ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρότυπο ανάπτυξης η Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δηλώνει στη "ΜτΚ" ενθουσιασμένος με την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ μιλά για το Ελληνικό και για τις «δολοφονικές επιθέσεις» κατά των αστυνομικών στο Κουκάκι

 19/01/2020 18:00

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρότυπο ανάπτυξης η Θεσσαλονίκη

Νίκος Οικονόμου

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποτελέσει το μεγάλο πρότυπο για την ανάπτυξη της χώρας». Αυτό τονίζει στη «Μακεδονία της Κυριακής» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «όλα τα έργα έχουν δρομολογηθεί και είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Όλα συνάδουν σε μία νέα Θεσσαλονίκη, που θα αποτελεί την πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ενθουσιασμένος με την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας που, όπως λέει, «θα συμβολίσει μία νέα αρχή της Ελλάδας, τη στιγμή ακριβώς που θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα». Για την κόντρα του με τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «είναι γνωστό πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον μισεί», ενώ υπενθυμίζει ότι τις ίδιες απόψεις που εκφράζει αυτός σήμερα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό διατύπωνε και ο Πάνος Καμμένος και «οι Συριζαίοι δεν είχαν τότε καμία αντίδραση. Ουαί υμίν, φαρισαίοι υποκριταί», ενώ παραδέχεται ότι στο μεταναστευτικό-προσφυγικό «είχαμε αστοχίες» και ότι η ίδρυση του υπουργείου θα φέρει κατάλληλη λύση. Μιλά για «δολοφονική επίθεση» κατά των αστυνομικών στο Κουκάκι και προσθέτει: «Εάν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να γίνει περισσότερο σαφές ότι όταν πετάς έναν τσιμεντόλιθο από ένα μπαλκόνι στο κεφάλι ενός ανθρώπου αυτό αποτελεί απόπειρα κατά της ζωής τους, να το λύσουμε νομοθετικά». Για το Ελληνικό υποστηρίζει ότι έχει μπει στην τελική ευθεία «Ό,τι αφορά το κράτος έχει ήδη τελειώσει. Είναι πέραν των δυνατοτήτων του υπουργού Ανάπτυξης να καθορίζει τι θα κάνει μία εταιρεία ή τι θα αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη», σημειώνει. Όσο για τις καθυστερήσεις, σημειώνει με νόημα: «Εξαρτάται ποιοι ρωτάνε. Αν είναι οι Συριζαίοι, έχω κάτσει και έχω μαζέψει όλες τις δηλώσεις τους. Ο κύριος Σπίρτζης είχε πει ότι οι μπουλντόζες θα έμπαιναν τον Ιούλιο του 2018. Ο κύριος Πιτσιόρλας είχε πει 8 διαφορετικές ημερομηνίες. Από τους καλόπιστους ανθρώπους δέχομαι ότι είχα πει μέχρι τέλος του χρόνου. Εντάξει, μπορείτε να με κατηγορήσετε για την καθυστέρηση».

Κύριε Γεωργιάδη, ας ξεκινήσουμε από την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τι σηματοδοτεί κατά τη γνώμη σας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου; Θα είναι μία καλή πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Είμαι ενθουσιασμένος με την επιλογή του πρωθυπουργού. Η κυρία Σακελλαροπούλου, πρώτον, το αξίζει. Θα τιμήσει το αξίωμα και θα συμβολίσει μία νέα αρχή της Ελλάδας, τη στιγμή ακριβώς που θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα.

Από όποια πλευρά και να το δει κανείς, και από το ότι είναι γυναίκα και από το ότι ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και από το ότι έχει πετύχει άμεσα διακομματική συναίνεση, είναι μία εξαιρετική επιλογή.

Τι απαντάτε σε μια κριτική που ακούγεται για κάποιες παλιότερες δικαστικές της αποφάσεις ως πρόεδρος του ΣτΕ, όπως για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά και στο ότι δεν προέρχεται από τη δική σας πολιτική οικογένεια;

Η κριτική αυτή είναι εντελώς μικρόψυχη. Όποιον δικαστή και να επιλέγαμε για οποιαδήποτε θέση, θα μπορούσε ο καθένας να ανατρέξει σε μία απόφασή του και να λέει αν συμφωνεί ή διαφωνεί. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Η κυρία Σακελλαροπούλου ως προς την απόδοσή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίθηκε από τους συναδέλφους της και από διαδοχικές κυβερνήσεις με τις συνεχείς της προαγωγές έως την επιβράβευσή της στη θέση της Προεδρίας του ΣτΕ. Άρα είναι μία πολύ πετυχημένη δικαστής.

Τα περί πολιτικής οικογένειας τα θεωρώ εντελώς εκτός πραγματικότητος. Η ιδέα του προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να προέρχεται από συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια, αλλά να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες.

Κριτική σάς ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωσή σας περί των πλειστηριασμών. Απαντήσατε ότι πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ότι αυτά που είπατε ήταν μία προειδοποίηση-ενημέρωση. Τι εννοούσατε; Και γιατί τέτοια… πολιτική αγάπη διαρκείας με την αξιωματική αντιπολίτευση;

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι γνωστό ότι με μισεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε το παν για να με κλείσει φυλακή με τη σκευωρία της Novartis. Πιστεύετε ότι δεν θα διαστρεβλώσουν τώρα αυτά που λέω;

Για όποιον άκουσε τη συνέντευξή μου είναι απολύτως προφανές το τι είπα. Είπα ότι πρέπει ο κόσμος να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να σώσει την κατοικία του. Έχουμε νομοθετήσει με τον κύριο Σταϊκούρα την απλοποίηση της διαδικασίας και έχουμε υποχρεώσει τις τράπεζες να έχουν υπαλλήλους σε κάθε κατάστημα, γιατί εμείς πραγματικά αγωνιούμε να μη χάσει ο κόσμος τα σπίτια του.

Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς γνωρίζει, η απόφαση του Eurogroup του Ιουλίου του 2018 όρισε τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αν δεν είχε γίνει η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, ήδη αυτή θα είχε υπάρξει.

Ακόμη μία πρόσφατη δήλωσή σας που σχολιάστηκε ήταν για την ομαδική προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας και αφορούσε τους πρόσφυγες. Το σχόλιό σας;

Είναι γνωστές οι θέσεις μου για τα μεταναστευτικά ζητήματα από την πρώτη μέρα που μπήκα στην πολιτική. Θεωρώ απολύτως απαραίτητο τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και σε κάθε περίπτωση μία χώρα έχει συγκεκριμένο όριο μεταναστών που μπορεί να αντέξει χωρίς να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία της. Αυτές ήταν οι πεποιθήσεις μου, με αυτές πορεύομαι και πιστεύω ότι εκφράζω και τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις που είχε οφείλω να σας πω ότι ήταν καθαρά υποκριτικές. Ανέβασα στο Twitter μου διάφορες δηλώσεις του κυρίου Πάνου Καμμένου και των στελεχών του την εποχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έλεγαν ακριβώς τα ίδια και οι παριστάμενοι Συριζαίοι δεν είχαν απολύτως καμία αντίδραση, ακριβώς διότι τότε ήθελαν να κρατήσουν τις καρέκλες τους. Τώρα δήθεν τους έπιασε αναστάτωση από τη δική μου δήλωση. Ουαί υμίν, φαρισαίοι υποκριταί.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα αποτελέσει κατά πολλούς ένα μεγάλο αγκάθι για τη σημερινή κυβέρνηση. Πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί;

Πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκληρή πολιτική. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην απέναντι πλευρά είναι ότι οι λαθρομετανάστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε νόμιμο μέσο στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη λαθρομετανάστευση. Τελεία.

Είστε ευχαριστημένος από τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε αυτόν το δύσκολο τομέα; Και τι απαντάτε στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που προβληματίζονται ιδιαίτερα;

Είναι απολύτως προφανές ότι στο μεταναστευτικό είχαμε αστοχίες κυρίως διότι η μεταναστευτική ροή αυξήθηκε απότομα πάρα πολύ μετά τις εκλογές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προφανώς χρησιμοποιεί τη ροή για πολιτικούς λόγους και αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω ότι η ίδρυση του υπουργείου με επικεφαλής τον κύριο Νότη Μηταράκη θα φέρει κατάλληλη λύση.

Πώς κρίνετε τις μέχρι στιγμής επιδόσεις της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ στα ζητήματα της εμπέδωσης της ασφάλειας;

Είμαι ενθουσιασμένος με τις διαδοχικές επιτυχίες του κυρίου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε αυτόν τον τομέα, έχοντας υποστεί πάνω από 16 εμπρησμούς στο βιβλιοπωλείο μου από τους λεγόμενους αναρχικούς, που κάθε άλλο παρά αναρχικοί είναι. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες: είτε σε πλουσιόπαιδα που κάνουν την πλάκα τους γιατί βαριούνται είτε σε φτωχούς ανθρώπους που έχουν οργή και ξεσπούν επί δεκαετίες στις περιουσίες των άλλων ανθρώπων.

Για πρώτη φορά επιτέλους μία κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας είναι εξαιρετικές, επαγγελματικές και έχουν στείλει το σωστό μήνυμα.

Με την ευκαιρία: Τι λέτε για τις εικόνες που είδαμε κατά τις ανακαταλήψεις κτιρίων που έγιναν το Σάββατο από την ΕΛΑΣ στο Κουκάκι, αλλά και την αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά;

Είναι απολύτως προφανές ότι η επίθεση κατά των αστυνομικών σόκαρε όλη την Ελλάδα. Είναι απολύτως προφανές ότι υπήρξε δολοφονική απόπειρα κατά των αστυνομικών.

Παρακολουθώ την εισαγγελική πρόταση και τις ανακοινώσεις της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, και διαφωνώ με την ανακοίνωση στο εξής σκέλος: ασφαλώς κάθε εισαγγελέας έχει ελευθερία γνώμης και συνείδησης και μπορεί να εκφράσει όποια εισαγγελική πρόταση θέλει. Δικαίωμα της κοινωνίας είναι να κρίνει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχει κανένας εκτός κριτικής ούτε και οι εισαγγελείς προφανώς.

Και ξαναλέω, κάτι που έχω πει και σε μία παλαιότερη συνέντευξή μου. Εάν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, για να γίνει περισσότερο σαφές ότι όταν πετάς έναν τσιμεντόλιθο από ένα μπαλκόνι στο κεφάλι ενός ανθρώπου, αυτό αποτελεί απόπειρα κατά της ζωής του -γιατί για κάποιους λόγους αυτό δεν είναι σαφές σε κάποιον εισαγγελέα- να το λύσουμε νομοθετικά. Γιατί δεν μου αρέσει να κατηγορώ τους εισαγγελείς αν η ευθύνη είναι στη νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή σε εμάς. Αν έχουμε εμείς την ευθύνη, τότε να το λύσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος απειλεί τη ζωή ενός αστυνομικού, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πιθανός δολοφόνος.

Να πάμε λίγο στα μεγάλα θέματα της ανάπτυξης για τη χώρα. Στο Ελληνικό πώς πηγαίνει το πρότζεκτ; Τι χρονοδιαγράμματα υπάρχουν;

Το Ελληνικό, όπως ξέρετε, έχει μπει στην τελική ευθεία. Έγινε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, το project προχωράει. Πού βρισκόμαστε τώρα. Στην τελική απόφαση της επιτροπής για το καζίνο. Την άλλη βδομάδα αναμένεται να κοινοποιηθεί η απόφαση στους ενδιαφερόμενους. Αν τελικά υπάρξει δικαστική προσφυγή, αυτό θα προκαλέσει καθυστέρηση περίπου ενός μηνός. Αν δεν υπάρξει θα έχουμε άμεση έναρξη των εργασιών του έργου. Θα εξαρτηθεί από αυτό. Είναι πέραν των δυνατοτήτων του υπουργού Ανάπτυξης να καθορίζει τι θα κάνει μία εταιρεία ή τι θα αποφασίζει η ελληνική δικαιοσύνη. Ό,τι αφορά το κράτος, έχει ήδη τελειώσει.

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι τελικά οι μπουλντόζες ακόμη δεν εμφανίστηκαν στο χώρο;

Εξαρτάται ποιοι ρωτάνε. Αν είναι οι Συριζαίοι, έχω κάτσει και έχω μαζέψει όλες τις δηλώσεις τους. Ο κύριος Σπίρτζης είχε πει ότι οι μπουλντόζες θα έμπαιναν τον Ιούλιο του 2018. Ο κύριος Πιτσιόρλας είχε πει 8 διαφορετικές ημερομηνίες. Από αυτούς δεν δέχομαι κριτική.

Από τους καλόπιστους ανθρώπους δέχομαι ότι είχα πει μέχρι το τέλος του χρόνου. Τελικά θα είναι στις αρχές του 2020. Εντάξει, μπορείτε να με κατηγορήσετε για την καθυστέρηση.

Μεγάλα ανοικτά θέματα υπάρχουν και στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι κάποια σημαντικά μεγάλα πρότζεκτ της Θεσσαλονίκης που δεν έτρεξαν ακόμη. Αναφέρομαι στην ανάπλαση της ΔΕΘ, το ThessINTEC και την Ελεύθερη Ζώνη Βιομηχανίας και Εμπορίου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Σε τι φάση βρισκόμαστε; Και ποιος είναι ο στρατηγικός σας σχεδιασμός για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στη μετά τα μνημόνια εποχή;

Έχω πει σε ομιλία μου προσκεκλημένος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποτελέσει το μεγάλο πρότυπο για την ανάπτυξη της χώρας.

Όλα αυτά τα έργα που αναφέρετε έχουν ήδη δρομολογηθεί και είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Το μετρό, το άνοιγμα του κέντρου της Pfizer, της Cisco, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το Thess INTEC, τα έργα στα λιμάνι, η νέα ΔΕΘ όλα αυτά μαζί συνάδουν σε μία νέα Θεσσαλονίκη, που θα αποτελεί την πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Η χώρα μπαίνει με αισιοδοξία στη νέα δεκαετία. Με δεδομένο ότι η προηγούμενη ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, ποια θεωρείτε τα μαθήματα από την κρίση;

Πιστεύω ότι το κυριότερο μάθημα από την κρίση είναι ότι δεν πρέπει ένας πολιτικός να είναι πάντα ευχάριστος. Πρέπει να μπορεί να λέει και να κάνει και δυσάρεστα πράγματα. Διότι αν δεν τα κάνει την ώρα που πρέπει, θα γίνουν μετά και θα είναι πιο επώδυνα, θα είναι πραγματικό μαρτύριο. Καλό είναι αυτό να το αποφεύγουμε και εμείς οι πολιτικοί και οι πολίτες.

«Πάθαμε και μάθαμε» ή θα κάνουμε στο μέλλον τα ίδια λάθη; Τι πρέπει να προσέξουμε ως χώρα, ως πολίτες και ως πολιτικό σύστημα;

Όλοι πια είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι οι αποφάσεις μας έχουν συνέπειες. Ζήσαμε για πολλά χρόνια σε μία αφέλεια ότι μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα. Τα προβλήματα δεν κρύβονται. Πρέπει να τα κοιτάμε κατάματα και με τόλμη να επιχειρούμε να τα επιλύουμε.

*Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποτελέσει το μεγάλο πρότυπο για την ανάπτυξη της χώρας». Αυτό τονίζει στη «Μακεδονία της Κυριακής» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «όλα τα έργα έχουν δρομολογηθεί και είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Όλα συνάδουν σε μία νέα Θεσσαλονίκη, που θα αποτελεί την πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ενθουσιασμένος με την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας που, όπως λέει, «θα συμβολίσει μία νέα αρχή της Ελλάδας, τη στιγμή ακριβώς που θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα». Για την κόντρα του με τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «είναι γνωστό πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον μισεί», ενώ υπενθυμίζει ότι τις ίδιες απόψεις που εκφράζει αυτός σήμερα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό διατύπωνε και ο Πάνος Καμμένος και «οι Συριζαίοι δεν είχαν τότε καμία αντίδραση. Ουαί υμίν, φαρισαίοι υποκριταί», ενώ παραδέχεται ότι στο μεταναστευτικό-προσφυγικό «είχαμε αστοχίες» και ότι η ίδρυση του υπουργείου θα φέρει κατάλληλη λύση. Μιλά για «δολοφονική επίθεση» κατά των αστυνομικών στο Κουκάκι και προσθέτει: «Εάν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να γίνει περισσότερο σαφές ότι όταν πετάς έναν τσιμεντόλιθο από ένα μπαλκόνι στο κεφάλι ενός ανθρώπου αυτό αποτελεί απόπειρα κατά της ζωής τους, να το λύσουμε νομοθετικά». Για το Ελληνικό υποστηρίζει ότι έχει μπει στην τελική ευθεία «Ό,τι αφορά το κράτος έχει ήδη τελειώσει. Είναι πέραν των δυνατοτήτων του υπουργού Ανάπτυξης να καθορίζει τι θα κάνει μία εταιρεία ή τι θα αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη», σημειώνει. Όσο για τις καθυστερήσεις, σημειώνει με νόημα: «Εξαρτάται ποιοι ρωτάνε. Αν είναι οι Συριζαίοι, έχω κάτσει και έχω μαζέψει όλες τις δηλώσεις τους. Ο κύριος Σπίρτζης είχε πει ότι οι μπουλντόζες θα έμπαιναν τον Ιούλιο του 2018. Ο κύριος Πιτσιόρλας είχε πει 8 διαφορετικές ημερομηνίες. Από τους καλόπιστους ανθρώπους δέχομαι ότι είχα πει μέχρι τέλος του χρόνου. Εντάξει, μπορείτε να με κατηγορήσετε για την καθυστέρηση».

Κύριε Γεωργιάδη, ας ξεκινήσουμε από την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τι σηματοδοτεί κατά τη γνώμη σας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου; Θα είναι μία καλή πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Είμαι ενθουσιασμένος με την επιλογή του πρωθυπουργού. Η κυρία Σακελλαροπούλου, πρώτον, το αξίζει. Θα τιμήσει το αξίωμα και θα συμβολίσει μία νέα αρχή της Ελλάδας, τη στιγμή ακριβώς που θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα.

Από όποια πλευρά και να το δει κανείς, και από το ότι είναι γυναίκα και από το ότι ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και από το ότι έχει πετύχει άμεσα διακομματική συναίνεση, είναι μία εξαιρετική επιλογή.

Τι απαντάτε σε μια κριτική που ακούγεται για κάποιες παλιότερες δικαστικές της αποφάσεις ως πρόεδρος του ΣτΕ, όπως για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά και στο ότι δεν προέρχεται από τη δική σας πολιτική οικογένεια;

Η κριτική αυτή είναι εντελώς μικρόψυχη. Όποιον δικαστή και να επιλέγαμε για οποιαδήποτε θέση, θα μπορούσε ο καθένας να ανατρέξει σε μία απόφασή του και να λέει αν συμφωνεί ή διαφωνεί. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Η κυρία Σακελλαροπούλου ως προς την απόδοσή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίθηκε από τους συναδέλφους της και από διαδοχικές κυβερνήσεις με τις συνεχείς της προαγωγές έως την επιβράβευσή της στη θέση της Προεδρίας του ΣτΕ. Άρα είναι μία πολύ πετυχημένη δικαστής.

Τα περί πολιτικής οικογένειας τα θεωρώ εντελώς εκτός πραγματικότητος. Η ιδέα του προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να προέρχεται από συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια, αλλά να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες.

Κριτική σάς ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωσή σας περί των πλειστηριασμών. Απαντήσατε ότι πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ότι αυτά που είπατε ήταν μία προειδοποίηση-ενημέρωση. Τι εννοούσατε; Και γιατί τέτοια… πολιτική αγάπη διαρκείας με την αξιωματική αντιπολίτευση;

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι γνωστό ότι με μισεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε το παν για να με κλείσει φυλακή με τη σκευωρία της Novartis. Πιστεύετε ότι δεν θα διαστρεβλώσουν τώρα αυτά που λέω;

Για όποιον άκουσε τη συνέντευξή μου είναι απολύτως προφανές το τι είπα. Είπα ότι πρέπει ο κόσμος να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να σώσει την κατοικία του. Έχουμε νομοθετήσει με τον κύριο Σταϊκούρα την απλοποίηση της διαδικασίας και έχουμε υποχρεώσει τις τράπεζες να έχουν υπαλλήλους σε κάθε κατάστημα, γιατί εμείς πραγματικά αγωνιούμε να μη χάσει ο κόσμος τα σπίτια του.

Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς γνωρίζει, η απόφαση του Eurogroup του Ιουλίου του 2018 όρισε τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αν δεν είχε γίνει η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, ήδη αυτή θα είχε υπάρξει.

Ακόμη μία πρόσφατη δήλωσή σας που σχολιάστηκε ήταν για την ομαδική προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας και αφορούσε τους πρόσφυγες. Το σχόλιό σας;

Είναι γνωστές οι θέσεις μου για τα μεταναστευτικά ζητήματα από την πρώτη μέρα που μπήκα στην πολιτική. Θεωρώ απολύτως απαραίτητο τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και σε κάθε περίπτωση μία χώρα έχει συγκεκριμένο όριο μεταναστών που μπορεί να αντέξει χωρίς να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία της. Αυτές ήταν οι πεποιθήσεις μου, με αυτές πορεύομαι και πιστεύω ότι εκφράζω και τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις που είχε οφείλω να σας πω ότι ήταν καθαρά υποκριτικές. Ανέβασα στο Twitter μου διάφορες δηλώσεις του κυρίου Πάνου Καμμένου και των στελεχών του την εποχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έλεγαν ακριβώς τα ίδια και οι παριστάμενοι Συριζαίοι δεν είχαν απολύτως καμία αντίδραση, ακριβώς διότι τότε ήθελαν να κρατήσουν τις καρέκλες τους. Τώρα δήθεν τους έπιασε αναστάτωση από τη δική μου δήλωση. Ουαί υμίν, φαρισαίοι υποκριταί.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα αποτελέσει κατά πολλούς ένα μεγάλο αγκάθι για τη σημερινή κυβέρνηση. Πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί;

Πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκληρή πολιτική. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην απέναντι πλευρά είναι ότι οι λαθρομετανάστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε νόμιμο μέσο στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη λαθρομετανάστευση. Τελεία.

Είστε ευχαριστημένος από τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε αυτόν το δύσκολο τομέα; Και τι απαντάτε στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που προβληματίζονται ιδιαίτερα;

Είναι απολύτως προφανές ότι στο μεταναστευτικό είχαμε αστοχίες κυρίως διότι η μεταναστευτική ροή αυξήθηκε απότομα πάρα πολύ μετά τις εκλογές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προφανώς χρησιμοποιεί τη ροή για πολιτικούς λόγους και αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω ότι η ίδρυση του υπουργείου με επικεφαλής τον κύριο Νότη Μηταράκη θα φέρει κατάλληλη λύση.

Πώς κρίνετε τις μέχρι στιγμής επιδόσεις της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ στα ζητήματα της εμπέδωσης της ασφάλειας;

Είμαι ενθουσιασμένος με τις διαδοχικές επιτυχίες του κυρίου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε αυτόν τον τομέα, έχοντας υποστεί πάνω από 16 εμπρησμούς στο βιβλιοπωλείο μου από τους λεγόμενους αναρχικούς, που κάθε άλλο παρά αναρχικοί είναι. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες: είτε σε πλουσιόπαιδα που κάνουν την πλάκα τους γιατί βαριούνται είτε σε φτωχούς ανθρώπους που έχουν οργή και ξεσπούν επί δεκαετίες στις περιουσίες των άλλων ανθρώπων.

Για πρώτη φορά επιτέλους μία κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας είναι εξαιρετικές, επαγγελματικές και έχουν στείλει το σωστό μήνυμα.

Με την ευκαιρία: Τι λέτε για τις εικόνες που είδαμε κατά τις ανακαταλήψεις κτιρίων που έγιναν το Σάββατο από την ΕΛΑΣ στο Κουκάκι, αλλά και την αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά;

Είναι απολύτως προφανές ότι η επίθεση κατά των αστυνομικών σόκαρε όλη την Ελλάδα. Είναι απολύτως προφανές ότι υπήρξε δολοφονική απόπειρα κατά των αστυνομικών.

Παρακολουθώ την εισαγγελική πρόταση και τις ανακοινώσεις της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, και διαφωνώ με την ανακοίνωση στο εξής σκέλος: ασφαλώς κάθε εισαγγελέας έχει ελευθερία γνώμης και συνείδησης και μπορεί να εκφράσει όποια εισαγγελική πρόταση θέλει. Δικαίωμα της κοινωνίας είναι να κρίνει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχει κανένας εκτός κριτικής ούτε και οι εισαγγελείς προφανώς.

Και ξαναλέω, κάτι που έχω πει και σε μία παλαιότερη συνέντευξή μου. Εάν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, για να γίνει περισσότερο σαφές ότι όταν πετάς έναν τσιμεντόλιθο από ένα μπαλκόνι στο κεφάλι ενός ανθρώπου, αυτό αποτελεί απόπειρα κατά της ζωής του -γιατί για κάποιους λόγους αυτό δεν είναι σαφές σε κάποιον εισαγγελέα- να το λύσουμε νομοθετικά. Γιατί δεν μου αρέσει να κατηγορώ τους εισαγγελείς αν η ευθύνη είναι στη νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή σε εμάς. Αν έχουμε εμείς την ευθύνη, τότε να το λύσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος απειλεί τη ζωή ενός αστυνομικού, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πιθανός δολοφόνος.

Να πάμε λίγο στα μεγάλα θέματα της ανάπτυξης για τη χώρα. Στο Ελληνικό πώς πηγαίνει το πρότζεκτ; Τι χρονοδιαγράμματα υπάρχουν;

Το Ελληνικό, όπως ξέρετε, έχει μπει στην τελική ευθεία. Έγινε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, το project προχωράει. Πού βρισκόμαστε τώρα. Στην τελική απόφαση της επιτροπής για το καζίνο. Την άλλη βδομάδα αναμένεται να κοινοποιηθεί η απόφαση στους ενδιαφερόμενους. Αν τελικά υπάρξει δικαστική προσφυγή, αυτό θα προκαλέσει καθυστέρηση περίπου ενός μηνός. Αν δεν υπάρξει θα έχουμε άμεση έναρξη των εργασιών του έργου. Θα εξαρτηθεί από αυτό. Είναι πέραν των δυνατοτήτων του υπουργού Ανάπτυξης να καθορίζει τι θα κάνει μία εταιρεία ή τι θα αποφασίζει η ελληνική δικαιοσύνη. Ό,τι αφορά το κράτος, έχει ήδη τελειώσει.

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι τελικά οι μπουλντόζες ακόμη δεν εμφανίστηκαν στο χώρο;

Εξαρτάται ποιοι ρωτάνε. Αν είναι οι Συριζαίοι, έχω κάτσει και έχω μαζέψει όλες τις δηλώσεις τους. Ο κύριος Σπίρτζης είχε πει ότι οι μπουλντόζες θα έμπαιναν τον Ιούλιο του 2018. Ο κύριος Πιτσιόρλας είχε πει 8 διαφορετικές ημερομηνίες. Από αυτούς δεν δέχομαι κριτική.

Από τους καλόπιστους ανθρώπους δέχομαι ότι είχα πει μέχρι το τέλος του χρόνου. Τελικά θα είναι στις αρχές του 2020. Εντάξει, μπορείτε να με κατηγορήσετε για την καθυστέρηση.

Μεγάλα ανοικτά θέματα υπάρχουν και στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι κάποια σημαντικά μεγάλα πρότζεκτ της Θεσσαλονίκης που δεν έτρεξαν ακόμη. Αναφέρομαι στην ανάπλαση της ΔΕΘ, το ThessINTEC και την Ελεύθερη Ζώνη Βιομηχανίας και Εμπορίου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Σε τι φάση βρισκόμαστε; Και ποιος είναι ο στρατηγικός σας σχεδιασμός για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στη μετά τα μνημόνια εποχή;

Έχω πει σε ομιλία μου προσκεκλημένος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποτελέσει το μεγάλο πρότυπο για την ανάπτυξη της χώρας.

Όλα αυτά τα έργα που αναφέρετε έχουν ήδη δρομολογηθεί και είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Το μετρό, το άνοιγμα του κέντρου της Pfizer, της Cisco, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το Thess INTEC, τα έργα στα λιμάνι, η νέα ΔΕΘ όλα αυτά μαζί συνάδουν σε μία νέα Θεσσαλονίκη, που θα αποτελεί την πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Η χώρα μπαίνει με αισιοδοξία στη νέα δεκαετία. Με δεδομένο ότι η προηγούμενη ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, ποια θεωρείτε τα μαθήματα από την κρίση;

Πιστεύω ότι το κυριότερο μάθημα από την κρίση είναι ότι δεν πρέπει ένας πολιτικός να είναι πάντα ευχάριστος. Πρέπει να μπορεί να λέει και να κάνει και δυσάρεστα πράγματα. Διότι αν δεν τα κάνει την ώρα που πρέπει, θα γίνουν μετά και θα είναι πιο επώδυνα, θα είναι πραγματικό μαρτύριο. Καλό είναι αυτό να το αποφεύγουμε και εμείς οι πολιτικοί και οι πολίτες.

«Πάθαμε και μάθαμε» ή θα κάνουμε στο μέλλον τα ίδια λάθη; Τι πρέπει να προσέξουμε ως χώρα, ως πολίτες και ως πολιτικό σύστημα;

Όλοι πια είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι οι αποφάσεις μας έχουν συνέπειες. Ζήσαμε για πολλά χρόνια σε μία αφέλεια ότι μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα. Τα προβλήματα δεν κρύβονται. Πρέπει να τα κοιτάμε κατάματα και με τόλμη να επιχειρούμε να τα επιλύουμε.

*Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία