ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

3ο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας: «Στον αέρα» οι μαθητές, τρεις ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία - Δεν ξέρουν ακόμα πού θα κάνουν μάθημα

Σχεδόν βέβαιη η απογευματινή βάρδια – Για «άνευ προηγουμένου προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού» μιλάει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων ΠΚΜ - Τι λέει ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δ. Παύλου Μελά

 10/09/2021 07:00

3ο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας: «Στον αέρα» οι μαθητές, τρεις ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία - Δεν ξέρουν ακόμα πού θα κάνουν μάθημα
Φωτογραφία αρχείου

Λίγες μόνο ημέρες έμειναν για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, με τους περισσότερους μαθητές να νιώθουν χαρά και ενθουσιασμό που θα ξανανταμώσουν με τους φίλους και τους δασκάλους τους.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους μαθητές του 3ου Δ.Σ. για τους οποίους, όπως και για τους γονείς τους, η αγωνία συνεχίζεται, καθώς μέχρι σήμερα, επίσημα, δεν γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα κάνουν μάθημα.

Όπως είχε αναδείξει το makthes.gr πριν από οκτώ ημέρες, τα κατασκευαστικά έργα που συνεχίζονται στο κτίριο του 3ου Δ.Σ. για τη δημιουργία ενός τρίτου ορόφου «αναγκάζουν» τα παιδιά να… «μεταναστεύσουν» με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε άλλο σχολείο έστω και προσωρινά και να λειτουργήσει το σχολείο σε απογευματινή βάρδια.

«Ο Δήμος Παύλου Μελά έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και δεν έχει καμία πρόταση για να λυθεί το ζήτημα με τη στέγαση των μαθητών, ενώ γνώριζε -από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης τον περασμένο Μάιο- ότι ο εργολάβος που ανέλαβε την περαίωση της κατασκευής του νέου ορόφου στο 3ο Δ.Σ. έχει προθεσμία 7 μηνών! Επαναπαύτηκε στη «λύση» της τηλεκπαίδευσης, τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας δεν συναινεί σε αυτήν», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων ΠΚΜ, Θανάσης Κοκονάς.

Μάλιστα, όπως λέει, ο δήμος προκρίνει μεν την τηλεκπαίδευση, όμως δεν μερίμνησε ποτέ για τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για να πραγματοποιηθεί αυτή, όπως για παράδειγμα, για τις άδειες ειδικού σκοπού των γονέων που θα μένουν στο σπίτι με τα παιδιά.

«Στη συνάντηση που είχαν οι γονείς του σχολείου με το δήμαρχο και στην οποία ως Ομοσπονδία ήμασταν παρόντες κι εμείς, ο δήμαρχος δεν είπε επί της ουσίας τίποτα. Ζήτησε από τους γονείς να κάνουν υπομονή για λίγους μήνες και στάθηκε στην σημασία του έργου της ανέγερσης τρίτου ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο, καθώς, μέχρι σήμερα στο 3ο δημοτικό σχολείο γίνονταν μαθήματα στις εγκαταστάσεις ΠΡΟΚΑΤ στην αυλή του σχολείου τους», τονίζει ο κ. Κοκονάς.

«Θα τολμήσω να πω πως στα 15 σχεδόν χρόνια που ασχολούμαι με τους συλλόγους γονέων, τέτοια προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δεν έχω ξανασυναντήσει», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Χθες οι γονείς επισκέφτηκαν τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης για το ζήτημα η οποία τους ενημέρωσε πως αναμένει ακόμα τις εντολές του υπουργείου, που όπως όλα δείχνουν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το σχολείο θα λειτουργήσει σε απογευματινή βάρδια 14:00-18:00 σε κτίριο άλλου σχολείου της περιοχής, μέχρι τουλάχιστον τον προσεχή Δεκέμβριο.

Μάλιστα, η διευθύντρια του 3ου Δ.Σ. έστειλε στους γονείς των μαθητών επιστολή με την οποία τους ενημέρωνε για την πραγματοποίηση των μαθημάτων σε απογευματινή βάρδια, διευκρινίζοντας όμως ότι πρόκειται για «ανεπίσημη ενημέρωση».

Σε αναβρασμό οι γονείς εδώ και… μήνες – «Ντόμινο» προβλημάτων από την απογευματινή βάρδια

Οι γονείς εδώ και μήνες είναι «στα κάγκελα», αναμένοντας επίσημη τοποθέτηση από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους και αντιδρώντας στην απογεματινή βάρδια. Κι αυτό γιατί τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτήν είναι πολλά.

Όπως καταγγέλλουν, η «λύση» αυτή, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό, θα δημιουργήσει συνθήκες υγειονομικής βόμβας και διασποράς του κορονοϊού, καθώς για το πέρασμα από την πρωινή στην απογευματινή βάρδια θα μεσολαβεί ελάχιστος χρόνος για την αναγκαία απολύμανση των χώρων ή τον αερισμό των αιθουσών.

Επιπλέον, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και την τηλεκπαίδευση πολλών μηνών, τίθεται και το θέμα συρρίκνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα μαθήματα θα διαρκούν μόλις μισή ώρα και είναι αβέβαιο κατά πόσο οι μαθητές του 3ου Δ.Σ. θα μπορέσουν να καλύψουν την διδακτέα ύλη ή οποιοδήποτε μαθησιακό κενό.

Να σημειωθεί ότι προβλήματα δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δ.Σ. αλλά κι αυτοί του 2ου Δ.Σ. Ευκαρπίας -το οποίο όλα δείχνουν πως θα φιλοξενήσει τα παιδιά του 3ου- εφόσον θεωρείται δεδομένο από τους γονείς πως θα διαταραχθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός ανάμεσα στα δύο αυτά σχολεία και θα ανατραπεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών.

Στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Δ.Σ. θα φιλοξενούνται συνολικά 681 μαθητές (307 από το 3ο Δημοτικό Σχολείο και 374 από το 2ο Δημοτικό Σχολείο) καθώς και οι δάσκαλοι τους.

Συν τοις άλλοις, λόγω της κατάστασης, το ολοήμερο σχολείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Τι προτείνουν οι γονείς

Οι γονείς ζητούν να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να μπορέσουν τα παιδιά να πραγματοποιούν τα μαθήματά τους σε πρωινή βάρδια. Ψάχνουν για χώρους στην περιοχή που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν, ώστε να φιλοξενήσουν τους μαθητές, γεγονός που απορρίπτει τόσο η Διεύθυνση Εκπαίδευση όσο και ο Δήμος.

Επίσης, προτείνουν να διαμοιραστούν οι μαθητές σε διάφορα σχολεία για ένα χρονικό διάστημα και ζητούν παράλληλα την επίσπευση των εργασιών προκειμένου να γυρίσουν στο σχολείο τους το συντομότερο δυνατό.

Προκρίνουν όμως και την παραμονή των παιδιών και τη φετινή χρονιά στις εγκαταστάσεις ΠΡΟΚΑΤ στην αυλή του σχολείου τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, οι γονείς, αντί για αγιασμό, την ερχόμενη Δευτέρα θα πάνε για διαμαρτυρία στο δημαρχείο Παύλου Μελά, για να εκφράσουν εκ νέου τη δυσαρέσκειά τους και να διεκδικήσουν την καλύτερη δυνατή λύση για τα παιδιά τους.

Τι λέει ο Δήμος Παύλου Μελά

Από την πλευρά του ο Δήμος έχει προτείνει τη λειτουργία του σχολείου με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης για τους επόμενους μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής του τρίτου ορόφου και την παράδοση του έργου από τον εργολάβο. Κάτι όμως για το οποίο τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης διάκεινται αρνητικά.

«Το στεγαστικό ζήτημα με το 3ο δημοτικό σχολείο είναι πολύ σοβαρό. Για μένα η καλύτερη δυνατή λύση, τουλάχιστον για τους γονείς παιδιών που εργάζονται και οι δύο και δη στον ιδιωτικό τομέα και που δεν μπορούν να βρίσκονται με τα παιδιά στο σπίτι για όσο διαρκέσει η τηλεκπαίδευση, θα ήταν να πάρουν τα παιδιά τους μεταγραφή και προσωρινά να πάνε σε σχολεία της Ευκαρπίας, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και στη συνέχεια να ξαναγυρίσουν στο κανονικό τους σχολείο», σημειώνει στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Παύλου Μελά, Μιχάλης Χριστοδούλου.

«Οι λύσεις που έχουν προτείνει οι γονείς είναι πολύ δύσκολα υλοποιήσιμες. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες και περίπλοκες.

Το να βρούμε χώρους που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά για να γίνουν τα μαθήματα σε πρωινή βάρδια, προσωπικά, πιστεύω πως είναι η χειρότερη πρόταση απ’ όλες, μιας και τα εμπόδια που προκύπτουν είναι πάρα πολλά. Δεν είναι εύκολο να εξασφαλίσουμε την εύρεση 14 χώρων και κτιρίων για να στεγάσουν τα παιδιά. Εκτός αυτού, και να βρεθούν οι χώροι, μέχρι να ελεγχθούν, να περάσουν από επιτροπή για να λάβουν έγκριση καταλληλόλητας και να διαμορφωθούν κατάλληλα για να δεχτούν τους μαθητές, θα έχει τελειώσει και η εργολαβία», συμπληρώνει. 

Κάτι αντίστοιχο με τη γραφειοκρατία, όμως, συμβαίνει και με την πρόταση για διαμοιρασμό των μαθητών σε άλλα σχολεία με λεωφορεία. Ένα ζήτημα που ίσως προκύψει δε είναι και το πώς θα επηρεαστεί η ψυχολογία των παιδιών, αν μεταφερθούν σε άλλα σχολεία και βρεθούν ξαφνικά σε νέα περιβάλλοντα. 

«Ως δήμος αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε τον εργολάβο να τελειώσει το έργο σύντομα. Είμαστε μάλιστα πολύ κοντά στην περαίωσή του. Η ημερομηνία που μας δόθηκε από την εργολαβία είναι κοντά στις 15 Νοεμβρίου», αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου. 

Στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας

Άμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που προέκυψε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας ζήτησαν με ερώτησή τους προς την Υπουργό Παιδείας έντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Όπως επεσήμαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «Το ενδεχόμενο λειτουργίας του σχολείου σε απογευματινή βάρδια σε κτίριο άλλου σχολείου της περιοχής, μέχρι τουλάχιστον τον προσεχή Δεκέμβριο, προβληματίζει έντονα τους γονείς των μαθητών καθώς ανατρέπει πλήρως τον οικογενειακό τους προγραμματισμό».

Για το λόγο αυτό οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την αρμόδια Υπουργό να δώσει άμεση λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που δημιουργήθηκε λίγες μέρες μάλιστα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

Ερώτησή προς του υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών απηύθυναν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, ζητώντας να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, για τη στέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά, ώστε τα μαθήματα να πραγματοποιούνται σε πρωινή βάρδια και με απόλυτη ασφάλεια. 

«Λίγες μέρες πριν από την έναρξη, παρά τις προτάσεις των γονέων, τους ανακοινώθηκε ότι το σύνολο του σχολείου θα λειτουργήσει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ευκαρπίας, σε απογευματινή βάρδια, με μειωμένο ωράριο και μειωμένα διαλείμματα.

Προφανώς η λύση αυτή πέρα από αντιεκπαιδευτική, δεν συμβαδίζει με τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται εξαιτίας της πανδημίας. Αναλυτικότερα αναφέρουμε ότι οι 307 μαθητές, όπως και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές της χώρας, έζησαν πρωτόγνωρες συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία, το λιγότερο που θα μπορούσε να τους προσφερθεί είναι η πρωινή βάρδια μαθημάτων σε ασφαλή κτίρια, με τη δυνατότητα τα απογεύματα να αναπτύσσουν και άλλες δραστηριότητες», σημειώνουν.

Λίγες μόνο ημέρες έμειναν για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, με τους περισσότερους μαθητές να νιώθουν χαρά και ενθουσιασμό που θα ξανανταμώσουν με τους φίλους και τους δασκάλους τους.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους μαθητές του 3ου Δ.Σ. για τους οποίους, όπως και για τους γονείς τους, η αγωνία συνεχίζεται, καθώς μέχρι σήμερα, επίσημα, δεν γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα κάνουν μάθημα.

Όπως είχε αναδείξει το makthes.gr πριν από οκτώ ημέρες, τα κατασκευαστικά έργα που συνεχίζονται στο κτίριο του 3ου Δ.Σ. για τη δημιουργία ενός τρίτου ορόφου «αναγκάζουν» τα παιδιά να… «μεταναστεύσουν» με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε άλλο σχολείο έστω και προσωρινά και να λειτουργήσει το σχολείο σε απογευματινή βάρδια.

«Ο Δήμος Παύλου Μελά έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και δεν έχει καμία πρόταση για να λυθεί το ζήτημα με τη στέγαση των μαθητών, ενώ γνώριζε -από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης τον περασμένο Μάιο- ότι ο εργολάβος που ανέλαβε την περαίωση της κατασκευής του νέου ορόφου στο 3ο Δ.Σ. έχει προθεσμία 7 μηνών! Επαναπαύτηκε στη «λύση» της τηλεκπαίδευσης, τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας δεν συναινεί σε αυτήν», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων ΠΚΜ, Θανάσης Κοκονάς.

Μάλιστα, όπως λέει, ο δήμος προκρίνει μεν την τηλεκπαίδευση, όμως δεν μερίμνησε ποτέ για τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για να πραγματοποιηθεί αυτή, όπως για παράδειγμα, για τις άδειες ειδικού σκοπού των γονέων που θα μένουν στο σπίτι με τα παιδιά.

«Στη συνάντηση που είχαν οι γονείς του σχολείου με το δήμαρχο και στην οποία ως Ομοσπονδία ήμασταν παρόντες κι εμείς, ο δήμαρχος δεν είπε επί της ουσίας τίποτα. Ζήτησε από τους γονείς να κάνουν υπομονή για λίγους μήνες και στάθηκε στην σημασία του έργου της ανέγερσης τρίτου ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο, καθώς, μέχρι σήμερα στο 3ο δημοτικό σχολείο γίνονταν μαθήματα στις εγκαταστάσεις ΠΡΟΚΑΤ στην αυλή του σχολείου τους», τονίζει ο κ. Κοκονάς.

«Θα τολμήσω να πω πως στα 15 σχεδόν χρόνια που ασχολούμαι με τους συλλόγους γονέων, τέτοια προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δεν έχω ξανασυναντήσει», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Χθες οι γονείς επισκέφτηκαν τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης για το ζήτημα η οποία τους ενημέρωσε πως αναμένει ακόμα τις εντολές του υπουργείου, που όπως όλα δείχνουν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το σχολείο θα λειτουργήσει σε απογευματινή βάρδια 14:00-18:00 σε κτίριο άλλου σχολείου της περιοχής, μέχρι τουλάχιστον τον προσεχή Δεκέμβριο.

Μάλιστα, η διευθύντρια του 3ου Δ.Σ. έστειλε στους γονείς των μαθητών επιστολή με την οποία τους ενημέρωνε για την πραγματοποίηση των μαθημάτων σε απογευματινή βάρδια, διευκρινίζοντας όμως ότι πρόκειται για «ανεπίσημη ενημέρωση».

Σε αναβρασμό οι γονείς εδώ και… μήνες – «Ντόμινο» προβλημάτων από την απογευματινή βάρδια

Οι γονείς εδώ και μήνες είναι «στα κάγκελα», αναμένοντας επίσημη τοποθέτηση από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους και αντιδρώντας στην απογεματινή βάρδια. Κι αυτό γιατί τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτήν είναι πολλά.

Όπως καταγγέλλουν, η «λύση» αυτή, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό, θα δημιουργήσει συνθήκες υγειονομικής βόμβας και διασποράς του κορονοϊού, καθώς για το πέρασμα από την πρωινή στην απογευματινή βάρδια θα μεσολαβεί ελάχιστος χρόνος για την αναγκαία απολύμανση των χώρων ή τον αερισμό των αιθουσών.

Επιπλέον, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και την τηλεκπαίδευση πολλών μηνών, τίθεται και το θέμα συρρίκνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα μαθήματα θα διαρκούν μόλις μισή ώρα και είναι αβέβαιο κατά πόσο οι μαθητές του 3ου Δ.Σ. θα μπορέσουν να καλύψουν την διδακτέα ύλη ή οποιοδήποτε μαθησιακό κενό.

Να σημειωθεί ότι προβλήματα δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δ.Σ. αλλά κι αυτοί του 2ου Δ.Σ. Ευκαρπίας -το οποίο όλα δείχνουν πως θα φιλοξενήσει τα παιδιά του 3ου- εφόσον θεωρείται δεδομένο από τους γονείς πως θα διαταραχθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός ανάμεσα στα δύο αυτά σχολεία και θα ανατραπεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών.

Στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Δ.Σ. θα φιλοξενούνται συνολικά 681 μαθητές (307 από το 3ο Δημοτικό Σχολείο και 374 από το 2ο Δημοτικό Σχολείο) καθώς και οι δάσκαλοι τους.

Συν τοις άλλοις, λόγω της κατάστασης, το ολοήμερο σχολείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Τι προτείνουν οι γονείς

Οι γονείς ζητούν να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να μπορέσουν τα παιδιά να πραγματοποιούν τα μαθήματά τους σε πρωινή βάρδια. Ψάχνουν για χώρους στην περιοχή που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν, ώστε να φιλοξενήσουν τους μαθητές, γεγονός που απορρίπτει τόσο η Διεύθυνση Εκπαίδευση όσο και ο Δήμος.

Επίσης, προτείνουν να διαμοιραστούν οι μαθητές σε διάφορα σχολεία για ένα χρονικό διάστημα και ζητούν παράλληλα την επίσπευση των εργασιών προκειμένου να γυρίσουν στο σχολείο τους το συντομότερο δυνατό.

Προκρίνουν όμως και την παραμονή των παιδιών και τη φετινή χρονιά στις εγκαταστάσεις ΠΡΟΚΑΤ στην αυλή του σχολείου τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, οι γονείς, αντί για αγιασμό, την ερχόμενη Δευτέρα θα πάνε για διαμαρτυρία στο δημαρχείο Παύλου Μελά, για να εκφράσουν εκ νέου τη δυσαρέσκειά τους και να διεκδικήσουν την καλύτερη δυνατή λύση για τα παιδιά τους.

Τι λέει ο Δήμος Παύλου Μελά

Από την πλευρά του ο Δήμος έχει προτείνει τη λειτουργία του σχολείου με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης για τους επόμενους μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής του τρίτου ορόφου και την παράδοση του έργου από τον εργολάβο. Κάτι όμως για το οποίο τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης διάκεινται αρνητικά.

«Το στεγαστικό ζήτημα με το 3ο δημοτικό σχολείο είναι πολύ σοβαρό. Για μένα η καλύτερη δυνατή λύση, τουλάχιστον για τους γονείς παιδιών που εργάζονται και οι δύο και δη στον ιδιωτικό τομέα και που δεν μπορούν να βρίσκονται με τα παιδιά στο σπίτι για όσο διαρκέσει η τηλεκπαίδευση, θα ήταν να πάρουν τα παιδιά τους μεταγραφή και προσωρινά να πάνε σε σχολεία της Ευκαρπίας, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και στη συνέχεια να ξαναγυρίσουν στο κανονικό τους σχολείο», σημειώνει στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Παύλου Μελά, Μιχάλης Χριστοδούλου.

«Οι λύσεις που έχουν προτείνει οι γονείς είναι πολύ δύσκολα υλοποιήσιμες. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες και περίπλοκες.

Το να βρούμε χώρους που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά για να γίνουν τα μαθήματα σε πρωινή βάρδια, προσωπικά, πιστεύω πως είναι η χειρότερη πρόταση απ’ όλες, μιας και τα εμπόδια που προκύπτουν είναι πάρα πολλά. Δεν είναι εύκολο να εξασφαλίσουμε την εύρεση 14 χώρων και κτιρίων για να στεγάσουν τα παιδιά. Εκτός αυτού, και να βρεθούν οι χώροι, μέχρι να ελεγχθούν, να περάσουν από επιτροπή για να λάβουν έγκριση καταλληλόλητας και να διαμορφωθούν κατάλληλα για να δεχτούν τους μαθητές, θα έχει τελειώσει και η εργολαβία», συμπληρώνει. 

Κάτι αντίστοιχο με τη γραφειοκρατία, όμως, συμβαίνει και με την πρόταση για διαμοιρασμό των μαθητών σε άλλα σχολεία με λεωφορεία. Ένα ζήτημα που ίσως προκύψει δε είναι και το πώς θα επηρεαστεί η ψυχολογία των παιδιών, αν μεταφερθούν σε άλλα σχολεία και βρεθούν ξαφνικά σε νέα περιβάλλοντα. 

«Ως δήμος αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε τον εργολάβο να τελειώσει το έργο σύντομα. Είμαστε μάλιστα πολύ κοντά στην περαίωσή του. Η ημερομηνία που μας δόθηκε από την εργολαβία είναι κοντά στις 15 Νοεμβρίου», αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου. 

Στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας

Άμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που προέκυψε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας ζήτησαν με ερώτησή τους προς την Υπουργό Παιδείας έντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Όπως επεσήμαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «Το ενδεχόμενο λειτουργίας του σχολείου σε απογευματινή βάρδια σε κτίριο άλλου σχολείου της περιοχής, μέχρι τουλάχιστον τον προσεχή Δεκέμβριο, προβληματίζει έντονα τους γονείς των μαθητών καθώς ανατρέπει πλήρως τον οικογενειακό τους προγραμματισμό».

Για το λόγο αυτό οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την αρμόδια Υπουργό να δώσει άμεση λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που δημιουργήθηκε λίγες μέρες μάλιστα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

Ερώτησή προς του υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών απηύθυναν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, ζητώντας να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, για τη στέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά, ώστε τα μαθήματα να πραγματοποιούνται σε πρωινή βάρδια και με απόλυτη ασφάλεια. 

«Λίγες μέρες πριν από την έναρξη, παρά τις προτάσεις των γονέων, τους ανακοινώθηκε ότι το σύνολο του σχολείου θα λειτουργήσει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ευκαρπίας, σε απογευματινή βάρδια, με μειωμένο ωράριο και μειωμένα διαλείμματα.

Προφανώς η λύση αυτή πέρα από αντιεκπαιδευτική, δεν συμβαδίζει με τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται εξαιτίας της πανδημίας. Αναλυτικότερα αναφέρουμε ότι οι 307 μαθητές, όπως και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές της χώρας, έζησαν πρωτόγνωρες συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία, το λιγότερο που θα μπορούσε να τους προσφερθεί είναι η πρωινή βάρδια μαθημάτων σε ασφαλή κτίρια, με τη δυνατότητα τα απογεύματα να αναπτύσσουν και άλλες δραστηριότητες», σημειώνουν.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία