ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δραματική έκκληση ΕΣΘ: Ανοίξτε τα καταστήματα κ. πρωθυπουργέ, δεν θα πειθαρχήσουν οι έμποροι

Κατεπείγουσα επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά από εξάωρη συνεδρίαση - Καζάνι που βράζει ο εμπορικός κόσμος

 03/04/2021 08:35

Δραματική έκκληση ΕΣΘ: Ανοίξτε τα καταστήματα κ. πρωθυπουργέ, δεν θα πειθαρχήσουν οι έμποροι

Με μια δραματική επιστολή, μετά από την εξάωρη σύσκεψη που προηγήθηκε, ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει προσωπικά για την επαναλειτουργία των καταστημάτων αύριο Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

Τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει πως τα μέλη του θα πειθαρχήσουν στην απόφαση για τη μη επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, αφού οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δείχνουν αποφασισμένοι.

Παρόμοιο είναι το κλίμα συνολικά στον εμπορικό κόσμο της περιφερειακής ενότητας, όπως και αντίστοιχα σε Πάτρα και Κοζάνη τις άλλες δυο περιοχές για τις οποίες ανακοινώθηκε ότι το λιανεμπόριο θα παραμείνει κλειστό.

Η επιστολή

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε από την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή του ανοίγματος της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος τα μέλη του, τους υπαλλήλους των καταστημάτων και τους καταναλωτές, είναι αυτός που έκλεισε την αγορά της πόλης μας στις 13 Μαρτίου 2020, πέντε μέρες πριν την κυβερνητική απόφαση για καθολικό κλείσιμο των επιχειρήσεων όλης της Ελλάδος.

Πιστεύοντας, από την αρχή της πανδημίας, ότι η χώρα μας βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε και να πειθαρχήσουμε στις κυβερνητικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν για μας και τα μέλη μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη το άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απριλίου 2021, είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ανατρέπεται η παραπάνω απόφαση και οι αγορές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης θα παραμείνουν κλειστές. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος την εκατονταετή και πλέον ιστορία του, δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία.

Για το λόγο αυτό, σας ζητώ να ανακαλέσετε άμεσα την παραπάνω απόφαση, και να ανοίξετε την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση .

Το λιανεμπόριο δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων.

Με εκτίμηση

Παντελής Φιλιππίδης

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης».

Το ΦΕΚ για το "μπλόκο" της αγοράς

Τις οργισμένες αντιδράσεις των εμπόρων προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαία τη Δευτέρα, βασιζόμενη στις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων η οποία κατέγραψε μεγάλη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, την ώρα που ήδη το σύστημα υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο αντοχής.

Οι αρχικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα είχαν προκαλέσει ευφορία και την κινητοποίηση όλων των εμπόρων που έσπευσαν να ετοιμάσουν τα μαγαζιά τους κάνοντας νέες παραγγελίες για σηκώσουν ρολά τη Δευτέρα. Η χτεσινοβραδινή ανακοίνωση όμως λίγο πριν τα μεσάνυχτα πως τελικά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη Αχαία δε θα ανοίξουν προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων με εμπόρους στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης να δηλώνουν πως θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους παρά τις απαγορεύσεις και τους υπόλοιπους εμπόρους να απειλούν με προσφυγές στη δικαιοσύνη. Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χτες το βράδι δεν άφηνε κανένα περιθώριο αλλαγής στη στάση της κυβέρνησης. Στις συγκεκριμένες περιοχές, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση πώλησης όλων των προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, κάτι που δεν θα ισχύσει από τη Δευτέρα στην υπόλοιπη χώρα, μιας και, όπως ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, θα βγουν οι απαγορευτικές κορδέλες και από τα ράφια των σουπερμάρκετ και θα μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα τους.

Στις εκπλήξεις του ΦΕΚ το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων (mall) ων εκπτωτικών καταστημάτων (outlet).

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ εδώ.

Το λιανεμπόριο δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή έδειξε την αντίθεσή του στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και αντέδρασε με τον πρόεδρο του συλλόγου όμως Παντελή Φιλιππίδη να διαμηνύει πως διαφωνεί αλλά θα κινηθεί εντός του νομικού πλαισίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά της κυβέρνησης.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες αλλά και το σύνολο των δήμων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης για την απόφαση της κυβέρνησης. Ηδη επιχειρηματίες της Πολίχνης στον δήμο Παύλου Μελά αποφάσισαν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα. «Θα ανοίξουμε με κάθε κόστος», τόνισε μέσω του makthes.gr η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του δήμου Παύλου Μελά, Ιφιγένεια Τοσίδου, με φόντο την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο, περίπου 150 καταστηματάρχες-μέλη του συλλόγου, επί της οδού Μαυρομιχάλη στην Πολίχνη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει τελικά το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και στην Αχαΐα, από μεθαύριο, Δευτέρα.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν πάντως ότι ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις 3.000 ευρώ για κάθε καταστηματάρχη και 300 ευρώ για καταναλωτές που δεν θα έχουν δικαιολογία μετακίνησης.

«Απαράδεκτοι»

«Πρόκειται για παράνοια. Eίναι απαράδεκτοι, δεν μπορεί να παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία μέσα σε 24 ώρες. Όλοι τρέχουν να ακυρώσουν τις παραγγελίες που είχαν κάνει για το άνοιγμα, νιώθουμε πειραματόζωα. Τα κρούσματα δεν προέρχονται από το λιανεμπόριο», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, Δημήτρης Μηλιάδης.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμαριάς ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. 

«Κοροϊδία»

Για κοροϊδία και αναξιοπιστία κάνουν λόγο καταστηματάρχες. Όλη την εβδομάδα οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης γέμισαν ξανά με κούτες με νέα εμπορεύματα, οι ιδιοκτήτες καθάριζαν και απολύμαιναν τα καταστήματα τους και ετοίμαζαν νέες βιτρίνες. Λίγες ώρες πριν την εισήγηση για την επέκταση της αναστολής του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, οι έμποροι είναι απαρηγόρητοι και πλέον όπως λένε δεν μπορούν να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα αλλά και να εμπιστευτούν... επίσημες ανακοινώσεις.

«Έχουν χάσει το μέτρο. Μέσα σε 1,5 ημέρα άλλαξαν την απόφαση και τελικά θα είμαστε κλειστοί. Πλέον είναι αναξιόπιστοι, δεν μπορούμε να τους ξανά πιστέψουμε. Ανοίξαμε τρεις φορές για να καθαρίσουμε το μαγαζί γιατί νομίζαμε θα ανοίξουμε και τελικά θα το κλείσουμε ξανά πριν καν ανοίξουμε» λέει στο makthes.gr ο Δημήτρης Ρόγκας, υπεύθυνος καταστήματος με ρούχα στη Τσιμισκή. «Μείναμε ξεκρέμαστοι, έχουμε χάσει τον ειρμό μας. Μας είπαν ότι θα ανοίξουνε, έχουμε κάνει παραγγελίες νέα εμπορεύματα και τώρα δεν ξέρουμε τι θα τα κάνουμε. Είχαμε φτιάξει και καινούρια βιτρίνα...» συμπληρώνει.

Το σοκ εκτός από κοινωνικό για τον κόσμο της αγοράς, θα είναι και οικονομικό όπως λέει ο Μίλτος Κοροκυθάκης υπεύθυνος σε κατάστημα με ρούχα στην Μακένζι Κίνγκ. «Σήμερα είναι όλοι στα κάγκελα. Καταλαβαίνουνε ότι έχουμε μια υγειονομική κρίση, αλλά αυτό που βιώσαμε είναι κοροϊδία. Το οικονομικό πλήγμα θα είναι τεράστιο, από τις 300 εργάσιμες ημέρες φέτος ήμασταν κλειστοί τις 200. Όταν ανοίξουμε πλέον θα πρέπει να πληρώσουνε επιταγές ενός έτους» αναφέρει. «Είμαστε εκτεθειμένοι, όσο και υγιής επιχείρηση να είσαι, το λίπος ρευστότητας τελειώνει κάποια στιγμή» τονίζει.

«Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που γίνεται. Μετά από τόσο καιρό μας έχουν στο άνοιξε - κλείσε και μας ανοίγουν μόνο με τους όρους. Κάνουμε ότι μας πουν αλλά δυστυχώς μας ξανά κλείνουν, πριν καν ανοίξουμε, εκεί που όλος ο κόσμος χρεώθηκε για να γεμίσει με εμπορεύματα τα μαγαζιά του για το άνοιγμα της Δευτέρας» λέει ο Αντώνης Σπανός, ιδιοκτήτης καταστήματος στη Βαλαωρίτου και βιοτέχνης. Αυτή την φορά οι καταστηματάρχες εκτός από οργή, νιώθουν και εξάντληση, ενώ προσπαθούν να καταλάβουν τον λόγο που στην Αθήνα τα καταστήματα θα ανοίξουν.

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπάρχει ο διαχωρισμός. Δεν βλέπετε να υπάρχει λογικό κριτήριο λογικό για το κλείσιμο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα που υποφέρει από την πανδημία να ανοίξουν» αναφέρει ο κ. Κοροκυθάκης. «Η Αθήνα ψυχομαχεί με τον κορονοϊό και κλείνουν τη Θεσσαλονίκη. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα ανοίγαμε και ότι αν τηρούσαμε τα μέτρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τώρα, δεν ανοίξανε για να διαπιστωθεί ότι δεν τηρούσαμε τα μέτρα ώστε να μας κλείσουν» σχολιάζει ο κ. Ρόγκας.

Έτοιμοι να ανοίξουν τα καταστήματά τους, δηλώνουν οι έμποροι του δήμου Παύλου Μελά

«Θα ανοίξουμε με κάθε κόστος», διαμηνύει μέσω του makthes.gr η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του δήμου Παύλου Μελά, Ιφιγένεια Τοσίδου, με φόντο την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο, περίπου 150 καταστηματάρχες-μέλη του συλλόγου, επί της οδού Μαυρομιχάλη στην Πολίχνη.

Για αυθαίρετες αποφάσεις και παραβατικές συμπεριφορές κάνει λόγο μέσω του makthes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, σχολιάζοντας την απόφαση των συναδέλφων του στον δήμο Παύλου Μελά.

"Αλλοπρόσαλλη, τραγική επιλογή"

Για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τη Θεσσαλονίκη από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εξέδωσαν έκτακτη κοινή ανακοίνωση ο Δήμαρχος Παύλου Μελά και οι Επικεφαλής τεσσάρων Δημοτικών Παρατάξεων Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία κάνουν λόγο για «μια αλλοπρόσαλλη, τραγική επιλογή που υποδαυλίζει την εθνική προσπάθεια να βάλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, πλάτη στην πανδημία και να γίνουμε ασπίδα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Καλούν δε όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά της σημερινής απόφασης και να πιέσουν να αναθεωρηθεί η εξαίρεση της πόλης από το άνοιγμα της αγοράς.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων του Δήμου Παύλου Μελά:

«Η απόφαση για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 5 Απριλίου, δεν αποτελεί απλά ένα επικοινωνιακό λάθος, μια ατυχή διαχείριση του θέματος και αποτέλεσμα διαφωνίας κυβέρνησης και ειδικών της Επιτροπής.

Πρόκειται για μια αλλοπρόσαλλη, τραγική επιλογή που υποδαυλίζει την εθνική προσπάθεια να βάλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, πλάτη στην πανδημία και να γίνουμε ασπίδα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αντιδράσεις, όχι μόνο των τοπικών εμπόρων που πλήττονται από αυτήν την απόφαση αλλά και συνολικά της κοινωνίας που δείχνει να εκπλήσσεται, να απορεί και φυσικά να αγωνιά με παλινωδίες οι οποίες «πληγώνουν» την εικόνα υπευθυνότητας και αξιοπιστίας των αρμοδίων.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύσαμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την παγκόσμια υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Στεκόμαστε όμως με κριτική διάθεση απέναντι σε χειρισμούς επικίνδυνους και καλούμε τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά της σημερινής απόφασης και να πιέσουν ώστε να αναθεωρηθεί η εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα της αγοράς».

Δημήτριος Δεμουρτζίδης – Δήμαρχος, Γεώργιος Λίλτσης «Ανατροπή», Αναστασία Φραγκοπούλου «Πόλη μπροστά - Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Παύλου Μελά», Δημήτριος Δεληγιάννης «Αλλάζω την πόλη μου», Αριστείδης Ιακωβίδης «Ανανεωτική Κίνηση Πολιτών Δήμου Παύλου Μελά».

Εμποροϋπάλληλοι Θεσσαλονίκης: «Γυριστή» της κυβέρνησης

«Η συγκεκριμένη… γυριστή της κυβέρνησης αποτελεί άλλη μια απόδειξη του τί σημαίνει να παίρνεις μέτρα μπροστά στην πανδημία με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την προστασία του λαού», αναφέρει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει μάλιστα πως οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης μέσα στη νύχτα «Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε μέτρα ενίσχυσης τους δημόσιου συστήματος υγείας ούτε μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς στους χώρους εργασίας. Αυτό έχει ως επίπτωση χιλιάδες εργαζόμενοι να ζουν με επιδόματα φτώχειας μη γνωρίζοντας αν αύριο θα έχουν δουλειά. Την ίδια στιγμή μικροί αυτοαπασχολούμενοι κλείνουν τα μαγαζιά τους ενώ οι μεγάλες αλυσίδες συνεχίζουν την κερδοφορία τους».

Αντιδράσεις από τον Ε.Σ. Κορδελιού-Ευόσμου και την ΟΕΕΘ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Κορδελιού-Ευόσμου, στην οποία ζητάει να ανοίξουν τα καταστήματα για να «αναπνεύσουμε», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Αφήστε μας να αναπνεύσουμε. ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ! 

· Πόσο υπομονή και υπακοή να αντέξουμε; · Πόση αντοχή να έχεις όταν ισορροπείς ανάμεσα στην επιβίωση και την καταστροφή; · Το «όλα κλειστά» είναι προφανές ότι πλέον δεν αποδίδει. Ένα χρόνο μετά, απαιτούνται νέες προσεγγίσεις, νέοι τρόποι, νέα μέτρα και νέες αποφάσεις που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία πιο αποτελεσματικά. 

· Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες έχουν κάνει ήδη τον προγραμματισμό τους ακολουθώντας δημόσιες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις. · Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξει η αγορά που θα δώσει μια απολύτως απαραίτητη οικονομική ανάσα και, επιπλέον, μια διέξοδο αποσυμπίεσης στην κοινωνία. 

· Φτάνει πια η καραμέλα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δηλώνουν έκπληκτοι από την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης. 

«Με έκπληξη μάθαμε χθες αργά το βράδυ ότι η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να αναστείλει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση, η οποία δοκιμάζει και άλλο τις αντοχές χιλιάδων επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο δίνουν μάχη επιβίωσης, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Επιπλέον, μας προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να αναστείλει το άνοιγμα της αγοράς για μία εβδομάδα σε μία πόλη, όπου χθες είχε 350 κρούσματα όταν την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα όπου καταγράφεται το 60% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας και οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά την προσεχή Δευτέρα!

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για κατάφωρα άδικη απόφαση, καθώς αξιολογεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά μια κατάσταση, στην οποία στην τελική την πληρώνει η περιφέρεια, δηλαδή η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να πάρει πίσω την απόφαση της και να επιτρέψει την λειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των εμπόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΕΘ.

Δείτε την ανάρτηση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου:

Δήμος Λαγκαδά: "Παλινωδιών συνέχεια"

Τη δυσαρέσκειά του για την αναστολή της επαναλειτουργίας της αγοράς εκφράζει με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης.

"Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για την έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας στο Νομό Θεσσαλονίκης, με απόφαση της τελευταίας στιγμής αναστέλλεται και πάλι η λειτουργία των καταστημάτων.Οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής, καθώς και η πολυγλωσσία από πλευράς υπευθύνων, δεν μειώνουν μόνο στο ελάχιστο την αξιοπιστία τους αλλά κυρίως δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε ελευθέρους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και τοπικές οικονομίες. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, όμως μετά από ένα χρόνο πανδημίας, αυτό που χρειάζεται είναι μια άλλη προσέγγιση στο πρόβλημα. Η αγορά χρειάζεται ανάσες και αυτό μπορεί να συμβεί ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ. Ταυτόχρονα και η κοινωνία έχει ανάγκη διεξόδων εκτόνωσης, πράγμα το οποίο ,με τα μέχρι σήμερα μέτρα, δεν κατέστη δυνατό. Ως Δήμαρχος συμμερίζομαι την αγωνία των συνδημοτών επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, και εκφράζω τη δυσαρέσκεια μου για την απόφαση της τελευταίας στιγμής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου: Η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα στο Δήμο μας

Τη δυνατότητα να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέπει, τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, με ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Κανένας δεν παραγνωρίζει ότι η επιδημιολογική κατάσταση σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης είναι δύσκολη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι καιρός να δούμε ότι η κατάσταση δεν είναι και παντού ίδια.

Από δήμο σε δήμο υπάρχουν σημαντικές διαφορές και πρέπει οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς να ξεκινήσουν να βλέπουν την κατάσταση με πιο εξειδικευμένα κριτήρια και όχι με τη λογική του «μία ίδια συνταγή παντού».

Στον Δήμο Ωραιοκάστρου η κατάσταση είναι πολύ πιο ελαφρυμένη και θα έπρεπε να ισχύσει μια πιο αναλογική προσέγγιση.

Θεωρώ λοιπόν πως η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στο Δήμο μας με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την Covid-19. Οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί βάναυσα τον τελευταίο χρόνο και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να βγουν από το τέλμα οφείλουμε να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση".

Δήμαρχος Δέλτα: Το άνοιγμα των καταστημάτων δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη άσχημη εικόνα κρουσμάτων στο δήμο μας

Την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη σχολίασε ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.

«Οι επαγγελματίες του δήμου Δέλτα περίμεναν με ενθουσιασμό το άνοιγμα των καταστημάτων τους τη Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα πληροφορήθηκαν την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει κλειστό το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη.

Από το πρώτο lock down και εκτός από ένα μικρό διάλειμμα λειτουργίας, οι επιχειρήσεις στο δήμο Δέλτα ήταν κλειστές. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά καταστήματα λιανεμπορίου τα οποία δεν διαθέτουν e shops για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με διαδικτυακές παραγγελίες.

Από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους επιχειρηματίες του δήμου μας διαπιστώνουμε ότι βρίσκονται σε μαρασμό.

Θεωρώ ότι το άνοιγμα των καταστημάτων με τους κανόνες που ανακοινώθηκαν δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη άσχημη εικόνα από την καταγραφή του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στο δήμο μας. Προϋπόθεση είναι να τηρηθούν τα μέτρα από τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές και να εποπτευθεί η τήρηση τους από την αστυνομία.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα αποσυμπιέσει την κοινωνία που έχει κουραστεί από τα αλλεπάλληλα lockdown και θα βοηθήσει την οικονομία του τόπου μας να κινηθεί προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Άλλωστε φαινόμενα συνωστισμού υπάρχουν και καταγράφονται καθώς ο κόσμος κυκλοφορεί σε πλατείες και πάρκα από το πρωί μέχρι το βράδυ πριν την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας», σημειώνει ο δήμαρχος.

Με ανακοίνωση στους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία καλεί τους εμπόρους σε εγρήγορση, αντέδρασε ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εμπαιγμό.

Στην ανακοίνωσή τους, οι έμποροι της Πάτρας αναφέρουν:

«Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο.

Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο Lockdown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση.

Δεν αντέχουμε άλλο».

Η ΕΣΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα - Προκρίνει λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου

«Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις».

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας με αφορμή την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.

Όπως δήλωσε ο κ. Καρανίκας: «Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία. Το ίδιο όμως και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της στην αγορά και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αυτός ο διπλός εθνικός στόχος, δεν υπηρετείται με αιφνιδιαστικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οδηγούν στην ακύρωση προγενέστερων δικών τους προτάσεων και κατά συνέπεια των κυβερνητικών αποφάσεων για το πολυπόθητο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ύστερα από το πολύμηνο, σκληρό lockdown.

Οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα δικαιούνται και απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό από όλους. Δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες γιατί, ενώ προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στο "παρά ένα" μαθαίνουν ότι θα παραμείνουν τελικά κλειστοί.

Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες; Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε "σκωτσέζικο ντους" τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν "γονατίσει" κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown; Τι θα γίνει με το τεράστιο στοκ από απούλητο εμπόρευμα, συν το καινούριο που προμηθεύτηκαν με αιματηρές θυσίες, ενόψει του ανοίγματος που ακυρώθηκε;

Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα όμως αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα για την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, προκρίνοντας λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους».

Πρόεδρος Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης: Δεν είμαστε πολίτες Β διαλογής

Οργισμένη είναι και η αντίδραση του Πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνου για την απόφαση να μην λειτουργήσει η αγορά σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα. 

«ΠΟΛΙΤΕΣ Β ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το κράτος έβλεπε το πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ στην Αθήνα και πρόσθετε συνέχεια νέες κλίνες. Για τη Θεσσαλονίκη υπήρχε άλλο σχέδιο γιατί δεν περίσσευαν χρήματα από τους φόρους μας για ανάλογες κλίνες, έστελνε λοιπόν από τη Δευτέρα τις κάμερες στο στενό κομμάτι της παλιάς παραλίας που χωράνε μέχρι 4 άτομα μαζί για να δείξει το «πρόβλημα» που ερχόταν» τονίζει σε ανάρτησή του ο κ. Μανδρίνος.

«Δε θα το φάμε και αυτή τη φορά.. Βρείτε κλίνες ΚΑΙ ΕΔΩ και ανοίξτε την αγορά αλλιώς το μελλοντικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με των εκλογών αυτής της βδομάδας στον Αθλητισμό...» σημειώνει.Σχετικά Άρθρα

Με μια δραματική επιστολή, μετά από την εξάωρη σύσκεψη που προηγήθηκε, ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει προσωπικά για την επαναλειτουργία των καταστημάτων αύριο Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

Τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει πως τα μέλη του θα πειθαρχήσουν στην απόφαση για τη μη επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, αφού οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δείχνουν αποφασισμένοι.

Παρόμοιο είναι το κλίμα συνολικά στον εμπορικό κόσμο της περιφερειακής ενότητας, όπως και αντίστοιχα σε Πάτρα και Κοζάνη τις άλλες δυο περιοχές για τις οποίες ανακοινώθηκε ότι το λιανεμπόριο θα παραμείνει κλειστό.

Η επιστολή

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε από την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή του ανοίγματος της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος τα μέλη του, τους υπαλλήλους των καταστημάτων και τους καταναλωτές, είναι αυτός που έκλεισε την αγορά της πόλης μας στις 13 Μαρτίου 2020, πέντε μέρες πριν την κυβερνητική απόφαση για καθολικό κλείσιμο των επιχειρήσεων όλης της Ελλάδος.

Πιστεύοντας, από την αρχή της πανδημίας, ότι η χώρα μας βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε και να πειθαρχήσουμε στις κυβερνητικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν για μας και τα μέλη μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη το άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απριλίου 2021, είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ανατρέπεται η παραπάνω απόφαση και οι αγορές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης θα παραμείνουν κλειστές. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος την εκατονταετή και πλέον ιστορία του, δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία.

Για το λόγο αυτό, σας ζητώ να ανακαλέσετε άμεσα την παραπάνω απόφαση, και να ανοίξετε την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση .

Το λιανεμπόριο δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων.

Με εκτίμηση

Παντελής Φιλιππίδης

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης».

Το ΦΕΚ για το "μπλόκο" της αγοράς

Τις οργισμένες αντιδράσεις των εμπόρων προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαία τη Δευτέρα, βασιζόμενη στις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων η οποία κατέγραψε μεγάλη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, την ώρα που ήδη το σύστημα υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο αντοχής.

Οι αρχικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα είχαν προκαλέσει ευφορία και την κινητοποίηση όλων των εμπόρων που έσπευσαν να ετοιμάσουν τα μαγαζιά τους κάνοντας νέες παραγγελίες για σηκώσουν ρολά τη Δευτέρα. Η χτεσινοβραδινή ανακοίνωση όμως λίγο πριν τα μεσάνυχτα πως τελικά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη Αχαία δε θα ανοίξουν προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων με εμπόρους στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης να δηλώνουν πως θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους παρά τις απαγορεύσεις και τους υπόλοιπους εμπόρους να απειλούν με προσφυγές στη δικαιοσύνη. Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χτες το βράδι δεν άφηνε κανένα περιθώριο αλλαγής στη στάση της κυβέρνησης. Στις συγκεκριμένες περιοχές, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση πώλησης όλων των προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, κάτι που δεν θα ισχύσει από τη Δευτέρα στην υπόλοιπη χώρα, μιας και, όπως ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, θα βγουν οι απαγορευτικές κορδέλες και από τα ράφια των σουπερμάρκετ και θα μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα τους.

Στις εκπλήξεις του ΦΕΚ το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων (mall) ων εκπτωτικών καταστημάτων (outlet).

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ εδώ.

Το λιανεμπόριο δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή έδειξε την αντίθεσή του στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και αντέδρασε με τον πρόεδρο του συλλόγου όμως Παντελή Φιλιππίδη να διαμηνύει πως διαφωνεί αλλά θα κινηθεί εντός του νομικού πλαισίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά της κυβέρνησης.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες αλλά και το σύνολο των δήμων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης για την απόφαση της κυβέρνησης. Ηδη επιχειρηματίες της Πολίχνης στον δήμο Παύλου Μελά αποφάσισαν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα. «Θα ανοίξουμε με κάθε κόστος», τόνισε μέσω του makthes.gr η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του δήμου Παύλου Μελά, Ιφιγένεια Τοσίδου, με φόντο την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο, περίπου 150 καταστηματάρχες-μέλη του συλλόγου, επί της οδού Μαυρομιχάλη στην Πολίχνη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει τελικά το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και στην Αχαΐα, από μεθαύριο, Δευτέρα.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν πάντως ότι ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις 3.000 ευρώ για κάθε καταστηματάρχη και 300 ευρώ για καταναλωτές που δεν θα έχουν δικαιολογία μετακίνησης.

«Απαράδεκτοι»

«Πρόκειται για παράνοια. Eίναι απαράδεκτοι, δεν μπορεί να παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία μέσα σε 24 ώρες. Όλοι τρέχουν να ακυρώσουν τις παραγγελίες που είχαν κάνει για το άνοιγμα, νιώθουμε πειραματόζωα. Τα κρούσματα δεν προέρχονται από το λιανεμπόριο», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, Δημήτρης Μηλιάδης.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμαριάς ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. 

«Κοροϊδία»

Για κοροϊδία και αναξιοπιστία κάνουν λόγο καταστηματάρχες. Όλη την εβδομάδα οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης γέμισαν ξανά με κούτες με νέα εμπορεύματα, οι ιδιοκτήτες καθάριζαν και απολύμαιναν τα καταστήματα τους και ετοίμαζαν νέες βιτρίνες. Λίγες ώρες πριν την εισήγηση για την επέκταση της αναστολής του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, οι έμποροι είναι απαρηγόρητοι και πλέον όπως λένε δεν μπορούν να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα αλλά και να εμπιστευτούν... επίσημες ανακοινώσεις.

«Έχουν χάσει το μέτρο. Μέσα σε 1,5 ημέρα άλλαξαν την απόφαση και τελικά θα είμαστε κλειστοί. Πλέον είναι αναξιόπιστοι, δεν μπορούμε να τους ξανά πιστέψουμε. Ανοίξαμε τρεις φορές για να καθαρίσουμε το μαγαζί γιατί νομίζαμε θα ανοίξουμε και τελικά θα το κλείσουμε ξανά πριν καν ανοίξουμε» λέει στο makthes.gr ο Δημήτρης Ρόγκας, υπεύθυνος καταστήματος με ρούχα στη Τσιμισκή. «Μείναμε ξεκρέμαστοι, έχουμε χάσει τον ειρμό μας. Μας είπαν ότι θα ανοίξουνε, έχουμε κάνει παραγγελίες νέα εμπορεύματα και τώρα δεν ξέρουμε τι θα τα κάνουμε. Είχαμε φτιάξει και καινούρια βιτρίνα...» συμπληρώνει.

Το σοκ εκτός από κοινωνικό για τον κόσμο της αγοράς, θα είναι και οικονομικό όπως λέει ο Μίλτος Κοροκυθάκης υπεύθυνος σε κατάστημα με ρούχα στην Μακένζι Κίνγκ. «Σήμερα είναι όλοι στα κάγκελα. Καταλαβαίνουνε ότι έχουμε μια υγειονομική κρίση, αλλά αυτό που βιώσαμε είναι κοροϊδία. Το οικονομικό πλήγμα θα είναι τεράστιο, από τις 300 εργάσιμες ημέρες φέτος ήμασταν κλειστοί τις 200. Όταν ανοίξουμε πλέον θα πρέπει να πληρώσουνε επιταγές ενός έτους» αναφέρει. «Είμαστε εκτεθειμένοι, όσο και υγιής επιχείρηση να είσαι, το λίπος ρευστότητας τελειώνει κάποια στιγμή» τονίζει.

«Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που γίνεται. Μετά από τόσο καιρό μας έχουν στο άνοιξε - κλείσε και μας ανοίγουν μόνο με τους όρους. Κάνουμε ότι μας πουν αλλά δυστυχώς μας ξανά κλείνουν, πριν καν ανοίξουμε, εκεί που όλος ο κόσμος χρεώθηκε για να γεμίσει με εμπορεύματα τα μαγαζιά του για το άνοιγμα της Δευτέρας» λέει ο Αντώνης Σπανός, ιδιοκτήτης καταστήματος στη Βαλαωρίτου και βιοτέχνης. Αυτή την φορά οι καταστηματάρχες εκτός από οργή, νιώθουν και εξάντληση, ενώ προσπαθούν να καταλάβουν τον λόγο που στην Αθήνα τα καταστήματα θα ανοίξουν.

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπάρχει ο διαχωρισμός. Δεν βλέπετε να υπάρχει λογικό κριτήριο λογικό για το κλείσιμο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα που υποφέρει από την πανδημία να ανοίξουν» αναφέρει ο κ. Κοροκυθάκης. «Η Αθήνα ψυχομαχεί με τον κορονοϊό και κλείνουν τη Θεσσαλονίκη. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα ανοίγαμε και ότι αν τηρούσαμε τα μέτρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τώρα, δεν ανοίξανε για να διαπιστωθεί ότι δεν τηρούσαμε τα μέτρα ώστε να μας κλείσουν» σχολιάζει ο κ. Ρόγκας.

Έτοιμοι να ανοίξουν τα καταστήματά τους, δηλώνουν οι έμποροι του δήμου Παύλου Μελά

«Θα ανοίξουμε με κάθε κόστος», διαμηνύει μέσω του makthes.gr η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του δήμου Παύλου Μελά, Ιφιγένεια Τοσίδου, με φόντο την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο, περίπου 150 καταστηματάρχες-μέλη του συλλόγου, επί της οδού Μαυρομιχάλη στην Πολίχνη.

Για αυθαίρετες αποφάσεις και παραβατικές συμπεριφορές κάνει λόγο μέσω του makthes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, σχολιάζοντας την απόφαση των συναδέλφων του στον δήμο Παύλου Μελά.

"Αλλοπρόσαλλη, τραγική επιλογή"

Για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τη Θεσσαλονίκη από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εξέδωσαν έκτακτη κοινή ανακοίνωση ο Δήμαρχος Παύλου Μελά και οι Επικεφαλής τεσσάρων Δημοτικών Παρατάξεων Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία κάνουν λόγο για «μια αλλοπρόσαλλη, τραγική επιλογή που υποδαυλίζει την εθνική προσπάθεια να βάλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, πλάτη στην πανδημία και να γίνουμε ασπίδα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Καλούν δε όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά της σημερινής απόφασης και να πιέσουν να αναθεωρηθεί η εξαίρεση της πόλης από το άνοιγμα της αγοράς.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων του Δήμου Παύλου Μελά:

«Η απόφαση για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 5 Απριλίου, δεν αποτελεί απλά ένα επικοινωνιακό λάθος, μια ατυχή διαχείριση του θέματος και αποτέλεσμα διαφωνίας κυβέρνησης και ειδικών της Επιτροπής.

Πρόκειται για μια αλλοπρόσαλλη, τραγική επιλογή που υποδαυλίζει την εθνική προσπάθεια να βάλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, πλάτη στην πανδημία και να γίνουμε ασπίδα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αντιδράσεις, όχι μόνο των τοπικών εμπόρων που πλήττονται από αυτήν την απόφαση αλλά και συνολικά της κοινωνίας που δείχνει να εκπλήσσεται, να απορεί και φυσικά να αγωνιά με παλινωδίες οι οποίες «πληγώνουν» την εικόνα υπευθυνότητας και αξιοπιστίας των αρμοδίων.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύσαμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την παγκόσμια υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Στεκόμαστε όμως με κριτική διάθεση απέναντι σε χειρισμούς επικίνδυνους και καλούμε τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά της σημερινής απόφασης και να πιέσουν ώστε να αναθεωρηθεί η εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα της αγοράς».

Δημήτριος Δεμουρτζίδης – Δήμαρχος, Γεώργιος Λίλτσης «Ανατροπή», Αναστασία Φραγκοπούλου «Πόλη μπροστά - Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Παύλου Μελά», Δημήτριος Δεληγιάννης «Αλλάζω την πόλη μου», Αριστείδης Ιακωβίδης «Ανανεωτική Κίνηση Πολιτών Δήμου Παύλου Μελά».

Εμποροϋπάλληλοι Θεσσαλονίκης: «Γυριστή» της κυβέρνησης

«Η συγκεκριμένη… γυριστή της κυβέρνησης αποτελεί άλλη μια απόδειξη του τί σημαίνει να παίρνεις μέτρα μπροστά στην πανδημία με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την προστασία του λαού», αναφέρει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει μάλιστα πως οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης μέσα στη νύχτα «Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε μέτρα ενίσχυσης τους δημόσιου συστήματος υγείας ούτε μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς στους χώρους εργασίας. Αυτό έχει ως επίπτωση χιλιάδες εργαζόμενοι να ζουν με επιδόματα φτώχειας μη γνωρίζοντας αν αύριο θα έχουν δουλειά. Την ίδια στιγμή μικροί αυτοαπασχολούμενοι κλείνουν τα μαγαζιά τους ενώ οι μεγάλες αλυσίδες συνεχίζουν την κερδοφορία τους».

Αντιδράσεις από τον Ε.Σ. Κορδελιού-Ευόσμου και την ΟΕΕΘ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Κορδελιού-Ευόσμου, στην οποία ζητάει να ανοίξουν τα καταστήματα για να «αναπνεύσουμε», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Αφήστε μας να αναπνεύσουμε. ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ! 

· Πόσο υπομονή και υπακοή να αντέξουμε; · Πόση αντοχή να έχεις όταν ισορροπείς ανάμεσα στην επιβίωση και την καταστροφή; · Το «όλα κλειστά» είναι προφανές ότι πλέον δεν αποδίδει. Ένα χρόνο μετά, απαιτούνται νέες προσεγγίσεις, νέοι τρόποι, νέα μέτρα και νέες αποφάσεις που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία πιο αποτελεσματικά. 

· Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες έχουν κάνει ήδη τον προγραμματισμό τους ακολουθώντας δημόσιες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις. · Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξει η αγορά που θα δώσει μια απολύτως απαραίτητη οικονομική ανάσα και, επιπλέον, μια διέξοδο αποσυμπίεσης στην κοινωνία. 

· Φτάνει πια η καραμέλα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δηλώνουν έκπληκτοι από την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης. 

«Με έκπληξη μάθαμε χθες αργά το βράδυ ότι η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να αναστείλει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση, η οποία δοκιμάζει και άλλο τις αντοχές χιλιάδων επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο δίνουν μάχη επιβίωσης, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Επιπλέον, μας προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να αναστείλει το άνοιγμα της αγοράς για μία εβδομάδα σε μία πόλη, όπου χθες είχε 350 κρούσματα όταν την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα όπου καταγράφεται το 60% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας και οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά την προσεχή Δευτέρα!

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για κατάφωρα άδικη απόφαση, καθώς αξιολογεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά μια κατάσταση, στην οποία στην τελική την πληρώνει η περιφέρεια, δηλαδή η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να πάρει πίσω την απόφαση της και να επιτρέψει την λειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των εμπόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΕΘ.

Δείτε την ανάρτηση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου:

Δήμος Λαγκαδά: "Παλινωδιών συνέχεια"

Τη δυσαρέσκειά του για την αναστολή της επαναλειτουργίας της αγοράς εκφράζει με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης.

"Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για την έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας στο Νομό Θεσσαλονίκης, με απόφαση της τελευταίας στιγμής αναστέλλεται και πάλι η λειτουργία των καταστημάτων.Οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής, καθώς και η πολυγλωσσία από πλευράς υπευθύνων, δεν μειώνουν μόνο στο ελάχιστο την αξιοπιστία τους αλλά κυρίως δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε ελευθέρους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και τοπικές οικονομίες. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, όμως μετά από ένα χρόνο πανδημίας, αυτό που χρειάζεται είναι μια άλλη προσέγγιση στο πρόβλημα. Η αγορά χρειάζεται ανάσες και αυτό μπορεί να συμβεί ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ. Ταυτόχρονα και η κοινωνία έχει ανάγκη διεξόδων εκτόνωσης, πράγμα το οποίο ,με τα μέχρι σήμερα μέτρα, δεν κατέστη δυνατό. Ως Δήμαρχος συμμερίζομαι την αγωνία των συνδημοτών επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, και εκφράζω τη δυσαρέσκεια μου για την απόφαση της τελευταίας στιγμής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου: Η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα στο Δήμο μας

Τη δυνατότητα να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέπει, τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, με ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Κανένας δεν παραγνωρίζει ότι η επιδημιολογική κατάσταση σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης είναι δύσκολη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι καιρός να δούμε ότι η κατάσταση δεν είναι και παντού ίδια.

Από δήμο σε δήμο υπάρχουν σημαντικές διαφορές και πρέπει οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς να ξεκινήσουν να βλέπουν την κατάσταση με πιο εξειδικευμένα κριτήρια και όχι με τη λογική του «μία ίδια συνταγή παντού».

Στον Δήμο Ωραιοκάστρου η κατάσταση είναι πολύ πιο ελαφρυμένη και θα έπρεπε να ισχύσει μια πιο αναλογική προσέγγιση.

Θεωρώ λοιπόν πως η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στο Δήμο μας με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την Covid-19. Οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί βάναυσα τον τελευταίο χρόνο και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να βγουν από το τέλμα οφείλουμε να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση".

Δήμαρχος Δέλτα: Το άνοιγμα των καταστημάτων δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη άσχημη εικόνα κρουσμάτων στο δήμο μας

Την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη σχολίασε ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.

«Οι επαγγελματίες του δήμου Δέλτα περίμεναν με ενθουσιασμό το άνοιγμα των καταστημάτων τους τη Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα πληροφορήθηκαν την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει κλειστό το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη.

Από το πρώτο lock down και εκτός από ένα μικρό διάλειμμα λειτουργίας, οι επιχειρήσεις στο δήμο Δέλτα ήταν κλειστές. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά καταστήματα λιανεμπορίου τα οποία δεν διαθέτουν e shops για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με διαδικτυακές παραγγελίες.

Από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους επιχειρηματίες του δήμου μας διαπιστώνουμε ότι βρίσκονται σε μαρασμό.

Θεωρώ ότι το άνοιγμα των καταστημάτων με τους κανόνες που ανακοινώθηκαν δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη άσχημη εικόνα από την καταγραφή του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στο δήμο μας. Προϋπόθεση είναι να τηρηθούν τα μέτρα από τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές και να εποπτευθεί η τήρηση τους από την αστυνομία.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα αποσυμπιέσει την κοινωνία που έχει κουραστεί από τα αλλεπάλληλα lockdown και θα βοηθήσει την οικονομία του τόπου μας να κινηθεί προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Άλλωστε φαινόμενα συνωστισμού υπάρχουν και καταγράφονται καθώς ο κόσμος κυκλοφορεί σε πλατείες και πάρκα από το πρωί μέχρι το βράδυ πριν την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας», σημειώνει ο δήμαρχος.

Με ανακοίνωση στους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία καλεί τους εμπόρους σε εγρήγορση, αντέδρασε ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εμπαιγμό.

Στην ανακοίνωσή τους, οι έμποροι της Πάτρας αναφέρουν:

«Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο.

Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο Lockdown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση.

Δεν αντέχουμε άλλο».

Η ΕΣΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα - Προκρίνει λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου

«Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις».

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας με αφορμή την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.

Όπως δήλωσε ο κ. Καρανίκας: «Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία. Το ίδιο όμως και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της στην αγορά και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αυτός ο διπλός εθνικός στόχος, δεν υπηρετείται με αιφνιδιαστικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οδηγούν στην ακύρωση προγενέστερων δικών τους προτάσεων και κατά συνέπεια των κυβερνητικών αποφάσεων για το πολυπόθητο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ύστερα από το πολύμηνο, σκληρό lockdown.

Οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα δικαιούνται και απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό από όλους. Δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες γιατί, ενώ προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στο "παρά ένα" μαθαίνουν ότι θα παραμείνουν τελικά κλειστοί.

Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες; Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε "σκωτσέζικο ντους" τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν "γονατίσει" κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown; Τι θα γίνει με το τεράστιο στοκ από απούλητο εμπόρευμα, συν το καινούριο που προμηθεύτηκαν με αιματηρές θυσίες, ενόψει του ανοίγματος που ακυρώθηκε;

Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα όμως αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα για την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, προκρίνοντας λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους».

Πρόεδρος Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης: Δεν είμαστε πολίτες Β διαλογής

Οργισμένη είναι και η αντίδραση του Πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνου για την απόφαση να μην λειτουργήσει η αγορά σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα. 

«ΠΟΛΙΤΕΣ Β ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το κράτος έβλεπε το πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ στην Αθήνα και πρόσθετε συνέχεια νέες κλίνες. Για τη Θεσσαλονίκη υπήρχε άλλο σχέδιο γιατί δεν περίσσευαν χρήματα από τους φόρους μας για ανάλογες κλίνες, έστελνε λοιπόν από τη Δευτέρα τις κάμερες στο στενό κομμάτι της παλιάς παραλίας που χωράνε μέχρι 4 άτομα μαζί για να δείξει το «πρόβλημα» που ερχόταν» τονίζει σε ανάρτησή του ο κ. Μανδρίνος.

«Δε θα το φάμε και αυτή τη φορά.. Βρείτε κλίνες ΚΑΙ ΕΔΩ και ανοίξτε την αγορά αλλιώς το μελλοντικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με των εκλογών αυτής της βδομάδας στον Αθλητισμό...» σημειώνει.ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία