logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

ΖΗΣΗΣ ΒΡΥΖΑΣ Ο δρόμος προς την έξοδο

Στην κατηγορία: Αθλητισμός
Ημερομηνία: 16/08/2010
Σελίδα εκτύπωσης

Τρία διαφορετικά πόστα σε διάστημα 2,5 χρόνων δεν είναι και λίγα για τον Ζήση Βρύζα. Ο πρώην πρόεδρος, αντιπρόεδρος και τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση της ομάδας, έκανε λάθη, ενώ η σχέση του με τον Θοδωρή Ζαγοράκη πέρασε από χίλια κύματα πριν πάρει την τελική απόφαση για την έξοδο.
 

Google Adsense Center

Του Θόδωρου Χαστά
 
Όταν στις 10 Ιανουαρίου του 2008, ο Ζήσης Βρύζας αποφάσιζε να κρεμάσει τα παπούτσια του και να αναλάβει τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, μετά από προτροπή του Ζαγοράκη, έμοιαζε ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση. Από τότε βέβαια, έγιναν πολλά.
Με τις γνωριμίες του στις χώρες όπου έπαιξε ο ποδόσφαιρο ο Βρύζας έφερε παίκτες, οι οποίοι αποτελούσαν ισχυρές ενέσεις ποιότητας στο συνονθύλευμα που είχε τότε ο Δικέφαλος. Περιπτώσεις όπως ο Βερόν έκαναν αμέσως τη διαφορά, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου τη σφραγίδα του είχαν τα «βαριά χαρτιά» των Μουσλίμοβιτς, Κοντρέρας και Γκαρσία με τους οποίους ο ΠΑΟΚ ανέβασε επίπεδο, αλλά και μπάτζετ, παίρνοντας το δρόμο προς την κορυφή. Οι πολέμιοι του Βρύζα ισχυρίζονται πως δεν έκανε και πολλά περισσότερα από το να φέρει παίκτες με τους οποίους είχε αγωνιστεί μαζί ή τους ήξερε από το δική του παρουσία σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν ήταν όμως μόνο τεχνικός διευθυντής ή υπεύθυνος μεταγραφών. Άλλωστε, πολλές από αυτές στις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους ήταν αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης, επιλογές Ζαγοράκη ή επιλογές Σάντος. Ο Βρύζας έπαιξε με επιτυχία το ρόλο του ενδιάμεσου μεταξύ διοίκησης και παικτών, έδινε κύρος στο σύλλογο και είχε εξισορροπηστική δράση αναφορικά με τον Ζαγοράκη.
Αυτή η εξισορρόπηση λειτουργούσε σχετικά ομαλά μέχρι τον Οκτώβριο του 2009. Βρύζας και Ζαγοράκης προσπαθούσαν να λειτουργούν εποικοδομητικά οι όποιες διαφωνίες τους για το καλό της ομάδας και λόγω της φιλίας τους. Η παραίτηση του δεύτερου όμως και η επιστροφή του δυο μήνες μετά έκανε τον Βρύζα να νιώσει μειονεκτικά ανεβοκατεβαίνοντας τις θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου.
Στο μεσοδιάστημα, αν και τόνιζε πως «θεωρώ πολυτέλεια να μην έχει ο ΠΑΟΚ κοντά του έναν άνθρωπο όπως είναι ο Ζαγοράκης», από την άλλη δεν δίστασε να αναφέρει εν τη ρύμη του λόγου πως «ο ΠΑΟΚ δεν είναι καφενείο. Ο κόσμος ξέρει τι σημαίνει να φεύγεις και να έρχεσαι». Το τελευταίο θρυλείται ότι ειπώθηκε σε μια λογομαχία των δυο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε μια εκδήλωση συνδέσμου φίλων του ΠΑΟΚ. Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε ποτέ τίποτα, αλλά ήταν φανερό πως το γυαλί είχε ραγίσει.
Σε αυτούς τους περίπου δύο μήνες που εκτέλεσε χρέη προέδρου, ο Βρύζας είχε την πλήρη στήριξη από τον κόσμο της ομάδας, που ποτέ δεν έπαψε να τον επευφημεί. Στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στις 17 Οκτωβρίου το όνομά του ακούγεται ρυθμικά από όλες τις κερκίδες της Τούμπας. Η ομαλή μετάβαση στην προεδρία έμοιαζε να είναι γεγονός πριν έρθει δυο μήνες μετά η νέα «τράμπα» με τον ίδιο να τοποθετείται στη θέση του αντιπροέδρου καθώς είχε φροντίσει να καλύψει το δικό του κενό με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο.
Δεν είναι ψέμα να αναφερθεί, πως από εκείνη την περίοδο και μετά άρχισαν να δημιουργούνται σταδιακά και ανεπαίσθητα στο παρασκήνιο δύο πόλοι, οι «Ζαγορακικοί» και «Βρυζικοί». Αυτοί δηλαδή που κατέκριναν τον Ζαγοράκη για το «φεύγω-έρχομαι» και θεωρούσαν πως ο Βρύζας ήταν το θύμα στη συγκεκριμένη περίπτωση και οι άλλοι που πίστευαν πως έτσι κι αλλιώς ο «Ζαγόρ» ήταν ο πρωτεργάτης όλης αυτής της προσπάθειας από το καλοκαίρι του 2007 και έπρεπε να παραμείνει στην κορυφή της ιεραρχίας και των αποφάσεων. Όλα αυτά ποτέ δεν πήραν διαστάσεις, απλώς υπέβοσκαν στις παρυφές της Τούμπας και προφανώς δηλητηρίαζαν λίγο ή πολύ το διαμορφούμενο σταδιακά μεταξύ τους ψυχρό κλίμα.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι φήμες έφερναν τους δύο να μην μιλιούνται για κάποια διαστήματα, ενώ τροφή για σχόλια είχε δώσει και η απουσία του Ζαγοράκη από τη βάφτιση της δεύτερης κόρης του Βρύζα στις αρχές του Ιουνίου. Το γεγονός ότι ένας περίπατος συνομιλίας των δύο στο περιθώριο της προετοιμασίας στη Γερμανία έγινε θέμα από όλα τα μέσα ενημέρωσης έλεγε ήδη πολλά.
Παρ’ όλα αυτά, ο «Ζαγόρ» εμπιστεύτηκε τον Βρύζα στην επιλογή Μπερέτα κάνοντας πίσω στην επιθυμία του για τον Παύλο Δερμιτζάκη. Αυτή όμως έμελλε να είναι και η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι. Η αφορμή, για να πάρει ο Βρύζας την τελική απόφαση της παραίτησης. Ο ίδιος δεν φοβήθηκε να παραδεχτεί το λάθος του έγκαιρα και για το καλό της ομάδας, αλλά η έλευση Δερμιτζάκη τον άφησε οριστικά στο περιθώριο. Η αποχώρησή του ήταν θέμα χρόνου.

ΦΥΣΣΑΣ Επιβεβαίωση για Βρύζα
Το ενδιαφέρον της Εθνικής ομάδας για τον Ζήση Βρύζα επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο τεχνικός διευθυντής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Τάκης Φύσσας. «Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που συζητάμε και σκεφτόμαστε. Ο Ζήσης είναι μεταξύ των περιπτώσεων αυτών και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα δούμε τι θα γίνει με την περίπτωσή του το προσεχές χρονικό διάστημα» τόνισε ο Φύσσας σχετικά με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
 

Αθλητισμός

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 3
Τρέχουσα αξιολόγηση: 4.65

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

  1. ΖΗΣΗ ΒΡΥΖΑ ΕΒΑΛΕΣ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΑΚΙ ΜΕΣ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ.................
Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book