«Ζύθος»: Το εμβληματικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί πλέον ιστορικό κομμάτι της πόλης
19/10/2022 18:55
19/10/2022 18:55
Αν υπάρχει ένας χώρος εστίασης που έχει προ πολλού ενταχθεί στην ιστορία της Θεσσαλονίκης κι έχει ταυτίσει το όνομά του με αυτή, είναι ο «Ζύθος».
Ρετρό αλλά και στιβαρό, με όλα τα χαρακτηριστικά μίας καλής μπυραρίας από τη μία – της πρώτης, για την ακρίβεια, που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη – αλλά κι αυτά ενός εστιατορίου από την άλλη, φιλόξενου και κατάλληλου για οποιονδήποτε επισκέπτη ο «Ζύθος» είναι, εδώ και χρόνια, ένα εμβληματικό κατάστημα της πόλης.
Από τα Λαδάδικα, όπου πρωτοάνοιξε το Μάιο του 1990, μέχρι το «Ντορέ», που ακολούθησε το 1995, είναι μία από τις παλαιότερες εν λειτουργία επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και μετρά πολλούς φανατικούς θαμώνες, περαστικούς, γενιές που άλλαξαν και δεκάδες μπύρες που έχουν περάσει από το μενού της αποτελώντας, ουσιαστικά, ένα γαστρονομικό αξιοθέατο της πόλης που, ακόμη και σήμερα, κρατά χαμηλά τους τόνους και συνεχίζει να κερδίζει το σεβασμό μας.
Δεν θα μπορούσε να έχει βρεθεί καλύτερο όνομα από το «Ζύθος» για την καινοτόμα, όταν άνοιξε, επιχείρηση, που σήμερα έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Θεσσαλονικέων κι όχι μόνο. Κι αυτό γιατί η μπύρα απέκτησε εδώ, για πρώτη φορά, το δικό της σπίτι και συστήθηκε ως εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης στο κοινό της πόλης.
Πρώτα ήταν το κτήριο στα Λαδάδικα, ένα νεοκλασικό του 1902, από τα πιο παλιά της περιοχής, αποτελούμενο από πέντε διαφορετικά μικρά μαγαζιά, τα οποία είχαν καταρρεύσει από το σεισμό του 1978 κι αναστηλώθηκαν εξ’ ολοκλήρου σε ένα χώρο, με τα αυθεντικά κατασκευαστικά υλικά να έχουν διατηρηθεί αυτούσια.
Από τη στιγμή που άνοιξε, το 1990, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον μίας πολύ μεγάλης μερίδας της πόλης, από φοιτητές κι εργαζόμενους της περιοχής, μέχρι καλλιτέχνες και γενικά κόσμου που μπορούσε να δοκιμάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μπύρες από όλον τον κόσμο.
Το ερέθισμα ήρθε από το εξωτερικό και την επιθυμία για έναν χώρο που θα συνδύαζε μπύρα με μεζέ, πρόταση που δεν υπήρχε ακόμη τότε στην πόλη και στην αρχή αυτοχαρακτηριζόταν ως «μεσογειακό εστιατόριο.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του ήταν, στην πραγματικότητα, ένα μεσογειακό «ζυθεστιατόριο», μία «brasserie», σίγουρα το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα, που έκανε καταχώρηση ως μπυραρία, με στόχο να παρουσιάσει μπύρες που είτε έβρισκε κανείς ήδη, είτε εισήχθησαν για πρώτη φορά, πάντα πλαισιωμένες με τοπικά εδέσματα, προερχόμενα από τις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας.
Έναυσμα για όλα αυτά ήταν οι εμπειρίες της ιδιοκτήτριας, Δέσποινας Μαυρομμάτη που, μεγαλώνοντας στην Ίωνος Δραγούμη, είχε τις εικόνες των καταστημάτων που σέρβιραν κρίκετ μπύρας συνοδεία αλλαντικών και τυριών σε λαδόκολλα και στόχος, το να αναβιώσουν αυτές οι μνήμες. Έτσι, προέκυψε και το όνομα «Ζύθος».
Στη συνέχεια, το πρώην καφέ – ζαχαροπλαστείο στο «Ντορέ», πέρασε από παλαίωση με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του χώρου κι αποτέλεσε το δεύτερο κατάστημα «Ζύθος», ακριβώς απέναντι από το Λευκό Πύργο, σε ένα σημείο πολύ χαρακτηριστικό και με θέα στο Θερμαϊκό, που συνεχίζει στην ίδια φιλοσοφία.
Στη διακόσμηση έχουν κρατηθεί πολλά στοιχεία του προηγούμενου καταστήματος, από το ξύλινο μπαρ με σκαλιστά κομμάτια, μέχρι τα χειροποίητα πλακάκια και η αρχική πινακίδα του «Ντορέ», όταν αυτό λειτουργούσε ως καφέ.
Η ίδια η επιχείρηση του «Ντορέ» έχει μία μεγάλη ιστορία, αποτελώντας τη μόνη που έχει επιβιώσει στη Θεσσαλονίκη τόσα χρόνια (άνοιξε το 1908 ως η πρώτη ελληνόφωνη εφημερίδα «Αλήθεια», για να παρουσιάσει το πρώτο τηλεφωνικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κι ακόμη μπορεί να βρει κανείς στο χώρο, τον πρώτη τηλεφωνικό κατάλογο).
Για 30 και πλέον χρόνια, στο «Ζύθο» παρουσιάζονται όλες οι τοπικές κουζίνες της Ελλάδας, είτε πρόκειται για ηπειρωτική, είτε νησιώτικη, και προσπαθούν, πάντα να είναι καινοτόμοι και να έχουν διαθέσιμα τραπέζια για όλους.
Οι Μεσογειακές, Ελληνικές και Θεσσαλονικιώτικες κουζίνες τους αφορά σίγουρα όλες τις ηλικίες κι όλα τα βαλάντια και δεν μπορείς παρά να αγαπήσεις το «Ζύθο», κάθε ώρα της ημέρας.
Οι μπύρες εδώ αλλάζουν κάθε χρόνο και μπορείς να δοκιμάσεις νέες προτάσεις κάθε τόσο – θα βρεις συνολικά 60 προτάσεις για ελληνικές κυρίως μπύρες - ενώ τα πιάτα του μενού είναι σήμερα πολύ περισσότερα από παλιά, με πρώτο μέλημα πάντα, το να παρουσιαστεί μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα από μπύρες ελληνικές ή εισαγωγής, με έμφαση στη μικροζυθοποιία.
Ιδιαίτερα ενημερωμένος είναι κι ο κατάλογος κρασιών κι αποσταγμάτων του καταστήματος, που περιλαμβάνει τοπικούς οίνους κυρίως της Μακεδονίας κι εκλεκτά τσίπουρα και ούζα, γεύσεις που ταιριάζουν απόλυτα και δένουν, με κάθε πρόταση του μενού.
Πολλές γεύσεις, όπως οι χειροποίητες κροκέτες τους, τα ντολμαδάκια της Μαριάννας με σάλτσα γιαουρτιού και το ασυναγώνιστο ψωμί από τον «Κόκκινο Φούρνο», παραμένουν σταθερές όλα αυτά τα χρόνια.
Το ίδιο και η επιμονή στη χρήση των καλύτερων πρώτων υλών της αγοράς, που δίνουν κι αντίστοιχης ποιότητας πιάτα, όπως ο πουρές από φρέσκια ελληνική πατάτα, το φρέσκο μαριναρισμένο κρεμμύδι, υλικά που διαμορφώνουν κι απλές, ελληνικές συνταγές και παραδοσιακές γεύσεις, όπως το ιτς πιλάφ ή το κεμπάπ, τα πιταράκια μπουγιουρντί, το καραμανλίδικο λουκάνικο και η πίτα Καισαρείας με παστουρμά και κασέρι.
Ειδικά στον φετινό κατάλογο, έχουν περιληφθεί κι αναβιώνουν πιάτα από τον πρώτο κατάλογο του «Ζύθου», όπως ο ψευδοκεφτές, ο παλατιανός κεφτές από την Καππαδοκία, το σαγανάκι, που εδώ γίνεται με μπιφτέκι με γραβιέρα Κρήτης. Ξεχωρίζει ακόμη και το burger τους, που φτιάχνεται αποκλειστικά από κιμά Agnus 280 γρ., με χειροποίητο ψωμί και γέμιση τομάτας σχάρας, κατσικίσιου μπέικον, αβγού ποσέ.
Στις πιο μεσογειακές, πάλι, γεύσεις, ιδανικές για να ταιριάξουν με τους οίνους του εστιατορίου, θα βρεις λιγκουίνι, τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο και γαρίδα, το κριθαρότο με μανιτάρια porcini και φυσικά εκλεκτά κρέατα και premium Κοπές, όπως η μπριζόλα κόντρα ελληνικής εκτροφής, το T-bone stake, η ταλιάτα, το πρόβειο παϊδάκι Αgnus Greco.
Ο «Ζύθος» - τόσο στα Λαδάδικα όσο και στο Ντορέ, αποτελεί μία σφραγίδα εγγύησης για τον κόσμο, ένα μαγαζί όπου σίγουρα θα περάσεις καλά, που ποτέ δε μένει στάσιμο και που έχει πάντα κάτι καινούριο να προτείνει, είτε μέσα από τον κατάλογό του, είτε μέσα από τα θεματικά αφιερώματα σε διάφορες περιοχές που πραγματοποιεί, ειδικά όσα αφορούν στις ελληνικές μικροζυθοποιίες.
Αφιερώματα στα οποία, τοπικές μπύρες παρουσιάζονται σε συνδυασμό με τοπικά επίσης πιάτα και που έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Εξάλλου, δεν είναι λίγο να έχεις την ευκαιρία να «εκπαιδευτείς» από ειδικούς του χώρου, επάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι της γαστρονομίας.
Θα διαπιστώσεις την ιδιαίτερη καταβολή των ιδιοκτητών από τα μουσικά όργανα που κοσμούν το χώρο. Πρόκειται για ανθρώπους που ανέκαθεν στήριζαν τις τέχνες, που φιλοξενούν δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ή Ντοκιμαντέρ και που εμπιστευόμαστε και στις γαστρονομικές τους προτάσεις. Άλλωστε, σκοπός τους είναι ένας: η παροχή των υπηρεσιών τους να ξεπερνά πάντα τις προσδοκίες του πελάτη, σε έναν χώρο που αναδεικνύει την ελληνική ταυτότητα με τα καλύτερα υλικά, παραμένοντας «κλασσικά μοντέρνος»!
Tip 1: Το μενού στο «Ζύθο» είναι μίας χρήσης, στο πλαίσιο της προστασίας από τον Covid -19.
Tip 2: Ο «Ζύθος» είναι ανοιχτός καθημερινά, από τις 10.00 – έως τις 02.00. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, είναι καλό να κάνεις κράτηση.
Τip 3: Τα πάντα από το «Ζύθο», μπορείς να τα παραγγείλεις και μέσω e-food.
Ζύθος στα Λαδάδικα: Κατούνη 5, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 540284
Ζύθος στο Ντορέ: Στρ. Τσιρογιάννη 9, περιοχή Λευκού Πύργου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279010
Αν υπάρχει ένας χώρος εστίασης που έχει προ πολλού ενταχθεί στην ιστορία της Θεσσαλονίκης κι έχει ταυτίσει το όνομά του με αυτή, είναι ο «Ζύθος».
Ρετρό αλλά και στιβαρό, με όλα τα χαρακτηριστικά μίας καλής μπυραρίας από τη μία – της πρώτης, για την ακρίβεια, που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη – αλλά κι αυτά ενός εστιατορίου από την άλλη, φιλόξενου και κατάλληλου για οποιονδήποτε επισκέπτη ο «Ζύθος» είναι, εδώ και χρόνια, ένα εμβληματικό κατάστημα της πόλης.
Από τα Λαδάδικα, όπου πρωτοάνοιξε το Μάιο του 1990, μέχρι το «Ντορέ», που ακολούθησε το 1995, είναι μία από τις παλαιότερες εν λειτουργία επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και μετρά πολλούς φανατικούς θαμώνες, περαστικούς, γενιές που άλλαξαν και δεκάδες μπύρες που έχουν περάσει από το μενού της αποτελώντας, ουσιαστικά, ένα γαστρονομικό αξιοθέατο της πόλης που, ακόμη και σήμερα, κρατά χαμηλά τους τόνους και συνεχίζει να κερδίζει το σεβασμό μας.
Δεν θα μπορούσε να έχει βρεθεί καλύτερο όνομα από το «Ζύθος» για την καινοτόμα, όταν άνοιξε, επιχείρηση, που σήμερα έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Θεσσαλονικέων κι όχι μόνο. Κι αυτό γιατί η μπύρα απέκτησε εδώ, για πρώτη φορά, το δικό της σπίτι και συστήθηκε ως εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης στο κοινό της πόλης.
Πρώτα ήταν το κτήριο στα Λαδάδικα, ένα νεοκλασικό του 1902, από τα πιο παλιά της περιοχής, αποτελούμενο από πέντε διαφορετικά μικρά μαγαζιά, τα οποία είχαν καταρρεύσει από το σεισμό του 1978 κι αναστηλώθηκαν εξ’ ολοκλήρου σε ένα χώρο, με τα αυθεντικά κατασκευαστικά υλικά να έχουν διατηρηθεί αυτούσια.
Από τη στιγμή που άνοιξε, το 1990, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον μίας πολύ μεγάλης μερίδας της πόλης, από φοιτητές κι εργαζόμενους της περιοχής, μέχρι καλλιτέχνες και γενικά κόσμου που μπορούσε να δοκιμάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μπύρες από όλον τον κόσμο.
Το ερέθισμα ήρθε από το εξωτερικό και την επιθυμία για έναν χώρο που θα συνδύαζε μπύρα με μεζέ, πρόταση που δεν υπήρχε ακόμη τότε στην πόλη και στην αρχή αυτοχαρακτηριζόταν ως «μεσογειακό εστιατόριο.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του ήταν, στην πραγματικότητα, ένα μεσογειακό «ζυθεστιατόριο», μία «brasserie», σίγουρα το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα, που έκανε καταχώρηση ως μπυραρία, με στόχο να παρουσιάσει μπύρες που είτε έβρισκε κανείς ήδη, είτε εισήχθησαν για πρώτη φορά, πάντα πλαισιωμένες με τοπικά εδέσματα, προερχόμενα από τις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας.
Έναυσμα για όλα αυτά ήταν οι εμπειρίες της ιδιοκτήτριας, Δέσποινας Μαυρομμάτη που, μεγαλώνοντας στην Ίωνος Δραγούμη, είχε τις εικόνες των καταστημάτων που σέρβιραν κρίκετ μπύρας συνοδεία αλλαντικών και τυριών σε λαδόκολλα και στόχος, το να αναβιώσουν αυτές οι μνήμες. Έτσι, προέκυψε και το όνομα «Ζύθος».
Στη συνέχεια, το πρώην καφέ – ζαχαροπλαστείο στο «Ντορέ», πέρασε από παλαίωση με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του χώρου κι αποτέλεσε το δεύτερο κατάστημα «Ζύθος», ακριβώς απέναντι από το Λευκό Πύργο, σε ένα σημείο πολύ χαρακτηριστικό και με θέα στο Θερμαϊκό, που συνεχίζει στην ίδια φιλοσοφία.
Στη διακόσμηση έχουν κρατηθεί πολλά στοιχεία του προηγούμενου καταστήματος, από το ξύλινο μπαρ με σκαλιστά κομμάτια, μέχρι τα χειροποίητα πλακάκια και η αρχική πινακίδα του «Ντορέ», όταν αυτό λειτουργούσε ως καφέ.
Η ίδια η επιχείρηση του «Ντορέ» έχει μία μεγάλη ιστορία, αποτελώντας τη μόνη που έχει επιβιώσει στη Θεσσαλονίκη τόσα χρόνια (άνοιξε το 1908 ως η πρώτη ελληνόφωνη εφημερίδα «Αλήθεια», για να παρουσιάσει το πρώτο τηλεφωνικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κι ακόμη μπορεί να βρει κανείς στο χώρο, τον πρώτη τηλεφωνικό κατάλογο).
Για 30 και πλέον χρόνια, στο «Ζύθο» παρουσιάζονται όλες οι τοπικές κουζίνες της Ελλάδας, είτε πρόκειται για ηπειρωτική, είτε νησιώτικη, και προσπαθούν, πάντα να είναι καινοτόμοι και να έχουν διαθέσιμα τραπέζια για όλους.
Οι Μεσογειακές, Ελληνικές και Θεσσαλονικιώτικες κουζίνες τους αφορά σίγουρα όλες τις ηλικίες κι όλα τα βαλάντια και δεν μπορείς παρά να αγαπήσεις το «Ζύθο», κάθε ώρα της ημέρας.
Οι μπύρες εδώ αλλάζουν κάθε χρόνο και μπορείς να δοκιμάσεις νέες προτάσεις κάθε τόσο – θα βρεις συνολικά 60 προτάσεις για ελληνικές κυρίως μπύρες - ενώ τα πιάτα του μενού είναι σήμερα πολύ περισσότερα από παλιά, με πρώτο μέλημα πάντα, το να παρουσιαστεί μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα από μπύρες ελληνικές ή εισαγωγής, με έμφαση στη μικροζυθοποιία.
Ιδιαίτερα ενημερωμένος είναι κι ο κατάλογος κρασιών κι αποσταγμάτων του καταστήματος, που περιλαμβάνει τοπικούς οίνους κυρίως της Μακεδονίας κι εκλεκτά τσίπουρα και ούζα, γεύσεις που ταιριάζουν απόλυτα και δένουν, με κάθε πρόταση του μενού.
Πολλές γεύσεις, όπως οι χειροποίητες κροκέτες τους, τα ντολμαδάκια της Μαριάννας με σάλτσα γιαουρτιού και το ασυναγώνιστο ψωμί από τον «Κόκκινο Φούρνο», παραμένουν σταθερές όλα αυτά τα χρόνια.
Το ίδιο και η επιμονή στη χρήση των καλύτερων πρώτων υλών της αγοράς, που δίνουν κι αντίστοιχης ποιότητας πιάτα, όπως ο πουρές από φρέσκια ελληνική πατάτα, το φρέσκο μαριναρισμένο κρεμμύδι, υλικά που διαμορφώνουν κι απλές, ελληνικές συνταγές και παραδοσιακές γεύσεις, όπως το ιτς πιλάφ ή το κεμπάπ, τα πιταράκια μπουγιουρντί, το καραμανλίδικο λουκάνικο και η πίτα Καισαρείας με παστουρμά και κασέρι.
Ειδικά στον φετινό κατάλογο, έχουν περιληφθεί κι αναβιώνουν πιάτα από τον πρώτο κατάλογο του «Ζύθου», όπως ο ψευδοκεφτές, ο παλατιανός κεφτές από την Καππαδοκία, το σαγανάκι, που εδώ γίνεται με μπιφτέκι με γραβιέρα Κρήτης. Ξεχωρίζει ακόμη και το burger τους, που φτιάχνεται αποκλειστικά από κιμά Agnus 280 γρ., με χειροποίητο ψωμί και γέμιση τομάτας σχάρας, κατσικίσιου μπέικον, αβγού ποσέ.
Στις πιο μεσογειακές, πάλι, γεύσεις, ιδανικές για να ταιριάξουν με τους οίνους του εστιατορίου, θα βρεις λιγκουίνι, τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο και γαρίδα, το κριθαρότο με μανιτάρια porcini και φυσικά εκλεκτά κρέατα και premium Κοπές, όπως η μπριζόλα κόντρα ελληνικής εκτροφής, το T-bone stake, η ταλιάτα, το πρόβειο παϊδάκι Αgnus Greco.
Ο «Ζύθος» - τόσο στα Λαδάδικα όσο και στο Ντορέ, αποτελεί μία σφραγίδα εγγύησης για τον κόσμο, ένα μαγαζί όπου σίγουρα θα περάσεις καλά, που ποτέ δε μένει στάσιμο και που έχει πάντα κάτι καινούριο να προτείνει, είτε μέσα από τον κατάλογό του, είτε μέσα από τα θεματικά αφιερώματα σε διάφορες περιοχές που πραγματοποιεί, ειδικά όσα αφορούν στις ελληνικές μικροζυθοποιίες.
Αφιερώματα στα οποία, τοπικές μπύρες παρουσιάζονται σε συνδυασμό με τοπικά επίσης πιάτα και που έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Εξάλλου, δεν είναι λίγο να έχεις την ευκαιρία να «εκπαιδευτείς» από ειδικούς του χώρου, επάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι της γαστρονομίας.
Θα διαπιστώσεις την ιδιαίτερη καταβολή των ιδιοκτητών από τα μουσικά όργανα που κοσμούν το χώρο. Πρόκειται για ανθρώπους που ανέκαθεν στήριζαν τις τέχνες, που φιλοξενούν δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ή Ντοκιμαντέρ και που εμπιστευόμαστε και στις γαστρονομικές τους προτάσεις. Άλλωστε, σκοπός τους είναι ένας: η παροχή των υπηρεσιών τους να ξεπερνά πάντα τις προσδοκίες του πελάτη, σε έναν χώρο που αναδεικνύει την ελληνική ταυτότητα με τα καλύτερα υλικά, παραμένοντας «κλασσικά μοντέρνος»!
Tip 1: Το μενού στο «Ζύθο» είναι μίας χρήσης, στο πλαίσιο της προστασίας από τον Covid -19.
Tip 2: Ο «Ζύθος» είναι ανοιχτός καθημερινά, από τις 10.00 – έως τις 02.00. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, είναι καλό να κάνεις κράτηση.
Τip 3: Τα πάντα από το «Ζύθο», μπορείς να τα παραγγείλεις και μέσω e-food.
Ζύθος στα Λαδάδικα: Κατούνη 5, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 540284
Ζύθος στο Ντορέ: Στρ. Τσιρογιάννη 9, περιοχή Λευκού Πύργου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279010
ΣΧΟΛΙΑ