logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Σαν το Παλέ, πουθενά αλλού...

Στην κατηγορία: Αθλητισμός
Ημερομηνία: 27/12/2010
Σελίδα εκτύπωσης

Η επιβράβευση μιας πορείας πολλών ετών για τον Κώστα Χαραλαμπίδη ήρθε, έστω και καθυστερημένα. Η πρόταση που δέχτηκε από τον Άρη, μια ομάδα με υψηλούς στόχους, ιστορία, τίτλους και παράδοση στο μπάσκετ ήταν ό,τι ακριβώς ήθελε ο 34χρονος Κώστας Χαραλαμπίδης.
 

Google Adsense Center

Συνέντευξη στον Γιώργο Συρίδη
 
Η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα ήταν καλύτερη από ό,τι και ο ίδιος περίμενε. Ο Άρης τον καλύπτει απόλυτα, αλλά ο ίδιος έχει στο μυαλό του πώς θα μπορέσει να βελτιωθεί η αγωνιστική εικόνα της ομάδας για να φτάσει στην επίτευξη του στόχου, που είναι η επιστροφή στην Ευρωλίγκα.

Ήταν όπως τα περίμενες τα πράγματα, στην επιστροφή σου στη Θεσσαλονίκη και με την ένταξή σου στον Άρη;
Καλύτερα ήταν από ό,τι τα περίμενα. Το είχα στο μυαλό μου… Το φανταζόμουν, το ήθελα, αλλά αυτό που βίωσα, το να παίξω γι' αυτήν την ομάδα, να φοράω αυτήν τη φανέλα, ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Τι είχες στο μυαλό σου και ποιες "εικόνες" το έκαναν καλύτερο;
Οι εικόνες και οι παραστάσεις που είχα ήταν αυτές με τις οποίες μεγάλωσα. Στην πόλη ζούσα, ήξερα τι σημαίνει Άρης για την Θεσσαλονίκη. Αυτό που ένιωσα εγώ, επειδή έτυχε το πρώτο σημαντικό παιχνίδι στο πρωτάθλημα να είναι με τον ΠΑΟΚ, αν εξαιρέσουμε την πρεμιέρα με τον Ολυμπιακό, όπου υπήρχαν ιδιάζουσες συνθήκες λόγω της απεργίας, ήταν πρωτόγνωρο. Ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση. Και ψυχολογικά να το θέσω ήταν πολύ πιο καλό από ό,τι περίμενα. Είναι άλλο να το σκέφτεσαι και άλλο να το βιώνεις...

Υπάρχει ένας... θρύλος γύρω από το Αλεξάνδρειο και την μπασκετική αύρα που αποπνέει αυτό το γήπεδο. Το νιώθεις αυτό;
Είναι από τις λίγες, αν όχι η μοναδική μπασκετική έδρα. Το έχεις συνδυάσει με εικόνες στο μυαλό σου, γνωρίζοντας τι ατμόσφαιρα δημιουργεί ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια και μπαίνοντας για να κάνω προπόνηση οι πρώτες στιγμές ήταν πολύ σημαντικές. Μου φαίνεται πλέον πολύ οικείο. Το ζούσα ως φιλοξενούμενος. Επειδή ήταν μπασκετική έδρα, μεταξύ μας οι παίκτες στα παλιότερα χρόνια, όταν συζητούσαμε, λέγαμε ότι χαιρόσουν να παίζεις με τον Άρη, πήγαινες για να το διασκεδάσεις, να το χαρείς. Τώρα, ως παίκτης του Άρη, είναι ακόμα καλύτερα.

Ο κόσμος του Άρη δεν έρχεται στο γήπεδο. Έχεις εξήγηση;
Καταρχήν, πιστεύω ότι ο κόσμος του Άρη είναι απαιτητικός. Ίσως έχει πράγματα στο μυαλό του από παλιότερα χρόνια, ένδοξα, ωστόσο θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε προσαρμοσμένοι στις τωρινές συνθήκες. Έχω καταλάβει επίσης, πως η έλευση του κόσμου στο Παλέ, έχει άμεση σχέση και με την πορεία του ποδοσφαίρου. Μετά από δύσκολα χρόνια που πέρασε, τώρα πηγαίνει καλά και ίσως αυτό επηρεάζει τον κόσμο. Αν έχει να κάνει μία επιλογή λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών, ίσως να επιλέγει το ποδόσφαιρο. Επειδή είναι απαιτητικός, θέλει να δει, θέλει να πειστεί και όποια κίνηση έγινε το καλοκαίρι με την έλευση παιδιών που είναι Έλληνες και Θεσσαλονικείς ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί το ελληνικό στοιχείο είχε λείψει στον Άρη τα τελευταία χρόνια.

Αλλαγή πάντως δεν έχουμε δει...
Δεν ξέρω... Ίσως πρέπει να τον πείσουμε; Ίσως δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα με την απόδοσή μας;

Πώς σου φαίνεται το μπάσκετ που παίζετε φέτος;
Είναι δύσκολο εξαρχής να προσαρμοστούμε σε ένα στιλ παιχνιδιού, που δεν είναι αμιγώς ελληνικό. Όταν έχουμε έναν προπονητή που κουβαλάει μια φιλοσοφία παιχνιδιού και θέλει να την εμφυσήσει στους παίκτες και κατ' επέκταση στην ομάδα, είναι λίγο δύσκολο να προσαρμοστείς, ειδικά όταν ξέρεις την ελληνική πραγματικότητα, γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σκληρό, είναι δύσκολο, έχει πολλές ιδιομορφίες.

Ικανοποιημένος από την απόδοσή σου είσαι, γιατί δεν έκανες προετοιμασία και άργησες να μπεις στην ομάδα...
Μου κόστισε αυτό, γιατί το πρώτο μου παιχνίδι με τον Άρη ήταν επίσημο. Δεν έπαιξα ούτε καν ένα φιλικό. Ως ένα σημείο επηρεάστηκα, γιατί ήταν και η αλλαγή της φιλοσοφίας του παιχνιδιού που έπρεπε να προσαρμοστώ επίσης. Τον τελευταίο καιρό έχω βρει το δρόμο μου, έχω συζητήσει και με τον προπονητή που ήταν πάντα δίπλα μου για να με βοηθήσει. Συζητούσαμε πως θα με κάνει να είμαι πιο ελεύθερος μέσα στο παιχνίδι, έχω πάρει μια ρότα και ελπίζω να συνεχίσω.

Τι καλύτερο μπορεί να περιμένει ο φίλαθλος του Άρη από την ομάδα;
Μπορούμε να δούμε αρκετά καλύτερα πράγματα και σε ποσότητα δηλαδή στο πώς θα παίζουμε καλύτερα αμυντικά, πώς θα παλεύουμε για κάθε μπάλα, πόσο ανταγωνιστικοί θα είμαστε με τους αντιπάλους και ποιοτικά στο πώς λειτουργούμε σαν ομάδα. Δεν μπορείς να δώσεις διαβεβαιώσεις σε κανέναν για τα αποτελέσματα της ομάδας, αυτό που μπορείς να έχεις ως δεδομένο είναι να αγωνίζεσαι και να παλεύεις για κάθε φάση. Παίρνοντας αυτό ως βάση ο κόσμος θα εκτιμήσει την προσπάθεια που γίνεται, έστω κι αν υπάρχουν άτυχα αποτελέσματα. Αυτό έχει να κάνει επίσης και με την άμυνα που παίζουμε σε κάθε παιχνίδι, μπορούμε και πρέπει να την βελτιώσουμε, αν θέλουμε να κάνουμε καλά πράγματα.

Η άμυνα είναι ένα στοιχείο της Α1 και συνήθως ομάδες "σκληρές" πετυχαίνουν τον στόχο τους στην κατηγορία. Ο Άρης είναι σκληρή ομάδα;
Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι είμαστε περισσότερο επιθετική από αμυντική ομάδα. Το να γίνεις σκληρή ομάδα, έχει να κάνει και με τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία που κουβαλάει η ομάδα σε κάθε παιχνίδι. Από αυτήν την άποψη δεν νομίζω ότι υπάρχουν παιδιά στην ομάδα που να περνούν την ήττα εύκολα. Σκληροί με αυτήν την έννοια είμαστε, αλλά πρέπει να το δείξουμε και με προεκτάσεις του παιχνιδιού.

Άρα η ήττα από τον Κολοσσό δεν πέρασε εύκολα. Πώς αισθάνθηκες;
Εγώ ντράπηκα. Ντράπηκα που έπαιζα σε αυτήν την ομάδα και χάσαμε με κατεβασμένα χέρια... Το να χάνεις χωρίς να παλεύεις και χωρίς να προσπαθείς είναι μεγάλο ζητούμενο.

Είναι θέμα μυαλού; Πώς χάνει μια ομάδα με κατεβασμένα χέρια;
Χάνοντας τη ψυχραιμία, την αυτοσυγκέντρωσή σου, πιστεύοντας ότι από μόνος σου μπορείς να ανατρέψεις πράγματα. Είναι ομαδικό άθλημα το μπάσκετ, έχει να κάνει με πολλές συνιστώσες πραγμάτων και πολλών προσωπικοτήτων. Το πρωταρχικό είναι η νοοτροπία και πως μπαίνεις να αντιμετωπίσεις έναν αγώνα. Μέσα σε ένα παιχνίδι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και 'πάνω' και 'κάτω', αλλά η ψυχραιμία να διαχειριστείς τέτοιες καταστάσεις είναι μεγάλη υπόθεση, ιδίως όταν είσαι 'κάτω'. Δεν μπορεί χάνοντας 15 πόντους σε ένα παιχνίδι να τα παρατάς. Δέχομαι να χάνουμε ως ομάδα, αν δεν είμαστε καλοί, αλλά όχι χωρίς να παλεύουμε γι' αυτό.

Πώς θα αντιμετωπίσει ο Άρης τον πρώτο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό και γενικότερα αυτά τα δύο παιχνίδια για το κύπελλο;
Πρόκειται για δύο παιχνίδια, άρα είναι σημαντικός ο κάθε πόντος που δέχεσαι ή πετυχαίνεις. Πραγματικά, πιστεύω θα πρέπει να το δούμε σε εντελώς διαφορετική βάση από ό,τι είδαμε το παιχνίδι πρωταθλήματος. Δεν μπορεί να τα παρατήσεις σε καμιά στιγμή ακόμα και χάνοντας 15 πόντους, γιατί ξέρεις ότι έχεις έναν επαναληπτικό αγώνα, στην έδρα σου, με τον κόσμο δίπλα σου και αν μη τι άλλο θα πρέπει να παλέψεις, για να δείξεις ότι αξίζεις να είσαι σε έναν τελικό. Καμία ομάδα δεν θα είναι σε έναν τελικό χωρίς να το αξίζει. Αυτό το πάθημα που είχαμε με τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα, θα μας κάνει να το δούμε διαφορετικά το παιχνίδι. Αυτές οι ομάδες, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, όσο μεγάλη ποιότητα κι αν έχουν δεν πιστεύω ότι είναι ανίκητες, αλλιώς θα έβγαινε ο πρωταθλητής βάσει του μπάτζετ. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανατροπών που έχουν γίνει στο μπάσκετ και τις έχουμε ζήσει όλοι μας.

Αρκετοί ξένοι, που είναι και... περαστικοί, που έχουν παίξει στον Άρη έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την οργάνωση του Άρη. Αυτό το βιώνεις εσύ;
Έχει να κάνει με το DNA του συλλόγου και την ατμόσφαιρα που επικρατεί στον σύλλογο. Ο Άρης έχει λύσει κατά κάποιο τρόπο όλα τα προβλήματα που είναι έξω από τις γραμμές του γηπέδου. Έχει έναν κόσμο που στηρίζει την ομάδα, διοικητικά τα τελευταία 8-9 χρόνια δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν όλοι οι παράγοντες για να υπάρχουν παιδιά που έχουν φορέσει αυτή τη φανέλα και το μνημονεύουν. Υπάρχει πολύς κόσμος που μιλάει γι' αυτόν τον σύλλογο και το τι έχει βιώσει...

Ποιο είναι το DNA του Άρη;
Νομίζω ότι είναι πολύ μπασκετικό. Δεν θέλω να μιλήσω για το ποδόσφαιρο. Αυτό που βλέπω στο τμήμα μπάσκετ είναι ανθρώπους που έχουν τις ζωές τους σε παράλληλες πορείες με το μπάσκετ και είναι εκπληκτικό να το βλέπεις, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει και κόσμος που είναι άμεσα συνυφασμένος με το σύλλογο. Υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη του κόσμου για την ομάδα.
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ Επιβράβευση ο Άρης
Από τα 30 του χρόνια και μετά ο Χαραλαμπίδης ζει το μπάσκετ έτσι όπως το φανταζόταν και γι' αυτό αν ήταν πρόεδρος ή προπονητής θα επέλεγε τον 30άρη Χαραλαμπίδη και όχι τον νεότερο... "Ασυζητητί θα επέλεγα τον 32χρονο Χαραλαμπίδη, γιατί το μπάσκετ που έπαιξα μετά τα 30 ήταν αυτό που φανταζόμουν. Αυτό που είχα στο μυαλό μου, τελειώνοντας την όποια καριέρα έκανα, ήταν να είχα ήσυχη τη συνείδησή μου, ότι είχα προσπαθήσει να κάνω αυτό που ήθελα. Το κατάφερα, έστω και με μία μικρή καθυστέρηση.

Τι ήθελες να κάνεις;
Να παίξω μπάσκετ όπως έπαιζα μετά τα 30 μου, σε ομάδες ποιοτικές, που πρωταγωνιστούσαν, που είχαν στόχους και ήταν μεγάλες, όπως ο Άρης.

Είναι απωθημένο η Εθνική ομάδα;
Παίζοντας μπάσκετ πάντα το έχεις στο μυαλό σου. Δεν έζησα όλη μου τη ζωή έχοντας αυτό στο μυαλό μου, αλλά στο γιο μου, στα παιδιά μου με μεγάλη χαρά θα πω ότι συμμετείχα σε δύο Ολ σταρ γκέιμ στα 33, 34 μου χρόνια. Δεν είναι τίτλος τιμής, αλλά είναι μια επιβράβευση.

Επιβράβευση δεν είναι και το γεγονός ότι στα 34 χρόνια σου σε ήθελε διακαώς το καλοκαίρι μια ομάδα σαν τον Άρη;
Δεν το συζητάω. Πολύ μεγάλη επιβράβευση. Και ήταν ίσως ο κύριος λόγος που ήθελα να έρθω στον Άρη, γιατί και η διοίκηση και ο προπονητής μου έδειξαν πολύ μεγάλη διάθεση να ενταχθώ στο δυναμικό του Άρη. Με προσέγγισαν με τέτοιο τρόπο, που πραγματικά ήταν για μένα επιβράβευση.
 

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Απαξιωμένο το προϊόν
Το ελληνικό πρωτάθλημα βιώνει χρόνια παρακμής και τις συνέπειες λανθασμένων στρατηγικών και αποφάσεων, όπως επισήμανε ο 34χρονος γκαρντ του Άρη.

Συμφωνείς με την άποψη, ότι κάθε χρόνο παίζεται όλο και χειρότερο μπάσκετ στην Α1;
Το ελληνικό μπασκετικό DNA δεν αλλάζει. Ξέρεις, ότι θα δεις σκληρά παιχνίδια, σκληροτράχηλες ομάδες, παίκτες να παλεύουν. Αυτό που άλλαξε, έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική συγκυρία και την ποιότητα ως ένα σημείο. Μπορεί να έρχονται λιγότερο καλοί ξένοι, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και παράλληλα ανοίγει και η ψαλίδα με τους δύο μεγάλους και αυτό το κάνει λιγότερο θελκτικό απέναντι στον κόσμο.

Γιατί δεν πάει ο κόσμος στα γήπεδα μπάσκετ;
Έχουμε απαξιώσει το ίδιο το προϊόν με τις κινήσεις, με τις στάσεις μας. Δεν είναι κάτι που είναι τωρινό, είναι κάτι που μετακυλίεται από περασμένα χρόνια και τώρα βιώνουμε τις συνέπειες. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία για το μπάσκετ και μαζί με την οικονομική κρίση έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρω αν υπάρχει φως στο τούνελ, εγώ πάντως αισιοδοξώ, γιατί ίσως θέλω να αισιοδοξώ επειδή παίζω... Είναι δύσκολο όμως. Υπάρχουν πράγματα που έχουν τελματώσει πολλά χρόνια, λάθος στρατηγικές, ομάδες που βρέθηκαν να παίζουν και να μην πληρώνουν κανέναν.

Ό,τι συνέβη στην πρεμιέρα της Α1 με την απεργία που έγινε και δεν έγινε, έφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα τελικά;
Το ότι κινητοποιήσαμε κάποιους, το ότι είχε κάποια δυναμική ο σύνδεσμος μέχρι την απεργία είναι γεγονός. Το ότι βρεθήκαμε -κατά κάποιους- να μην έχουμε πετύχει την απεργία, για μένα δεν λέει και πολλά, γιατί έχω την εντύπωση ότι λιμνάζοντα νερά πολλών ετών ταρακουνήθηκαν. Έρχομαι μετά από δύο μήνες να ρωτήσω, αν έγινε κάτι. Μας έλεγαν να δείξουμε υπομονή, καλή διάθεση... Δεν έγινε πάλι τίποτα. Όταν τα βάζεις με το σύστημα, ξέρεις εκ των προτέρων ότι μπορεί να μην πετύχεις. Η συνείδησή σου και το ότι θέλεις να αφήσεις μια παρακαταθήκη για τους επόμενους, μας οδήγησαν να πράξουμε έτσι όπως πράξαμε. Δε νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι και δεν είναι και εύκολο.

Τι θα μπορούσες να πεις στον Μπουρούση, τον Σπανούλη, τον Παπαλουκά που τους είχες απέναντί σου εκείνη τη μέρα, στο Άρης - Ολυμπιακός;
Επειδή είναι δύσκολο και δεν θα μιλήσω για συναδελφική αλληλεγγύη, αυτό που έλεγα στα παιδιά στην ομάδα είναι, ότι ο καθένας πράττει κατά συνείδηση, οπότε το αφήνω εκεί.

Αθλητισμός

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 1
Τρέχουσα αξιολόγηση: 5

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book