Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Ανακαλύψτε 10+1 μεζεδοπωλεία στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που θα τα λατρέψετε

Ένα γαστρονομικό μονοπάτι με μεζέδες, όμορφη ατμόσφαιρα και πολύ κέφι

 21/12/2022 23:20

Αφιέρωμα: Ανακαλύψτε 10+1 μεζεδοπωλεία στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που θα τα λατρέψετε

Αν για κάτι φημίζεται η Θεσσαλονίκη, είναι σίγουρα το φαγητό και συγκεκριμένα οι μεζέδες!

Μία πόλη σταυροδρόμι πολιτισμών, με γευστικές επιρροές από Μικρά Ασία και Πόντο, έχει δημιουργήσει το δικό της γαστρονομικό μονοπάτι, με μεζεδοπωλεία που εκτός από πενταντόστιμα πιάτα, προσφέρουν και ζεστή παρεΐστικη ατμόσφαιρα και πολύ κέφι.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τα 10+1 από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία στα ανατολικά της πόλης.

Κρίταμος Μεζέ Μπαρ

-68MNb.jpg

Το μεζεδοπωλείο «Κρίταμος», δεν βαπτίστηκε έτσι τυχαία. Το παραθαλάσσιο αυτό φυτό, που βρίσκουμε να φυτρώνει επάνω σε βράχια, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, είναι ο ιδανικός μεζές για να συνοδέψει ένα καραφάκι τσίπουρο. Σε σαλάτα ή ως τουρσί, δίνει έντονα τη χαρακτηριστική γεύση του και μυρίζει αλμύρα, αποτελώντας ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για κάθε τραπέζι, όπου ο μεζές έχει την πρωταρχική θέση.

Από το Σεπτέμβριο του 2020, που πρωτοάνοιξε κι από την 1η Μαϊου 2021, που άρχισε να λειτουργεί συστηματικά, ο φιλόξενος αυτός χώρος με τη λίγο νησιώτικη διακόσμηση κι ατμόσφαιρα, αποτελεί σημείο συνάντησης για κόσμο κάθε ηλικίας, που θέλει να απολαύσει φρέσκα θαλασσινά κι άλλους χειροποίητους μεζέδες του καταστήματος.

Η φιλοσοφία του «Κρίταμος» είναι μία και δεν είναι άλλη από το να προσφέρει μεζεδάκια για τσίπουρο, σε όποιον επιλέξει να καθίσει στα τραπέζια του. Οι ιδιοκτήτες του, Γιώργος, Σαμψών και Σταύρος, τρεις άνθρωποι του χώρου της εστίασης, που άνοιξαν το δικό τους χώρο, ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο, είναι εκεί καθημερινά, για να μιλήσουν με τον κόσμο και να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό, σε όσους εκτιμούν τις μεσογειακές γεύσεις και τα επιλεγμένα αποστάγματα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Τυρολόης 38, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 951396

Ακροβάτης

-4v15x.jpg

Με όνομα εμπνευσμένο από το πραγματικά μοναδικό, ομώνυμο τραγούδι του κρητικής καταγωγής μουσικού σχήματος «Χαϊνηδες», ο «Ακροβάτης» στην οδό Παπάφη 113, στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, είναι ένα μεζεδοπωλείο με αέρα και άρωμα Κρήτης, που αξίζει πραγματικά μίας – τουλάχιστον – επίσκεψης!

Σε έναν καλαίσθητο χώρο με λίγο vintage άρωμα, όπου το ξύλο επικρατεί, η Κρήτη έχει -από το Φεβρουάριο του 2019- την τιμητική της καθημερινά, χάρη στη μεγάλη αγάπη των ιδιοκτητών του «Ακροβάτη» για το πρώτο μεγαλύτερο νησί της χώρας, που τους έκανε να θέλουν να μας μυήσουν στην αυθεντική κρητική γαστρονομική κουλτούρα.

Δεν έχει σημασία το εάν έχετε ή όχι κρητική καταγωγή - εξάλλου ούτε οι ιδιοκτήτες του «Ακροβάτη» έχουν, διαθέτουν απλά πολύ μεγάλη αγάπη, ειδικά για την περιοχή του Ρεθύμνου - ή εάν απλά σας αρέσουν οι Κρητικές γεύσεις και οι άνθρωποί της.

Εδώ θα βρείτε την ατμόσφαιρα που χρειάζεστε, αυτή ενός μεζεδοπωλείου με στήσιμο εστιατορίου, για να νιώσετε ότι «ταξιδέψατε» μέχρι το Νότιο Αιγαίο. Στόχος και φιλοσοφία είναι, εξάλλου, το να προσφέρονται τα κρητικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη και να «παντρεύονται» με τοπικές συνταγές, να «έρθουν» μέχρι εδώ ο κρητικός αέρας, το ύφος και το φαγητό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παπάφη 113
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 014284

Το Στέκι

-jy3kh.jpg

Το 2016, ένα όμορφο μεζεδοπωλείο άνοιξε τις πόρτες του στην περιοχή της Νέας Κρήνης στην Καλαμαριά και κατάφερε αμέσως να κλέψει την καρδιά του κόσμου της περιοχής και όχι μόνο…

6 σχεδόν χρόνια μετά, ο κ. Παρμαξίδης Χρήστος, ιδιοκτήτης και «ψυχή» του καταστήματος, έχοντας διαρκή αγάπη για ανανέωση, προχώρησε σε ανακαίνιση του χώρου, για να αποκτήσει πλέον το «Στέκι» νέο αέρα και σύγχρονη αισθητική, με γήινους τόνους στους τοίχους και μίνιμαλ διάθεση, που θα σε εντυπωσιάσει ευχάριστα.

Το «Στέκι» απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και λειτουργεί καθημερινά, για να προσφέρει ένα πλήρες μενού που θα καλύψει κάθε επιθυμία και γευστική απαίτηση.

Η κουζίνα του δεν κάνει διακρίσεις και προσφέρει τόσο δημιουργίες κρεατικών, όσο και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Για σένα που τιμάς το κρέας, σίγουρα οι αισθήσεις σου θα …πλημμυρίσουν από τη μοναδική γεύση που προσφέρει το μπιφτέκι βουτύρου σε γίγας μέγεθος για να χορτάσεις… νοστιμιά! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 16, Νέα Κρήνη, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 446196

Τρεις και εξήντα

3k60.jpg

Αν υπάρχει ένα μεζεδοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, όπου η φιλοσοφία του «τρεις κι εξήντα» τηρήθηκε πιστά, αυτό είναι – ποιο άλλο; - το «Τρεις κι Εξήντα» στην Αγίας Θεοδώρας 7, πάροδο του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο τη πόλης και στην οδό Ιμέρας 2, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του εισήγαγε το ειδικό μενού με τη συγκεκριμένη τιμή σταθερή σε ό,τι και να παράγγελνε κανείς, εφόσον αυτό περιλάμβανε δύο πιάτα και 50ml τσίπουρο και συνεχίζει την ίδια φιλοσοφία, σήμερα στα 5 ευρώ.

Η ιστορία του «Τρεις κι Εξήντα» ξεκινάει από τα «Σαμαράκια», το ουζερί που ο ιδιοκτήτης σήμερα του μεζεδοπωλείου, Στέφανος Καρβουνιάρης, άνοιξε το Μάρτιο του 1999 στην Πυλαία, μαζί με τον τότε συνεργάτη του, Θωμά Κωσταρέλα, εμπνευσμένοι για το όνομα από τα σαμαράκια που υπήρχαν στο συγκεκριμένο δρόμο. Όπως κι εκεί, έτσι κι εδώ, τα φρέσκα υλικά, η τέχνη στο μαγείρεμα και η φιλόξενη ατμόσφαιρα ήταν και είναι, πάντα, προτεραιότητα.

Παρά το … μίνιμαλ του ονόματός του, στο «Τρεις κι Εξήντα» οι επιλογές του μενού είναι άπειρες και αγγίζουν συχνά, την πιο εκλεπτυσμένη μαγειρική, περιλαμβάνοντας ωστόσο από όλα, με τον ειδικό κατάλογο των δύο πιάτων συνοδείας τσίπουρου να παραμένει και τις τιμές να μην κυμαίνονται συνήθως πάνω από 16 με 17 ευρώ ανά άτομο. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:
Αγίας Θεοδώρας 7, Kέντρο (πάροδος πεζοδρόμου Αγίας Σοφίας) | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279595
Ιμέρας 2 (πεζόδρομος Καλαμαριάς) | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 384264

Μεζεδάκι Bar

-cGSSZ.jpg

Κάποια μαγαζιά, καταφέρνουν να γίνουν κλασικά και να εδραιωθούν αμέσως στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Οι άνθρωποί τους, έχουν διάθεση για δημιουργία, μεράκι στην παρασκευή εκλεπτυσμένων συνταγών και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν.

Το Μεζεδάκι Bar είναι ένα από αυτά τα μέρη και σου έρχεται αμέσως στο μυαλό, όταν ακούς τη λέξη «στέκι».

Στο Μεζεδάκι Bar, θα βρεθείς με την παρέα σου μετά τη δουλειά και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, ενώ τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, οι κατσαρόλες και τα τηγάνια μπαίνουν από νωρίς στη φωτιά, μαγειρεύοντας και δημιουργώντας με μεράκι και καλή διάθεση γεύσεις που συναρπάζουν όποιον τις δοκιμάσει.

Στο Μεζεδάκι Bar, ο πρωταγωνιστής που κλέβει την παράσταση είναι πάντα το κρέας!

Στην πρώτη σου επίσκεψη, θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τη σταβλίσια χοιρινή μπριζόλα, συνοδευόμενη από ρύζι και ιδιαίτερη σως «Μεζεδάκι», ενώ εάν προτιμάς το μοσχάρι, η σπαλομπριζόλα δε θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 5-7, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 935050

Αρόδο

-VBJXG.jpg

«Αρόδο». Ένα ουζερί στη Νέα Κρήνη, που άνοιξε πριν λίγα χρόνια και κέρδισε, ωστόσο, τις καρδιές των περιοίκων και θαμώνων από όλη τη Θεσσαλονίκη. Το όνομά του δανεισμένο από ναυτικό όρο, που χρησιμοποιείται για την προσωρινή στάθμευση ενός πλοίου έξω από ένα λιμάνι, σε προετοιμάζει για το τι ακολουθεί.

Λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2016 σε μία ήσυχη παραλιακή περιοχή με θέα στη θάλασσα και υπόσχεται ένα από τα πιο γευστικά ταξίδια, στον κόσμο του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών.

Σε ένα όμορφα διακοσμημένο περιβάλλον, όπου επικρατεί το λευκό χρώμα στα τραπέζια και το χρώμα ελιάς στους τοίχους και που σε όλα του θυμίζει καράβι – οι απλίκες στους τοίχους μοιάζουν με φώτα καταστρώματος, που επάνω τους έχουν δεθεί ναυτικοί κόμποι και σε διάφορα σημεία διακρίνει κανείς φινιστρίνια πλοίων - τα μεζεδάκια από τη Σμύρνη δίνουν και παίρνουν στο μενού και στο τραπέζι σου, ενώ ο εξωτερικός του χώρος, είναι ένα βήμα πριν τη θάλασσα.

Βασισμένο στα αγνά και άριστης ποιότητας, φρέσκα υλικά – την αρχή για κάθε έντιμη προσπάθεια στο χώρο της μαγειρικής – το ουζερί αυτό, που πιο πολύ θυμίζει εστιατόριο με έντονα θαλασσινή ατμόσφαιρα, έχει να προσφέρει μεγάλη ποικιλία μεζέδων, ολόφρεσκα ψάρια ημέρας απευθείας από τα ψαροκάικα με τα οποία συνεργάζεται και τιμές προσιτές σε όλους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέτιδος 25, Νέα Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 444311

Άμπελος

-lnZdf.jpg

Στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στα Κωνσταντινοπολίτικα, υπάρχει μία αγαπημένη γωνιά. Τυλιγμένη στο πράσινο της άμπελου που την περιβάλλει, το ομώνυμο εστιατόριο Άμπελος είναι ένα γνήσιο ουζερί που προσφέρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Για περισσότερα από 28 χρόνια, μας υποδέχεται με την ίδια αγάπη και αναλλοίωτη ποιότητα και γεύση.

Ο χώρος είναι όμορφος και ζεστός, με την παρουσία της πέτρας στο εξωτερικό και του ξύλου στο εσωτερικό να δημιουργούν ένα παραδοσιακό περιβάλλον που σε κάνει να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου.

Όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει, η όμορφη καταπράσινη αυλή είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για φαγητό με τα αγαπημένα σου άτομα.

Στην Άμπελο, η παράδοση πρωταγωνιστεί. Με αυθεντικές συνταγές της γιαγιάς και όλα χειροποίητα, η ελληνική κουζίνα απογειώνεται. Εδώ θα βρεις αυθεντικές γεύσεις των παιδικών σου χρόνων, χωρίς μοντέρνες προσμείξεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δόμνας Βισβίζη 3, Κωνσταντινοπολίτικα, Πυλαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 941021

Το Καφενείο του Ζαφ

-EqMjm.jpg

Είναι ωραίο όταν ανοίγουν συνοικιακά μεζεδοπωλεία κι αυτό γιατί γίνονται αμέσως στέκια κι αυτή είναι και η περίπτωση του «Καφενείου του Ζαφ», που άνοιξε στην οδό Βρυούλων στη Νέα Κρήνη, το καλοκαίρι του 2015.

Από τότε, σε καθημερινή βάση, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για ανθρώπους κάθε ηλικίας, που ξεκινούν από το πρωί για καφέ κι ό,τι άλλο μπορεί να βρει κανείς σε ένα καφενείο, μέχρι κι αργά το βράδυ, οπότε και ήδη γυρίζουν στα τραπέζια μεζέδες κάθε είδους, από κρεατικά και θαλασσινά, μέχρι νόστιμα, δικά τους, χειροποίητα ορεκτικά.

Από μεράκι άνοιξε το «Καφενείο του Ζαφ» κι από εμπειρία στο χώρο του σέρβις, που οδήγησε και στη δημιουργία ενός χώρου, όπου οι γεύσεις και οι ευωδιές κυριαρχούν.

Στα τραπέζια του συχνάζουν θαμώνες κυριολεκτικά κάθε ηλικίας, από μαθητές και φοιτητές, μέχρι εργαζόμενους ή πολύ μεγαλύτερους πελάτες, που συναντώνται εκεί για το καφεδάκι ή το τσιπουράκι τους ή για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα, στην τηλεόραση του καταστήματος.

Ο χώρος φιλόξενος και φωτεινός, με τραπέζια μέσα κι έξω κι ένα μπαρ για όσους θέλουν να απολαύσουν το ποτό και το μεζέ τους από … ψηλά, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για όμορφα γεύματα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βρυούλων 7, Νέα Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 488114

Tsipou.tapas Μεζεδοπωλείο – Οινορακάδικο

-n7x58.jpg

Το μεζεδοπωλείο – οινορακάδικο «Tsipou.tapas» άνοιξε το 2014 κι έκτοτε έχει μετουσιωθεί, από έναν χώρο που ξεκίνησε βασισμένος στη φιλοσοφία των ισπανικών tapas – μικρών πιάτων με διάφορους μεζέδες σε μικρές ποσότητες, που διατίθενται ως συνοδευτικά στη μπύρα, το κρασί, τη sangria, κ.ά. - σε ένα ολοκληρωμένο μεζεδοπωλείο, με κουζίνα τελείως διαφορετική, σχεδόν αποκλειστικά κρητικής καταγωγής.

Ένα στέκι για όλες τις ηλικίες, που συχνά βρίσκονται εκεί σε παρέες, για να απολαύσουν είτε ένα καραφάκι τσικουδιά με τον ανάλογο μεζέ, είτε ολοκληρωμένα γεύματα, βασισμένα στις πολλές επιλογές του καταλόγου του.

H συνταγή της επιτυχίας του «Tsipou.tapas» κι αυτό που το χαρακτηρίζει ως φιλοσοφία, βασίζεται σε τέσσερα βασικά συστατικά: τους μεζέδες – πλούσιους και με άφθονα κρητικά προϊόντα – την τσικουδιά – δεν χρειάζεται επιπλέον εξηγήσεις – τη μουσική – συχνά ζωντανή με έντεχνες, ελαφρολαϊκές και φυσικά κρητικές επιλογές – και την παρεϊστικη ατμόσφαιρα που, αν κι απλοϊκή, συμβάλει στο να συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες πελατών, που το προτιμούν σε τακτική βάση και το έχουν κάνει σημείο συνάντησής τους.

Η διασκέδαση είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ζητούμενο εδώ κι αυτό είναι κάτι, που φαίνεται σε κάθε μας επίσκεψη, ενώνοντας συχνά άγνωστους μεταξύ τους θαμώνες σε μία κοινή παρέα, σε έναν χώρο φιλικό, απλό, με ξύλινα τραπέζια και καρέκλες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φωτάκου 3, Κέντρο (κάτω από το Τούρκικο Προξενείο)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 526361

Ουζερί Κληματσίδα

-SpRFl.jpg

Αν αναζητάς ένα αυθεντικό ουζερί με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, φιλική εξυπηρέτηση και ζεστή φιλοξενία, τότε η κληματσίδα είναι ο χώρος πού πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς.

Στην περιοχή Χαριλάου και κοντά στο στάδιο «Κλεάνθης Βικελίδης» βρίσκεται το ουζερί κληματσίδα, όπου η Ευγενία Καρλάκη, ιδιοκτήτριά του, σας υποδέχεται να δοκιμάσετε όλες τις σπιτικές νοστιμιές που παρασκευάζονται στον χώρο της.

Στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της η κληματσίδα έχει πετύχει να κερδίσει τους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- πού το έχουν επισκεφθεί κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Η Ευγενία έχει επενδύσει στις καλές πρώτες ύλες κάθε εποχής, για να παρέχει στους πελάτες της αυθεντικές, ελληνικές γεύσεις.

Μία από τις σπεσιαλιτέ της κληματσίδας είναι τα ζουμερά και μυρωδάτα κεφτεδάκια, πού τα ζυμώνει κα τα πλάθει καθημερινά η κυρία Μαρία, μαμά της Ευγενίας, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή που έμαθε από τη δική της μαμά και δεν θα διστάσει να τη μοιραστεί με όλους. Φυσικά, η κυρία Μαρία βρίσκεται πίσω από όλα τα χειροποίητα πιάτα του καταλόγου.

Πίσω όμως από τα τηγάνια και τη σχάρα, βρίσκεται ο κύριος Στέλιος, μπαμπάς της Ευγενίας. Ερασιτέχνης ψαράς και ο ίδιος ξέρει να διαλέγει μόνος του τα ψάρια και επιμένει να τα «τσιμπάει» όλα λίγο στο αλάτι για να γίνουν πιο νόστιμα.

Ό,τι κι αν επιλέξετε να φάτε, κρέας ή ψάρι, έχει μαγειρευτεί με αγάπη και μεράκι. Αυτό συμβαίνει άλλωστε όταν κανείς συνδυάζει την παράδοση με μία πιο σύγχρονη ματιά, όπως ακριβώς έχει κάνει η Ευγενία με τους γονείς της. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Α. Παπαναστασίου 170
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 112614

Καφενείον Ο Τζερτζελές

-3TfXi.jpg

Φρέσκα ψάρια, ντόπια κρέατα και τσιπουρομεζέδες φτιαγμένοι με αγάπη και μεράκι, είναι το τρίπτυχο που συνθέτει το παραδοσιακό καφενείο «Ο Τζερτζελές», στην Τούμπα.

Στο ήσυχο στενάκι της Καθηγητού Ανδριώτη, δίπλα στον κεντρικό δρόμο της Διαγόρα με πολλή, ωστόσο ησυχία, το μικρό αυτό κουτούκι που – όντας καταπράσινο χάρη και στα φυτά που το κοσμούν – θυμίζει περιβόλι, άνοιξε το Νοέμβριο του 2019 κι αποτελεί ήδη στέκι για περιοίκους κι επισκέπτες από άλλες περιοχές της πόλης.

«Τζερτζελές να γίνεται» λέμε για τις μαζώξεις με ευθυμία, φαγητό, φασαρία και μουσική και κυρίως κέφι κι αυτό ακριβώς ήταν ο στόχος των ιδιοκτητών του μικρού αυτού καφενείου, που λειτουργεί εδώ και τρία περίπου χρόνια.

Φαγητό τίμιο, ποιοτικό και καλό, εστιασμένο κυρίως στα κρεατικά και δη στα ψητά, όπως τα χειροποίητα μπιφτεκάκια που θα δοκιμάσεις ως μία από τις βασικές τους σπεσιαλιτέ, είναι το ατού του «Τζερτζελέ».

Οι μεζέδες σε θαλασσινά και ψαρικά δε λείπουν, ωστόσο το κρέας αποτελεί τη βάση του μενού, με το σουτζουκάκι, το χοιρινό σουβλάκι και το πανσετάκι, να κατέχουν, επίσης, εξέχουσα θέση. Το ίδιο και το χοιρινό τους μπριζολάκι που, όπως και οι υπόλοιπες μερίδες, σερβίρεται πάντα με φρέσκες τηγανητές πατάτες, κομμένες στο χέρι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καθηγητού Ανδριώτη 13, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 242612, 6980125437, 6983238770












Αν για κάτι φημίζεται η Θεσσαλονίκη, είναι σίγουρα το φαγητό και συγκεκριμένα οι μεζέδες!

Μία πόλη σταυροδρόμι πολιτισμών, με γευστικές επιρροές από Μικρά Ασία και Πόντο, έχει δημιουργήσει το δικό της γαστρονομικό μονοπάτι, με μεζεδοπωλεία που εκτός από πενταντόστιμα πιάτα, προσφέρουν και ζεστή παρεΐστικη ατμόσφαιρα και πολύ κέφι.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τα 10+1 από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία στα ανατολικά της πόλης.

Κρίταμος Μεζέ Μπαρ

-68MNb.jpg

Το μεζεδοπωλείο «Κρίταμος», δεν βαπτίστηκε έτσι τυχαία. Το παραθαλάσσιο αυτό φυτό, που βρίσκουμε να φυτρώνει επάνω σε βράχια, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, είναι ο ιδανικός μεζές για να συνοδέψει ένα καραφάκι τσίπουρο. Σε σαλάτα ή ως τουρσί, δίνει έντονα τη χαρακτηριστική γεύση του και μυρίζει αλμύρα, αποτελώντας ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για κάθε τραπέζι, όπου ο μεζές έχει την πρωταρχική θέση.

Από το Σεπτέμβριο του 2020, που πρωτοάνοιξε κι από την 1η Μαϊου 2021, που άρχισε να λειτουργεί συστηματικά, ο φιλόξενος αυτός χώρος με τη λίγο νησιώτικη διακόσμηση κι ατμόσφαιρα, αποτελεί σημείο συνάντησης για κόσμο κάθε ηλικίας, που θέλει να απολαύσει φρέσκα θαλασσινά κι άλλους χειροποίητους μεζέδες του καταστήματος.

Η φιλοσοφία του «Κρίταμος» είναι μία και δεν είναι άλλη από το να προσφέρει μεζεδάκια για τσίπουρο, σε όποιον επιλέξει να καθίσει στα τραπέζια του. Οι ιδιοκτήτες του, Γιώργος, Σαμψών και Σταύρος, τρεις άνθρωποι του χώρου της εστίασης, που άνοιξαν το δικό τους χώρο, ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο, είναι εκεί καθημερινά, για να μιλήσουν με τον κόσμο και να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό, σε όσους εκτιμούν τις μεσογειακές γεύσεις και τα επιλεγμένα αποστάγματα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Τυρολόης 38, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 951396

Ακροβάτης

-4v15x.jpg

Με όνομα εμπνευσμένο από το πραγματικά μοναδικό, ομώνυμο τραγούδι του κρητικής καταγωγής μουσικού σχήματος «Χαϊνηδες», ο «Ακροβάτης» στην οδό Παπάφη 113, στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, είναι ένα μεζεδοπωλείο με αέρα και άρωμα Κρήτης, που αξίζει πραγματικά μίας – τουλάχιστον – επίσκεψης!

Σε έναν καλαίσθητο χώρο με λίγο vintage άρωμα, όπου το ξύλο επικρατεί, η Κρήτη έχει -από το Φεβρουάριο του 2019- την τιμητική της καθημερινά, χάρη στη μεγάλη αγάπη των ιδιοκτητών του «Ακροβάτη» για το πρώτο μεγαλύτερο νησί της χώρας, που τους έκανε να θέλουν να μας μυήσουν στην αυθεντική κρητική γαστρονομική κουλτούρα.

Δεν έχει σημασία το εάν έχετε ή όχι κρητική καταγωγή - εξάλλου ούτε οι ιδιοκτήτες του «Ακροβάτη» έχουν, διαθέτουν απλά πολύ μεγάλη αγάπη, ειδικά για την περιοχή του Ρεθύμνου - ή εάν απλά σας αρέσουν οι Κρητικές γεύσεις και οι άνθρωποί της.

Εδώ θα βρείτε την ατμόσφαιρα που χρειάζεστε, αυτή ενός μεζεδοπωλείου με στήσιμο εστιατορίου, για να νιώσετε ότι «ταξιδέψατε» μέχρι το Νότιο Αιγαίο. Στόχος και φιλοσοφία είναι, εξάλλου, το να προσφέρονται τα κρητικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη και να «παντρεύονται» με τοπικές συνταγές, να «έρθουν» μέχρι εδώ ο κρητικός αέρας, το ύφος και το φαγητό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παπάφη 113
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 014284

Το Στέκι

-jy3kh.jpg

Το 2016, ένα όμορφο μεζεδοπωλείο άνοιξε τις πόρτες του στην περιοχή της Νέας Κρήνης στην Καλαμαριά και κατάφερε αμέσως να κλέψει την καρδιά του κόσμου της περιοχής και όχι μόνο…

6 σχεδόν χρόνια μετά, ο κ. Παρμαξίδης Χρήστος, ιδιοκτήτης και «ψυχή» του καταστήματος, έχοντας διαρκή αγάπη για ανανέωση, προχώρησε σε ανακαίνιση του χώρου, για να αποκτήσει πλέον το «Στέκι» νέο αέρα και σύγχρονη αισθητική, με γήινους τόνους στους τοίχους και μίνιμαλ διάθεση, που θα σε εντυπωσιάσει ευχάριστα.

Το «Στέκι» απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και λειτουργεί καθημερινά, για να προσφέρει ένα πλήρες μενού που θα καλύψει κάθε επιθυμία και γευστική απαίτηση.

Η κουζίνα του δεν κάνει διακρίσεις και προσφέρει τόσο δημιουργίες κρεατικών, όσο και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Για σένα που τιμάς το κρέας, σίγουρα οι αισθήσεις σου θα …πλημμυρίσουν από τη μοναδική γεύση που προσφέρει το μπιφτέκι βουτύρου σε γίγας μέγεθος για να χορτάσεις… νοστιμιά! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 16, Νέα Κρήνη, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 446196

Τρεις και εξήντα

3k60.jpg

Αν υπάρχει ένα μεζεδοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, όπου η φιλοσοφία του «τρεις κι εξήντα» τηρήθηκε πιστά, αυτό είναι – ποιο άλλο; - το «Τρεις κι Εξήντα» στην Αγίας Θεοδώρας 7, πάροδο του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο τη πόλης και στην οδό Ιμέρας 2, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του εισήγαγε το ειδικό μενού με τη συγκεκριμένη τιμή σταθερή σε ό,τι και να παράγγελνε κανείς, εφόσον αυτό περιλάμβανε δύο πιάτα και 50ml τσίπουρο και συνεχίζει την ίδια φιλοσοφία, σήμερα στα 5 ευρώ.

Η ιστορία του «Τρεις κι Εξήντα» ξεκινάει από τα «Σαμαράκια», το ουζερί που ο ιδιοκτήτης σήμερα του μεζεδοπωλείου, Στέφανος Καρβουνιάρης, άνοιξε το Μάρτιο του 1999 στην Πυλαία, μαζί με τον τότε συνεργάτη του, Θωμά Κωσταρέλα, εμπνευσμένοι για το όνομα από τα σαμαράκια που υπήρχαν στο συγκεκριμένο δρόμο. Όπως κι εκεί, έτσι κι εδώ, τα φρέσκα υλικά, η τέχνη στο μαγείρεμα και η φιλόξενη ατμόσφαιρα ήταν και είναι, πάντα, προτεραιότητα.

Παρά το … μίνιμαλ του ονόματός του, στο «Τρεις κι Εξήντα» οι επιλογές του μενού είναι άπειρες και αγγίζουν συχνά, την πιο εκλεπτυσμένη μαγειρική, περιλαμβάνοντας ωστόσο από όλα, με τον ειδικό κατάλογο των δύο πιάτων συνοδείας τσίπουρου να παραμένει και τις τιμές να μην κυμαίνονται συνήθως πάνω από 16 με 17 ευρώ ανά άτομο. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:
Αγίας Θεοδώρας 7, Kέντρο (πάροδος πεζοδρόμου Αγίας Σοφίας) | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279595
Ιμέρας 2 (πεζόδρομος Καλαμαριάς) | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 384264

Μεζεδάκι Bar

-cGSSZ.jpg

Κάποια μαγαζιά, καταφέρνουν να γίνουν κλασικά και να εδραιωθούν αμέσως στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Οι άνθρωποί τους, έχουν διάθεση για δημιουργία, μεράκι στην παρασκευή εκλεπτυσμένων συνταγών και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν.

Το Μεζεδάκι Bar είναι ένα από αυτά τα μέρη και σου έρχεται αμέσως στο μυαλό, όταν ακούς τη λέξη «στέκι».

Στο Μεζεδάκι Bar, θα βρεθείς με την παρέα σου μετά τη δουλειά και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, ενώ τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, οι κατσαρόλες και τα τηγάνια μπαίνουν από νωρίς στη φωτιά, μαγειρεύοντας και δημιουργώντας με μεράκι και καλή διάθεση γεύσεις που συναρπάζουν όποιον τις δοκιμάσει.

Στο Μεζεδάκι Bar, ο πρωταγωνιστής που κλέβει την παράσταση είναι πάντα το κρέας!

Στην πρώτη σου επίσκεψη, θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τη σταβλίσια χοιρινή μπριζόλα, συνοδευόμενη από ρύζι και ιδιαίτερη σως «Μεζεδάκι», ενώ εάν προτιμάς το μοσχάρι, η σπαλομπριζόλα δε θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 5-7, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 935050

Αρόδο

-VBJXG.jpg

«Αρόδο». Ένα ουζερί στη Νέα Κρήνη, που άνοιξε πριν λίγα χρόνια και κέρδισε, ωστόσο, τις καρδιές των περιοίκων και θαμώνων από όλη τη Θεσσαλονίκη. Το όνομά του δανεισμένο από ναυτικό όρο, που χρησιμοποιείται για την προσωρινή στάθμευση ενός πλοίου έξω από ένα λιμάνι, σε προετοιμάζει για το τι ακολουθεί.

Λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2016 σε μία ήσυχη παραλιακή περιοχή με θέα στη θάλασσα και υπόσχεται ένα από τα πιο γευστικά ταξίδια, στον κόσμο του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών.

Σε ένα όμορφα διακοσμημένο περιβάλλον, όπου επικρατεί το λευκό χρώμα στα τραπέζια και το χρώμα ελιάς στους τοίχους και που σε όλα του θυμίζει καράβι – οι απλίκες στους τοίχους μοιάζουν με φώτα καταστρώματος, που επάνω τους έχουν δεθεί ναυτικοί κόμποι και σε διάφορα σημεία διακρίνει κανείς φινιστρίνια πλοίων - τα μεζεδάκια από τη Σμύρνη δίνουν και παίρνουν στο μενού και στο τραπέζι σου, ενώ ο εξωτερικός του χώρος, είναι ένα βήμα πριν τη θάλασσα.

Βασισμένο στα αγνά και άριστης ποιότητας, φρέσκα υλικά – την αρχή για κάθε έντιμη προσπάθεια στο χώρο της μαγειρικής – το ουζερί αυτό, που πιο πολύ θυμίζει εστιατόριο με έντονα θαλασσινή ατμόσφαιρα, έχει να προσφέρει μεγάλη ποικιλία μεζέδων, ολόφρεσκα ψάρια ημέρας απευθείας από τα ψαροκάικα με τα οποία συνεργάζεται και τιμές προσιτές σε όλους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέτιδος 25, Νέα Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 444311

Άμπελος

-lnZdf.jpg

Στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στα Κωνσταντινοπολίτικα, υπάρχει μία αγαπημένη γωνιά. Τυλιγμένη στο πράσινο της άμπελου που την περιβάλλει, το ομώνυμο εστιατόριο Άμπελος είναι ένα γνήσιο ουζερί που προσφέρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Για περισσότερα από 28 χρόνια, μας υποδέχεται με την ίδια αγάπη και αναλλοίωτη ποιότητα και γεύση.

Ο χώρος είναι όμορφος και ζεστός, με την παρουσία της πέτρας στο εξωτερικό και του ξύλου στο εσωτερικό να δημιουργούν ένα παραδοσιακό περιβάλλον που σε κάνει να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου.

Όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει, η όμορφη καταπράσινη αυλή είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για φαγητό με τα αγαπημένα σου άτομα.

Στην Άμπελο, η παράδοση πρωταγωνιστεί. Με αυθεντικές συνταγές της γιαγιάς και όλα χειροποίητα, η ελληνική κουζίνα απογειώνεται. Εδώ θα βρεις αυθεντικές γεύσεις των παιδικών σου χρόνων, χωρίς μοντέρνες προσμείξεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δόμνας Βισβίζη 3, Κωνσταντινοπολίτικα, Πυλαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 941021

Το Καφενείο του Ζαφ

-EqMjm.jpg

Είναι ωραίο όταν ανοίγουν συνοικιακά μεζεδοπωλεία κι αυτό γιατί γίνονται αμέσως στέκια κι αυτή είναι και η περίπτωση του «Καφενείου του Ζαφ», που άνοιξε στην οδό Βρυούλων στη Νέα Κρήνη, το καλοκαίρι του 2015.

Από τότε, σε καθημερινή βάση, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για ανθρώπους κάθε ηλικίας, που ξεκινούν από το πρωί για καφέ κι ό,τι άλλο μπορεί να βρει κανείς σε ένα καφενείο, μέχρι κι αργά το βράδυ, οπότε και ήδη γυρίζουν στα τραπέζια μεζέδες κάθε είδους, από κρεατικά και θαλασσινά, μέχρι νόστιμα, δικά τους, χειροποίητα ορεκτικά.

Από μεράκι άνοιξε το «Καφενείο του Ζαφ» κι από εμπειρία στο χώρο του σέρβις, που οδήγησε και στη δημιουργία ενός χώρου, όπου οι γεύσεις και οι ευωδιές κυριαρχούν.

Στα τραπέζια του συχνάζουν θαμώνες κυριολεκτικά κάθε ηλικίας, από μαθητές και φοιτητές, μέχρι εργαζόμενους ή πολύ μεγαλύτερους πελάτες, που συναντώνται εκεί για το καφεδάκι ή το τσιπουράκι τους ή για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα, στην τηλεόραση του καταστήματος.

Ο χώρος φιλόξενος και φωτεινός, με τραπέζια μέσα κι έξω κι ένα μπαρ για όσους θέλουν να απολαύσουν το ποτό και το μεζέ τους από … ψηλά, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για όμορφα γεύματα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βρυούλων 7, Νέα Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 488114

Tsipou.tapas Μεζεδοπωλείο – Οινορακάδικο

-n7x58.jpg

Το μεζεδοπωλείο – οινορακάδικο «Tsipou.tapas» άνοιξε το 2014 κι έκτοτε έχει μετουσιωθεί, από έναν χώρο που ξεκίνησε βασισμένος στη φιλοσοφία των ισπανικών tapas – μικρών πιάτων με διάφορους μεζέδες σε μικρές ποσότητες, που διατίθενται ως συνοδευτικά στη μπύρα, το κρασί, τη sangria, κ.ά. - σε ένα ολοκληρωμένο μεζεδοπωλείο, με κουζίνα τελείως διαφορετική, σχεδόν αποκλειστικά κρητικής καταγωγής.

Ένα στέκι για όλες τις ηλικίες, που συχνά βρίσκονται εκεί σε παρέες, για να απολαύσουν είτε ένα καραφάκι τσικουδιά με τον ανάλογο μεζέ, είτε ολοκληρωμένα γεύματα, βασισμένα στις πολλές επιλογές του καταλόγου του.

H συνταγή της επιτυχίας του «Tsipou.tapas» κι αυτό που το χαρακτηρίζει ως φιλοσοφία, βασίζεται σε τέσσερα βασικά συστατικά: τους μεζέδες – πλούσιους και με άφθονα κρητικά προϊόντα – την τσικουδιά – δεν χρειάζεται επιπλέον εξηγήσεις – τη μουσική – συχνά ζωντανή με έντεχνες, ελαφρολαϊκές και φυσικά κρητικές επιλογές – και την παρεϊστικη ατμόσφαιρα που, αν κι απλοϊκή, συμβάλει στο να συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες πελατών, που το προτιμούν σε τακτική βάση και το έχουν κάνει σημείο συνάντησής τους.

Η διασκέδαση είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ζητούμενο εδώ κι αυτό είναι κάτι, που φαίνεται σε κάθε μας επίσκεψη, ενώνοντας συχνά άγνωστους μεταξύ τους θαμώνες σε μία κοινή παρέα, σε έναν χώρο φιλικό, απλό, με ξύλινα τραπέζια και καρέκλες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φωτάκου 3, Κέντρο (κάτω από το Τούρκικο Προξενείο)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 526361

Ουζερί Κληματσίδα

-SpRFl.jpg

Αν αναζητάς ένα αυθεντικό ουζερί με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, φιλική εξυπηρέτηση και ζεστή φιλοξενία, τότε η κληματσίδα είναι ο χώρος πού πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς.

Στην περιοχή Χαριλάου και κοντά στο στάδιο «Κλεάνθης Βικελίδης» βρίσκεται το ουζερί κληματσίδα, όπου η Ευγενία Καρλάκη, ιδιοκτήτριά του, σας υποδέχεται να δοκιμάσετε όλες τις σπιτικές νοστιμιές που παρασκευάζονται στον χώρο της.

Στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της η κληματσίδα έχει πετύχει να κερδίσει τους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- πού το έχουν επισκεφθεί κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Η Ευγενία έχει επενδύσει στις καλές πρώτες ύλες κάθε εποχής, για να παρέχει στους πελάτες της αυθεντικές, ελληνικές γεύσεις.

Μία από τις σπεσιαλιτέ της κληματσίδας είναι τα ζουμερά και μυρωδάτα κεφτεδάκια, πού τα ζυμώνει κα τα πλάθει καθημερινά η κυρία Μαρία, μαμά της Ευγενίας, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή που έμαθε από τη δική της μαμά και δεν θα διστάσει να τη μοιραστεί με όλους. Φυσικά, η κυρία Μαρία βρίσκεται πίσω από όλα τα χειροποίητα πιάτα του καταλόγου.

Πίσω όμως από τα τηγάνια και τη σχάρα, βρίσκεται ο κύριος Στέλιος, μπαμπάς της Ευγενίας. Ερασιτέχνης ψαράς και ο ίδιος ξέρει να διαλέγει μόνος του τα ψάρια και επιμένει να τα «τσιμπάει» όλα λίγο στο αλάτι για να γίνουν πιο νόστιμα.

Ό,τι κι αν επιλέξετε να φάτε, κρέας ή ψάρι, έχει μαγειρευτεί με αγάπη και μεράκι. Αυτό συμβαίνει άλλωστε όταν κανείς συνδυάζει την παράδοση με μία πιο σύγχρονη ματιά, όπως ακριβώς έχει κάνει η Ευγενία με τους γονείς της. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Α. Παπαναστασίου 170
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 112614

Καφενείον Ο Τζερτζελές

-3TfXi.jpg

Φρέσκα ψάρια, ντόπια κρέατα και τσιπουρομεζέδες φτιαγμένοι με αγάπη και μεράκι, είναι το τρίπτυχο που συνθέτει το παραδοσιακό καφενείο «Ο Τζερτζελές», στην Τούμπα.

Στο ήσυχο στενάκι της Καθηγητού Ανδριώτη, δίπλα στον κεντρικό δρόμο της Διαγόρα με πολλή, ωστόσο ησυχία, το μικρό αυτό κουτούκι που – όντας καταπράσινο χάρη και στα φυτά που το κοσμούν – θυμίζει περιβόλι, άνοιξε το Νοέμβριο του 2019 κι αποτελεί ήδη στέκι για περιοίκους κι επισκέπτες από άλλες περιοχές της πόλης.

«Τζερτζελές να γίνεται» λέμε για τις μαζώξεις με ευθυμία, φαγητό, φασαρία και μουσική και κυρίως κέφι κι αυτό ακριβώς ήταν ο στόχος των ιδιοκτητών του μικρού αυτού καφενείου, που λειτουργεί εδώ και τρία περίπου χρόνια.

Φαγητό τίμιο, ποιοτικό και καλό, εστιασμένο κυρίως στα κρεατικά και δη στα ψητά, όπως τα χειροποίητα μπιφτεκάκια που θα δοκιμάσεις ως μία από τις βασικές τους σπεσιαλιτέ, είναι το ατού του «Τζερτζελέ».

Οι μεζέδες σε θαλασσινά και ψαρικά δε λείπουν, ωστόσο το κρέας αποτελεί τη βάση του μενού, με το σουτζουκάκι, το χοιρινό σουβλάκι και το πανσετάκι, να κατέχουν, επίσης, εξέχουσα θέση. Το ίδιο και το χοιρινό τους μπριζολάκι που, όπως και οι υπόλοιπες μερίδες, σερβίρεται πάντα με φρέσκες τηγανητές πατάτες, κομμένες στο χέρι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καθηγητού Ανδριώτη 13, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 242612, 6980125437, 6983238770












ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία