ΑΠΟΨΕΙΣ

2019 : Η χρονιά των κρίσιμων επιλογών

 30/12/2018 20:10

Το 2019 θα είναι η χρονιά- αίνιγμα ως αποτέλεσμα των κρίσιμων εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών που θα διαμορφώσουν το τοπίο για την επόμενη δεκαετία και όχι τετραετία….

Από τα 8 μνημονιακά χρόνια τα 4 ήταν με κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης και του δεξιού συγκυβερνώντος κόμματος. Η σταθερότητα – μπετόν αρμέ αυτής της συγκυβέρνησης είναι το πρώτο πολιτικό μάθημα που θα πρέπει να μάθουν πολύ καλά όσοι μικρονοϊκοί βουλευτές των λεγόμενων «παλιών» κομμάτων εξουσίας, αντιλαμβάνονται την άσκηση πολιτικής ως προσωπικό τους παιχνίδι εξουσίας και όχι ως συλλογικό /εθνικό.

Το δεύτερο που θα πρέπει να μάθουν όλοι ανεξαιρέτως, είναι ότι τα λεφτά που μοίραζαν και διακαώς θέλουν να βρουν τρόπους να ξαναμοιράσουν προκειμένου να εκλεγούν αυτοί καλά κι εμείς να ψηφίζουμε καλύτερα, δεν φυτρώνουν στα λεφτόδεντρα. Ούτε Ελληνικά ούτε Ευρωπαϊκά λεφτόδεντρα υπάρχουν όπως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης που φέρνει δώρα σε όόόόόόλα τα παιδάκια του κόσμου. Αν λοιπόν δεν δημιουργηθεί ένα τσουνάμι αναπτυξιακών επενδύσεων που θα ξεκολλήσει από το τέλμα την ελληνική οικονομία και θα της επιτρέψει να τρέξει τα επόμενα χρόνια , τότε όχι για τα ψίχουλα αυξήσεων αλλά ούτε για τις βασικές συντάξεις δεν θα φτάνουν τα τάχα μου υπερπλεονάσματα.

Το τρίτο μάθημα αφορά στους ψηφοφόρους που ψήφισαν αριστερά διότι θα άλλαζε η οικονομική πολιτική υπέρ των ασθενεστέρων -για να μην θυμηθούμε τα επαναστατικά για σκισίματα μνημονίων και απελευθέρωση από τους ….δανειστές- θα πρέπει να κατανοούν πια ότι οι ασθενέστεροι δεν στηρίζονται με χρήματα από υπερφορολόγηση όλων των άλλων , διότι πολύ απλά οι «άλλοι» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα έχουν να δώσουν . Εξ ου και έχουμε 8δις νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυτή τη χρονιά ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια κλπ κλπ.

Και το τελευταίο μάθημα αφορά στους ηγέτες. Προσωπικά επί τριάντα χρόνια έχω δει πρωθυπουργούς και υπουργούς να αποκτούν τον προσδιορισμό «πρώην»…. Λιμουζίνες και κόκκινα χαλιά , θώκους και αεροπλάνα, δείπνα και Μέγαρα όλα όσα τέλος πάντων συνοδεύουν τα ανώτατα αξιώματα, έρχονται και παρέρχονται. Μένει μόνον η αποτίμηση του έργου που άφησες ή δεν άφησες πίσω σου ασκώντας εξουσία. Αυτή είναι η δύναμη που κανείς δεν μπορεί να στην αφαιρέσει . Την εξουσία όμως που είναι δοτή, στην αφαιρεί με τον ίδιο τρόπο που στην έδωσε, μέσα από την κάλπη.

Εκλογές και στο Ισραήλ

Όταν προ ημερών συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της τριμερούς , Νετανιάχου, Τσίπρας και Αναστασιάδης ο μόνος που είχε ορίζοντα εκλογών για το 2019 ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τώρα… εναρμονίστηκε και ο Μπίμπι που προσφεύγει στις κάλπες επιχειρώντας να διασφαλίσει μια νέα συμμαχία περισσότερο ανθεκτική από την προηγούμενη -έχουν απλή αναλογική στο Ισραήλ- εν μέσω σοβαρών κλυδωνισμών λόγω σκανδάλων διαφθοράς που τον αγγίζουν προσωπικά. 

Πάντως από το δείπνο των τριών ηγετών μετά των κυριών τους, το μόνο «παραπολιτικό» που είχε ενδιαφέρον ήταν η τυπολατρική αναγραφή και των δύο ονομάτων της συντρόφου του Αλέξη Τσίπρα : «Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η σύζυγός του Σάρα παρέθεσαν δείπνο για τον έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα και τη σύντροφό του Περιστέρα «Μπέτυ» Μπαζιάνα και τον κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη και τη σύζυγό του Άντρη Μουστακούδη, στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ» έγραφε η ανάρτηση στο facebook. 

Δηλαδή σε μια χώρα που κυριαρχεί η πιο απλοποιημένη μορφή κοινωνικών τύπων ever , θεώρησαν…. λογικό να γράψουν και το επίσημο και το υποκοριστικό όνομα της καλεσμένης τους. Ας πούμε αν πάει η Δούκισσα του Κέιμπριτζ θα έγραφαν… Κάθριν- Ελίζαμπεθ - «Κέιτ» Μίντλετον;

Τα οικογενειακά μας …

Νομίζω ότι είναι η δήλωση της εβδομάδας: Μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90.1 ο υποψήφιος για την περιφέρεια Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης , ρωτήθηκε για τη ρήξη του θείου του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με τη Ν.Δ. Και απάντησε αφοπλιστικά ότι τους Κρητικούς δεν τους ενδιαφέρουν τα «οικογενειακά των Μαρκογιαννάκηδων»

Τώρα φταίει κανείς να αναρωτηθεί εύλογα τι ακριβώς πιστεύει ο νεαρός φέρελπις -και ήδη αυτοδιοικητικός για να είμαστε δίκαιοι- υποψήφιος περιφερειάρχης; Ότι αν τον έλεγαν πχ. Βροντάκη και όχι Μαρκογιαννάκη θα είχε την ίδια πολιτική αφετηρία;

Τέλος πάντων απ ότι μαθαίνουμε και καλά πηγαίνει και έχει τη στήριξη όλων των γαλάζιων βουλευτών της Κρήτης και κυρίως την στήριξη του ίδιου του Κυριάκου που πιστεύει βαθιά στην υποψηφιότητα του . Με δεδομένη πάντως την …..πρασινορόζ πλειοψηφία στο παραδοσιακά κεντροαριστερό νησί , δύσκολα θα δούμε γαλάζιο περιφερειάρχη. Αλλά λόγω της απλής αναλογικής θα υπάρξουν και εκεί ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Αναζητείται κόμμα

Η Ένωση Κεντρώων παραμένει ….κόμμα κοινοβουλευτικά καθώς απεφεύχθη η ανεξαρτητοποίηση Σαρίδη αλλά εν όψει εκλογών κάποιοι βουλευτές αναζητούν στέγη σε άλλα κόμματα τώρα που ακόμη γυρίζει ο τροχός. Η τελευταία φήμη που κυκλοφόρησε αφορά στον Αναστάσιο Μεγαλομύστακα βουλευτή Σερρών που εμφανίζεται να προσεγγίζει την Πειραιώς. Τώρα αν η Πειραιώς είναι ανοιχτή σε μια τέτοια μεταγραφή, είναι σενάριο μάλλον εκτός πραγματικότητας. 

Το προφανές αφορά στην εκλογική περιφέρεια που είναι Καραμανλική, με τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα να έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά αυτό που δεν θυμούνται πολλοί είναι ότι πέρσι τέτοια εποχή πάλι με αφορμή πιθανές πρόωρες εκλογές, ο εν λόγω βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων είχε αναγκαστεί σε επίσημη διάψευση φημών που τον έφερναν πάλι εκτός κόμματος, αλλά με ρότα προς …..ΣΥΡΙΖΑ:

«Διαψεύδω κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που διακινούνται από διάφορα ΜΜΕ περί δήθεν προσάρτησής μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα αναφερόμενα είναι ψευδή, ανυπόστατα και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Μένω πιστός στις ιδέες και τις αξίες με τις οποίες εισήλθα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η σχέση μου με την Ένωση Κεντρώων παραμένει αρραγής».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Δεκεμβρίου 2018