ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

59ο ΦΚΘ: Σε μια ταινία από το Ηνωμένο Βασίλειο ο Χρυσός Αλέξανδρος

Στο κατάμεστο "Ολύμπιον" πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της διοργάνωσης

 11/11/2018 20:13

59ο ΦΚΘ: Σε μια ταινία από το Ηνωμένο Βασίλειο ο Χρυσός Αλέξανδρος

Κυριακή Τσολάκη


Μια ταινία από το Ηνωμένο Βασίλειο απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο – Θόδωρος Αγγελόπουλος του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το φιλμ «Ρέι και Λιζ» του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ που κρίθηκε από την επιτροπή ως η καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος κα της απονεμήθηκε το κορυφαίο έπαθλο της μεγάλης κινηματογραφικής γιορτής, το οποίο αντιστοιχεί σε 8000 ευρώ.

Το φιλμ που περιλαμβάνει τρεις αυτοβιογραφικές ιστορίες του δημιουργού εκτυλίσσεται στα προάστια του Μπέρμιγχαμ δείχνοντας πώς στο περιθώριο της κοινωνίας τα μέλη της οικογένειας Μπίλινγχαμ επιδίδονται σε ακραίες τελετουργίες διαρρηγνύοντας κάθε κοινωνικό ταμπού καθώς πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με μια ζωή που καθορίζεται από ανεξέλεγκτους παράγοντες. Τα επεισόδια που είναι συχνά σαρκαστικά διαπλέκονται με μια ανοίκεια αίσθηση χιούμορ και αποδίδουν την εμπειρία του να μεγαλώνεις στην εποχή της (θατσερικής) λιτότητας. Ο διάσημος βρετανός φωτογράφος Ρίτσαρντ Μπίλινχαμ επεκτείνει σε ένα νέο εκφραστικό μέσο την προβληματική του για τα «νεκρή φύση» της οικογένειας, γυρίζοντας σε κινούμενη εικόνα ένα υποκειμενικό τοπίο για την ακηδία και τη μοναξιά.   

Κατά τα άλλα, το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στη γερμανική ταινία «Όλα καλά» της Εύας Τρόμπις, ενώ το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απέσπασε το  «Διαβολόψαρο» (Ταϊλάνδη, Γαλλία, Κίνα) του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ. Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας πήρε ο Γιάκομπ Σίντεργκρέν για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο ένοχος» (Δανία) του Γκούσταφ Μέλερ, ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε εξ ημισείας στις Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για την ταινία «Η δουλειά της» (Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία) του Νίκου Λαμπότ και Έυα Σουάρτς για την ταινία «Όλα καλά» (Γερμανία) της Εύας Τρόμπις. Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης δόθηκε στην φωτογραφία του Ναβαροφάατ Ρουνγκφιμπουνσοφίτ για την ταινία «Διαβολόψαρο», πρώτη ειδική μνεία απέσπασε η ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» (Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα) του Μάριου Πιπερίδη και δεύτερη ειδική μνεία η ταινία «Σόκρατες» (Βραζιλία) του Άλεξ Μοράτο.  

Την Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτέλεσα οι:

Σάντρα ντεν Χάμερ-διευθύντρια του EYE Filmmuseum (Ολλανδία), Ράντου Ζούντε- σκηνοθέτης (Ρουμανία), Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά (Σιμίν Μοταμέντ)- ηθοποιός (Ιράν),Αλφόνσο ντε Βιλαγιόνγκα, συνθέτης (Ισπανία) - Συραγώ Τσιάρα- διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Ελλάδα).

Η τελετή λήξης

Η αυλαία της κορυφαίας κινηματογραφικής διοργάνωσης έπεσε πριν λίγη ώρα στο κατάμεστο «Ολύμπιον», όπου συγκεντρώθηκε όλος ο κινηματογραφικός κόσμος αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

Τα πολλά βραβεία απονεμήθηκαν σε μια σχετικά μακρά (κατά παράδοση) τελετή λήξης που παρουσίασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης. Αρκετές ήταν οι απουσίες σκηνοθετών που βραβεύτηκαν αλλά δεν παρέστησαν στην εκδήλωση για να παραλάβουν τις διακρίσεις τους. Οι καθιερωμένες ευχαριστίες από τους δημιουργούς που παρέλαβαν τα βραβεία χαρακτήρισαν όπως κάθε χρόνο τις απονομές.

Παρούσα και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά που απένειμε τον Χρυσό Αλέξανδρο. "Θέλω να συγχαρώ όλους εκείνους που συμμετείχαν με τις ταινίες τους. Περιμένουμε από όλους βραβευμένους και όχι να μας φέρουν τα μηνύματα των ταινιών. Συγχαίρω τη διοργάνωση για την άψογη οργάνωση αλλά και γιατί κρατάει τη σχέση του φεστιβάλ ζωντανή όλο τον χρόνο με την πόλη", επεσήμανε μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος απένειμε τη δεύτερη ειδική μνεία  τονίζοντας πως χρειάζεται πολλή δουλειά για το επόμενο φεστιβάλ για να γίνει «πιο δυνατό, πιο μεγάλο και να στηριχθούν οι δημιουργοί και ευρύτερα ο πολιτισμός». Η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου απένειμε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας.   

Αμέσως μετά ακολούθησε η προβολή της ταινίας λήξης «Κορίτσι» του βέλγου σκηνοθέτη Λούκας Ντοντ.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Πέραν των βραβείων του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος οι υπόλοιπες διακρίσεις της διοργάνωσης είναι οι εξής:

ΒΡΑΒΕΙΟ VIRTUAL REALITY

Στο Διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) του Φεστιβάλ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Φραντσέσκα Φίνι (σκηνοθέτιδα, καλλιτέχνις), Μπόιντ φαν Χούι (κριτικός κινηματογράφου και επιμελητής προγράμματος στο Luxembourg City Film Festival) και Άγγελο Φραντζή (σκηνοθέτης).

Το βραβείο Virtual Reality απονέμεται στην ταινία:

ΟΥΛΗ / BATTLESCAR των Νίκο Κασαβέκια και Μαρτίν Αλέ, Γαλλία, ΗΠΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)   


Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους:

Άνττι Σελκοκάρι (Φινλανδία)

Ριτς Κλάιν (Ηνωμένο Βασίλειο)

Νίκο Αλέτρα (Νίκο Αρτινό) (Ελλάδα)

Απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:

ΣΟΦΙΑ/SOFIA, της Μεριέμ Μπενμπαρέκ, Γαλλία, Κατάρ

Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2018 (πρεμιέρα) στην ταινία:

ΠΑΥΣΗ/PAUSE, της Τώνιας Μισιαλή, Κύπρος, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:

ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΤΑΜΙ /STILL RIVER του Άγγελου Φραντζή, Ελλάδα, Γαλλία, Λετονία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους​ Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος, Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

ΔΙΑΒΟΛΟΨΑΡΟ/KRABEN RAHU/MANTA RAY, του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ, Ταϊλάνδη, Γαλλία, Κίνα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απονέμει φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:

Το πρώτο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού Fischer:

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΙΙ: ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ /REFUGE II: THE ICE PATH του Χρήστου Νικολέρη, Ελλάδα

Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της επιτροπής Fipresci:

ΠΑΥΣΗ/PAUSE, της Τώνιας Μισιαλή, Κύπρος, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τον Διευθυντή Ανάπτυξης και Παραγωγής Πάνο Θωμαϊδη, την Διευθύντρια του Hellenic Film Commission Βένια Βέργου και τον Διευθυντή Προώθησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.

Το ΕΚΚ απονέμει το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, στον σκηνοθέτη:

Στηβ Κρικρή για την ταινία του, THE WAITER, Ελλάδα

Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ Best Location Award, το οποίο δίνεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location managers (ή σκηνοθέτες, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, απονέμεται στον:

Δημήτρη Χαλκιαδάκη για την ταινία, THE WAITER του Στηβ Κρικρή, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι Παναγιώτα Δαμιανίδου, Άγγελος Κάλφας, Συμεών-Ραφαήλ Καραλής, Χαράλαμπος Κοζάρης και Αλεξάνδρα Μολφέτα. Την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας επιμελείται η Δρ. Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η επιτροπή απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2018 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής:

Καλύτερη Ταινία:

Η ΔΕΞΙΑ TΣΕΠΗ ΤΟΥ ΡΑΣΟΥ /THE RIGHT POCKET OF THE ROBE του Γιάννη Β. Λαπατά, Ελλάδα

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής:

SCOPOPHILIA, των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΟ «MERMAID AWARD»

Το Mermaid Award είναι ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απονέμεται από 3μελή κριτική επιτροπή την οποία απαρτίζουν οι Μαρία Κατσικαδάκου (Μαρία Cyber), διευθύντρια του Outview Film Festival (Διεθνούς LGBTQI Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας), Τόμας Αμπελτσχάουζερ, δημοσιογράφος και Κόσιμο Σαντόρο, ιδρυτής της εταιρείας πωλήσεων The Open Reel.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Σόκρατες / Socrates του Άλεξ Μοράτο, Βραζιλία

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος ή του Τμήματος Εκτός Συναγωνισμού για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Την φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν τα εξής μέλη του Δ.Σ. του WIFT:  Αντουανέττα Αγγελίδη (αντιπρόεδρος), Λένα Ράμμου (γενική γραμματέας) και Πόλυ Τρανίδου (ταμίας)

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:

ΜΗ ΜΕ ΑΓΓΙΖΕΙΣ / TOUCH ME NOT της Αντίνα Πιντιλίε, Ρουμανία, Γερμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γαλλία

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

Ο ΕΝΟΧΟΣ/ DEN SKYLDIGE/THE GUILTY, του Γκούσταφ Μέλερ, Δανία

Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΙΙ: ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ /REFUGE II: THE ICE PATH του Χρήστου Νικολέρη, Ελλάδα

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ /KELEBEKLER/BUTTERFLIES, του Τόλγκα Καρατσελίκ, Τουρκία

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

Η ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΗ ΝΥΧΤΑ /LA NOCHE DE 12 AÑOS/A TWELVE-YEAR NIGHT, του Άλβαρο Μπρέχνερ, Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία


Μια ταινία από το Ηνωμένο Βασίλειο απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο – Θόδωρος Αγγελόπουλος του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το φιλμ «Ρέι και Λιζ» του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ που κρίθηκε από την επιτροπή ως η καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος κα της απονεμήθηκε το κορυφαίο έπαθλο της μεγάλης κινηματογραφικής γιορτής, το οποίο αντιστοιχεί σε 8000 ευρώ.

Το φιλμ που περιλαμβάνει τρεις αυτοβιογραφικές ιστορίες του δημιουργού εκτυλίσσεται στα προάστια του Μπέρμιγχαμ δείχνοντας πώς στο περιθώριο της κοινωνίας τα μέλη της οικογένειας Μπίλινγχαμ επιδίδονται σε ακραίες τελετουργίες διαρρηγνύοντας κάθε κοινωνικό ταμπού καθώς πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με μια ζωή που καθορίζεται από ανεξέλεγκτους παράγοντες. Τα επεισόδια που είναι συχνά σαρκαστικά διαπλέκονται με μια ανοίκεια αίσθηση χιούμορ και αποδίδουν την εμπειρία του να μεγαλώνεις στην εποχή της (θατσερικής) λιτότητας. Ο διάσημος βρετανός φωτογράφος Ρίτσαρντ Μπίλινχαμ επεκτείνει σε ένα νέο εκφραστικό μέσο την προβληματική του για τα «νεκρή φύση» της οικογένειας, γυρίζοντας σε κινούμενη εικόνα ένα υποκειμενικό τοπίο για την ακηδία και τη μοναξιά.   

Κατά τα άλλα, το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στη γερμανική ταινία «Όλα καλά» της Εύας Τρόμπις, ενώ το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απέσπασε το  «Διαβολόψαρο» (Ταϊλάνδη, Γαλλία, Κίνα) του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ. Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας πήρε ο Γιάκομπ Σίντεργκρέν για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο ένοχος» (Δανία) του Γκούσταφ Μέλερ, ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε εξ ημισείας στις Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για την ταινία «Η δουλειά της» (Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία) του Νίκου Λαμπότ και Έυα Σουάρτς για την ταινία «Όλα καλά» (Γερμανία) της Εύας Τρόμπις. Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης δόθηκε στην φωτογραφία του Ναβαροφάατ Ρουνγκφιμπουνσοφίτ για την ταινία «Διαβολόψαρο», πρώτη ειδική μνεία απέσπασε η ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» (Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα) του Μάριου Πιπερίδη και δεύτερη ειδική μνεία η ταινία «Σόκρατες» (Βραζιλία) του Άλεξ Μοράτο.  

Την Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτέλεσα οι:

Σάντρα ντεν Χάμερ-διευθύντρια του EYE Filmmuseum (Ολλανδία), Ράντου Ζούντε- σκηνοθέτης (Ρουμανία), Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά (Σιμίν Μοταμέντ)- ηθοποιός (Ιράν),Αλφόνσο ντε Βιλαγιόνγκα, συνθέτης (Ισπανία) - Συραγώ Τσιάρα- διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Ελλάδα).

Η τελετή λήξης

Η αυλαία της κορυφαίας κινηματογραφικής διοργάνωσης έπεσε πριν λίγη ώρα στο κατάμεστο «Ολύμπιον», όπου συγκεντρώθηκε όλος ο κινηματογραφικός κόσμος αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

Τα πολλά βραβεία απονεμήθηκαν σε μια σχετικά μακρά (κατά παράδοση) τελετή λήξης που παρουσίασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης. Αρκετές ήταν οι απουσίες σκηνοθετών που βραβεύτηκαν αλλά δεν παρέστησαν στην εκδήλωση για να παραλάβουν τις διακρίσεις τους. Οι καθιερωμένες ευχαριστίες από τους δημιουργούς που παρέλαβαν τα βραβεία χαρακτήρισαν όπως κάθε χρόνο τις απονομές.

Παρούσα και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά που απένειμε τον Χρυσό Αλέξανδρο. "Θέλω να συγχαρώ όλους εκείνους που συμμετείχαν με τις ταινίες τους. Περιμένουμε από όλους βραβευμένους και όχι να μας φέρουν τα μηνύματα των ταινιών. Συγχαίρω τη διοργάνωση για την άψογη οργάνωση αλλά και γιατί κρατάει τη σχέση του φεστιβάλ ζωντανή όλο τον χρόνο με την πόλη", επεσήμανε μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος απένειμε τη δεύτερη ειδική μνεία  τονίζοντας πως χρειάζεται πολλή δουλειά για το επόμενο φεστιβάλ για να γίνει «πιο δυνατό, πιο μεγάλο και να στηριχθούν οι δημιουργοί και ευρύτερα ο πολιτισμός». Η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου απένειμε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας.   

Αμέσως μετά ακολούθησε η προβολή της ταινίας λήξης «Κορίτσι» του βέλγου σκηνοθέτη Λούκας Ντοντ.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Πέραν των βραβείων του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος οι υπόλοιπες διακρίσεις της διοργάνωσης είναι οι εξής:

ΒΡΑΒΕΙΟ VIRTUAL REALITY

Στο Διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) του Φεστιβάλ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Φραντσέσκα Φίνι (σκηνοθέτιδα, καλλιτέχνις), Μπόιντ φαν Χούι (κριτικός κινηματογράφου και επιμελητής προγράμματος στο Luxembourg City Film Festival) και Άγγελο Φραντζή (σκηνοθέτης).

Το βραβείο Virtual Reality απονέμεται στην ταινία:

ΟΥΛΗ / BATTLESCAR των Νίκο Κασαβέκια και Μαρτίν Αλέ, Γαλλία, ΗΠΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)   


Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους:

Άνττι Σελκοκάρι (Φινλανδία)

Ριτς Κλάιν (Ηνωμένο Βασίλειο)

Νίκο Αλέτρα (Νίκο Αρτινό) (Ελλάδα)

Απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:

ΣΟΦΙΑ/SOFIA, της Μεριέμ Μπενμπαρέκ, Γαλλία, Κατάρ

Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2018 (πρεμιέρα) στην ταινία:

ΠΑΥΣΗ/PAUSE, της Τώνιας Μισιαλή, Κύπρος, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:

ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΤΑΜΙ /STILL RIVER του Άγγελου Φραντζή, Ελλάδα, Γαλλία, Λετονία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους​ Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος, Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

ΔΙΑΒΟΛΟΨΑΡΟ/KRABEN RAHU/MANTA RAY, του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ, Ταϊλάνδη, Γαλλία, Κίνα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απονέμει φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:

Το πρώτο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού Fischer:

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΙΙ: ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ /REFUGE II: THE ICE PATH του Χρήστου Νικολέρη, Ελλάδα

Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της επιτροπής Fipresci:

ΠΑΥΣΗ/PAUSE, της Τώνιας Μισιαλή, Κύπρος, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τον Διευθυντή Ανάπτυξης και Παραγωγής Πάνο Θωμαϊδη, την Διευθύντρια του Hellenic Film Commission Βένια Βέργου και τον Διευθυντή Προώθησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.

Το ΕΚΚ απονέμει το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, στον σκηνοθέτη:

Στηβ Κρικρή για την ταινία του, THE WAITER, Ελλάδα

Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ Best Location Award, το οποίο δίνεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location managers (ή σκηνοθέτες, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, απονέμεται στον:

Δημήτρη Χαλκιαδάκη για την ταινία, THE WAITER του Στηβ Κρικρή, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι Παναγιώτα Δαμιανίδου, Άγγελος Κάλφας, Συμεών-Ραφαήλ Καραλής, Χαράλαμπος Κοζάρης και Αλεξάνδρα Μολφέτα. Την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας επιμελείται η Δρ. Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η επιτροπή απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2018 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής:

Καλύτερη Ταινία:

Η ΔΕΞΙΑ TΣΕΠΗ ΤΟΥ ΡΑΣΟΥ /THE RIGHT POCKET OF THE ROBE του Γιάννη Β. Λαπατά, Ελλάδα

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής:

SCOPOPHILIA, των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΟ «MERMAID AWARD»

Το Mermaid Award είναι ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απονέμεται από 3μελή κριτική επιτροπή την οποία απαρτίζουν οι Μαρία Κατσικαδάκου (Μαρία Cyber), διευθύντρια του Outview Film Festival (Διεθνούς LGBTQI Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας), Τόμας Αμπελτσχάουζερ, δημοσιογράφος και Κόσιμο Σαντόρο, ιδρυτής της εταιρείας πωλήσεων The Open Reel.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Σόκρατες / Socrates του Άλεξ Μοράτο, Βραζιλία

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος ή του Τμήματος Εκτός Συναγωνισμού για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Την φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν τα εξής μέλη του Δ.Σ. του WIFT:  Αντουανέττα Αγγελίδη (αντιπρόεδρος), Λένα Ράμμου (γενική γραμματέας) και Πόλυ Τρανίδου (ταμίας)

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:

ΜΗ ΜΕ ΑΓΓΙΖΕΙΣ / TOUCH ME NOT της Αντίνα Πιντιλίε, Ρουμανία, Γερμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γαλλία

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

Ο ΕΝΟΧΟΣ/ DEN SKYLDIGE/THE GUILTY, του Γκούσταφ Μέλερ, Δανία

Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΙΙ: ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ /REFUGE II: THE ICE PATH του Χρήστου Νικολέρη, Ελλάδα

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ /KELEBEKLER/BUTTERFLIES, του Τόλγκα Καρατσελίκ, Τουρκία

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:

Η ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΗ ΝΥΧΤΑ /LA NOCHE DE 12 AÑOS/A TWELVE-YEAR NIGHT, του Άλβαρο Μπρέχνερ, Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία