ΠΑΙΔΕΙΑ

11 υποψήφιοι δήμαρχοι απέναντι στα προβλήματα του ΑΠΘ

Παίρνουν θέση για την ανομία, τα ναρκωτικά αλλά και το στεγαστικό πρόβλημα στο Αριστοτέλειο

 26/05/2019 14:00

11 υποψήφιοι δήμαρχοι απέναντι στα προβλήματα του ΑΠΘ

Έλενα Αποστολίδου

Με 10 καίρια ερωτήματα που εστιάζουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης Περικλής Μήτκας ζήτησε από τους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης να πάρουν θέση και να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα που απασχολούν το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. Στην πρωτοβουλία του κ. Μήτκα δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι υποψήφιοι. Η «ΜτΚ» επέλεξε τρία από τα ερωτήματα του πρύτανη και παρουσιάζει τις βασικές θέσεις όσων υποψηφίων απάντησαν.

Βία, ναρκωτικά και στέγαση των φοιτητών

1. Εδώ και αρκετά χρόνια η κεντρική πανεπιστημιούπολη υποφέρει από προβλήματα βίας και παραβατικότητας. Χρησιμοποιείται συχνά από την πολιτεία ως χώρος εκτόνωσης της κάθε είδους παραβατικότητας (αναρχικών, φανατικών οπαδών κτλ.) στην πόλη. Ποια είναι η θέση σας γι’ αυτό το θέμα; Θα συνεχίσετε να θεωρείτε το Πανεπιστήμιο σαν μια «ξένη» γειτονιά, αδιαφορώντας για την τύχη της;

2. Το ΑΠΘ αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα από τη συνεχιζόμενη διακίνηση ναρκωτικών στους υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης, παρά την καθολική αντίδραση και τις συνεχείς εκκλήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και της διοίκησης προς τις αρμόδιες αρχές. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να αποδέχεται τη διακίνηση ναρκωτικών στο πανεπιστήμιο, για να απαλλάξει τις γειτονιές της. Εμείς δεν διαθέτουμε την αρμοδιότητα ούτε την επιχειρησιακή ικανότητα να καταστείλουμε τη διακίνηση. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

3. Οι φοιτητές του ΑΠΘ που κατάγονται από άλλες πόλεις συχνά έχουν δυσκολία εξεύρεσης ικανοποιητικής και οικονομικής στέγης. Τα δωμάτια στα πεπαλαιωμένα κτίρια των φοιτητικών εστιών (τα οποία διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και όχι το ΑΠΘ) δεν επαρκούν για τους φοιτητές μας. Το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται από την ένταξη πολλών διαμερισμάτων στο δίκτυο των AirBnB. Τι έχετε να προτείνετε για την επίλυση των προβλημάτων φοιτητικής στέγης;

Σπύρος Βούγιας - «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη»

1. Πρέπει να φωτίσουμε με σύγχρονο τρόπο το campus, να μπουν κάμερες παντού. Σημαντικό θεωρούμε το γκρέμισμα των κάγκελων που κάνουν το ΑΠΘ έναν χώρο που βολεύει τόσο την αστυνομία όσο και τους μπαχαλάκηδες, αλλά και τους εμπόρους ναρκωτικών. Μέσα στο ΑΠΘ μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες. Παράλληλα, πρέπει να φρουρούνται οι σχολές όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

2. Το πανεπιστήμιο (και όχι μόνο το ΑΠΘ) πρέπει να νοηματοδοτήσει από την αρχή την έννοια του ασύλου. Από την πλευρά μας υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει το campus και ο περιβάλλων χώρος ασφαλής. Υπάρχουν πολλά έργα που πρέπει να γίνουν για καλλωπισμό και ουσιαστική περάτωση των εργολαβιών που γίνονται, χωρίς να υπάρχει πρόνοια για τις ασφαλείς και διακριτές διαδρομές πεζών στο campus. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το δήμο μέσω προγραμμάτων. Ταυτοχρόνως, εμείς πρέπει να φωτίσουμε με σύγχρονο τρόπο το campus, να μπουν κάμερες παντού. Σημαντικό θεωρούμε το γκρέμισμα των κάγκελων που κάνουν το ΑΠΘ έναν χώρο που βολεύει τόσο την αστυνομία όσο και τους μπαχαλάκηδες, αλλά και τους εμπόρους ναρκωτικών. Παράλληλα, πρέπει να φρουρούνται οι σχολές σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

3. Η μάστιγα του AirBnB πρέπει να ρυθμιστεί από το κράτος. Εμείς (ΑΠΘ και δήμος) πρέπει με σοβαρότητα να καταγράψουμε την περιουσία μας όσον αφορά κτίρια κτλ. και με τόλμη να στεγάσουμε εκεί φοιτητές και φοιτήτριές μας. Καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι, από οικονομική άποψη θα μπορούσαμε να αναθέσουμε τη διαχείριση (αλλά και τη συντήρηση) σε ιδιώτες. Το ΑΠΘ καλό θα ήταν να αποκτήσει έναν οικονομικό διαχειριστή (financial manager), που θα ελέγχει τη νομιμότητα και συνετή διαχείριση της περιουσίας του. Λ.χ. η οικία Τέλλογλου είναι δυνάμει ένας πόρος πλούτου που πάει χαμένος, τα κατειλημμένα κτίρια, οι αχρησιμοποίητες δωρεές. Εδώ να σημειώσουμε ότι η κουλτούρα της συντήρησης είναι σχεδόν άγνωστη και στους δύο θεσμούς. Εάν η κακοδαιμονία αυτή δεν αντιμετωπιστεί σύντομα θα θρηνήσουμε ζωές και θα χάσουμε κτίρια.

Αντώνης Γαζάκης - «Πόλη Ανάποδα»

1. Το πρώτο που θα κάναμε για να βοηθήσουμε πραγματικά το ΑΠΘ και να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα: θα ρίχναμε τα κάγκελα, θα αυξάναμε το φωτισμό και θα ενισχύαμε τη δράση των πολιτιστικών ομάδων που δρουν εντός του (κινηματογραφικές, θεατρικές ομάδες κτλ.). Οι χρήστες χρειάζονται κοινωνική υποστήριξη, υγειονομική περίθαλψη, δουλειά και προοπτική, όχι καταστολή. Από την άλλη, το ναρκεμπόριο δεν μπορεί για εμάς να γίνεται ανεκτό ποτέ και πουθενά.

2. Ό,τι είπαμε και παραπάνω ισχύει: η εξάρτηση είναι πρώτα από όλα απόρροια της φτώχειας και της απελπισίας -δεν μπορούμε να το ξεχνάμε αυτό. Οι χρήστες χρειάζονται κοινωνική υποστήριξη, υγειονομική περίθαλψη, δουλειά και προοπτική, όχι καταστολή. Δεν είναι ευθύνη του δήμου, αλλά είναι μια ερώτηση που θα κάναμε στην αστυνομία.

3. Ξέρουμε πολύ καλά το πόσο δύσκολο γίνεται να βρεις ένα αξιοπρεπές σπίτι σε μία λογική τιμή, άλλωστε οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς είμαστε νέοι/ες και μένουμε στο νοίκι. Σε αυτό το περιβάλλον έρχεται να εισβάλει και η βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου AirBnB. Για εμάς η προστασία των ενοικιαστών και ο έλεγχος των ενοικίων είναι απόλυτη προτεραιότητα. Ταυτόχρονα σεβόμαστε το δικαίωμα των πραγματικά μικρών ιδιοκτητών να αποκομίζουν μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης από την ιδιοκτησία τους ένα έξτρα εισόδημα.

Σωτήρης Ζαριαννόπουλος-Λαϊκή Συσπείρωση

1. Η αντιπαράθεση που συντηρείται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τα «ζητήματα παραβατικότητας» στα πανεπιστήμια είναι βολική και για τους δύο, αφού μπορούν να εναλλάσσονται στους ρόλους αυτού που κρατάει το καρότο και το μαστίγιο, αλλοιώνοντας, τελικά, το πραγματικό περιεχόμενο της κουβέντας για το άσυλο, αφού αυτό που τους ενδιαφέρει και τους δύο είναι να ενισχύσουν το «άσυλο» για την επιχειρηματική δραστηριότητα στα ιδρύματα, κι όχι για τους φοιτητικούς αγώνες.

2. Καλούμε τους φοιτητές, τους μεταπτυχιακούς, τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους του ΑΠΘ να υψώσουν τείχος απέναντι σε αυτό που συμβαίνει, διεκδικώντας ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης του Ιδρύματος με επαρκές μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους και security, επαρκή φωτισμό, ανοιχτές, ζωντανές σχολές, ενίσχυση από την κυβέρνηση των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων.

3. Το ζητούμενο είναι μια δημοτική αρχή που να διεκδικεί και να οργανώνει από θέση διακυβέρνησης την πίεση με τέτοιο τρόπο, ώστε κριτήριο να γίνονται οι λαϊκές ανάγκες και όχι τα προσδοκώμενα κέρδη από την εμπορευματική αξιοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. 

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης - «Υψίπολις»

1. Θεωρώ ότι πέρα από την αστυνόμευση, η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα, ως κοινωνικό φαινόμενο, καταπολεμάται με επενδύσεις αφενός στην παιδεία και την ενημέρωση, αφετέρου στη βελτίωση των δημοσίων χώρων και στην ανάκτησή τους από τους πολίτες, ατομικά και συλλογικά. Ως προς το πρώτο, η συμβολή του ανθρωπίνου δυναμικού του ΑΠΘ είναι σημαντική, ενώ ως προς το δεύτερο, δεδομένης της χωρικής και ιστορικής σημασίας της κεντρικής πανεπιστημιούπολης, ο δήμος της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να την εντάξει σε ένα πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών και ενίσχυσης των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών, που θα φέρουν τους πολίτες σε αυτήν, πάντα υπό την έγκριση και με τη συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οργάνων της.

2. Συμπληρωματικά, στα διατυπωμένα στην προηγούμενη ερώτηση, ειδικότερα επειδή γνωρίζω ότι απευθύνομαι σε συναδέλφους με ειδική γνώση και δράση -επιστημονική και κοινωνική- ως προς το ζήτημα των ναρκωτικών, οφείλω να ξεκαθαρίσω τα ακόλουθα: Αυτονόητο ότι η διακίνηση δεν τελειώνει με την απαγόρευση και την καταστολή. Ο δήμος, σε συνεργασία με φορείς όπως και το ΑΠΘ, πρέπει και θα ενισχύσει την καμπάνια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, υποστήριξης και επαγγελματικής/κοινωνικής επανένταξης των χρηστών. Όσο απαραίτητες κι αν είναι αυτές οι δομές, όσο απαραίτητη κι αν είναι η συνέργεια ανθρώπων και υποδομών του ΑΠΘ σε αυτήν την προσπάθεια.

3. Η απάντηση στην ελλιπή φοιτητική στέγαση πρέπει να αναζητηθεί στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της πόλης, δημόσιας, δημοτικής ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας, στην αξιοποίησή του μέρους αυτού, που από χωροτακτική και κατασκευαστική άποψη ταιριάζει, για να μεταδομηθεί σε φοιτητικές εστίες, στην αναζήτηση δυνατοτήτων κοινοτικής ή εθνικής χρηματοδότησης και στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσα από ένα αστικό ταμείο ειδικού σκοπού. Ο ρόλος του δήμου της Θεσσαλονίκης, εκτός των κανονιστικών διευκολύνσεων, έγκειται στο να αναλάβει το συντονισμό των τοπικών φορέων, που μπορούν και πρέπει να εμπλακούν.

Κωνσταντίνος Ζέρβας - «Ναι στη Θεσσαλονίκη»

1. Να υπάρχουν συγκεκριμένες είσοδοι στο πανεπιστημιακό campus. Να οριοθετείται με τρόπο μόνιμο και απροσπέλαστο έναντι του υπόλοιπου δημόσιου χώρου, ακόμη και στα σημεία που εφάπτεται με το νοσοκομείο και το σταθμό του μετρό. Η είσοδος στο πανεπιστήμιο να γίνεται με έλεγχο στα σημεία εισόδου και με κάρτα ιδιότητας. Ο σχεδιασμός του τοπίου δεν πρέπει να μειώνει την ορατότητα, για να είναι εφικτή η επιτήρηση. Ο φωτισμός πρέπει να είναι επαρκής παντού. Σε έκτακτες περιπτώσεις και σε ημερομηνίες όπως όπου η τελετουργία της βίας και της καταστροφής είναι αναμενόμενες, να υπάρχει φύλαξή του περιμετρικά ή στα σημεία εισόδου και από την Ελληνική Αστυνομία.

2. Και σε αυτήν την περίπτωση, ισχύουν τα ανωτέρω. Σίγουρα δεν είναι ανεκτή η σημερινή εικόνα και εν πολλοίς οφείλεται και στη χαμηλή κοινωνική πίεση που ασκείται επί του θέματος.

3. Εκτιμώ ότι για την ώρα υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος σε τιμές λογικές. Ίσως πιο μακριά και εκτός κέντρου, αλλά υπάρχουν. Θα διεκδικούσα καλύτερες συγκοινωνίες σε αυτήν τη φάση, διότι παρέμβαση μεγάλης κλίμακας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των φοιτητών δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες. Θέλω να είμαι ειλικρινής και ρεαλιστής.

Γιάννης Κούτρας - «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη»

1. Το πανεπιστήμιο είναι ένα πολύτιμο ζωντανό κύτταρο αυτής της πόλης και τούτο οφείλεται κυρίως στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του. Το πανεπιστήμιο αναπνέει όταν «ξαναθυμάται» τον χαρακτήρα του ως χώρο διακίνησης ιδεών και ανταλλαγής απόψεων, κινηματικής δράσης, πολιτικής συζήτησης, πολιτιστικής πρωτοβουλίας.

2. Τα ναρκωτικά είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Η λύση δεν είναι να πετάγονται οι χρήστες και οι εξαρτημένοι από τον ένα χώρο στον άλλο και να κυνηγιούνται από την αστυνομία. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στο σκέλος της πρόληψης και της επανένταξης.

3. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στις εξώσεις οικοτρόφων από τις φοιτητικές εστίες αποδεικνύουν ότι το ζήτημα της φοιτητικής στέγης είναι πολύ μεγάλο και έχει γίνει ακόμα πιο οξύ την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η λύση είναι η κατασκευή σύγχρονων φοιτητικών εστιών από το κράτος, για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των φοιτητών σε στέγαση. Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακίνητα του δήμου, του δημοσίου ή και του πανεπιστημίου ως προσωρινή λύση, χωρίς όμως οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών. Τέλος, η κατάργηση του AirBnB και η επιδότηση ενοικίου είναι μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν την οικονομική αφαίμαξη των φοιτητών.

Μάκης Κυριζίδης - «Θεσσαλονίκη Θετικά»

1. Το αντίθετο. Ανεξάρτητα από τη βούληση του κάθε φορά πρύτανη, με την τρέχουσα παρεξηγημένη αντίληψη για το άσυλο, όπως και την εξίσου παρεξηγημένη αντίληψη για το προοδευτικό, είναι το πανεπιστήμιο που αποξενώνεται από την πόλη και όχι το αντίθετο. Θα είμαστε μαζί σας στην προσπάθεια να περισταλεί η παρανομία.

2. Δήμος, ΑΠΘ, ΚΕΘΕΑ και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλουν να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι, για να αντιμετωπίσουν το θέμα πριν να απευθυνθούν στην Ελληνική Αστυνομία. Ακόμα και με την τρέχουσα ερμηνεία του ασύλου, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την κοινή προσπάθεια όλων.

3. Με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τα ακίνητα που εκμισθώνονται σε φοιτητές, αρκεί οι μισθωτές φοιτητές να προέρχονται από άλλες πόλεις, να κάνουν συμβόλαια τουλάχιστον δύο ετών και να πληρούν τα κριτήρια του πανεπιστημίου τους για ενίσχυση της στέγης, όπως θα προκύψουν από διαβούλευση και κοινή απόφαση. Η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε και οικονομικά όσους έρχονται από άλλες πόλεις, εφόσον πληρούν τα οικονομικά κριτήρια για υποτροφία και οι επιδόσεις τους δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για τις σπουδές τους.

Κατερίνα Νοτοπούλου - Θεσσαλονίκη Μαζί

1. Οι «αναρχικοί» και «οι φανατικοί οπαδοί» δεν αποτελούν εξ ορισμού ομάδες που εκτονώνουν την «κάθε είδους παραβατικότητα». Σε κάθε περίπτωση, εφόσον διαπράττονται παραβατικές πράξεις, πρέπει να εφαρμόζεται άμεσα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ο δήμος και το ΑΠΘ, παράλληλα με άλλους φορείς, οφείλουν να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου τόσο εντός όσο και εκτός της πανεπιστημιούπολης.

2. Η πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ αποτελεί στην πραγματικότητα τμήμα του βασικού άξονα συγκέντρωσης νέων στη Θεσσαλονίκη. Η διακίνηση ουσιών αναπτύσσεται σε όλον αυτόν τον άξονα σε παράλληλες τροχιές. Η αντιμετώπισή της οφείλει να γίνει σε πολλαπλά επίπεδα. Η ΕΛΑΣ οφείλει να πράττει όσα εκ του νόμου ορίζονται αναφορικά με τη διακίνηση. Το ΑΠΘ μπορεί να προχωρήσει σε έργα αύξησης του φωτισμού της πανεπιστημιούπολης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η πλέον σημαντική συνεισφορά του ΑΠΘ δεν αφορά την καταστολή της διακίνησης. Ως ψυχολόγος απόφοιτη του ΑΠΘ κατανοώ ότι η καταστολή από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα ούτε εντός ούτε εκτός της πανεπιστημιούπολης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία ως προς τις μεθόδους αντιμετώπισης της χρήσης ουσιών και μπορεί να δρομολογήσει πιλοτικές και καινοτόμες δράσεις υποστήριξης των χρηστών και ενημέρωσης των νέων ενάντια στη χρήση ουσιών.

3. Δεδομένης της αύξησης της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να υπάρχει στενότητα στην ενοικίαση διαμερισμάτων σε φοιτητές/τριες. Το στοιχείο αυτό συνιστά έναν δομικό περιορισμό που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Η πλέον δόκιμη λύση είναι η παροχή φοιτητικής στέγης σε φοιτητικές εστίες. Αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο με τη βελτίωση του υπάρχοντος συγκροτήματος εστιών, που αποτελεί ευθύνη του ΙΝΙΔΕΒΙΜ, αλλά βασικά με την κατασκευή νέων συγκροτημάτων. Ακόμα και αν λειτουργήσουν όλα τα δωμάτια στις υπάρχουσες εστίες, το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά. Το ΑΠΘ οφείλει να προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών κατασκευής νέων εστιών και στην υλοποίηση του έργου. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτήν την περίοδο αδιάθετο κονδύλιο ύψους 40 εκατ. ευρώ του ΥΠΠΕΘ για συμβάσεις ανάθεσης μελέτης κατασκευής φοιτητικών εστιών καθώς και σημαντικά αδιάθετα ποσά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΕΘ. Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μπορούν να συνδράμουν, μέσω προγραμματικής συμφωνίας ΑΠΘ - δήμου Θεσσαλονίκης, στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τη δημοπράτηση του έργου.

Γιώργος Ρακκάς - «Μένουμε Θεσσαλονίκη»

1. Ο δήμος και ο δήμαρχος οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τέτοια περιστατικά, και να διερευνήσουν σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές τρόπους αντιμετώπισής τους. Ο δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει σε μια μεγάλη καμπάνια για το τι σημαίνει το άσυλο και τι όχι, τι επιτρέπεται μέσα σε αυτό και τι όχι. Η σύγκρουση είναι καταρχήν πολιτική, και μέσα από αυτήν οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το χαμένο μέτρο της ελληνικής κοινωνίας.

2. Ο δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει σε μια συντονισμένη προσπάθεια της ΕΛΑΣ, των δικαστικών αρχών και της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα. Το δημοκρατικό κράτος δικαίου δεν έχει την πολυτέλεια των εξαιρέσεων στην ισχύ των νόμων και των θεμελιωδών διατάξεων του συντάγματος, που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών, που αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό.

3. Μπορεί να δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων για τα άδεια σπίτια, όπου οι ιδιοκτήτες θα έχουν κι ένα πακέτο διαφόρων διευκολύνσεων για την ανακαίνισή τους, με σκοπό να ενταχθούν αυτά σ’ ένα πρόγραμμα εύρεσης φοιτητικής στέγης, το οποίο καλό θα ήταν να προβλέπει και ρυθμίσεις για το ύψος του ενοικίου.

Τέλος, μπορεί να διερευνηθεί η δυνατότητα μήπως κτίρια που έχουν περιέλθει ή που σχεδιάζεται να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δήμου, κατόπιν κοινών προγραμμάτων με τους αρμόδιους φορείς, μπορούν να δοθούν για χρήση φοιτητικών εστιών.

Νίκος Ταχιάος - «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»

1. Ο δήμος πρέπει να στηρίξει το ΑΠΘ να πατάξει την παραβατικότητα. Θα πρέπει να επέμβει θεσμικά για την κατάργηση της καταστρατήγησης του πανεπιστημιακού ασύλου από παραβατικά στοιχεία και να συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση της βίας από την αστυνομία αντί για τον περιορισμό της μέσα στο χώρο του ΑΠΘ, όπως γίνεται σήμερα. Ένας από τους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η ουσιαστική κατάργηση των κιγκλιδωμάτων που αποκόπτουν το ΑΠΘ από τον ιστό της πόλης και η απόδοση του ενιαίου χώρου που θα δημιουργηθεί και από την αξιοποίηση του χώρου της ΔΕΘ στους πολίτες ως ανοιχτού χώρου πρασίνου, περιπάτου και πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για όλους.

2. Η διακίνηση ναρκωτικών δεν περιορίζεται μόνο στο ΑΠΘ αλλά και στον άξονα Ροτόντας - Δημητρίου Γούναρη. Ο δήμος έχει σκοπό να εκδιώξει τα ναρκωτικά από αυτήν την περιοχή, αναβαθμίζοντας το χώρο και βελτιώνοντας την αστυνόμευση με παθητικά και ενεργητικά μέσα. Διεκδικεί το ίδιο και για τους κοινόχρηστους χώρους του ΑΠΘ, ώστε να πάψει οριστικά η περιοχή να υποβαθμίζεται και να απειλείται από τις οργανωμένες συμμορίες.

3. Οι φοιτητικές εστίες πρέπει άμεσα να αναβαθμιστούν εντασσόμενες σε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης που θα μειώσει ταυτόχρονα και το λειτουργικό τους κόστος. Πρέπει να αξιοποιηθούν ΑΠΕ για την ψύξη και θέρμανση, πρέπει να τοποθετηθούν συστήματα που θα αυτοματοποιήσουν τις λειτουργίες τους, πρέπει να γίνουν φιλικές στους χρήστες τους και στο περιβάλλον, να γίνουν πράσινα και έξυπνα κτίρια, πρότυπα για την οικιστική αναβάθμιση που θέλουμε για τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πιέσει για να ορθολογικοποιηθεί η αγορά με έλεγχο των ακινήτων που εντάσσονται στην πλατφόρμα AirBnB, αλλά θα δώσει και κίνητρα για την αναβάθμιση των ακινήτων που ενοικιάζονται σε περιοχές του κέντρου, που σήμερα είναι υποβαθμισμένες. Επίσης θα πρέπει να βελτιωθούν οι συγκοινωνίες, ώστε οι φοιτητές να βρίσκουν στέγαση και σε άλλες περιοχές, που σήμερα η δυσχερής σύνδεσή τους με τον ΟΑΣΘ δεν τις κάνει ελκυστικές. Ο δήμος επίσης θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του και ένας από τους στόχους θα πρέπει να είναι και επίλυση του κοινωνικού προβλήματος της φοιτητικής στέγης. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΑΠΘ.

Μιχάλης Τρεμόπουλος - «Οικολογία - Αλληλεγγύη»

1. Οι εικόνες και οι πρακτικές απαξίωσης των δημοσίων πανεπιστημίων θα πρέπει να σταματήσουν -στην πράξη και όχι στα λόγια. Δεν υπάρχουν όμως εύκολες λύσεις, ούτε η κατάργηση του ασύλου ούτε η γενικευμένη αστυνομοκρατία αποτελούν διέξοδο. Το άσυλο θα πρέπει να αφορά και να προστατεύει τη διακίνηση ιδεών και την ελεύθερη έκφραση όλων.

2. Πρόβλημα με τη διακίνηση ναρκωτικών δεν έχει μόνο το ΑΠΘ αλλά και άλλες περιοχές της πόλης, όπως η κοντινή Ροτόντα, η Αριστοτέλους-Εγνατία κ.ά., γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι μόνο συμπτωματολογικά. Όσον αφορά την καταστολή, είναι προς έρευνα το γιατί η αστυνομία δεν συμβάλλει στο θέμα της φύλαξης, αφού δεν υπάρχει άσυλο για τους εμπόρους ναρκωτικών. Στο θέμα αυτό είναι πολύτιμες οι συλλογικά επεξεργασμένες προτάσεις και η στάση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φοιτητών κτλ., όπως και η διεθνής εμπειρία από άλλα πανεπιστήμια.

3. Πρέπει να επεκταθούν και να ανανεωθούν οι φοιτητικές εστίες αλλά και να υπάρξει δραστική παρέμβαση του δήμου με τους μοχλούς που διαθέτει (π.χ. δημοτικά τέλη), για να περιοριστεί το φαινόμενο της άτυπης χρήσης διαμερισμάτων ως ξενοδοχείων, με σκοπό την ανακούφιση του φοιτητικού πληθυσμού και κυρίως της αύξησης των παραγωγικών λειτουργιών της πόλης, έτσι ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους και από ένα διαμέρισμα στην πόλη.

*Ολόκληρες οι απαντήσεις των υποψηφίων στο auth.gr

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25-26 Μαΐου 2019

Με 10 καίρια ερωτήματα που εστιάζουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης Περικλής Μήτκας ζήτησε από τους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης να πάρουν θέση και να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα που απασχολούν το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. Στην πρωτοβουλία του κ. Μήτκα δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι υποψήφιοι. Η «ΜτΚ» επέλεξε τρία από τα ερωτήματα του πρύτανη και παρουσιάζει τις βασικές θέσεις όσων υποψηφίων απάντησαν.

Βία, ναρκωτικά και στέγαση των φοιτητών

1. Εδώ και αρκετά χρόνια η κεντρική πανεπιστημιούπολη υποφέρει από προβλήματα βίας και παραβατικότητας. Χρησιμοποιείται συχνά από την πολιτεία ως χώρος εκτόνωσης της κάθε είδους παραβατικότητας (αναρχικών, φανατικών οπαδών κτλ.) στην πόλη. Ποια είναι η θέση σας γι’ αυτό το θέμα; Θα συνεχίσετε να θεωρείτε το Πανεπιστήμιο σαν μια «ξένη» γειτονιά, αδιαφορώντας για την τύχη της;

2. Το ΑΠΘ αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα από τη συνεχιζόμενη διακίνηση ναρκωτικών στους υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης, παρά την καθολική αντίδραση και τις συνεχείς εκκλήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και της διοίκησης προς τις αρμόδιες αρχές. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να αποδέχεται τη διακίνηση ναρκωτικών στο πανεπιστήμιο, για να απαλλάξει τις γειτονιές της. Εμείς δεν διαθέτουμε την αρμοδιότητα ούτε την επιχειρησιακή ικανότητα να καταστείλουμε τη διακίνηση. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

3. Οι φοιτητές του ΑΠΘ που κατάγονται από άλλες πόλεις συχνά έχουν δυσκολία εξεύρεσης ικανοποιητικής και οικονομικής στέγης. Τα δωμάτια στα πεπαλαιωμένα κτίρια των φοιτητικών εστιών (τα οποία διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και όχι το ΑΠΘ) δεν επαρκούν για τους φοιτητές μας. Το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται από την ένταξη πολλών διαμερισμάτων στο δίκτυο των AirBnB. Τι έχετε να προτείνετε για την επίλυση των προβλημάτων φοιτητικής στέγης;

Σπύρος Βούγιας - «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη»

1. Πρέπει να φωτίσουμε με σύγχρονο τρόπο το campus, να μπουν κάμερες παντού. Σημαντικό θεωρούμε το γκρέμισμα των κάγκελων που κάνουν το ΑΠΘ έναν χώρο που βολεύει τόσο την αστυνομία όσο και τους μπαχαλάκηδες, αλλά και τους εμπόρους ναρκωτικών. Μέσα στο ΑΠΘ μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες. Παράλληλα, πρέπει να φρουρούνται οι σχολές όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

2. Το πανεπιστήμιο (και όχι μόνο το ΑΠΘ) πρέπει να νοηματοδοτήσει από την αρχή την έννοια του ασύλου. Από την πλευρά μας υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει το campus και ο περιβάλλων χώρος ασφαλής. Υπάρχουν πολλά έργα που πρέπει να γίνουν για καλλωπισμό και ουσιαστική περάτωση των εργολαβιών που γίνονται, χωρίς να υπάρχει πρόνοια για τις ασφαλείς και διακριτές διαδρομές πεζών στο campus. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το δήμο μέσω προγραμμάτων. Ταυτοχρόνως, εμείς πρέπει να φωτίσουμε με σύγχρονο τρόπο το campus, να μπουν κάμερες παντού. Σημαντικό θεωρούμε το γκρέμισμα των κάγκελων που κάνουν το ΑΠΘ έναν χώρο που βολεύει τόσο την αστυνομία όσο και τους μπαχαλάκηδες, αλλά και τους εμπόρους ναρκωτικών. Παράλληλα, πρέπει να φρουρούνται οι σχολές σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

3. Η μάστιγα του AirBnB πρέπει να ρυθμιστεί από το κράτος. Εμείς (ΑΠΘ και δήμος) πρέπει με σοβαρότητα να καταγράψουμε την περιουσία μας όσον αφορά κτίρια κτλ. και με τόλμη να στεγάσουμε εκεί φοιτητές και φοιτήτριές μας. Καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι, από οικονομική άποψη θα μπορούσαμε να αναθέσουμε τη διαχείριση (αλλά και τη συντήρηση) σε ιδιώτες. Το ΑΠΘ καλό θα ήταν να αποκτήσει έναν οικονομικό διαχειριστή (financial manager), που θα ελέγχει τη νομιμότητα και συνετή διαχείριση της περιουσίας του. Λ.χ. η οικία Τέλλογλου είναι δυνάμει ένας πόρος πλούτου που πάει χαμένος, τα κατειλημμένα κτίρια, οι αχρησιμοποίητες δωρεές. Εδώ να σημειώσουμε ότι η κουλτούρα της συντήρησης είναι σχεδόν άγνωστη και στους δύο θεσμούς. Εάν η κακοδαιμονία αυτή δεν αντιμετωπιστεί σύντομα θα θρηνήσουμε ζωές και θα χάσουμε κτίρια.

Αντώνης Γαζάκης - «Πόλη Ανάποδα»

1. Το πρώτο που θα κάναμε για να βοηθήσουμε πραγματικά το ΑΠΘ και να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα: θα ρίχναμε τα κάγκελα, θα αυξάναμε το φωτισμό και θα ενισχύαμε τη δράση των πολιτιστικών ομάδων που δρουν εντός του (κινηματογραφικές, θεατρικές ομάδες κτλ.). Οι χρήστες χρειάζονται κοινωνική υποστήριξη, υγειονομική περίθαλψη, δουλειά και προοπτική, όχι καταστολή. Από την άλλη, το ναρκεμπόριο δεν μπορεί για εμάς να γίνεται ανεκτό ποτέ και πουθενά.

2. Ό,τι είπαμε και παραπάνω ισχύει: η εξάρτηση είναι πρώτα από όλα απόρροια της φτώχειας και της απελπισίας -δεν μπορούμε να το ξεχνάμε αυτό. Οι χρήστες χρειάζονται κοινωνική υποστήριξη, υγειονομική περίθαλψη, δουλειά και προοπτική, όχι καταστολή. Δεν είναι ευθύνη του δήμου, αλλά είναι μια ερώτηση που θα κάναμε στην αστυνομία.

3. Ξέρουμε πολύ καλά το πόσο δύσκολο γίνεται να βρεις ένα αξιοπρεπές σπίτι σε μία λογική τιμή, άλλωστε οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς είμαστε νέοι/ες και μένουμε στο νοίκι. Σε αυτό το περιβάλλον έρχεται να εισβάλει και η βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου AirBnB. Για εμάς η προστασία των ενοικιαστών και ο έλεγχος των ενοικίων είναι απόλυτη προτεραιότητα. Ταυτόχρονα σεβόμαστε το δικαίωμα των πραγματικά μικρών ιδιοκτητών να αποκομίζουν μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης από την ιδιοκτησία τους ένα έξτρα εισόδημα.

Σωτήρης Ζαριαννόπουλος-Λαϊκή Συσπείρωση

1. Η αντιπαράθεση που συντηρείται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τα «ζητήματα παραβατικότητας» στα πανεπιστήμια είναι βολική και για τους δύο, αφού μπορούν να εναλλάσσονται στους ρόλους αυτού που κρατάει το καρότο και το μαστίγιο, αλλοιώνοντας, τελικά, το πραγματικό περιεχόμενο της κουβέντας για το άσυλο, αφού αυτό που τους ενδιαφέρει και τους δύο είναι να ενισχύσουν το «άσυλο» για την επιχειρηματική δραστηριότητα στα ιδρύματα, κι όχι για τους φοιτητικούς αγώνες.

2. Καλούμε τους φοιτητές, τους μεταπτυχιακούς, τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους του ΑΠΘ να υψώσουν τείχος απέναντι σε αυτό που συμβαίνει, διεκδικώντας ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης του Ιδρύματος με επαρκές μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους και security, επαρκή φωτισμό, ανοιχτές, ζωντανές σχολές, ενίσχυση από την κυβέρνηση των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων.

3. Το ζητούμενο είναι μια δημοτική αρχή που να διεκδικεί και να οργανώνει από θέση διακυβέρνησης την πίεση με τέτοιο τρόπο, ώστε κριτήριο να γίνονται οι λαϊκές ανάγκες και όχι τα προσδοκώμενα κέρδη από την εμπορευματική αξιοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. 

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης - «Υψίπολις»

1. Θεωρώ ότι πέρα από την αστυνόμευση, η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα, ως κοινωνικό φαινόμενο, καταπολεμάται με επενδύσεις αφενός στην παιδεία και την ενημέρωση, αφετέρου στη βελτίωση των δημοσίων χώρων και στην ανάκτησή τους από τους πολίτες, ατομικά και συλλογικά. Ως προς το πρώτο, η συμβολή του ανθρωπίνου δυναμικού του ΑΠΘ είναι σημαντική, ενώ ως προς το δεύτερο, δεδομένης της χωρικής και ιστορικής σημασίας της κεντρικής πανεπιστημιούπολης, ο δήμος της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να την εντάξει σε ένα πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών και ενίσχυσης των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών, που θα φέρουν τους πολίτες σε αυτήν, πάντα υπό την έγκριση και με τη συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οργάνων της.

2. Συμπληρωματικά, στα διατυπωμένα στην προηγούμενη ερώτηση, ειδικότερα επειδή γνωρίζω ότι απευθύνομαι σε συναδέλφους με ειδική γνώση και δράση -επιστημονική και κοινωνική- ως προς το ζήτημα των ναρκωτικών, οφείλω να ξεκαθαρίσω τα ακόλουθα: Αυτονόητο ότι η διακίνηση δεν τελειώνει με την απαγόρευση και την καταστολή. Ο δήμος, σε συνεργασία με φορείς όπως και το ΑΠΘ, πρέπει και θα ενισχύσει την καμπάνια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, υποστήριξης και επαγγελματικής/κοινωνικής επανένταξης των χρηστών. Όσο απαραίτητες κι αν είναι αυτές οι δομές, όσο απαραίτητη κι αν είναι η συνέργεια ανθρώπων και υποδομών του ΑΠΘ σε αυτήν την προσπάθεια.

3. Η απάντηση στην ελλιπή φοιτητική στέγαση πρέπει να αναζητηθεί στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της πόλης, δημόσιας, δημοτικής ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας, στην αξιοποίησή του μέρους αυτού, που από χωροτακτική και κατασκευαστική άποψη ταιριάζει, για να μεταδομηθεί σε φοιτητικές εστίες, στην αναζήτηση δυνατοτήτων κοινοτικής ή εθνικής χρηματοδότησης και στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσα από ένα αστικό ταμείο ειδικού σκοπού. Ο ρόλος του δήμου της Θεσσαλονίκης, εκτός των κανονιστικών διευκολύνσεων, έγκειται στο να αναλάβει το συντονισμό των τοπικών φορέων, που μπορούν και πρέπει να εμπλακούν.

Κωνσταντίνος Ζέρβας - «Ναι στη Θεσσαλονίκη»

1. Να υπάρχουν συγκεκριμένες είσοδοι στο πανεπιστημιακό campus. Να οριοθετείται με τρόπο μόνιμο και απροσπέλαστο έναντι του υπόλοιπου δημόσιου χώρου, ακόμη και στα σημεία που εφάπτεται με το νοσοκομείο και το σταθμό του μετρό. Η είσοδος στο πανεπιστήμιο να γίνεται με έλεγχο στα σημεία εισόδου και με κάρτα ιδιότητας. Ο σχεδιασμός του τοπίου δεν πρέπει να μειώνει την ορατότητα, για να είναι εφικτή η επιτήρηση. Ο φωτισμός πρέπει να είναι επαρκής παντού. Σε έκτακτες περιπτώσεις και σε ημερομηνίες όπως όπου η τελετουργία της βίας και της καταστροφής είναι αναμενόμενες, να υπάρχει φύλαξή του περιμετρικά ή στα σημεία εισόδου και από την Ελληνική Αστυνομία.

2. Και σε αυτήν την περίπτωση, ισχύουν τα ανωτέρω. Σίγουρα δεν είναι ανεκτή η σημερινή εικόνα και εν πολλοίς οφείλεται και στη χαμηλή κοινωνική πίεση που ασκείται επί του θέματος.

3. Εκτιμώ ότι για την ώρα υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος σε τιμές λογικές. Ίσως πιο μακριά και εκτός κέντρου, αλλά υπάρχουν. Θα διεκδικούσα καλύτερες συγκοινωνίες σε αυτήν τη φάση, διότι παρέμβαση μεγάλης κλίμακας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των φοιτητών δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες. Θέλω να είμαι ειλικρινής και ρεαλιστής.

Γιάννης Κούτρας - «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη»

1. Το πανεπιστήμιο είναι ένα πολύτιμο ζωντανό κύτταρο αυτής της πόλης και τούτο οφείλεται κυρίως στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του. Το πανεπιστήμιο αναπνέει όταν «ξαναθυμάται» τον χαρακτήρα του ως χώρο διακίνησης ιδεών και ανταλλαγής απόψεων, κινηματικής δράσης, πολιτικής συζήτησης, πολιτιστικής πρωτοβουλίας.

2. Τα ναρκωτικά είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Η λύση δεν είναι να πετάγονται οι χρήστες και οι εξαρτημένοι από τον ένα χώρο στον άλλο και να κυνηγιούνται από την αστυνομία. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στο σκέλος της πρόληψης και της επανένταξης.

3. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στις εξώσεις οικοτρόφων από τις φοιτητικές εστίες αποδεικνύουν ότι το ζήτημα της φοιτητικής στέγης είναι πολύ μεγάλο και έχει γίνει ακόμα πιο οξύ την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η λύση είναι η κατασκευή σύγχρονων φοιτητικών εστιών από το κράτος, για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των φοιτητών σε στέγαση. Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακίνητα του δήμου, του δημοσίου ή και του πανεπιστημίου ως προσωρινή λύση, χωρίς όμως οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών. Τέλος, η κατάργηση του AirBnB και η επιδότηση ενοικίου είναι μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν την οικονομική αφαίμαξη των φοιτητών.

Μάκης Κυριζίδης - «Θεσσαλονίκη Θετικά»

1. Το αντίθετο. Ανεξάρτητα από τη βούληση του κάθε φορά πρύτανη, με την τρέχουσα παρεξηγημένη αντίληψη για το άσυλο, όπως και την εξίσου παρεξηγημένη αντίληψη για το προοδευτικό, είναι το πανεπιστήμιο που αποξενώνεται από την πόλη και όχι το αντίθετο. Θα είμαστε μαζί σας στην προσπάθεια να περισταλεί η παρανομία.

2. Δήμος, ΑΠΘ, ΚΕΘΕΑ και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλουν να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι, για να αντιμετωπίσουν το θέμα πριν να απευθυνθούν στην Ελληνική Αστυνομία. Ακόμα και με την τρέχουσα ερμηνεία του ασύλου, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την κοινή προσπάθεια όλων.

3. Με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τα ακίνητα που εκμισθώνονται σε φοιτητές, αρκεί οι μισθωτές φοιτητές να προέρχονται από άλλες πόλεις, να κάνουν συμβόλαια τουλάχιστον δύο ετών και να πληρούν τα κριτήρια του πανεπιστημίου τους για ενίσχυση της στέγης, όπως θα προκύψουν από διαβούλευση και κοινή απόφαση. Η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε και οικονομικά όσους έρχονται από άλλες πόλεις, εφόσον πληρούν τα οικονομικά κριτήρια για υποτροφία και οι επιδόσεις τους δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για τις σπουδές τους.

Κατερίνα Νοτοπούλου - Θεσσαλονίκη Μαζί

1. Οι «αναρχικοί» και «οι φανατικοί οπαδοί» δεν αποτελούν εξ ορισμού ομάδες που εκτονώνουν την «κάθε είδους παραβατικότητα». Σε κάθε περίπτωση, εφόσον διαπράττονται παραβατικές πράξεις, πρέπει να εφαρμόζεται άμεσα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ο δήμος και το ΑΠΘ, παράλληλα με άλλους φορείς, οφείλουν να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου τόσο εντός όσο και εκτός της πανεπιστημιούπολης.

2. Η πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ αποτελεί στην πραγματικότητα τμήμα του βασικού άξονα συγκέντρωσης νέων στη Θεσσαλονίκη. Η διακίνηση ουσιών αναπτύσσεται σε όλον αυτόν τον άξονα σε παράλληλες τροχιές. Η αντιμετώπισή της οφείλει να γίνει σε πολλαπλά επίπεδα. Η ΕΛΑΣ οφείλει να πράττει όσα εκ του νόμου ορίζονται αναφορικά με τη διακίνηση. Το ΑΠΘ μπορεί να προχωρήσει σε έργα αύξησης του φωτισμού της πανεπιστημιούπολης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η πλέον σημαντική συνεισφορά του ΑΠΘ δεν αφορά την καταστολή της διακίνησης. Ως ψυχολόγος απόφοιτη του ΑΠΘ κατανοώ ότι η καταστολή από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα ούτε εντός ούτε εκτός της πανεπιστημιούπολης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία ως προς τις μεθόδους αντιμετώπισης της χρήσης ουσιών και μπορεί να δρομολογήσει πιλοτικές και καινοτόμες δράσεις υποστήριξης των χρηστών και ενημέρωσης των νέων ενάντια στη χρήση ουσιών.

3. Δεδομένης της αύξησης της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να υπάρχει στενότητα στην ενοικίαση διαμερισμάτων σε φοιτητές/τριες. Το στοιχείο αυτό συνιστά έναν δομικό περιορισμό που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Η πλέον δόκιμη λύση είναι η παροχή φοιτητικής στέγης σε φοιτητικές εστίες. Αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο με τη βελτίωση του υπάρχοντος συγκροτήματος εστιών, που αποτελεί ευθύνη του ΙΝΙΔΕΒΙΜ, αλλά βασικά με την κατασκευή νέων συγκροτημάτων. Ακόμα και αν λειτουργήσουν όλα τα δωμάτια στις υπάρχουσες εστίες, το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά. Το ΑΠΘ οφείλει να προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών κατασκευής νέων εστιών και στην υλοποίηση του έργου. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτήν την περίοδο αδιάθετο κονδύλιο ύψους 40 εκατ. ευρώ του ΥΠΠΕΘ για συμβάσεις ανάθεσης μελέτης κατασκευής φοιτητικών εστιών καθώς και σημαντικά αδιάθετα ποσά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΕΘ. Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μπορούν να συνδράμουν, μέσω προγραμματικής συμφωνίας ΑΠΘ - δήμου Θεσσαλονίκης, στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τη δημοπράτηση του έργου.

Γιώργος Ρακκάς - «Μένουμε Θεσσαλονίκη»

1. Ο δήμος και ο δήμαρχος οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τέτοια περιστατικά, και να διερευνήσουν σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές τρόπους αντιμετώπισής τους. Ο δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει σε μια μεγάλη καμπάνια για το τι σημαίνει το άσυλο και τι όχι, τι επιτρέπεται μέσα σε αυτό και τι όχι. Η σύγκρουση είναι καταρχήν πολιτική, και μέσα από αυτήν οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το χαμένο μέτρο της ελληνικής κοινωνίας.

2. Ο δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει σε μια συντονισμένη προσπάθεια της ΕΛΑΣ, των δικαστικών αρχών και της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα. Το δημοκρατικό κράτος δικαίου δεν έχει την πολυτέλεια των εξαιρέσεων στην ισχύ των νόμων και των θεμελιωδών διατάξεων του συντάγματος, που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών, που αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό.

3. Μπορεί να δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων για τα άδεια σπίτια, όπου οι ιδιοκτήτες θα έχουν κι ένα πακέτο διαφόρων διευκολύνσεων για την ανακαίνισή τους, με σκοπό να ενταχθούν αυτά σ’ ένα πρόγραμμα εύρεσης φοιτητικής στέγης, το οποίο καλό θα ήταν να προβλέπει και ρυθμίσεις για το ύψος του ενοικίου.

Τέλος, μπορεί να διερευνηθεί η δυνατότητα μήπως κτίρια που έχουν περιέλθει ή που σχεδιάζεται να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δήμου, κατόπιν κοινών προγραμμάτων με τους αρμόδιους φορείς, μπορούν να δοθούν για χρήση φοιτητικών εστιών.

Νίκος Ταχιάος - «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»

1. Ο δήμος πρέπει να στηρίξει το ΑΠΘ να πατάξει την παραβατικότητα. Θα πρέπει να επέμβει θεσμικά για την κατάργηση της καταστρατήγησης του πανεπιστημιακού ασύλου από παραβατικά στοιχεία και να συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση της βίας από την αστυνομία αντί για τον περιορισμό της μέσα στο χώρο του ΑΠΘ, όπως γίνεται σήμερα. Ένας από τους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η ουσιαστική κατάργηση των κιγκλιδωμάτων που αποκόπτουν το ΑΠΘ από τον ιστό της πόλης και η απόδοση του ενιαίου χώρου που θα δημιουργηθεί και από την αξιοποίηση του χώρου της ΔΕΘ στους πολίτες ως ανοιχτού χώρου πρασίνου, περιπάτου και πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για όλους.

2. Η διακίνηση ναρκωτικών δεν περιορίζεται μόνο στο ΑΠΘ αλλά και στον άξονα Ροτόντας - Δημητρίου Γούναρη. Ο δήμος έχει σκοπό να εκδιώξει τα ναρκωτικά από αυτήν την περιοχή, αναβαθμίζοντας το χώρο και βελτιώνοντας την αστυνόμευση με παθητικά και ενεργητικά μέσα. Διεκδικεί το ίδιο και για τους κοινόχρηστους χώρους του ΑΠΘ, ώστε να πάψει οριστικά η περιοχή να υποβαθμίζεται και να απειλείται από τις οργανωμένες συμμορίες.

3. Οι φοιτητικές εστίες πρέπει άμεσα να αναβαθμιστούν εντασσόμενες σε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης που θα μειώσει ταυτόχρονα και το λειτουργικό τους κόστος. Πρέπει να αξιοποιηθούν ΑΠΕ για την ψύξη και θέρμανση, πρέπει να τοποθετηθούν συστήματα που θα αυτοματοποιήσουν τις λειτουργίες τους, πρέπει να γίνουν φιλικές στους χρήστες τους και στο περιβάλλον, να γίνουν πράσινα και έξυπνα κτίρια, πρότυπα για την οικιστική αναβάθμιση που θέλουμε για τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πιέσει για να ορθολογικοποιηθεί η αγορά με έλεγχο των ακινήτων που εντάσσονται στην πλατφόρμα AirBnB, αλλά θα δώσει και κίνητρα για την αναβάθμιση των ακινήτων που ενοικιάζονται σε περιοχές του κέντρου, που σήμερα είναι υποβαθμισμένες. Επίσης θα πρέπει να βελτιωθούν οι συγκοινωνίες, ώστε οι φοιτητές να βρίσκουν στέγαση και σε άλλες περιοχές, που σήμερα η δυσχερής σύνδεσή τους με τον ΟΑΣΘ δεν τις κάνει ελκυστικές. Ο δήμος επίσης θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του και ένας από τους στόχους θα πρέπει να είναι και επίλυση του κοινωνικού προβλήματος της φοιτητικής στέγης. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΑΠΘ.

Μιχάλης Τρεμόπουλος - «Οικολογία - Αλληλεγγύη»

1. Οι εικόνες και οι πρακτικές απαξίωσης των δημοσίων πανεπιστημίων θα πρέπει να σταματήσουν -στην πράξη και όχι στα λόγια. Δεν υπάρχουν όμως εύκολες λύσεις, ούτε η κατάργηση του ασύλου ούτε η γενικευμένη αστυνομοκρατία αποτελούν διέξοδο. Το άσυλο θα πρέπει να αφορά και να προστατεύει τη διακίνηση ιδεών και την ελεύθερη έκφραση όλων.

2. Πρόβλημα με τη διακίνηση ναρκωτικών δεν έχει μόνο το ΑΠΘ αλλά και άλλες περιοχές της πόλης, όπως η κοντινή Ροτόντα, η Αριστοτέλους-Εγνατία κ.ά., γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι μόνο συμπτωματολογικά. Όσον αφορά την καταστολή, είναι προς έρευνα το γιατί η αστυνομία δεν συμβάλλει στο θέμα της φύλαξης, αφού δεν υπάρχει άσυλο για τους εμπόρους ναρκωτικών. Στο θέμα αυτό είναι πολύτιμες οι συλλογικά επεξεργασμένες προτάσεις και η στάση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φοιτητών κτλ., όπως και η διεθνής εμπειρία από άλλα πανεπιστήμια.

3. Πρέπει να επεκταθούν και να ανανεωθούν οι φοιτητικές εστίες αλλά και να υπάρξει δραστική παρέμβαση του δήμου με τους μοχλούς που διαθέτει (π.χ. δημοτικά τέλη), για να περιοριστεί το φαινόμενο της άτυπης χρήσης διαμερισμάτων ως ξενοδοχείων, με σκοπό την ανακούφιση του φοιτητικού πληθυσμού και κυρίως της αύξησης των παραγωγικών λειτουργιών της πόλης, έτσι ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους και από ένα διαμέρισμα στην πόλη.

*Ολόκληρες οι απαντήσεις των υποψηφίων στο auth.gr

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25-26 Μαΐου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία