Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Ανακαλύψτε 10 από τα ωραιότερα εστιατόρια - μεζεδοπωλεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Εστιατόρια με πεντανόστιμα πιάτα και παρεΐστικη ατμόσφαιρα

 24/11/2022 18:10

Αφιέρωμα: Ανακαλύψτε 10 από τα ωραιότερα εστιατόρια - μεζεδοπωλεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Αν για κάτι φημίζεται εδώ και χρόνια, η πόλη μας η Θεσσαλονίκη, είναι σίγουρα το φαγητό και συγκεκριμένα οι μεζέδες της!

Μία πόλη σταυροδρόμι πολιτισμών, με γευστικές επιρροές από Μικρά Ασία και Πόντο, έχει δημιουργήσει το δικό της γαστρονομικό μονοπάτι, με μεζεδοπωλεία που εκτός από πενταντόστιμα πιάτα, προσφέρουν και ζεστή παρεϊστικη ατμόσφαιρα και πολύ κέφι.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τα 10 από τα ωραιότερα και πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία στο κέντρο της πόλης. Ανακάλυψε τα!

Τρεις και εξήντα

3k60.jpg

Αν υπάρχει ένα μεζεδοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, όπου η φιλοσοφία του «τρεις κι εξήντα» τηρήθηκε πιστά, αυτό είναι – ποιο άλλο; - το «Τρεις κι Εξήντα» στην Αγίας Θεοδώρας 7, πάροδο του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο τη πόλης και στην οδό Ιμέρας 2, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του εισήγαγε το ειδικό μενού με τη συγκεκριμένη τιμή σταθερή σε ό,τι και να παράγγελνε κανείς, εφόσον αυτό περιλάμβανε δύο πιάτα και 50ml τσίπουρο και συνεχίζει την ίδια φιλοσοφία, σήμερα στα 5 ευρώ.

Η ιστορία του «Τρεις κι Εξήντα» ξεκινάει από τα «Σαμαράκια», το ουζερί που ο ιδιοκτήτης σήμερα του μεζεδοπωλείου, Στέφανος Καρβουνιάρης, άνοιξε το Μάρτιο του 1999 στην Πυλαία, μαζί με τον τότε συνεργάτη του, Θωμά Κωσταρέλα, εμπνευσμένοι για το όνομα από τα σαμαράκια που υπήρχαν στο συγκεκριμένο δρόμο. Όπως κι εκεί, έτσι κι εδώ, τα φρέσκα υλικά, η τέχνη στο μαγείρεμα και η φιλόξενη ατμόσφαιρα ήταν και είναι, πάντα, προτεραιότητα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίας Θεοδώρας 7, Kέντρο (πάροδος πεζοδρόμου Αγίας Σοφίας),
Ιμέρας 2 (πεζόδρομος Καλαμαριάς)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279595, 2310 384264

Ουζερί Αγορά

agora.jpg

Το Ουζερί «Αγορά» είναι ένα προέλευσης λέσβου κατάστημα, που οι Θεσσαλονικείς αγαπούν εδώ και τρεις ολόκληρες δεκαετίες.

«Ριζωμένο» στο κέντρο της πόλης από τότε που άνοιξε, στην Καποδιστρίου 5, στην καρδιά της παλιάς βιοτεχνικής αγοράς, μεταξύ Ίωνος Δραγούμη και Συγγρού, κερδίζει τις καρδιές μας κι αποτελεί ένα σήμα κατατεθέν, σχεδόν, της περιοχής.

Με τα μυτιληνιά και υπόλοιπα ούζα λέσβου ως βάση κάθε γευσιγνωσίας, στους χώρους του ουζερί «Αγορά» «δένουν» αρμονικά γεύσεις και παραδόσεις.

Από την αρχή, που άνοιξε ως στέκι των ιδιοκτητών κι εργαζομένων των παλιών βιοτεχνιών της περιοχής, μέχρι σήμερα, που αποτελεί ένα «τριπλό» μαγαζί – ουζερί, εστιατόριο και μπαρ – που καλύπτει κάθε σου ανάγκη σε φαγητό και ποτό.

Κι αν δεν έχει περάσει κόσμος από τα τραπέζια του Ουζερί «Αγορά»: από τον κόσμο της πρώην «παλιάς» αγοράς της Βαλαωρίτου και των γύρω δρόμων, όπως ήταν κι όπως εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, μέχρι φοιτητές, παρέες, οικογένειες, ζευγάρια, τουρίστες κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και συντοπίτες του ιδιοκτήτη από το όμορφο νησί της Λέσβου, που βρίσκουν στο «Αγορά», ένα μέρος συνάντησης, γεύσεων κι αναμνήσεων.

Σήμερα το Ουζερί «Αγορά» αποτελεί έναν εντυπωσιακό χώρο, που τιμά τη φιλοσοφία ενός παραδοσιακού ουζερί, συνδυάζοντάς την με αυτή ενός εστιατορίου, αλλά κι ενός μπαρ υπερσύγχρονης αισθητικής καλύπτοντας, έτσι, όλα τα γούστα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καποδιστρίου 5 και Ίωνος Δραγούμη, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 532428

Ουζερί Λόλα

lola.jpg

Η οδός Αγαπηνού είναι ένα μικρό στενό του κέντρου της πόλης και το ουζερί «Λόλα» είναι μία εξαιρετική στάση για μεζέ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Απέναντι από την Καμάρα, το στενάκι της Αγαπηνού κατεβαίνει μέχρι την πλατεία Ιπποδρομίου, διασχίζοντας την Αλεξάνδρου Σβώλου. Στην αρχή του, με το που στρίβει κανείς από την Εγνατία, το Ουζερί «Λόλα» μας υποδέχεται με έναν χώρο που θυμίζει νησί και μυρίζει Κυκλάδες - το εσωτερικό του - και την πρόσφατη προέκτασή του έξω, ακριβώς απέναντι, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το μεζέ και τα αποστάγματά μας και στο εξωτερικό χώρο του.

Και είναι νόστιμο. Τόσο νόστιμο, όσο και τα πιάτα που η ίδια η Λόλα ετοιμάζει στην κουζίνα της καθημερινά, για παλιούς και νέους πελάτες, για κάθε περαστικό κι επισκέπτη της πόλης, που βρίσκει εδώ μία γνήσια εκπροσώπηση της πατροπαράδοτης ελληνικής θαλασσινής γαστριμαργίας.

Στο Ουζερί «Λόλα» όλα είναι παλ, παστέλ και φωτεινά, όπως ο ήλιος πάνω από τα κυκλαδίτικα τοπία που κοσμούν τους τοίχους του. Ένα μέρος ήσυχο, οικογενειακό και φιλικό, όπου θα σε υποδεχθούν πάντα με χαμόγελο και θα σε περιποιηθούν με ό,τι καλύτερο έχουν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγαπηνού 10, περιοχή Καμάρας, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 276201

Καφενείο Πύργος

pyrgos.jpg

Το Καφενείο Πύργος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς λειτουργεί αδιάκοπα από το 1975 έως και σήμερα. Οι πρώτες σελίδες του γράφτηκαν με φόντο την παράδοση, σε έναν χώρο που ήταν στέκι των κατοίκων του κέντρου για χαρτιά και τάβλι, αλλά και μεζεδάκια που συμπλήρωναν τα μεσημέρια και τα απογεύματά τους.

Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν, το Καφενείο Πύργος όμως δεν έμεινε στη νωχελική νοσταλγία του παρελθόντος. Αντ’ αυτού γύρισε σελίδα και από το 2013 και έπειτα, προσφέρει στο κοινό του και στους θαμώνες του μία μεγάλη ποικιλία αυθεντικών, γνήσιων και απλών γεύσεων, καταφέρνοντας κάτι μαγικό: να «παντρέψει» τη μεγάλη ιστορία που το διέπει και κατ’επέκταση την παράδοση, με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια της Θεσσαλονίκης του σήμερα.

Γύρω από το Καφενείο Πύργος θα δεις ανθρώπους να περπατούν βιαστικά και αφηρημένα και άλλους να κοντοστέκονται και να απολαμβάνουντη θάλασσα αντίκρυ του, τη σκιά του πλάτανου που το αγκαλιάζει και τις υπέροχες ευωδίες που ξεχειλίζουν από την κουζίνα. Τους περισσότερους όμως θα τους δεις να χαμογελούν στους σερβιτόρους του, εκείνοι να τους αγκαλιάζουν από καρδιάς και έπειτα να τους βολεύουν σε ένα από τα άνετα τραπεζάκια του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Τσιρογιάννη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285492, 6977608800

Το Κρητικό Καφενείο

krhtiko-kafeneio.jpg

Το Κρητικό Καφενείο είναι η απόδειξη της αγάπης που ενώνει Θεσσαλονικείς και Κρητικούς.

Θεσσαλονίκη και Κρήτη είναι δεμένες εδώ και πολλά χρόνια με έναν ιδιαίτερο δεσμό. Μία δυνατή σχέση, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση ανάμεσά τους.

Δύο από τους βασικότερους λόγους γι’ αυτόν τον δεσμό είναι η φιλοξενία και η αγάπη για το καλό φαγητό. Εξάλλου, Θεσσαλονικείς και Κρητικοί φημίζονται και για τη φιλοξενία και για την κουζίνα τους.

Έτσι και στο Κρητικό Καφενείο, Θεσσαλονίκη και Κρήτη ένωσαν την αδυναμία τους στη γαστρονομία και τον Φεβρουάριο του 2015 δημιούργησαν ένα αγαπημένο στέκι στο κέντρο της πόλης.

Αν έχεις επισκεφθεί την όμορφη Κρήτη, σίγουρα θα έχεις πάει και σε τουλάχιστον ένα εστιατόριο που η τσικουδιά ρέει άφθονη και η απλότητα αποθεώνει τις τοπικές γεύσεις. Εκεί που η ζεστασιά του χώρου και η φιλοξενία των ανθρώπων δημιουργούν ένα όμορφο, οικείο περιβάλλον.

Το Κρητικό Καφενείο είναι ακριβώς ένα τέτοιο εστιατόριο στην καρδιά της πόλης. Ένας μικρός χώρος, πλημμυρισμένος από άρωμα Κρήτης, σε μεταφέρει στο αγαπημένο νησί και γίνεσαι κι εσύ Κρητικόπουλο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διονυσίου Σολωμού 17, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 223647

Negroponte

negroponte.jpg

Στο ρυθμό της καρδιάς των όμορφων Λαδάδικων, το «Negrοponte» προσφέρει κάποια από τα πιο παλιά, δοκιμασμένα και νόστιμα πιάτα που κυκλοφορούν στην περιοχή, αποτελώντας ένα σημείο στην πόλη, που αξίζει οπωσδήποτε μίας – τουλάχιστον – επίσκεψης.

Ντόπιοι κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, βρίσκουν στο εξαιρετικό αυτό «οινομαγειρείον» - που έχει γράψει τη δική του ιστορία για σχεδόν δυο δεκαετίες στην περιοχή των Λαδάδικων, αποτελώντας ένα σήμα κατατεθέν τους - έναν ζεστό, φιλικό κι όμορφο χώρο, που μεταδίδει τον αέρα και τη φιλοσοφία του, με τον πιο πετυχημένο τρόπο.

Είτε η στάση αφορά ούζο ή τσίπουρο, είτε αναζητά κανείς πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις που να ταιριάξουν με ένα ποτήρι κρασί, είτε απλά για μία ρετσίνα, το «Negrοponte» αποτελεί σίγουρα έναν «τόπο», που είναι εδώ, όλη μέρα.

Το κατάστημα πέρασε στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη το 2015, παραμένει ωστόσο το ίδιο ως χώρος από το 2003 που πρωτοάνοιξε από τον αρχικό του ιδιοκτήτη, Γιώργο Γκάτσο κι ακολουθεί την αρχική του φιλοσοφία: «Μία στιγμή απόλαυσης, είναι μία στιγμή σύνδεσης με τη ζωή».

Παρέες μεγάλες ή μικρότερες, για γεύμα μεσημέρι ή βράδυ, επαγγελματίες του κέντρου της Θεσσαλονίκης που κάνουν στα τραπέζια του «Negrοponte» ένα διάλειμμα από την εργασία τους ή συναντιούνται για επαγγελματικά γεύματα, επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, οικογένειες, ζευγάρια, από τα τραπέζια του, έχουν περάσει όλοι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κατούνη 21 & Αιγύπτου 24, Λαδάδικα, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 523571

Η Κιβωτός των Γεύσεων

kivotos-geuseon.jpg

Η «Κιβωτός των Γεύσεων» μετρά ήδη 25 χρόνια ζωής στη γαστρονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και είναι ένα ουζομεζεδοπωλείο με τα όλα του που, από το 1997, έχει γράψει τη δική του ιστορία.

Σε ένα καθόλα κεντρικό σημείο, δίπλα από τη Ροτόντα, με θέα στο μνημείο και σε απόσταση μόλις 2' με τα πόδια από την Καμάρα, έχει στήσει όλα αυτά τα χρόνια τα όμορφα ξύλινα τραπέζια του, προσφέροντας διασκέδαση κι εξαίρετα γεύματα σε καλές τιμές και σε ένα περιβάλλον ευχάριστο, οικείο και φιλόξενο για όλους.

Στην «Κιβωτό των Γεύσεων» θα βρεις έναν χώρο ζεστό, με φυσιογνωμία παραδοσιακής ταβέρνας, όπου επικρατούν το ξύλο και η πέτρα. Οι τωρινοί ιδιοκτήτες έχουν το κατάστημα από το 2003 και η φιλοσοφία τους βασίζεται στο καλό φαγητό και στις προσιτές για όλους τιμές κι έτσι θα βρεις από φοιτητές και οικογένειες μέχρι τουρίστες της Θεσσαλονίκης, αλλά και κόσμο της γειτονιάς, κόσμο όλων των ηλικιών, ερχόμενο από παντού, που περιγράφει την εμπειρία του στην «Κιβωτό των Γεύσεων», με τα καλύτερα λόγια.

Απόλαυσε μία πιατέλα κρεατικών με την παρέα σου και δοκίμασε όλα τα κλασσικά κρέατα, από μπιφτέκι, πανσέτες και σνίτσελ κοτόπουλου, μέχρι παϊδάκια αρνίσια και τηγανιές. Ξεχωρίζουν οι μπουκίτσες χοιρινού ή κοτόπουλου με κρέμα γάλακτος, πιπεριά, μανιτάρι, μπέικον και λιωμένο κασέρι, ένα «μυστικό» της «Κιβωτού των Γεύσεων», καλά κρυμμένο σε αλουμινόχαρτο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 26, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 211711

Καντούνι

kantouni.jpg

Το Καντούνι βρίσκεται στην καρδιά των Λαδάδικων, εκεί που χτυπά ο παλμός της πόλης, και στεγάζεται στη βάση του πανέμορφου 5στερου ξενοδοχείου Bristol, σταθερό σημείο αναφοράς των επισκεπτών της πόλης, για μακρά σειρά ετών, ένα από τα ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτήρια της περιοχής, που χτίστηκε το 1860.

Μια ματιά μόνο αρκεί για να παραδοθείς σε αυτή την ρομαντική, αρχοντική πολυτέλεια άλλης εποχής. Τότε που τα Λαδάδικα αποτελούσαν ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα της πόλης και που σήμερα, επέστρεψαν στην καλύτερή τους στιγμή, γεμάτα από κόσμο, ενέργεια και μουσικές.

Και τι καλύτερο, από το να βρεθείς στο Καντούνι, με πιάτο την υπέροχη πλατεία.

Μια πολυτέλεια προσιτή, και μια ομορφιά που δένει υλικά και αντικείμενα μεταξύ τους, ανάμεσα σε χρώματα, μπουκάλια κρασιών και διακοσμητικών που δίνουν στυλ! Ένα ουζερί που άνετα θα γινόταν σκηνικό σε ταινία, και που σε περιμένει να το ζήσεις.

Έχει συνδυάσει υπέροχα το χτες και το σήμερα, τόσο που, αρέσει σε όλους, νεότερους και μεγαλύτερους.

Δες τις λεπτομέρειες, το υπέροχο πάτωμα, τα χρώματα στους τοίχους και τους πίνακες ζωγραφικής. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κατούνη 6
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 009295

Άκρον

akron.jpg

Το Άκρον έχει κάτι που του δίνει τον χαρακτηρισμό "νεοταβέρνα" να ακούγεται πολύ συνεπής με τον χώρο. Στα Λαδάδικα σε μια από τις ομορφότερες γωνιές του, όποιος βρεθεί εκεί, και μάλιστα από την πρώτη στιγμή, νιώθει πολύ οικεία.

Είναι η διακόσμηση; Είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί ή τα πιάτα που κλέβουν καρδιές; Μάλλον είναι ο συνδυασμός όλων αυτών. Τα ποτήρια που κρέμονται από το μεγάλο μπαρ, τα χρώματα που δένουν τόσο όμορφα, τα φυτά και η μουσική, όλα κάνουν το μέρος μοναδικό. Με τη δική του φινέτσα, κάθε λεπτομέρεια στο Άκρον, ακροβατεί ανάμεσα στο εστιατόριο - όσον αφορά την προσεγμένη του κουζίνα, και το απόλυτα ευγενικό σέρβις του, και έχει την οικειότητα και την αμεσότητα της ταβέρνας που έχει αυτή την ανεπιτήδευτη ομορφιά.

Ειδική μνεία στους ανθρώπους του Άκρον - ένα απόλυτα επαγγελματικό και «καλοκουρδισμένο» service, τόσο ευγενικό, ώστε να εξυπηρετεί άψογα, και τόσο διακριτικό, ώστε να μην ενοχλεί.

Το μουσικό πρόγραμμα βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε ακούσματα του κλασσικού λαϊκού και του ελαφρύ λαϊκού - και θα το απολαύσεις πάντα Παρασκευές και Σάββατα.

Είναι πολλές οι λεπτομέρειες που ορίζουν το γκουρμέ και το σπιτικό μεσογειακό φαγητό, και στο Άκρον αυτές οι γραμμές τέμνονται αριστοτεχνικά στα πιάτα του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κατούνη 12 – 14 , Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555267

Μάραθος

marathos.jpg
Είναι κοινό μυστικό πως στα Λαδάδικα ξεκινάς να πας για τα πλακόστρωτα στενά του, για το σούσουρο και την ωραία αύρα της περιοχής, τα ιστορικά και νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια με τις περίτεχνες προσόψεις, αλλά μετά, τα εστιατόριά τους σίγουρα σε δελεάζουν.
Η σκόνη του χρόνου δεν σκέπασε αυτή τη γειτονιά της γαστρονομίας και της διασκέδασης.

Αν ψάχνεις για καλό μεζέ και καλό κρασί, πάντα υπάρχουν ασφαλείς προορισμοί που οι καλοφαγάδες είχαν ανακαλύψει μετά από πολλές βόλτες. Ο Μάραθος είναι για εμάς ένα σημείο αναφοράς στην περιοχή γιατί είμαστε πάντα σίγουροι για την απόλαυση, ό,τι κι αν δοκιμάσουμε.

Ένα από τα πιο αγαπημένα μας είναι πάντα ο Μάραθος, που έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες φορές τις μεγάλες μας παρέες.

Το όνομά του μεζεδοπωλείου προέρχεται από το λαχανικό «μάραθο», το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί, να γίνει σαλάτα καθώς το σπόρο του χρησιμοποιούν για παρασκευή τσίπουρου. Πάντα με γνώμονα το καλό φαγητό και τις σωστές πρώτες ύλες, με επίκεντρο την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ο Μάραθος σου σερβίρει τους πιο λαχταριστούς μεζέδες που μπορείς να γευτείς. Στην κουζίνα θα παρελάσουν «ψαγμένα» πιάτα με προσήλωση στην παράδοση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 6, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 500058










Αν για κάτι φημίζεται εδώ και χρόνια, η πόλη μας η Θεσσαλονίκη, είναι σίγουρα το φαγητό και συγκεκριμένα οι μεζέδες της!

Μία πόλη σταυροδρόμι πολιτισμών, με γευστικές επιρροές από Μικρά Ασία και Πόντο, έχει δημιουργήσει το δικό της γαστρονομικό μονοπάτι, με μεζεδοπωλεία που εκτός από πενταντόστιμα πιάτα, προσφέρουν και ζεστή παρεϊστικη ατμόσφαιρα και πολύ κέφι.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τα 10 από τα ωραιότερα και πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία στο κέντρο της πόλης. Ανακάλυψε τα!

Τρεις και εξήντα

3k60.jpg

Αν υπάρχει ένα μεζεδοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, όπου η φιλοσοφία του «τρεις κι εξήντα» τηρήθηκε πιστά, αυτό είναι – ποιο άλλο; - το «Τρεις κι Εξήντα» στην Αγίας Θεοδώρας 7, πάροδο του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο τη πόλης και στην οδό Ιμέρας 2, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του εισήγαγε το ειδικό μενού με τη συγκεκριμένη τιμή σταθερή σε ό,τι και να παράγγελνε κανείς, εφόσον αυτό περιλάμβανε δύο πιάτα και 50ml τσίπουρο και συνεχίζει την ίδια φιλοσοφία, σήμερα στα 5 ευρώ.

Η ιστορία του «Τρεις κι Εξήντα» ξεκινάει από τα «Σαμαράκια», το ουζερί που ο ιδιοκτήτης σήμερα του μεζεδοπωλείου, Στέφανος Καρβουνιάρης, άνοιξε το Μάρτιο του 1999 στην Πυλαία, μαζί με τον τότε συνεργάτη του, Θωμά Κωσταρέλα, εμπνευσμένοι για το όνομα από τα σαμαράκια που υπήρχαν στο συγκεκριμένο δρόμο. Όπως κι εκεί, έτσι κι εδώ, τα φρέσκα υλικά, η τέχνη στο μαγείρεμα και η φιλόξενη ατμόσφαιρα ήταν και είναι, πάντα, προτεραιότητα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίας Θεοδώρας 7, Kέντρο (πάροδος πεζοδρόμου Αγίας Σοφίας),
Ιμέρας 2 (πεζόδρομος Καλαμαριάς)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279595, 2310 384264

Ουζερί Αγορά

agora.jpg

Το Ουζερί «Αγορά» είναι ένα προέλευσης λέσβου κατάστημα, που οι Θεσσαλονικείς αγαπούν εδώ και τρεις ολόκληρες δεκαετίες.

«Ριζωμένο» στο κέντρο της πόλης από τότε που άνοιξε, στην Καποδιστρίου 5, στην καρδιά της παλιάς βιοτεχνικής αγοράς, μεταξύ Ίωνος Δραγούμη και Συγγρού, κερδίζει τις καρδιές μας κι αποτελεί ένα σήμα κατατεθέν, σχεδόν, της περιοχής.

Με τα μυτιληνιά και υπόλοιπα ούζα λέσβου ως βάση κάθε γευσιγνωσίας, στους χώρους του ουζερί «Αγορά» «δένουν» αρμονικά γεύσεις και παραδόσεις.

Από την αρχή, που άνοιξε ως στέκι των ιδιοκτητών κι εργαζομένων των παλιών βιοτεχνιών της περιοχής, μέχρι σήμερα, που αποτελεί ένα «τριπλό» μαγαζί – ουζερί, εστιατόριο και μπαρ – που καλύπτει κάθε σου ανάγκη σε φαγητό και ποτό.

Κι αν δεν έχει περάσει κόσμος από τα τραπέζια του Ουζερί «Αγορά»: από τον κόσμο της πρώην «παλιάς» αγοράς της Βαλαωρίτου και των γύρω δρόμων, όπως ήταν κι όπως εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, μέχρι φοιτητές, παρέες, οικογένειες, ζευγάρια, τουρίστες κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και συντοπίτες του ιδιοκτήτη από το όμορφο νησί της Λέσβου, που βρίσκουν στο «Αγορά», ένα μέρος συνάντησης, γεύσεων κι αναμνήσεων.

Σήμερα το Ουζερί «Αγορά» αποτελεί έναν εντυπωσιακό χώρο, που τιμά τη φιλοσοφία ενός παραδοσιακού ουζερί, συνδυάζοντάς την με αυτή ενός εστιατορίου, αλλά κι ενός μπαρ υπερσύγχρονης αισθητικής καλύπτοντας, έτσι, όλα τα γούστα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καποδιστρίου 5 και Ίωνος Δραγούμη, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 532428

Ουζερί Λόλα

lola.jpg

Η οδός Αγαπηνού είναι ένα μικρό στενό του κέντρου της πόλης και το ουζερί «Λόλα» είναι μία εξαιρετική στάση για μεζέ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Απέναντι από την Καμάρα, το στενάκι της Αγαπηνού κατεβαίνει μέχρι την πλατεία Ιπποδρομίου, διασχίζοντας την Αλεξάνδρου Σβώλου. Στην αρχή του, με το που στρίβει κανείς από την Εγνατία, το Ουζερί «Λόλα» μας υποδέχεται με έναν χώρο που θυμίζει νησί και μυρίζει Κυκλάδες - το εσωτερικό του - και την πρόσφατη προέκτασή του έξω, ακριβώς απέναντι, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το μεζέ και τα αποστάγματά μας και στο εξωτερικό χώρο του.

Και είναι νόστιμο. Τόσο νόστιμο, όσο και τα πιάτα που η ίδια η Λόλα ετοιμάζει στην κουζίνα της καθημερινά, για παλιούς και νέους πελάτες, για κάθε περαστικό κι επισκέπτη της πόλης, που βρίσκει εδώ μία γνήσια εκπροσώπηση της πατροπαράδοτης ελληνικής θαλασσινής γαστριμαργίας.

Στο Ουζερί «Λόλα» όλα είναι παλ, παστέλ και φωτεινά, όπως ο ήλιος πάνω από τα κυκλαδίτικα τοπία που κοσμούν τους τοίχους του. Ένα μέρος ήσυχο, οικογενειακό και φιλικό, όπου θα σε υποδεχθούν πάντα με χαμόγελο και θα σε περιποιηθούν με ό,τι καλύτερο έχουν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγαπηνού 10, περιοχή Καμάρας, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 276201

Καφενείο Πύργος

pyrgos.jpg

Το Καφενείο Πύργος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς λειτουργεί αδιάκοπα από το 1975 έως και σήμερα. Οι πρώτες σελίδες του γράφτηκαν με φόντο την παράδοση, σε έναν χώρο που ήταν στέκι των κατοίκων του κέντρου για χαρτιά και τάβλι, αλλά και μεζεδάκια που συμπλήρωναν τα μεσημέρια και τα απογεύματά τους.

Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν, το Καφενείο Πύργος όμως δεν έμεινε στη νωχελική νοσταλγία του παρελθόντος. Αντ’ αυτού γύρισε σελίδα και από το 2013 και έπειτα, προσφέρει στο κοινό του και στους θαμώνες του μία μεγάλη ποικιλία αυθεντικών, γνήσιων και απλών γεύσεων, καταφέρνοντας κάτι μαγικό: να «παντρέψει» τη μεγάλη ιστορία που το διέπει και κατ’επέκταση την παράδοση, με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια της Θεσσαλονίκης του σήμερα.

Γύρω από το Καφενείο Πύργος θα δεις ανθρώπους να περπατούν βιαστικά και αφηρημένα και άλλους να κοντοστέκονται και να απολαμβάνουντη θάλασσα αντίκρυ του, τη σκιά του πλάτανου που το αγκαλιάζει και τις υπέροχες ευωδίες που ξεχειλίζουν από την κουζίνα. Τους περισσότερους όμως θα τους δεις να χαμογελούν στους σερβιτόρους του, εκείνοι να τους αγκαλιάζουν από καρδιάς και έπειτα να τους βολεύουν σε ένα από τα άνετα τραπεζάκια του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Τσιρογιάννη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285492, 6977608800

Το Κρητικό Καφενείο

krhtiko-kafeneio.jpg

Το Κρητικό Καφενείο είναι η απόδειξη της αγάπης που ενώνει Θεσσαλονικείς και Κρητικούς.

Θεσσαλονίκη και Κρήτη είναι δεμένες εδώ και πολλά χρόνια με έναν ιδιαίτερο δεσμό. Μία δυνατή σχέση, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση ανάμεσά τους.

Δύο από τους βασικότερους λόγους γι’ αυτόν τον δεσμό είναι η φιλοξενία και η αγάπη για το καλό φαγητό. Εξάλλου, Θεσσαλονικείς και Κρητικοί φημίζονται και για τη φιλοξενία και για την κουζίνα τους.

Έτσι και στο Κρητικό Καφενείο, Θεσσαλονίκη και Κρήτη ένωσαν την αδυναμία τους στη γαστρονομία και τον Φεβρουάριο του 2015 δημιούργησαν ένα αγαπημένο στέκι στο κέντρο της πόλης.

Αν έχεις επισκεφθεί την όμορφη Κρήτη, σίγουρα θα έχεις πάει και σε τουλάχιστον ένα εστιατόριο που η τσικουδιά ρέει άφθονη και η απλότητα αποθεώνει τις τοπικές γεύσεις. Εκεί που η ζεστασιά του χώρου και η φιλοξενία των ανθρώπων δημιουργούν ένα όμορφο, οικείο περιβάλλον.

Το Κρητικό Καφενείο είναι ακριβώς ένα τέτοιο εστιατόριο στην καρδιά της πόλης. Ένας μικρός χώρος, πλημμυρισμένος από άρωμα Κρήτης, σε μεταφέρει στο αγαπημένο νησί και γίνεσαι κι εσύ Κρητικόπουλο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διονυσίου Σολωμού 17, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 223647

Negroponte

negroponte.jpg

Στο ρυθμό της καρδιάς των όμορφων Λαδάδικων, το «Negrοponte» προσφέρει κάποια από τα πιο παλιά, δοκιμασμένα και νόστιμα πιάτα που κυκλοφορούν στην περιοχή, αποτελώντας ένα σημείο στην πόλη, που αξίζει οπωσδήποτε μίας – τουλάχιστον – επίσκεψης.

Ντόπιοι κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, βρίσκουν στο εξαιρετικό αυτό «οινομαγειρείον» - που έχει γράψει τη δική του ιστορία για σχεδόν δυο δεκαετίες στην περιοχή των Λαδάδικων, αποτελώντας ένα σήμα κατατεθέν τους - έναν ζεστό, φιλικό κι όμορφο χώρο, που μεταδίδει τον αέρα και τη φιλοσοφία του, με τον πιο πετυχημένο τρόπο.

Είτε η στάση αφορά ούζο ή τσίπουρο, είτε αναζητά κανείς πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις που να ταιριάξουν με ένα ποτήρι κρασί, είτε απλά για μία ρετσίνα, το «Negrοponte» αποτελεί σίγουρα έναν «τόπο», που είναι εδώ, όλη μέρα.

Το κατάστημα πέρασε στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη το 2015, παραμένει ωστόσο το ίδιο ως χώρος από το 2003 που πρωτοάνοιξε από τον αρχικό του ιδιοκτήτη, Γιώργο Γκάτσο κι ακολουθεί την αρχική του φιλοσοφία: «Μία στιγμή απόλαυσης, είναι μία στιγμή σύνδεσης με τη ζωή».

Παρέες μεγάλες ή μικρότερες, για γεύμα μεσημέρι ή βράδυ, επαγγελματίες του κέντρου της Θεσσαλονίκης που κάνουν στα τραπέζια του «Negrοponte» ένα διάλειμμα από την εργασία τους ή συναντιούνται για επαγγελματικά γεύματα, επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, οικογένειες, ζευγάρια, από τα τραπέζια του, έχουν περάσει όλοι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κατούνη 21 & Αιγύπτου 24, Λαδάδικα, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 523571

Η Κιβωτός των Γεύσεων

kivotos-geuseon.jpg

Η «Κιβωτός των Γεύσεων» μετρά ήδη 25 χρόνια ζωής στη γαστρονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και είναι ένα ουζομεζεδοπωλείο με τα όλα του που, από το 1997, έχει γράψει τη δική του ιστορία.

Σε ένα καθόλα κεντρικό σημείο, δίπλα από τη Ροτόντα, με θέα στο μνημείο και σε απόσταση μόλις 2' με τα πόδια από την Καμάρα, έχει στήσει όλα αυτά τα χρόνια τα όμορφα ξύλινα τραπέζια του, προσφέροντας διασκέδαση κι εξαίρετα γεύματα σε καλές τιμές και σε ένα περιβάλλον ευχάριστο, οικείο και φιλόξενο για όλους.

Στην «Κιβωτό των Γεύσεων» θα βρεις έναν χώρο ζεστό, με φυσιογνωμία παραδοσιακής ταβέρνας, όπου επικρατούν το ξύλο και η πέτρα. Οι τωρινοί ιδιοκτήτες έχουν το κατάστημα από το 2003 και η φιλοσοφία τους βασίζεται στο καλό φαγητό και στις προσιτές για όλους τιμές κι έτσι θα βρεις από φοιτητές και οικογένειες μέχρι τουρίστες της Θεσσαλονίκης, αλλά και κόσμο της γειτονιάς, κόσμο όλων των ηλικιών, ερχόμενο από παντού, που περιγράφει την εμπειρία του στην «Κιβωτό των Γεύσεων», με τα καλύτερα λόγια.

Απόλαυσε μία πιατέλα κρεατικών με την παρέα σου και δοκίμασε όλα τα κλασσικά κρέατα, από μπιφτέκι, πανσέτες και σνίτσελ κοτόπουλου, μέχρι παϊδάκια αρνίσια και τηγανιές. Ξεχωρίζουν οι μπουκίτσες χοιρινού ή κοτόπουλου με κρέμα γάλακτος, πιπεριά, μανιτάρι, μπέικον και λιωμένο κασέρι, ένα «μυστικό» της «Κιβωτού των Γεύσεων», καλά κρυμμένο σε αλουμινόχαρτο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 26, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 211711

Καντούνι

kantouni.jpg

Το Καντούνι βρίσκεται στην καρδιά των Λαδάδικων, εκεί που χτυπά ο παλμός της πόλης, και στεγάζεται στη βάση του πανέμορφου 5στερου ξενοδοχείου Bristol, σταθερό σημείο αναφοράς των επισκεπτών της πόλης, για μακρά σειρά ετών, ένα από τα ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτήρια της περιοχής, που χτίστηκε το 1860.

Μια ματιά μόνο αρκεί για να παραδοθείς σε αυτή την ρομαντική, αρχοντική πολυτέλεια άλλης εποχής. Τότε που τα Λαδάδικα αποτελούσαν ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα της πόλης και που σήμερα, επέστρεψαν στην καλύτερή τους στιγμή, γεμάτα από κόσμο, ενέργεια και μουσικές.

Και τι καλύτερο, από το να βρεθείς στο Καντούνι, με πιάτο την υπέροχη πλατεία.

Μια πολυτέλεια προσιτή, και μια ομορφιά που δένει υλικά και αντικείμενα μεταξύ τους, ανάμεσα σε χρώματα, μπουκάλια κρασιών και διακοσμητικών που δίνουν στυλ! Ένα ουζερί που άνετα θα γινόταν σκηνικό σε ταινία, και που σε περιμένει να το ζήσεις.

Έχει συνδυάσει υπέροχα το χτες και το σήμερα, τόσο που, αρέσει σε όλους, νεότερους και μεγαλύτερους.

Δες τις λεπτομέρειες, το υπέροχο πάτωμα, τα χρώματα στους τοίχους και τους πίνακες ζωγραφικής. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κατούνη 6
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 009295

Άκρον

akron.jpg

Το Άκρον έχει κάτι που του δίνει τον χαρακτηρισμό "νεοταβέρνα" να ακούγεται πολύ συνεπής με τον χώρο. Στα Λαδάδικα σε μια από τις ομορφότερες γωνιές του, όποιος βρεθεί εκεί, και μάλιστα από την πρώτη στιγμή, νιώθει πολύ οικεία.

Είναι η διακόσμηση; Είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί ή τα πιάτα που κλέβουν καρδιές; Μάλλον είναι ο συνδυασμός όλων αυτών. Τα ποτήρια που κρέμονται από το μεγάλο μπαρ, τα χρώματα που δένουν τόσο όμορφα, τα φυτά και η μουσική, όλα κάνουν το μέρος μοναδικό. Με τη δική του φινέτσα, κάθε λεπτομέρεια στο Άκρον, ακροβατεί ανάμεσα στο εστιατόριο - όσον αφορά την προσεγμένη του κουζίνα, και το απόλυτα ευγενικό σέρβις του, και έχει την οικειότητα και την αμεσότητα της ταβέρνας που έχει αυτή την ανεπιτήδευτη ομορφιά.

Ειδική μνεία στους ανθρώπους του Άκρον - ένα απόλυτα επαγγελματικό και «καλοκουρδισμένο» service, τόσο ευγενικό, ώστε να εξυπηρετεί άψογα, και τόσο διακριτικό, ώστε να μην ενοχλεί.

Το μουσικό πρόγραμμα βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε ακούσματα του κλασσικού λαϊκού και του ελαφρύ λαϊκού - και θα το απολαύσεις πάντα Παρασκευές και Σάββατα.

Είναι πολλές οι λεπτομέρειες που ορίζουν το γκουρμέ και το σπιτικό μεσογειακό φαγητό, και στο Άκρον αυτές οι γραμμές τέμνονται αριστοτεχνικά στα πιάτα του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κατούνη 12 – 14 , Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555267

Μάραθος

marathos.jpg
Είναι κοινό μυστικό πως στα Λαδάδικα ξεκινάς να πας για τα πλακόστρωτα στενά του, για το σούσουρο και την ωραία αύρα της περιοχής, τα ιστορικά και νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια με τις περίτεχνες προσόψεις, αλλά μετά, τα εστιατόριά τους σίγουρα σε δελεάζουν.
Η σκόνη του χρόνου δεν σκέπασε αυτή τη γειτονιά της γαστρονομίας και της διασκέδασης.

Αν ψάχνεις για καλό μεζέ και καλό κρασί, πάντα υπάρχουν ασφαλείς προορισμοί που οι καλοφαγάδες είχαν ανακαλύψει μετά από πολλές βόλτες. Ο Μάραθος είναι για εμάς ένα σημείο αναφοράς στην περιοχή γιατί είμαστε πάντα σίγουροι για την απόλαυση, ό,τι κι αν δοκιμάσουμε.

Ένα από τα πιο αγαπημένα μας είναι πάντα ο Μάραθος, που έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες φορές τις μεγάλες μας παρέες.

Το όνομά του μεζεδοπωλείου προέρχεται από το λαχανικό «μάραθο», το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί, να γίνει σαλάτα καθώς το σπόρο του χρησιμοποιούν για παρασκευή τσίπουρου. Πάντα με γνώμονα το καλό φαγητό και τις σωστές πρώτες ύλες, με επίκεντρο την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ο Μάραθος σου σερβίρει τους πιο λαχταριστούς μεζέδες που μπορείς να γευτείς. Στην κουζίνα θα παρελάσουν «ψαγμένα» πιάτα με προσήλωση στην παράδοση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 6, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 500058










ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία