ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιστρέφει με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη Γυναίκα

Έργα και καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης σε ένα μοναδικό μνημείο συνθέτουν ένα πάζλ που καλύπτει πολύ μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

 19/04/2024 14:23

Θεσσαλονίκη: Το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιστρέφει με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη Γυναίκα

Στον εσωτερικό αύλειο χώρο του Επταπυργίου επιστρέφει ο σημαντικός πια θεσμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στα έξι χρόνια ζωής του έχει φιλοξενήσει μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και της διεθνούς σκηνής. Παράλληλα, στις παραγωγές που σχεδιάζει και υλοποιεί, συνεργάζεται με σχεδόν όλους τους καλλιτεχνικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας.

Έργα και καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης σε ένα μοναδικό μνημείο συνθέτουν ένα πάζλ που καλύπτει πολύ μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (όπερα, αφιερώματα, βραδιές ποίησης και μουσικής, συναυλίες έντεχνης μουσικής).

Στοχεύει στην ανάδειξη του δυναμικού της Περιφέρειάς μας, καθώς και την ουσιαστικότερη ένταξή τους στην τοπική καλλιτεχνική αγορά. Παράλληλα φιλοδοξεί να προσελκύσει κοινό από όλη την περιφέρεια μας, που ενδιαφέρεται για εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, αλλά και να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης, παρέχοντας βραδιές βιωματικής εμπειρίας μέσα σε ένα τόσο ξεχωριστό χώρο.

Η τοποθέτηση κερκίδων με αριθμημένες θέσεις, σκηνής, ηχoφωτιστικής κάλυψης, αναδεικνύουν αλλά και διαφυλάττουν την μοναδική αισθητική αυτού του μνημείου, παράλληλα αποτελούν ένα φιλόξενο χώρο για τους θεατές.

Φέτος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός χτίζεται γύρω από τη γυναίκα, τη γυναίκα των διαφορετικών τόπων και χρόνων, επιχειρώντας να φωτίσουμε διαφορετικές πλευρές της στο διάβα των αιώνων. Η γυναίκα ήταν πάντα κεντρικό πρόσωπο στην τέχνη. Η τέχνη την λάτρεψε, της συμπαραστάθηκε, την εξιδανίκευσε. Η μάνα, η σύντροφος, η δημιουργός, η καλλιτέχνης, θύμα αλλά και αγωνίστρια, η γυναίκα που καταπιέζεται και «απειλείται».

Το πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2024 αποτελείται από επτά μεγάλες παραγωγές. Συντελεστές είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 7 παραγωγές, σε 15 παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν 270 καλλιτέχνες και υποστηρίζονται από 45 τεχνικούς.
Την παραγωγή-διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιχορηγείται από το Κέντρο πολιτισμού της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ από φέτος θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τα εισιτήρια όλων των παραγωγών είναι προσιτά, ενώ έχουν προβλεφθεί πολύ οικονομικά εισιτήρια για ανέργους, φοιτητές και για συμπολίτες μας άνω των 65 ετών.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024 έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2024

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

«ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ»

5 – 6 Ιουνίου

Παραγωγή Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Μια βραδιά-αφιέρωμα στην Ευανθία Ρεμπούτσικα. Η διακεκριμένη συνθέτις και βιολονίστα, που μας χάρισε αγαπημένες και τρυφερές μελωδίες, ανοίγει φέτος την αυλαία του Φεστιβάλ Επταπυργίου. Οι αναφορές της δεν περιορίζονται μόνο στην Ελληνική παράδοση, τον Πόντο και την Μικρά Ασία, αλλά εμπνέονται και απλώνονται σε όλη την Μεσόγειο.

Μουσικές που έντυσαν σπουδαίες ταινίες, σειρές αλλά και ντύθηκαν με μερικούς από τους πιο τρυφερούς στίχους των Λίνα Νικολακοπούλου, Άρη Δαβαράκη, Ελένη Ζιώγα, Τάσου Μπουλμέτη.

Τα τραγούδια στις δύο βραδιές του Φεστιβάλ Επταπυργίου θα ερμηνεύσει η Έλλη Πασπαλά. Οι δύο τους θα μας ταξιδέψουν σε ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο χρώματα και μυρωδιές Ανατολής και Δύσης. Μια συνεργασία με γυναικεία ματιά, ευαισθησία και διάθεση, όπου η κάθε μια από τις δυο εξαιρετικές καλλιτέχνιδες δίνει το δικό της ξεχωριστό στίγμα.

Με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση Μιχάλη Τραχαλιού.

Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Τραχαλιός

Ερμηνεία: Έλλη Πασπαλά

Σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ - ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ»

19 – 20 Ιουνίου

Δύο σπουδαίοι ερμηνευτές συναντιούνται στην σκηνή του Φεστιβάλ Επταπυργίου. Θα ερμηνεύσουν αγαπημένα τραγούδια από την δισκογραφία τους, αλλά και κορυφαία τραγούδια μεγάλων συνθετών και ερμηνευτών που επέλεξαν για το πρόγραμμα, με αγάπη και ενθουσιασμό.

Ο σπουδαίος Έλληνας τενόρος Μάριος Φραγκούλης, με την διεθνή παρουσία, έχει συμπράξει στην πολύχρονη πορεία του, με διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες, με σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές, αλλά και με σημαντικές ορχήστρες. Η σχολή Τζούλιαρντ, η υποτροφία «Μαρία Κάλλας», η Σκάλα του Μιλάνου, το Royal Albert Hall, το Lincoln Center, το Carnegie Hall, το «Άξιον Εστί», το «Les Misérables» το «Phantom of the Opera», ο Άντριου Λ. Βέμπερ, το Ηρώδειο, η Επίδαυρος… σπουδές, θέατρα σταθμοί, έργα και συνεργασίες, που χαρακτηρίζουν μια σημαντική καριέρα, με ένα μεγάλο μουσικό εύρος από την κλασική μέχρι την ποπ σκηνή.

Φέτος δίπλα του η δωρική και δυναμική ερμηνεύτρια του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, με 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στης μουσικές σκηνές, με πολυάριθμες δισκογραφικές συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Οδυσσέας Ιωάννου, καθώς και με συνεργασίες με τεράστια ονόματα όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ανάμεσα σε άλλους.

Οι δυο τους στήνουν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα όπου το ελληνικό λόγιο τραγούδι θα μπλεχτεί με το λαϊκό, ο Τσιτσάνης θα κλείσει το μάτι στον Χατζιδάκι και θα μας παρασύρουν να σιγοτραγουδήσουμε μαζί τους μερικές από τις πιο αγαπημένες μελωδίες. Στη σκηνή συνοδεύονται από δώδεκα δεξιοτέχνες σολίστες μουσικούς

Ερμηνεία: ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ - ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ

μαζί της η ΠΑΥΛΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ»

30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου

Γιορτάζοντας τα 55 χρόνια καριέρας, η Δήμητρα Γαλάνη βάζει την υπογραφή της σε ένα πρόγραμμα που συνοψίζει την διαδρομή μιας ολόκληρης ζωής. Μια αναδρομή σε πολύ αγαπημένα τραγούδια, που όλοι περιμένουν, για δύο βραδιές στο Φρούριο του Επταπυργίου, με μια υπέροχη μπάντα στο πλευρό της.

Η Δήμητρα Γαλάνη, στιχουργός, συνθέτις και ερμηνεύτρια, συνεργάζεται σταθερά με νέους ανθρώπους, μουσικούς και καλλιτέχνες- δημιουργούς, που ξεχωρίζει. Και αυτή τη φορά επιλέγει από την σύγχρονη σκηνή την Παυλίνα Βουλγαράκη, ταλαντούχα δημιουργό και ερμηνεύτρια, με την οποία ήδη έχει γράψει 2 τραγούδια (Χίλιες ζωές και Δεν είπες κάτι). Δίπλα τους ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, και το πενταμελές μουσικό τους σχήμα.

Στον ξεχωριστό χώρο του Επταπυργίου η Δήμητρα μαζί με την Παυλίνα, μας υπόσχονται ένα πρόγραμμα με όλα τα τραγούδια που αγαπάμε, που θα τραγουδήσουμε ξανά και που θα μας κάνουν όλους και πάλι μια παρέα. Τραγούδια που κουβαλούν την αύρα της πόλης αλλά και των ταξιδιών μας.

Τύμπανα: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος

μπάσο: Στέλιος Προβής

κιθάρα: Μηνάς Λιάκος

κιθάρα: Δημήτρης Αρώνης

πλήκτρα, synths: Νικόλας Γουάστωρ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

#SKGlive! «ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ»

2 Ιουλίου

Παραγωγή Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο του στόχου του Φεστιβάλ Επταπυργίου για προώθηση των νέων καλλιτεχνών που ζούνε και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, εντάσσεται φέτος στον προγραμματισμό μια συναυλία με τέσσερα νέα, πολύ αξιόλογα, σχήματα, με κοινό μουσικό τόπο την παράδοση. Η ελληνική και ευρύτερα η μεσογειακή παραδοσιακή μουσική, μέσα από το πρίσμα των νέων δημιουργών, συναντά τη σύγχρονη και ροκ μουσική ματιά, μπλέκοντας καλλιτεχνικά ακούσματα και ήχους και δημιουργώντας έτσι το σημερινό χάρτη της μουσικής δημιουργίας. Το Alenti quintet, ο Argalios, οι Κούπες και το Les Filadores σε ένα ρεπερτόριο από γνωστά αλλά και πρωτόπαικτα τραγούδια τους, θα συγκινήσουν και θα ξεσηκώσουν το κοινό.

#Alenti Quintet

Τραγούδι: Γιάννης Διονυσίου, λύρα: Παντελής Αγκιστριώτης, κανονάκι: Βασίλης Ζιγκερίδης, κοντραμπάσο: Γιώργος Πολυχρονιάδης, κρουστά: Αλέξανδρος Ριζόπουλος

#Argalios

Πιάνο: Άλεξ Ιωσηφίδη , φωνή: Ζωή Μάντζου, νταούλι, φωνητικά: Όλγα Αλεξίου

#Κούπες

Φωνή: Φρειδερίκη Ήργη, Κιθάρα-Φωνή: Μπάμπη Στεφανίδη, Κιθάρα-Φωνητικά: Αχιλλέα Παρζίγκα, Κλαρίνο-Γκάιντα: Δημήτρη Πρωτόγερο, Μπάσο: Σάκη Σαράφα, Τύμπανα: Χρήστο Πολύζο

#Les Filadores

Σοπράνο: Τότα Κυριαζικίδου, σοπράνο-άρπα-διασκευές: Νάγια Μυσερλή

ΟΠΕΡΑ

Ruggero Leoncavallo

«I PAGLIACCI»

10 – 11 – 12 - 14 Ιουλίου

Παραγωγή Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ένα από τα γνωστότερα πρώιμα έργα του ιταλικού βερισμού που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να αποτελεί έργο ρεπερτορίου σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα. Η «γεμάτη» μουσική του Λεονκαβάλο αναδύεται σχεδόν φυσικά μέσα από τη δραματουργία του έργου και ενισχύει την τραγικότητα τόσο των χαρακτήρων όσο και της ιστορίας, που μακριά από τα δεδομένα του ρομαντισμού, σκύβει σε καθημερινά προβλήματα απλών ανθρώπων.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ιστορία, παρακολουθεί τη σχέση των δύο πρωταγωνιστών ενός περιοδεύοντος θιάσου της Commedia del Arte. Μπροστά μας εκτυλίσσεται ένα ψυχολογικό παιχνίδι, με φόντο ένα ιταλικό χωριό. Ο βίαιος χαρακτήρας του Canio και η ανάγκη της Nedda να ξεφύγει προς μια πλασματική ελευθερία, μέσω της αγκαλιάς ενός άλλου άνδρα, αποτελούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό, που πυροδοτείται από τον Tonio, ένα χαρακτήρα που βρίσκεται εκεί για να καθορίσει την εξέλιξη της ιστορίας, ωθώντας τους πρωταγωνιστές στα όρια των αντοχών τους και οδηγώντας τους σε μια παρανοϊκή βουτιά.

Στην παραγωγή του Επταπυργίου μεταφέρουμε την ιστορία στη δεκαετία του 50΄. Μια περίοδο που ακόμα υπάρχει το «χρώμα» του ιταλικού νότου, που τα απόνερα του πολέμου εξωθούν ανθρώπους, όπως η Νέντα, σε δύσκολες επιλογές επιβίωσης και που ακόμα η ενδοοικογενειακή βία και το bulling όχι απλά δεν κατακρίνονται αλλά θεωρούνται δείγματα ισχύος και δημοφιλίας. Είναι μια περίοδος για την οποία ο θεατής έχει αναφορές και ως εκ τούτου μπορεί εύκολα να κατανοήσει, να αποκωδικοποιήσει και να σηματοδοτήσει τα σκηνικά μηνύματα.

Έρωτες, ζήλια, έμφυλη βία, εκδίκηση, ντύνονται με μερικές από τις γνωστότερες και πιο δραματικές μελωδίες οπερατικής μουσικής, γεμάτες πάθος, δημιουργώντας έτσι στιγμές βαθιάς συγκίνησης, που από την πρώτη τους παρουσίαση το 1891, στοιχειώνουν τραγουδιστές και θεατές και διαχρονικά ταξιδεύουν μέχρι τις μέρες μας και δένουν τόσο στενά με την τραγική κοινωνική πραγματικότητα κακοποίησης και το ολοένα και πιο διογκούμενο κίνημα του MeToo.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Βράνος

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση : Μαίρη Κωνσταντινίδου

Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Διεύθυνση : Μαρία Μελιγκοπούλου - Ελπίδα Τσάμη

Σκηνοθεσία - Σκηνικά Αθανάσιος Κολαλάς

Κοστούμια: Πένυ Ντάνη

Χορογραφίες : Τατιάνα Παπαδοπούλου

Φωτισμοί : Σαράντος Ζουρντός

Canio : Mikhael Spadaccini

Neda : Μαρία Κωστράκη

Tonio : Armando Puklavec

Peppe : Αλεξανδρος Σταυρόπουλος

Silvio : Γιώργος Ιατρού

Σε συμπαραγωγή με την ΚΟΘ και το ΚΘΒΕ

Στον εσωτερικό αύλειο χώρο του Επταπυργίου επιστρέφει ο σημαντικός πια θεσμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στα έξι χρόνια ζωής του έχει φιλοξενήσει μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και της διεθνούς σκηνής. Παράλληλα, στις παραγωγές που σχεδιάζει και υλοποιεί, συνεργάζεται με σχεδόν όλους τους καλλιτεχνικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας.

Έργα και καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης σε ένα μοναδικό μνημείο συνθέτουν ένα πάζλ που καλύπτει πολύ μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (όπερα, αφιερώματα, βραδιές ποίησης και μουσικής, συναυλίες έντεχνης μουσικής).

Στοχεύει στην ανάδειξη του δυναμικού της Περιφέρειάς μας, καθώς και την ουσιαστικότερη ένταξή τους στην τοπική καλλιτεχνική αγορά. Παράλληλα φιλοδοξεί να προσελκύσει κοινό από όλη την περιφέρεια μας, που ενδιαφέρεται για εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, αλλά και να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης, παρέχοντας βραδιές βιωματικής εμπειρίας μέσα σε ένα τόσο ξεχωριστό χώρο.

Η τοποθέτηση κερκίδων με αριθμημένες θέσεις, σκηνής, ηχoφωτιστικής κάλυψης, αναδεικνύουν αλλά και διαφυλάττουν την μοναδική αισθητική αυτού του μνημείου, παράλληλα αποτελούν ένα φιλόξενο χώρο για τους θεατές.

Φέτος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός χτίζεται γύρω από τη γυναίκα, τη γυναίκα των διαφορετικών τόπων και χρόνων, επιχειρώντας να φωτίσουμε διαφορετικές πλευρές της στο διάβα των αιώνων. Η γυναίκα ήταν πάντα κεντρικό πρόσωπο στην τέχνη. Η τέχνη την λάτρεψε, της συμπαραστάθηκε, την εξιδανίκευσε. Η μάνα, η σύντροφος, η δημιουργός, η καλλιτέχνης, θύμα αλλά και αγωνίστρια, η γυναίκα που καταπιέζεται και «απειλείται».

Το πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2024 αποτελείται από επτά μεγάλες παραγωγές. Συντελεστές είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 7 παραγωγές, σε 15 παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν 270 καλλιτέχνες και υποστηρίζονται από 45 τεχνικούς.
Την παραγωγή-διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιχορηγείται από το Κέντρο πολιτισμού της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ από φέτος θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τα εισιτήρια όλων των παραγωγών είναι προσιτά, ενώ έχουν προβλεφθεί πολύ οικονομικά εισιτήρια για ανέργους, φοιτητές και για συμπολίτες μας άνω των 65 ετών.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024 έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2024

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

«ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ»

5 – 6 Ιουνίου

Παραγωγή Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Μια βραδιά-αφιέρωμα στην Ευανθία Ρεμπούτσικα. Η διακεκριμένη συνθέτις και βιολονίστα, που μας χάρισε αγαπημένες και τρυφερές μελωδίες, ανοίγει φέτος την αυλαία του Φεστιβάλ Επταπυργίου. Οι αναφορές της δεν περιορίζονται μόνο στην Ελληνική παράδοση, τον Πόντο και την Μικρά Ασία, αλλά εμπνέονται και απλώνονται σε όλη την Μεσόγειο.

Μουσικές που έντυσαν σπουδαίες ταινίες, σειρές αλλά και ντύθηκαν με μερικούς από τους πιο τρυφερούς στίχους των Λίνα Νικολακοπούλου, Άρη Δαβαράκη, Ελένη Ζιώγα, Τάσου Μπουλμέτη.

Τα τραγούδια στις δύο βραδιές του Φεστιβάλ Επταπυργίου θα ερμηνεύσει η Έλλη Πασπαλά. Οι δύο τους θα μας ταξιδέψουν σε ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο χρώματα και μυρωδιές Ανατολής και Δύσης. Μια συνεργασία με γυναικεία ματιά, ευαισθησία και διάθεση, όπου η κάθε μια από τις δυο εξαιρετικές καλλιτέχνιδες δίνει το δικό της ξεχωριστό στίγμα.

Με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση Μιχάλη Τραχαλιού.

Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Τραχαλιός

Ερμηνεία: Έλλη Πασπαλά

Σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ - ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ»

19 – 20 Ιουνίου

Δύο σπουδαίοι ερμηνευτές συναντιούνται στην σκηνή του Φεστιβάλ Επταπυργίου. Θα ερμηνεύσουν αγαπημένα τραγούδια από την δισκογραφία τους, αλλά και κορυφαία τραγούδια μεγάλων συνθετών και ερμηνευτών που επέλεξαν για το πρόγραμμα, με αγάπη και ενθουσιασμό.

Ο σπουδαίος Έλληνας τενόρος Μάριος Φραγκούλης, με την διεθνή παρουσία, έχει συμπράξει στην πολύχρονη πορεία του, με διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες, με σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές, αλλά και με σημαντικές ορχήστρες. Η σχολή Τζούλιαρντ, η υποτροφία «Μαρία Κάλλας», η Σκάλα του Μιλάνου, το Royal Albert Hall, το Lincoln Center, το Carnegie Hall, το «Άξιον Εστί», το «Les Misérables» το «Phantom of the Opera», ο Άντριου Λ. Βέμπερ, το Ηρώδειο, η Επίδαυρος… σπουδές, θέατρα σταθμοί, έργα και συνεργασίες, που χαρακτηρίζουν μια σημαντική καριέρα, με ένα μεγάλο μουσικό εύρος από την κλασική μέχρι την ποπ σκηνή.

Φέτος δίπλα του η δωρική και δυναμική ερμηνεύτρια του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, με 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στης μουσικές σκηνές, με πολυάριθμες δισκογραφικές συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Οδυσσέας Ιωάννου, καθώς και με συνεργασίες με τεράστια ονόματα όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ανάμεσα σε άλλους.

Οι δυο τους στήνουν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα όπου το ελληνικό λόγιο τραγούδι θα μπλεχτεί με το λαϊκό, ο Τσιτσάνης θα κλείσει το μάτι στον Χατζιδάκι και θα μας παρασύρουν να σιγοτραγουδήσουμε μαζί τους μερικές από τις πιο αγαπημένες μελωδίες. Στη σκηνή συνοδεύονται από δώδεκα δεξιοτέχνες σολίστες μουσικούς

Ερμηνεία: ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ - ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ

μαζί της η ΠΑΥΛΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ»

30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου

Γιορτάζοντας τα 55 χρόνια καριέρας, η Δήμητρα Γαλάνη βάζει την υπογραφή της σε ένα πρόγραμμα που συνοψίζει την διαδρομή μιας ολόκληρης ζωής. Μια αναδρομή σε πολύ αγαπημένα τραγούδια, που όλοι περιμένουν, για δύο βραδιές στο Φρούριο του Επταπυργίου, με μια υπέροχη μπάντα στο πλευρό της.

Η Δήμητρα Γαλάνη, στιχουργός, συνθέτις και ερμηνεύτρια, συνεργάζεται σταθερά με νέους ανθρώπους, μουσικούς και καλλιτέχνες- δημιουργούς, που ξεχωρίζει. Και αυτή τη φορά επιλέγει από την σύγχρονη σκηνή την Παυλίνα Βουλγαράκη, ταλαντούχα δημιουργό και ερμηνεύτρια, με την οποία ήδη έχει γράψει 2 τραγούδια (Χίλιες ζωές και Δεν είπες κάτι). Δίπλα τους ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, και το πενταμελές μουσικό τους σχήμα.

Στον ξεχωριστό χώρο του Επταπυργίου η Δήμητρα μαζί με την Παυλίνα, μας υπόσχονται ένα πρόγραμμα με όλα τα τραγούδια που αγαπάμε, που θα τραγουδήσουμε ξανά και που θα μας κάνουν όλους και πάλι μια παρέα. Τραγούδια που κουβαλούν την αύρα της πόλης αλλά και των ταξιδιών μας.

Τύμπανα: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος

μπάσο: Στέλιος Προβής

κιθάρα: Μηνάς Λιάκος

κιθάρα: Δημήτρης Αρώνης

πλήκτρα, synths: Νικόλας Γουάστωρ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

#SKGlive! «ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ»

2 Ιουλίου

Παραγωγή Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο του στόχου του Φεστιβάλ Επταπυργίου για προώθηση των νέων καλλιτεχνών που ζούνε και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, εντάσσεται φέτος στον προγραμματισμό μια συναυλία με τέσσερα νέα, πολύ αξιόλογα, σχήματα, με κοινό μουσικό τόπο την παράδοση. Η ελληνική και ευρύτερα η μεσογειακή παραδοσιακή μουσική, μέσα από το πρίσμα των νέων δημιουργών, συναντά τη σύγχρονη και ροκ μουσική ματιά, μπλέκοντας καλλιτεχνικά ακούσματα και ήχους και δημιουργώντας έτσι το σημερινό χάρτη της μουσικής δημιουργίας. Το Alenti quintet, ο Argalios, οι Κούπες και το Les Filadores σε ένα ρεπερτόριο από γνωστά αλλά και πρωτόπαικτα τραγούδια τους, θα συγκινήσουν και θα ξεσηκώσουν το κοινό.

#Alenti Quintet

Τραγούδι: Γιάννης Διονυσίου, λύρα: Παντελής Αγκιστριώτης, κανονάκι: Βασίλης Ζιγκερίδης, κοντραμπάσο: Γιώργος Πολυχρονιάδης, κρουστά: Αλέξανδρος Ριζόπουλος

#Argalios

Πιάνο: Άλεξ Ιωσηφίδη , φωνή: Ζωή Μάντζου, νταούλι, φωνητικά: Όλγα Αλεξίου

#Κούπες

Φωνή: Φρειδερίκη Ήργη, Κιθάρα-Φωνή: Μπάμπη Στεφανίδη, Κιθάρα-Φωνητικά: Αχιλλέα Παρζίγκα, Κλαρίνο-Γκάιντα: Δημήτρη Πρωτόγερο, Μπάσο: Σάκη Σαράφα, Τύμπανα: Χρήστο Πολύζο

#Les Filadores

Σοπράνο: Τότα Κυριαζικίδου, σοπράνο-άρπα-διασκευές: Νάγια Μυσερλή

ΟΠΕΡΑ

Ruggero Leoncavallo

«I PAGLIACCI»

10 – 11 – 12 - 14 Ιουλίου

Παραγωγή Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ένα από τα γνωστότερα πρώιμα έργα του ιταλικού βερισμού που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να αποτελεί έργο ρεπερτορίου σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα. Η «γεμάτη» μουσική του Λεονκαβάλο αναδύεται σχεδόν φυσικά μέσα από τη δραματουργία του έργου και ενισχύει την τραγικότητα τόσο των χαρακτήρων όσο και της ιστορίας, που μακριά από τα δεδομένα του ρομαντισμού, σκύβει σε καθημερινά προβλήματα απλών ανθρώπων.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ιστορία, παρακολουθεί τη σχέση των δύο πρωταγωνιστών ενός περιοδεύοντος θιάσου της Commedia del Arte. Μπροστά μας εκτυλίσσεται ένα ψυχολογικό παιχνίδι, με φόντο ένα ιταλικό χωριό. Ο βίαιος χαρακτήρας του Canio και η ανάγκη της Nedda να ξεφύγει προς μια πλασματική ελευθερία, μέσω της αγκαλιάς ενός άλλου άνδρα, αποτελούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό, που πυροδοτείται από τον Tonio, ένα χαρακτήρα που βρίσκεται εκεί για να καθορίσει την εξέλιξη της ιστορίας, ωθώντας τους πρωταγωνιστές στα όρια των αντοχών τους και οδηγώντας τους σε μια παρανοϊκή βουτιά.

Στην παραγωγή του Επταπυργίου μεταφέρουμε την ιστορία στη δεκαετία του 50΄. Μια περίοδο που ακόμα υπάρχει το «χρώμα» του ιταλικού νότου, που τα απόνερα του πολέμου εξωθούν ανθρώπους, όπως η Νέντα, σε δύσκολες επιλογές επιβίωσης και που ακόμα η ενδοοικογενειακή βία και το bulling όχι απλά δεν κατακρίνονται αλλά θεωρούνται δείγματα ισχύος και δημοφιλίας. Είναι μια περίοδος για την οποία ο θεατής έχει αναφορές και ως εκ τούτου μπορεί εύκολα να κατανοήσει, να αποκωδικοποιήσει και να σηματοδοτήσει τα σκηνικά μηνύματα.

Έρωτες, ζήλια, έμφυλη βία, εκδίκηση, ντύνονται με μερικές από τις γνωστότερες και πιο δραματικές μελωδίες οπερατικής μουσικής, γεμάτες πάθος, δημιουργώντας έτσι στιγμές βαθιάς συγκίνησης, που από την πρώτη τους παρουσίαση το 1891, στοιχειώνουν τραγουδιστές και θεατές και διαχρονικά ταξιδεύουν μέχρι τις μέρες μας και δένουν τόσο στενά με την τραγική κοινωνική πραγματικότητα κακοποίησης και το ολοένα και πιο διογκούμενο κίνημα του MeToo.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Βράνος

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση : Μαίρη Κωνσταντινίδου

Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Διεύθυνση : Μαρία Μελιγκοπούλου - Ελπίδα Τσάμη

Σκηνοθεσία - Σκηνικά Αθανάσιος Κολαλάς

Κοστούμια: Πένυ Ντάνη

Χορογραφίες : Τατιάνα Παπαδοπούλου

Φωτισμοί : Σαράντος Ζουρντός

Canio : Mikhael Spadaccini

Neda : Μαρία Κωστράκη

Tonio : Armando Puklavec

Peppe : Αλεξανδρος Σταυρόπουλος

Silvio : Γιώργος Ιατρού

Σε συμπαραγωγή με την ΚΟΘ και το ΚΘΒΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία