ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

11η Zootechnia: Οι νέοι μαθαίνουν τα μυστικά της αιγοπροβατοτροφίας

Πρόγραμμα για νέους ηλικίας 18-40 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να βρουν απασχόληση στον αγροδιατροφικό τομέα ή να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν δημιουργώντας δική τους επιχείρηση

 02/02/2019 20:29

11η Zootechnia: Οι νέοι μαθαίνουν τα μυστικά της αιγοπροβατοτροφίας

Ευτυχία Κωνσταντινίδου

Νέοι από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τη Μαγνησία μαθαίνουν τα μυστικά της αιγοπροβατοτροφίας, μέσα από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» που παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της  11ης Zootechnia".

Το πρόγραμμα αφορά νέους ηλικίας 18-40 ετών, οι οποίοι επιθυμούν  να βρουν απασχόληση στον αγροδιατροφικό τομέα ή να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν, δημιουργώντας δική τους επιχείρηση.

Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες ενημέρωση, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη σε έξι διαφορετικές θεματικές του αγροδιατροφικού τομέα , μία από τις οποίες είναι ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας.

Ενδεικτικά, το 2018, περίπου ογδόντα νέοι αγρότες, είκοσι από κάθε νομό (Τρίκαλα Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία) παρακολούθησαν δωρεάν, ειδικά σεμινάρια με αντικείμενο την εκτροφή και διατροφή των ζώων, την τεχνολογία γάλακτος αλλά και την οικονομική διαχείριση στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

 «Η στήριξη των νέων αιγοπροβατοτρόφων , σε εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό επίπεδο αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του εθνικού μας προϊόντος τυρί φέτα αλλά και στην αύξηση των εξαγώγιμων ποσοτήτων του» επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπεύθυνος πρώτου κύκλου δράσης αιγοπροβατοτροφίας-γαλακτοκομίας οικονομικών και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Ζέρβας, τονίζοντας ότι ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική κτηνοτροφία με την παραγωγή εμβληματικών προϊόντων όπως είναι η φέτα και το γιαούρτι.

Όπως υπογράμμισε δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 350.000 άτομα απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής της αιγοπροβατοτροφίας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% των ζώων που εκτρέφονται στη Ελλάδα είναι αιγοπρόβατα

 «Παρόλο που είμαστε πρώτη χώρα σε παραγωγή αιγών στην Ευρώπη, δεν έχουμε κατοχυρωμένο κανένα άλλο χαρακτηριστικό κατσικίσιο προϊόν, εκτός από τη φέτα» ανέφερε από την πλευρά της η υπεύθυνη προγράμματος «Αναδεικνύοντας τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα» Βίκυ Κρυσταλλίδου, επισημαίνοντας ότι στη Γαλλία έχουν 30 προιόντα ΠΟΠ μόνο από κατσικίσιο τυρί.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» πήραν μέρος περισσότερα από 700 άτομα οι οποίοι παρακολούθησαν περισσότερες από 5.000 ώρες εκπαίδευσης, όπως επισήμανε η διευθύντρια του προγράμματος, Έφη Λαζαρίδου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του πανεπιστήμιο Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Νέοι από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τη Μαγνησία μαθαίνουν τα μυστικά της αιγοπροβατοτροφίας, μέσα από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» που παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της  11ης Zootechnia".

Το πρόγραμμα αφορά νέους ηλικίας 18-40 ετών, οι οποίοι επιθυμούν  να βρουν απασχόληση στον αγροδιατροφικό τομέα ή να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν, δημιουργώντας δική τους επιχείρηση.

Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες ενημέρωση, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη σε έξι διαφορετικές θεματικές του αγροδιατροφικού τομέα , μία από τις οποίες είναι ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας.

Ενδεικτικά, το 2018, περίπου ογδόντα νέοι αγρότες, είκοσι από κάθε νομό (Τρίκαλα Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία) παρακολούθησαν δωρεάν, ειδικά σεμινάρια με αντικείμενο την εκτροφή και διατροφή των ζώων, την τεχνολογία γάλακτος αλλά και την οικονομική διαχείριση στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

 «Η στήριξη των νέων αιγοπροβατοτρόφων , σε εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό επίπεδο αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του εθνικού μας προϊόντος τυρί φέτα αλλά και στην αύξηση των εξαγώγιμων ποσοτήτων του» επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπεύθυνος πρώτου κύκλου δράσης αιγοπροβατοτροφίας-γαλακτοκομίας οικονομικών και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Ζέρβας, τονίζοντας ότι ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική κτηνοτροφία με την παραγωγή εμβληματικών προϊόντων όπως είναι η φέτα και το γιαούρτι.

Όπως υπογράμμισε δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 350.000 άτομα απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής της αιγοπροβατοτροφίας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% των ζώων που εκτρέφονται στη Ελλάδα είναι αιγοπρόβατα

 «Παρόλο που είμαστε πρώτη χώρα σε παραγωγή αιγών στην Ευρώπη, δεν έχουμε κατοχυρωμένο κανένα άλλο χαρακτηριστικό κατσικίσιο προϊόν, εκτός από τη φέτα» ανέφερε από την πλευρά της η υπεύθυνη προγράμματος «Αναδεικνύοντας τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα» Βίκυ Κρυσταλλίδου, επισημαίνοντας ότι στη Γαλλία έχουν 30 προιόντα ΠΟΠ μόνο από κατσικίσιο τυρί.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» πήραν μέρος περισσότερα από 700 άτομα οι οποίοι παρακολούθησαν περισσότερες από 5.000 ώρες εκπαίδευσης, όπως επισήμανε η διευθύντρια του προγράμματος, Έφη Λαζαρίδου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του πανεπιστήμιο Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιλέξτε Κατηγορία