ΑΠΟΨΕΙΣ

2019. Μια χρονιά πρόκληση για όλους

 02/01/2019 15:00

Το 2019 είναι η χρονιά των πολιτών. Θα επιλέξουν τις ηγεσίες τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί την πιο μεγάλη πρόκληση του νέου έτους.

Έχοντας περάσει μια σκληρή δεκαετία, που άλλαξε απότομα τις ζωές των ανθρώπων, οι κάλπες που θα στηθούν σε λίγους μήνες θα αναδείξουν τα πρόσωπα εκείνα, που θα αναλάβουν να φιλοτεχνήσουν την νέα εποχή που ξεκινά.

Η χώρα πρέπει να προχωρήσει πια βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Διαφορετικά θα επιστρέψει μια κι έξω στη χρεοκοπία. Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά είναι μονόδρομος, γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι που θα προκύψουν, θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις που υπερβαίνουν το μεταπολιτευτικό στερεότυπο, καθώς τώρα πια όλοι γνωρίζουν και τις παθογένειες και την αβελτηρία, αλλά και τους κινδύνους.

Η απειλή του φασισμού που καραδοκεί, αλλά και του λαϊκισμού που ακόμη ευδοκιμεί, είναι ίσως οι μεγαλύτεροι εχθροί, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πολιτικό προσωπικό της επόμενης μέρας.

Η ανάγκη των πολλών για περισσότερη και ποιοτικότερη δημοκρατία και η αναζήτηση χώρου έκφρασης της αγωνίας τους, θα πρέπει να υπηρετηθούν από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές. Αν η απάντηση είναι στα πρότυπα αναχαίτισης των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, τότε το παιχνίδι θα χαθεί. 

Αν επικρατήσουν λογικές και επιλογές ελιτισμού και βοναπαρτισμού στη διαχείριση, τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις των επόμενων χρόνων, τότε ο δρόμος, για αυτά που όλοι δηλώνουν ότι απεύχονται θα ανοίξει διάπλατα.

Αυτές οι σκέψεις καλό είναι να μας απασχολήσουν όλους, από το ξεκίνημα ακόμη της νέας χρονιάς και να ωριμάζουν τις επιλογές μας, όσο πλησιάζουμε προς το παραβάν.

Οι πολλαπλές εκλογές, σε αυτή την συγκυρία, είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για τον κάθε έναν και την καθεμία, με την ψήφο του, να χαράξει τους αρμούς πάνω στους οποίους θα κινηθεί η χώρα τις επόμενες δεκαετίες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις