ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

83η ΔΕΘ: Για τη μεγαλύτερη διοργάνωση της 20ετίας κάνουν λόγο οι διοργανωτές

Εκτίμηση για ρεκόρ 300.000 και πλέον επισκεπτών-Περίπου 60 κολοσσοί με τζίρους τρισεκατομμυρίων θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο 13-Ανάμεσά τους το Facebook, και η Google

 04/09/2018 15:25

83η ΔΕΘ: Για τη μεγαλύτερη διοργάνωση της 20ετίας κάνουν λόγο οι διοργανωτές

Την εκτίμηση ότι η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη της τελευταίας 20ετίας εξέφρασαν οι διοργανωτές της Έκθεσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα για τη φετινή διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου. 

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της 83ης ΔΕΘ είναι ο έντονα διεθνής χαρακτήρας της, που σφραγίζεται με τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, και η καινοτομία. Περίπου 60 κολοσσοί με τζίρους τρισεκατομμυρίων – κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο – θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο 13. 

Εταιρείες-καθοδηγητές της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η Facebook, η Google, η Intel, η ΗΡ, η Oracle, η Microsoft, η Lockheed Martin και η Coca-Cola θα παρουσιάσουν τα σύγχρονα επιτεύγματά τους και θα έχουν επαφές με Έλληνες – και όχι μόνο – επιχειρηματίες. Παράλληλα, θα υπάρξει πλήθος αμερικανικών πολιτιστικών και εικαστικών εκδηλώσεων με κορυφαίο το κονσέρτο μουσικής την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, όπου η κρατική ορχήστρα της πόλης θα παρουσιάσει soundtracks από δημοφιλείς ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου, όπως το Star Treck και οι Πειρατές της Καραϊβικής. 

Στη σημαντική αμερικανική παρουσία αναφέρθηκε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ, Gregory Pfleger, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος που βρίσκεται στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τη φετινή ΔΕΘ μία μεγάλη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Βόρειας Αφρικής. “Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικούς τους δεσμούς και τη συνεργασία με την Ελλάδα. Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς υπάρχει τεράστιο κεφάλαιο σε ανθρώπινο δυναμικό και τρομερές προοπτικές για επενδύσεις. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη Βόρεια Ελλάδα και είναι δεσμευμένες στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών”, είπε χαρακτηριστικά. 

Για την καλύτερη έκθεση έως τώρα, “με την παρουσία της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο” έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος. “Η φετινή ΔΕΘ έχει γίνει χώρος για μια αγορά 100 εκατ. - όχι μόνο για την ελληνική – καθώς θα βρεθούν στην Θεσσαλονίκη ανάλογοι φορείς, όπως ο δικός μας, από όλες τις γειτονικές χώρες”, ανέφερε. Οι διεθνείς συμμετοχές, εκτός από αυτή των ΗΠΑ, ανέρχονται φέτος σε 20, από 17 πέρσι. Συγκεκριμένα, οι χώρες που εκπροσωπούνται είναι η Κύπρος, η Ινδία (που θα αποτελέσει την τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ) η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, το Λουξεμβούργο, η Ινδονησία, το Ιράν, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, το Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία, η πΓΔΜ, το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Αίγυπτος και η Ιταλία. Εκτός από την αμερικανική ιδιαίτερα σημαντική θα είναι στη φετινή διοργάνωση η παρουσία και της ελληνικής καινοτομίας. Περίπου 130 ελληνικές start ups θα συμμετάσχουν στη φετινή ΔΕΘ, στο θεματικό πάρκο “Ψηφιακή Ελλάδα” (περίπτερο 12), σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το πρόσωπο της άλλης Ελλάδας, που πρωτοπορεί στον τομέα των νέων τεχνολογιών. 

Οι εκδηλώσεις και οι b2b συναντήσεις θα είναι καθημερινές και εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Παράλληλα, στη φετινή ΔΕΘ συμμετέχουν συνολικά 48 επιμελητήρια από όλη τη χώρα (έναντι 43 πέρσι), με 360 επιχειρήσεις από τον πρωτογενή και τον μεταποιητικό τομέα (έναντι 340 πέρσι). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διοργανωτές, η φετινή ΔΕΘ υπερβαίνει ακόμη και τα επίπεδα-ρεκόρ της περσινής. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, οι εκθεσιακές συμμετοχές ξεπερνούν τις 1.500, έναντι 1.398 πέρσι και 556 το 2012, δηλαδή επί της ουσίας υφίσταται σχεδόν τριπλασιασμός των εκθετών μέσα σε έξι χρόνια. Ο ίδιος επεσήμανε πως “εδώ και εβδομάδες δεν έχει μείνει ούτε εκατοστό διαθέσιμου χώρου, υπαίθριου ή στεγασμένου, καθώς καλύπτονται συνολικά 32.075 τμ έναντι 27.191 το 2017”. 

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, ο κ. Ποζρικίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ξεπεραστεί ο πήχης της περσινής επισκεψιμότητας των 263.724 ατόμων, με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξη Τσαξιρλή, να ανεβάζει τον αριθμό-στόχο σε πάνω από 300.000, επισημαίνοντας πως η 83η ΔΕΘ αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός των Βαλκανίων. 

Το αποτύπωμα της φετινής ΔΕΘ – της πρώτης μετά τα μνημόνια - θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, δήλωσε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου. Όπως είπε, η Θεσσαλονίκη επανατοποθετείται στον διεθνή χάρτη και η ΔΕΘ αποτελεί καταλύτη σε αυτό. 

Η ΔΕΘ είναι ο βασικός πυλώνας στον οποίο επενδύουμε για να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα της εξωστρέφειας για την Ελλάδα, επεσήμανε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο για μία έκθεση-ορόσημο. 

“Η παρουσία των ΗΠΑ αναβαθμίζει τον θεσμό και αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τους έλληνες επιχειρηματίες”, τόνισε. 

Έτοιμη η χωροταξική μελέτη για το νέο εκθεσιακό κέντρο 

Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας. Όπως είπε ο ίδιος, η διοίκηση της εταιρείας έχει λάβει ήδη τη σχετική χωροταξική μελέτη για τον χώρο των 180 στρεμμάτων. Αυτή προβλέπει ότι στη μισή έκταση θα δημιουργηθεί το νέο εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο, το σύγχρονο πάρκινγκ, ένα ξενοδοχείο boutique και ένα κτήριο για επιχειρηματική δραστηριότητα. Στο υπόλοιπο μισό θα δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο για χρήση από τους κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. “Πρόκειται για ένα έργο που θα χαρακτηρίζει την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια”, υπογράμμισε ο κ. Τζήκας, τονίζοντας ότι στόχος της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo είναι μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2019 να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου. “Το νέο Εκθεσιακό Κέντρο θα αποτελέσει ένα αρχιτεκτόνημα-κόσμημα, το οποίο θα είναι περιουσία για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα και ένα εμβληματικό τοπόσημο που θα αναβαθμίσει τον εκθεσιακό ρόλο της πόλης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο” είπε χαρακτηριστικά. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο εγχείρημα. “Παρότι στο θέμα των διοργανώσεων πετάμε, στο ζήτημα των εγκαταστάσεων έχουμε μείνει πίσω. Πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες και όταν θα έχετε ολοκληρώσει την πρόταση εμείς, ως περιφέρεια, θα είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε από την κυβέρνηση και κοινοτικά κονδύλια”, επεσήμανε ο περιφερειάρχης. 

Την απόλυτη συμφωνία και στήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης στα μέχρι στιγμής βήματα της ΔΕΘ-Helexpo εξέφρασε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Άννα Αγγελίδου. Τα επόμενα βήματα για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου είναι να περάσει η χωροταξική μελέτη από δημόσια διαβούλευση, να ακολουθήσει η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και να εκδοθεί το σχετικό ΠΔ, ώστε να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να καταρτιστεί το χρηματοδοτικό σχήμα. “Smoke Free” η φετινή διοργάνωση Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές της 83ης ΔΕΘ το γεγονός ότι θα χαρακτηριστεί “Smoke Free”, αποτελώντας την πρώτη αναλόγου μεγέθους διοργάνωση στην Ευρώπη που λαμβάνει τέτοιο χαρακτήρα. Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που υλοποιεί η βιομηχανία Παπαστράτος, η φετινή ΔΕΘ θα αποτελέσει την πρώτη ανοιχτή, αστική νησίδα της οποίας οι χώροι θα είναι απαλλαγμένοι από τον καπνό του τσιγάρου, καθώς θα απαγορεύεται η χρήση κάθε καπνικού προϊόντος στους εσωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα παροτρύνονται οι επισκέπτες να μην καπνίζουν ούτε στους εξωτερικούς, αλλά να κατευθύνονται στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες καπνιζόντων. 

“Ως εταιρεία θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και η φετινή ΔΕΘ αποτελεί μέρος της λύσης για το κάπνισμα”, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης. Στη φετινή ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων για το αυτοκίνητο (Automotion), για την εκπαίδευση (AKADEMIA), για τη γαστρονομία, την ομορφιά και τη μόδα (Exclusive Hair Beauty and Fashion), ενώ στο σκέλος της ψυχαγωγίας, τα Music Events περιλαμβάνουν καθημερινές συναυλίες κορυφαίων τραγουδιστών (δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου). 

Φέτος θα τιμηθεί ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ενώ η διοργάνωση θα κλείσει την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου με το “The Blues Brothers Approved Show”. Αξιοσημείωτες εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης είναι ακόμη το “Mindspark”, ένα διήμερο event για το μάρκετινγκ, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία (12-13 Σεπτεμβρίου), το Hall of Games, ένα entertainment πάρκο στο περίπτερο 17 και το Πρώτο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με θέμα “Η Θεσσαλονίκη και η Οικονομία στη Μετά-Μνημόνιο Εποχή”. Το εισιτήριο εισόδου ανέρχεται στα 7 ευρώ (μειωμένο στα 5 ευρώ τις καθημερινές μέχρι τις 18:00), ενώ θα ισχύσει οικογενειακό 4 ατόμων στα 20 ευρώ, Πολυτέκνων-Τριτέκνων-ΑΜΕΑ στα 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των 4 ετών θα μπαίνουν δωρεάν. Τις καθημερινές το ωράριο της Έκθεσης θα είναι 16:00-22:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00-22:00.

Την εκτίμηση ότι η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη της τελευταίας 20ετίας εξέφρασαν οι διοργανωτές της Έκθεσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα για τη φετινή διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου. 

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της 83ης ΔΕΘ είναι ο έντονα διεθνής χαρακτήρας της, που σφραγίζεται με τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, και η καινοτομία. Περίπου 60 κολοσσοί με τζίρους τρισεκατομμυρίων – κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο – θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο 13. 

Εταιρείες-καθοδηγητές της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η Facebook, η Google, η Intel, η ΗΡ, η Oracle, η Microsoft, η Lockheed Martin και η Coca-Cola θα παρουσιάσουν τα σύγχρονα επιτεύγματά τους και θα έχουν επαφές με Έλληνες – και όχι μόνο – επιχειρηματίες. Παράλληλα, θα υπάρξει πλήθος αμερικανικών πολιτιστικών και εικαστικών εκδηλώσεων με κορυφαίο το κονσέρτο μουσικής την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, όπου η κρατική ορχήστρα της πόλης θα παρουσιάσει soundtracks από δημοφιλείς ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου, όπως το Star Treck και οι Πειρατές της Καραϊβικής. 

Στη σημαντική αμερικανική παρουσία αναφέρθηκε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ, Gregory Pfleger, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος που βρίσκεται στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τη φετινή ΔΕΘ μία μεγάλη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Βόρειας Αφρικής. “Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικούς τους δεσμούς και τη συνεργασία με την Ελλάδα. Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς υπάρχει τεράστιο κεφάλαιο σε ανθρώπινο δυναμικό και τρομερές προοπτικές για επενδύσεις. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη Βόρεια Ελλάδα και είναι δεσμευμένες στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών”, είπε χαρακτηριστικά. 

Για την καλύτερη έκθεση έως τώρα, “με την παρουσία της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο” έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος. “Η φετινή ΔΕΘ έχει γίνει χώρος για μια αγορά 100 εκατ. - όχι μόνο για την ελληνική – καθώς θα βρεθούν στην Θεσσαλονίκη ανάλογοι φορείς, όπως ο δικός μας, από όλες τις γειτονικές χώρες”, ανέφερε. Οι διεθνείς συμμετοχές, εκτός από αυτή των ΗΠΑ, ανέρχονται φέτος σε 20, από 17 πέρσι. Συγκεκριμένα, οι χώρες που εκπροσωπούνται είναι η Κύπρος, η Ινδία (που θα αποτελέσει την τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ) η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, το Λουξεμβούργο, η Ινδονησία, το Ιράν, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, το Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία, η πΓΔΜ, το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Αίγυπτος και η Ιταλία. Εκτός από την αμερικανική ιδιαίτερα σημαντική θα είναι στη φετινή διοργάνωση η παρουσία και της ελληνικής καινοτομίας. Περίπου 130 ελληνικές start ups θα συμμετάσχουν στη φετινή ΔΕΘ, στο θεματικό πάρκο “Ψηφιακή Ελλάδα” (περίπτερο 12), σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το πρόσωπο της άλλης Ελλάδας, που πρωτοπορεί στον τομέα των νέων τεχνολογιών. 

Οι εκδηλώσεις και οι b2b συναντήσεις θα είναι καθημερινές και εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Παράλληλα, στη φετινή ΔΕΘ συμμετέχουν συνολικά 48 επιμελητήρια από όλη τη χώρα (έναντι 43 πέρσι), με 360 επιχειρήσεις από τον πρωτογενή και τον μεταποιητικό τομέα (έναντι 340 πέρσι). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διοργανωτές, η φετινή ΔΕΘ υπερβαίνει ακόμη και τα επίπεδα-ρεκόρ της περσινής. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, οι εκθεσιακές συμμετοχές ξεπερνούν τις 1.500, έναντι 1.398 πέρσι και 556 το 2012, δηλαδή επί της ουσίας υφίσταται σχεδόν τριπλασιασμός των εκθετών μέσα σε έξι χρόνια. Ο ίδιος επεσήμανε πως “εδώ και εβδομάδες δεν έχει μείνει ούτε εκατοστό διαθέσιμου χώρου, υπαίθριου ή στεγασμένου, καθώς καλύπτονται συνολικά 32.075 τμ έναντι 27.191 το 2017”. 

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, ο κ. Ποζρικίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ξεπεραστεί ο πήχης της περσινής επισκεψιμότητας των 263.724 ατόμων, με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξη Τσαξιρλή, να ανεβάζει τον αριθμό-στόχο σε πάνω από 300.000, επισημαίνοντας πως η 83η ΔΕΘ αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός των Βαλκανίων. 

Το αποτύπωμα της φετινής ΔΕΘ – της πρώτης μετά τα μνημόνια - θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, δήλωσε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου. Όπως είπε, η Θεσσαλονίκη επανατοποθετείται στον διεθνή χάρτη και η ΔΕΘ αποτελεί καταλύτη σε αυτό. 

Η ΔΕΘ είναι ο βασικός πυλώνας στον οποίο επενδύουμε για να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα της εξωστρέφειας για την Ελλάδα, επεσήμανε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο για μία έκθεση-ορόσημο. 

“Η παρουσία των ΗΠΑ αναβαθμίζει τον θεσμό και αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τους έλληνες επιχειρηματίες”, τόνισε. 

Έτοιμη η χωροταξική μελέτη για το νέο εκθεσιακό κέντρο 

Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας. Όπως είπε ο ίδιος, η διοίκηση της εταιρείας έχει λάβει ήδη τη σχετική χωροταξική μελέτη για τον χώρο των 180 στρεμμάτων. Αυτή προβλέπει ότι στη μισή έκταση θα δημιουργηθεί το νέο εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο, το σύγχρονο πάρκινγκ, ένα ξενοδοχείο boutique και ένα κτήριο για επιχειρηματική δραστηριότητα. Στο υπόλοιπο μισό θα δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο για χρήση από τους κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. “Πρόκειται για ένα έργο που θα χαρακτηρίζει την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια”, υπογράμμισε ο κ. Τζήκας, τονίζοντας ότι στόχος της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo είναι μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2019 να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου. “Το νέο Εκθεσιακό Κέντρο θα αποτελέσει ένα αρχιτεκτόνημα-κόσμημα, το οποίο θα είναι περιουσία για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα και ένα εμβληματικό τοπόσημο που θα αναβαθμίσει τον εκθεσιακό ρόλο της πόλης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο” είπε χαρακτηριστικά. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο εγχείρημα. “Παρότι στο θέμα των διοργανώσεων πετάμε, στο ζήτημα των εγκαταστάσεων έχουμε μείνει πίσω. Πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες και όταν θα έχετε ολοκληρώσει την πρόταση εμείς, ως περιφέρεια, θα είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε από την κυβέρνηση και κοινοτικά κονδύλια”, επεσήμανε ο περιφερειάρχης. 

Την απόλυτη συμφωνία και στήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης στα μέχρι στιγμής βήματα της ΔΕΘ-Helexpo εξέφρασε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Άννα Αγγελίδου. Τα επόμενα βήματα για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου είναι να περάσει η χωροταξική μελέτη από δημόσια διαβούλευση, να ακολουθήσει η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και να εκδοθεί το σχετικό ΠΔ, ώστε να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να καταρτιστεί το χρηματοδοτικό σχήμα. “Smoke Free” η φετινή διοργάνωση Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές της 83ης ΔΕΘ το γεγονός ότι θα χαρακτηριστεί “Smoke Free”, αποτελώντας την πρώτη αναλόγου μεγέθους διοργάνωση στην Ευρώπη που λαμβάνει τέτοιο χαρακτήρα. Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που υλοποιεί η βιομηχανία Παπαστράτος, η φετινή ΔΕΘ θα αποτελέσει την πρώτη ανοιχτή, αστική νησίδα της οποίας οι χώροι θα είναι απαλλαγμένοι από τον καπνό του τσιγάρου, καθώς θα απαγορεύεται η χρήση κάθε καπνικού προϊόντος στους εσωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα παροτρύνονται οι επισκέπτες να μην καπνίζουν ούτε στους εξωτερικούς, αλλά να κατευθύνονται στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες καπνιζόντων. 

“Ως εταιρεία θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και η φετινή ΔΕΘ αποτελεί μέρος της λύσης για το κάπνισμα”, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης. Στη φετινή ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων για το αυτοκίνητο (Automotion), για την εκπαίδευση (AKADEMIA), για τη γαστρονομία, την ομορφιά και τη μόδα (Exclusive Hair Beauty and Fashion), ενώ στο σκέλος της ψυχαγωγίας, τα Music Events περιλαμβάνουν καθημερινές συναυλίες κορυφαίων τραγουδιστών (δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου). 

Φέτος θα τιμηθεί ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ενώ η διοργάνωση θα κλείσει την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου με το “The Blues Brothers Approved Show”. Αξιοσημείωτες εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης είναι ακόμη το “Mindspark”, ένα διήμερο event για το μάρκετινγκ, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία (12-13 Σεπτεμβρίου), το Hall of Games, ένα entertainment πάρκο στο περίπτερο 17 και το Πρώτο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με θέμα “Η Θεσσαλονίκη και η Οικονομία στη Μετά-Μνημόνιο Εποχή”. Το εισιτήριο εισόδου ανέρχεται στα 7 ευρώ (μειωμένο στα 5 ευρώ τις καθημερινές μέχρι τις 18:00), ενώ θα ισχύσει οικογενειακό 4 ατόμων στα 20 ευρώ, Πολυτέκνων-Τριτέκνων-ΑΜΕΑ στα 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των 4 ετών θα μπαίνουν δωρεάν. Τις καθημερινές το ωράριο της Έκθεσης θα είναι 16:00-22:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00-22:00.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία