logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

Πόλος έλξης η υπόγεια Θεσσαλονίκη

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ
Ημερομηνία: 31/10/2010
Σελίδα εκτύπωσης

Σημαντική αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους καταγράφεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη, πόλη στην οποία άφησαν το στίγμα τους οι σημαντικότεροι πολιτισμοί της αρχαιότητας, να καταστεί πόλος έλξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Google Adsense Center

Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com


Η βυζαντινή στέρνα στην Κωνσταντινούπολη, τα υπόγεια κτίσματα-επίπεδα του Κολοσσαίου στη Ρώμη και οι σήραγγες των σταυροφόρων στους Άγιους Τόπους είναι μερικά μόνο μνημεία που δέχονται καθημερινά αναρίθμητους επισκέπτες.
Ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού για μνημεία που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους είναι η τηλεοπτική εκπομπή “Υπόγειες πόλεις” (Cities of the Underground). Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές ντοκιμαντέρ του History Channel. Οι συντελεστές της σειράς, που άρχισε να προβάλλεται το 2007, έχουν μέχρι στιγμής επισκεφτεί εκατοντάδες τοποθεσίες, όπως τα μπουντρούμια των κάστρων της Τρανσυλβανίας, τις σπηλιές της Καππαδοκίας, τα τούνελ των Βιετκόνγκ κ.ά.

Κρυφή η υπόγεια Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, τόσο στην επιφάνεια της πόλης όσο και κάτω από αυτήν, συνυπάρχουν ελληνιστικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία και σημασία της. Αρκετά από τα υπόγεια μυστικά της Θεσσαλονίκης έχουν ανακαλυφθεί και αναδειχθεί, ενώ σε αλλά πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης. Δυστυχώς, όμως, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, μνημεία όπως οι κατακόμβες του Αγίου Ιωάννη και το υπόγειο μουσείο της Αρχαίας Αγοράς (φωτογραφία), δεν αποτελούν σημεία αναφοράς για την πόλη, ενώ η επισκεψιμότητά τους είναι περιορισμένη ακόμη και από τους ντόπιους.
“Είναι σημαντικό για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία μιας πόλης να αναδεικνύονται και να προβάλλονται όσο το δυνατόν περισσότερα μνημεία. Η Θεσσαλονίκη έχει αξιοζήλευτη πολιτιστική κληρονομιά, που δεν πρέπει να εξαντλείται μονάχα στην προβολή του Λευκού Πύργου, της ακρόπολης και του αρχαιολογικού μουσείου”, πιστεύει η τουριστική πράκτορας Έφη Κατέρη και προσθέτει: “Κάθε γωνιά του κέντρου παραπέμπει στο παρελθόν. Όλα αυτά που καθημερινά αντικρίζουμε και θαυμάζουμε πρέπει να τα κάνουμε γνωστά τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό”.

Με σεβασμό, προσοχή και γνώση
Οι αρχαιολόγοι, πάντως, δεν συμφωνούν ότι για χάρη την τόνωσης της τοπικής οικονομίας πρέπει να αναδείξουμε πρόχειρα και βιαστικά όσο το δυνατόν περισσότερους υπόγειους αρχαιολογικούς χώρους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το τουριστικό μάρκετιγκ δεν πρέπει να υπαγορεύει την έρευνα και τον τρόπο ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κακόγουστο, τσαπατσούλικο, και δεν θα προάγει την ιστορικότητα του μνημείου.
“Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, όπου τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι σαφώς λιγότερα σε σύγκριση με την Ελλάδα, εμείς έχουμε τη δυνατότητα της αξιολόγησης των ευρημάτων”, δήλωσε στη “ΜτΚ” η Λίλιαν Αχειλαρά, προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπεύθυνη του αρχαιολογικού έργου στην κατασκευή του μέτρο Θεσσαλονίκης. “Στη Θεσσαλονίκη και, φυσικά, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια δουλεύουμε μεθοδικά σε κάθε χώρο που παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Δεν δίνουμε ποτέ την άδεια για την καταστροφή ενός μνημείου. Αν δεν είναι δυνατή ή δεν κρίνεται σκόπιμη η ανάδειξή του, αφού το ερευνήσουμε διεξοδικά το σκεπάζουμε πάλι με τρόπο-τεχνική που δεν επιτρέπει την καταστροφή του απ’ οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα” πρόσθεσε η κ. Αχειλαρά. Η ίδια υπογράμμισε ότι “το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν είναι μονάχα ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο αλλά και υπόγειο, που σε λίγα χρόνια θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο”.  
 

Από την Αιώνια Πόλη μέχρι τη Βέροια

Τα υπόγεια μπουντρούμια του Κολοσσαίου, ενός από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, όπου κάποτε οι μονομάχοι πάλευαν μέχρι θανάτου, αποκαλύπτουν εδώ και λίγες ημέρες τα μυστικά τους στο κοινό. Μετά τις πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ., οι αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν τους υπόγειους θαλάμους, όπου βρίσκονταν τα κλουβιά των λιονταριών και άλλων θηρίων, αλλά και όπου οι μονομάχοι περίμεναν να πληροφορηθούν τη μοίρα τους.
Από την Πόρτα Λιμπιτίνα, την “Πύλη του Θανάτου”, από την οποία έβγαζαν τις σορούς των νεκρών από το αμφιθέατρο, οι επισκέπτες θα μπαίνουν αυτή τη φορά στα σπλάχνα του κτηρίου, όπου πριν από δύο χιλιάδες χρόνια διοργανώνονταν αναπαραστάσεις γνωστών μαχών και ναυμαχιών και καλά εκπαιδευμένοι μονομάχοι αντιμετώπιζαν άγρια θηρία.
Συνήθως, στα υπόγεια των πολυκατοικιών συναντάμε χώρους στάθμευσης και αποθήκες. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε τρεις οικοδομές της Βέροιας, τα υπόγεια των οποίων κρύβουν ρωμαϊκούς δρόμους. Οι δρόμοι αυτοί αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής και έχουν απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Για πρώτη φορά, το υπόγειο της οικοδομής Βελτσίδη, που βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως, στη Βέροια, είναι επισκέψιμο στο ευρύ κοινό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης. Στο υπόγειο της συγκεκριμένης πολυκατοικίας βρίσκεται ένα από τα καλύτερα σωζόμενα τμήματα της λεωφόρου που κατέληγε στην Ευιαστική πύλη της αρχαίας πόλης και από εκεί, διαμέσου του Βερμίου, στην αρχαία Ελίμεια. Όσοι κάτοικοι και επισκέπτες ενδιαφέρονται θα μπορούν να επισκεφτούν το φυλασσόμενο υπόγειο της πολυκατοικίας και να περπατήσουν στα μονοπάτια των ρωμαϊκών χρόνων.
Η δημοτική αρχή της Βέροιας έχει καταθέσει μελέτη στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ζητεί χρηματοδότηση, ώστε τα υπόγεια να παραμένουν ανοιχτά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 

Ρεπορτάζ

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 3
Τρέχουσα αξιολόγηση: 5

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book