logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

Χωρίς γιατρό το αντιφυματικό ιατρείο

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ
Ημερομηνία: 30/04/2008
Σελίδα εκτύπωσης
five_col_2 Μετ' εμποδίων λειτουργεί το αντιφυματικό ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα λειτουργεί με μόλις τρεις επισκέπτριες Υγείας, μία ακτινολόγο κι έναν "δανεικό" γιατρό.

Google Adsense Center

Της Νικολέτας Μπούκα

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Μ", ο οργανισμός λειτουργίας του ιατρείου δεν προβλέπει θέση μόνιμου γιατρού. Πριν από τρία χρόνια έληξε η σύμβαση του γιατρού και έπειτα από πιέσεις προς το υπουργείο Υγείας ήρθε πέρυσι ένας επικουρικός γιατρός, η σύμβαση του οποίου διήρκεσε ένα χρόνο κι έληξε τον περασμένο Νοέμβριο. Από τότε το ιατρείο λειτουργεί με έναν "δανεικό" γιατρό που έρχεται από το "Παπανικολάου" μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα. Ο γιατρός βλέπει τις εξετάσεις των ασθενών, δίνει γνωματεύσεις και την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουν και παρακολουθεί την πορεία της υγείας τους.
Την ίδια στιγμή, από τις πέντε επισκέπτριες υγείας που εργάζονταν στο αντιφυματικό ιατρείο, σήμερα έχουν μείνει μόνο τρεις, καθώς οι δύο συνταξιοδοτήθηκαν.  Όπως λενε στη "Μ" οι ίδιοι οι πολίτες, ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί, καθώς κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, επισκέπτονται τα σχολεία όλου του νομού, για να κάνουν στους μαθητές το εμβόλιο Mantoux. Ταυτόχρονα, τα ίδια άτομα καλούνται να εξυπηρετήσουν περιστατικά φυματίωσης απ' όλη την Βόρεια Ελλάδα, τα οποία έρχονται στο ιατρείο.
Εξάλλου, σύμφωνα με πολίτες, το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες ότι το ιατρείο θα φύγει από το κέντρο και θα… μετακομίσει στο νοσοκομείο "Παπανικολάου", κάνοντας δύσκολη την πρόσβαση κυρίως των μητέρων με τα παιδιά τους και πολλών ενηλίκων, αλλοδαπών και Ελλήνων. Επί 30 χρόνια το αντιφυματικό ιατρείο λειτουργεί στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ολύμπου 29. Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 7.30 το πρωί έως τις δύο μετά το μεσημέρι.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου "Παπανικολάου" Αθανάσιος Δανιήλ δηλώνει κατηγορηματικά ότι το ιατρείο δεν πρόκειται να μετακομίσει από το χώρο στον οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα. Αντίθετα, προγραμματίζεται η αναβάθμιση και η ενίσχυσή του, ώστε να συνεχιστεί η παροχή των υπηρεσιών του με ακόμη καλύτερο τρόπο.
"Η αναβάθμιση του αντιφυματικού ιατρείου είναι δεδομένη. Ήδη έχουν γίνει δύο συσκέψεις των εμπλεκομένων φορέων υγείας, ενώ αύριο (σ.σ. σήμερα) θα γίνει νέα σύσκεψη -ίσως και η τελική- με τη συμμετοχή της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας και του διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας. Όσο για τη θέση του γιατρού, δεν χρειάζεται κάποιος σε μόνιμη βάση, διότι σε περίπτωση που ένας πολίτης χρειαστεί νοσηλεία, θα εισαχθεί στο νοσοκομείο μας, το οποίο διαθέτει τρεις πνευμονολογικές κλινικές", εξηγεί ο κ. Δανιήλ.
Στο μεταξύ, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η φυματίωση τείνει να λάβει και πάλι απειλητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Η νόσος, την οποία κάποιοι θεωρούσαν "ξεχασμένη", αναβιώνει εκ νέου, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Κάθε χρόνο δηλώνονται περίπου 10 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, ωστόσο είναι γνωστό ότι δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα, οπότε υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος.

Ρεπορτάζ

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 0
Τρέχουσα αξιολόγηση: 0

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 
Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book