Μεγάλο συλλαλητήριο αύριο στο άγαλμα του Βενιζέλου
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Το 1.000.000 θα φθάσουν οι άνεργοι στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2010, ενώ η ύφεση θα ξεπεράσει το 4%, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί σε βαθύτερο οικονομικό τέλμα.
Η εκτίμηση ανήκει στον πρόεδρο της ΓΣΣΕ Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης από έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό δανεισμού χωρίς όμως “επαχθείς, ακόμη και τοκογλυφικούς όρους”. Η χώρα, κατά τον ίδιο, πρέπει να υπερβεί το μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα, χωρίς όμως να χάσει το πλεονέκτημα του δανεισμού. “Στο περίφημο μνημόνιο υπάρχει ένα μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής με έντονες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο σύνολο της οικονομίας που δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους”, υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ). Την ίδια ώρα γίνεται προετοιμασία των συνδικάτων για τη συμμετοχή τους στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση που οργανώνεται για τις 29 Σεπτεμβρίου. Συνδικαλιστές από την Ελλάδα θα μεταβούν εκείνη την ημέρα στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα των κυβερνήσεων.
“Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε αισιοδοξία από τις προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά οι προσδοκίες μας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν”, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική ρίχνοντας τα βάρη στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και στους οικονομικά ασθενέστερους. Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική της, που είναι σε βάρος των εργαζομένων, χρησιμοποίησε το ΔΝΤ ως “φερετζέ” και “μπαμπούλα”.
Η ΓΣΕΕ ζητά μεταξύ άλλων αναδιανομή των εισοδημάτων, εντοπισμό των φοροφυγάδων που “πρέπει να πληρώσουν την κρίση”, προτεραιότητα στα θέματα απασχόλησης και αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού.
Την τραγική κατάσταση της απασχόλησης στον νομό Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο συντονιστής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραπουλίδης, ο οποίος είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργήθηκαν περίπου 17.000 θέσεις εργασίας σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μπουζούλας τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης του μνημονίου, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Γαβρίλης τόνισε ότι απέναντι στην επιθετική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στην ύφεση τα συνδικάτα θα κρατήσουν στάση “επιθετικής άμυνας”.


Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια.