμε τις πιο αγαπημένες επιλογές που δε θα σε απογοητεύσουν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αντώνη Τρίτση 86, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 706013

Φέρε – Φέρε

fere.jpg

Υπάρχει ένα μεζεδοπωλείο στα δυτικά της πόλης που υπόσχεται να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης, γεμάτη από νόστιμους και ευφάνταστους μεζέδες, καθαρά και εκλεκτά ποτά και αποστάγματα, αλλά και αυτό που αναζητάς περισσότερο από όλα: μεράκι, αγάπη και χαμόγελο στην εξυπηρέτηση.

Ξεκίνησε ως ένα όνειρο που πήρε «σάρκα και οστά» το 2021, φωλιάζοντας στον αριθμό 115 της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου στη Νεάπολη, με καθημερινή αποστολή του να προσφέρει όλα όσα απαιτούνται για να δημιουργηθεί η καλή παρέα σε συνδυασμό με γευστικούς μεζέδες. Και κάπως έτσι προέκυψε το όνομα του…αφού εδώ στα χείλη κάθε παρέας το φέρε – φέρε είναι μόνιμη έκφραση των επισκεπτών και των θαμώνων του, ειδικά όταν η διάθεση ανεβαίνει και οι μεζέδες γεμίζουν τα τραπέζια τους.

Το «Φέρε Φέρε» είναι ένας εξαιρετικά όμορφος χώρος ειδικά διαμορφωμένος για να μπορεί να περάσει καλά η κάθε παρέα αλλά και όλη η οικογένεια, αφού διαθέτει και εξωτερικό χώρο -ο οποίος είναι προστατευμένος προκειμένου ο κόσμος να κάθεται άνετα χωρίς να τον επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες-, και μια εσωτερική σάλα με ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον, αλλά και ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο στον 1ο όροφο για τους μικρούς μας φίλους, για να μπορούν οι μεγάλοι της οικογένειας να απολαμβάνουν ξέγνοιαστα το γεύμα τους.
Η μίνιμαλ διακόσμησή του σε συνδυασμό με τις λευκές, καφέ και γκρίζες αποχρώσεις, δημιουργούν ένα γήινο περιβάλλον που λατρεύεται από όλους, ενώ οι πάντα προσιτές τιμές του… κάνουν αδιαμφισβήτητα τη διαφορά! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 115, Νεάπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 614299

Περί Λαδόκολλας ο λόγος

ladokollas.jpg

Από το 2001, το «Περί Λαδόκολλας ο Λόγος» στις Συκιές, προσφέρει την καλύτερη ποιότητα, στις καλύτερες τιμές. Από τις κρεατολιχουδιές μέχρι τις υπέροχες σαλάτες και τα ορεκτικά του και φυσικά την άφθονη ρετσίνα και το κρασί του, στηρίζει την αρχική του φιλοσοφία, που ήταν η δημιουργία ενός μενού, όπως αυτό που θα ήθελαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να απολαμβάνουν.

Το χειμώνα ο χώρος μέσα ζεστός, όμορφος και φιλόξενος, γίνεται ιδανικός για πλούσια και νόστιμα γεύματα, με την ψησταριά να βρίσκεται ακριβώς στο χώρο όπου βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα, ένα open kitchen απόλυτα ενταγμένο στο χώρο όπου γίνεται η εστίαση. Κι εμείς, βλέπουμε όλη τη διαδικασία του ψησίματος και της προετοιμασίας, απολαμβάνοντας επιπλέον κάθε Πέμπτη, ζωντανά, παλιές λαϊκές κι έντεχνες μελωδίες.

Το καλοκαίρι κι όσο ο καιρός το επιτρέπει, ο εξωτερικός χώρος, μία κανονική αυλή που φιλοξενεί μία μουσμουλιά και μία κορομηλιά που χαρίζουν απλόχερα τη δροσιά και τον ίσκιο τους, αποτελεί ένα περιβάλλον ιδανικό για απολαυστικά γεύματα, σε μία από τις πιο όμορφες συνοικίες της πόλης και με κλίμα σπάνιο για αστικούς χώρους εστίασης.

Το όνομα «Περί Λαδόκολλας ο Λόγος» αναφέρεται, ουσιαστικά, στα κρεατικά που μπαίνουν σε μία ξύλινη τάβλα και σερβίρονται ζεστά και λαχταριστά, ανεξαρτήτως μεγέθους μερίδας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κύπρου 24, Συκιές
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 633432

Η Πάντερμος

-lB3BC.jpg

Η Θεσσαλονίκη έχει μία μεγάλη ιστορία στον πατσά και ένα από τα πιο γνωστά σημεία όπου μπορεί κανείς να τον απολαύσει είναι και το πατσατζίδικο «Η Πά-ντερμος» στους Αμπελόκηπους.

Η «Πάντερμος» είναι ένα από τα αυτά τα σημεία που έχουν μείνει στην πόλη, συ-νεχίζοντας τη μεγάλη αυτή παράδοση στο ζεστό κι αγαπημένο από πολλούς αυτό γεύμα, ευεργετικό ειδικά μετά από ξενύχτι κι αρκετό ποτό. Σα γιατρικό, θα έλεγε κανείς.

Αν και οι αναφορές στον πατσά είναι σχετικά λίγες στο σύνολό τους, για τον πα-τσά έχει γραφτεί ολόκληρο βιβλίο, από Θεσσαλονικείς μάλιστα συγγραφείς, τη Λένα Καλαϊτζή – Οφλίδη και το Σίμο Οφλίδη, ζευγάρι που αφιέρωσε αρκετό χρό-νο στην έρευνα γύρω από το ιδιαίτερο αυτό προϊόν.

Φαίνεται ότι, κατά του ίδιους, η καταγωγή του πατσά είναι δύσκολο να προσδιο-ριστεί με ακρίβεια, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές ιστορικές καταγραφές. Στο βι-βλίο τους, ωστόσο, με τίτλο «Τα πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης», γίνεται λόγος για τον πατσά ως περσικό γαστρονομικό έθιμο, ως παρα-σκεύασμα που εθιμοτυπικά τρωγόταν την επόμενη ημέρα του γάμου από τις κοι-νότητες των νομάδων, ακριβώς λόγω της ευεργετικής επίδρασής του, μετά από το έντονο φαγητό και το ξενύχτι.

Κατά μία δεύτερη θεωρία, πάλι, ο πατσάς πρωτοεμφανίζεται στην αρχαιότητα και στο μέλανα ζωμό που κατανάλωναν οι στρατιώτες της Νότιας Ελλάδας και της Μακεδονίας για να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες της ζωής τους, κάτι που εξηγεί το πόσο δημοφιλής είναι ο πατσάς στο εσωτερικό της Ανατολής, ακρι-βώς εκεί όπου οι Μακεδόνες στρατιώτες της αρχαιότητας, τον έκαναν για πρώτη φορά γνωστό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Γρ. Κολωνιάρη 75, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 725838

Ο Μερακλής

-FkLRF.jpg

Ο Μερακλής είναι ένα όμορφο μικρό καφενείο-ουζερί στα δυτικά της πόλης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του από το 1981, ως καφενείο με μια επιτυχημένη πορεία για μία δεκαετία. Το 1991, άλλαξε χέρια, και με την παρούσα διεύθυνση, ανανεώθηκε σε καφενείο-ουζερί.

Έκτοτε, σε καθημερινή βάση, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ξεκινούν από το πρωί για καφεδάκι και όλα τα καλά ενός παραδοσιακού καφενείου, και συνεχίζουν μετά τις 11 με γευστικούς και απολαυστικούς μεζέδες, σε συνδυασμό πάντα με τα κατάλληλα αποστάγματα για κάθε πιάτο.

Στον Μερακλή θα βρείτε καθημερινά νόστιμες προτάσεις με αλιεύματα που φτάνουν στην κουζίνα του κατευθείαν από ψαροκάικα των γύρω περιοχών, ολόφρεσκα και λαχταριστά.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη σπεσιαλιτέ τους, φρέσκα μικρά ψαράκια σαγανάκι. Προτείνουμε τις ουρίτσες σαγανάκι ή το γαύρο σαγανάκι. Επίσης, εξαιρετικό είναι και το φρέσκο καλαμάρι στη σχάρα, που κυριολεκτικά…λιώνει στο στόμα, ενώ σκουμπρί, καλαμαράκια, σαρδέλες, γάβρος, γαρίδες και πεσκανδρίτσα συμπληρώνουν μία πρώτη λίστα από τις γευστικότερες επιλογές των θαλασσινών προτάσεων του.

Στα πιάτα των κρεατικών, θα σας ενθουσιάσουν σίγουρα τα μπιφτέκια, τα σουβλάκια και οι πανσέτες του, ενώ από τα ορεκτικά του, σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε τις χειροποίητες κροκέτες, το κεφαλοτύρι σαγανάκι, αλλά και την τηγανιτή φέτα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Εθν. Αντιστάσεως 57, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 766417

Μαγειρ...όλα

-McR2S.jpg

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένας χώρος που προσφέρει καθημερινά φρεσκομαγειρεμένα και νόστιμα εδέσματα: το «Μαγειρ… όλα». Ένα μαγειρείο που θα βρει κανείς ό,τι μπορεί να φανταστεί!

Η οικογενειακή ατμόσφαιρα είναι αυτή που χαρίζει ζεστασιά στο χώρο και τα νόστιμα σπιτικά πιάτα κάνουν όποιον το επισκέπτεται, να επιστρέφει ξανά και ξανά. Δημιουργήθηκε με μεράκι και καλή διάθεση το 2019 και έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον και την εκτίμηση του κόσμου του.

Το «Μαγειρ… όλα» αποτελεί αγαπημένη επιλογή για όσους επιθυμούν ζεστό και νόστιμο σπιτικό φαγητό. Διαθέτει έναν καθαρό και λιτό εσωτερικό χώρο, με τραπέζια τόσο μέσα, όσο και στον εξωτερικό χώρο στην πρόσοψη του μαγαζιού, για τις μέρες με ήλιο. Κύρια στοιχεία το ξύλο στην πρόσοψη και τα καθίσματα καθώς και η παραδοσιακή αισθητική.

Στο «Μαγειρ… όλα» βρίσκει κανείς περίπου 85 διαφορετικά μαγειρευτά φαγητά, ψητά, φούρνου ή στο τηγάνι, τα οποία είναι πάντα φρέσκα, με μερίδες μεγάλες και χορταστικές και τιμές value for money για αυτό που προσφέρουν. Όλα τα πιάτα παρασκευάζονται με σεβασμό και αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.

Θα επιλέξει κανείς ψάρια και θαλασσινά, όπως μυδοπίλαφο, πέρκα λεμονάτη, λαχταριστό γιουβέτσι θαλασσινών, σουπιές στιφάδο ή κρασάτες, σαρδέλες ψητές, αλλά και χταποδάκι με κοφτό μακαρόνι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μαιάνδρου 45, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 708020

Τα Μαγειρευτά της Μαριώς

marios.jpg

Δε μετράει πάνω από δύο μήνες ζωής, αλλά «Τα μαγειρευτά της Μαριώς» έχουν ήδη αποκτήσει το δικό τους κοινό.

Ένα όμορφο εστιατόριο - ταβερνάκι με μαγειρευτά φαγητά που θα σε ενθουσιάσουν από την πρώτη μπουκιά, ενώ το ζεστό χαμόγελο και η άριστη εξυπηρέτηση των ανθρώπων του είναι το σήμα κατατεθέν του κι ο βασικός λόγος για να το λατρέψεις.

«Τα μαγειρευτά της Μαριώς» είναι ένα μαγειρείο γεμάτο με αγαπημένα μαγειρευτά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, με συγκεκριμένα πιάτα που βρίσκεις καθημερινά στην κουζίνα του, αλλά και με την κάθε μέρα να προσφέρει το δικό της, διαφορετικό μενού για να διαλέξεις το πιάτο που θα σου κάνει …κλικ!

Εμείς ξεχωρίσαμε μερικές από τις σπεσιαλιτέ, όπως το εκλεκτό κότσι στη γάστρα με συνοδευτικό της αρεσκείας σου, μουσακά, παστίτσιο και λαχανοσαρμάδες, ντολμαδάκια με εξαιρετικά αμπελόφυλλα, ενώ δε λείπουν τα λαδερά – ορόσημο της ελληνικής κουζίνας, όπως τα φασολάκια, ο αρακάς, το μπριάμ και τα γεμιστά, που μπορείς να τα συνοδεύσεις με ιδιαίτερης ποιότητας φέτα με λαδορίγανη, που θα βρεις ανάμεσα στα ορεκτικά, δίπλα στο γευστικότατο μπουγιουρντί, στη φάβα, στις τραγανές κασεροκροκέτες και τους υπέρτατους κολοκυθοκεφτέδες.

Άλλες επιλογές, αποτελούν τα κρεατικά και τα ψάρια της ώρας, είτε ψητά είτε τηγανητά, γιατί «Τα μαγειρευτά της Μαριώς» καλύπτουν κάθε γούστο: γιουβετσάκι στο πήλινο, κοκκινιστό μοσχάρι, σπετσοφάι ή γαλέο σαγανάκι, τσιπούρα και σαρδέλα σχάρας, θράψαλο τηγανιτό, φανταστικό μπακαλιάρο σκορδαλιά, όπως και διάφορους τσιπουρομεζέδες, αλλά και μια σειρά από πεντανόστιμες σούπες, όλα μαγειρεμένα με μεράκι και δεξιοτεχνία. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγνώστου Στρατιώτου 3, Πολίχνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 602955






























ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία