του Νίκου Ηλιάδη
Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωσή τους, η συμφωνία επήλθε “μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Γιάννη Μπουτάρη και κυρίως μετά και την επιστολή που απέστειλε στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο”.
Της συμφωνίας προηγήθηκε πλούσιο παρασκήνιο.
Η προσέγγιση των δύο πλευρών έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μπουτάρη, ο οποίος στις 4 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επισκέφθηκε τον κ. Παπαγεωργόπουλο στο γραφείο του. Εκεί εξήγησε στο δήμαρχο ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να τον θίξει προσωπικά με τις δηλώσεις του, εξήγηση την οποία απεδέχθη ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Του ζήτησε όμως όλα αυτά να τα διατυπώσει και εγγράφως. Ο κ. Μπουτάρης έσπευσε να ικανοποιήσει την επιθυμία του δημάρχου και την επομένη απέστειλε πράγματι επιστολή (το πλήρες περιεχόμενο της οποίας, όπως και η κοινή δήλωσή του στο δικαστήριο αλλά και προηγούμενες δηλώσεις του κ. Μπουτάρη δημοσιεύονται παρακάτω). Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες της “Θ” για το περιεχόμενο της επιστολής-μεταμέλειας υπήρξε συνεργασία των δύο πλευρών, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλου εκ μέρους του δημάρχου και κορυφαίου στελέχους της δημοτικής παράταξης του κ. Μπουτάρη.
Οι κύριοι Παπαγεωργόπουλος και Μπουτάρης επικοινώνησαν εκ νέου το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν από την εκδίκαση της αγωγής. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ο δήμαρχος σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστολή του κ. Μπουτάρη και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κλείσει αναίμακτα η δικαστική διένεξη. Έτσι την επομένη οι δικηγόροι των δύο πλευρών κατέθεσαν κοινή δήλωση στο δικαστήριο, θέτοντας τέλος στη δικαστική διένεξη.
Πώς από τις “ύβρεις” φτάσαμε στην επιστολή μεταμέλειας
Σε συνέντευξή του στις 2 Απριλίου και απαντώντας στην κίνηση του κ. Παπαγεωργόπουλου να καταθέσει σε βάρος του αγωγή ζητώντας του 1 εκατομμύριο ευρώ ο κ. Μπουτάρης είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση:
“Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μετατρέπει την πολιτική κριτική σε ποινικό αδίκημα. Έχει συνηθίσει στα εκατομμύρια και τα απαιτεί από όποιον τολμά να εκφράσει αντίθετη άποψη. Η τακτική αυτή είναι αποτέλεσμα πλήρους πανικού. Είναι πρωτοφανές ένας πολιτικός να απαιτεί να σύρει στα δικαστήρια την αντιπολίτευση προφασιζόμενος ύβρη” .
Στις 27 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία επρόκειτο να γίνει η εκδίκαση της αγωγής, αλλά αναβλήθηκε για τις 9 Δεκεμβρίου κατόπιν αιτήματος του κ. Μπουτάρη, ο επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη” απαντώντας σε δηλώσεις του κ. Παπαγεωργόπουλου είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:
“Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, επί των ημερών του οποίου έχουν ξεσπάσει τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του τόπου μας, εξακολουθεί να υβρίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους επεμβαίνοντας ταυτόχρονα στη λειτουργία της δικαιοσύνης και υποτιμώντας οποιοδήποτε αίσθημα δικαίου. Δυστυχώς η πολιτική του ματαιοδοξία συνεχίζει να πληγώνει και τη Θεσσαλονίκη. Με τη γνωστή αλαζονεία του μπερδεύει πάλι τα θέματα, θεωρώντας ότι όλοι πρέπει να υπακούν πειθήνια στις επιθυμίες του. Δεν θα εμπλακούμε σε πόλεμο λέξεων. Στις 9 Δεκεμβρίου η δικαιοσύνη έχει το λόγο”.
Η επιστολή την οποία απέστειλε ο κ. Μπουτάρης προς τον κ. Παπαγεωργόπουλο, μετά την οποία επήλθε συμφωνία, είναι η ακόλουθη:
“Αγαπητέ Βασίλη,
Οποιαδήποτε διαφορά μου μαζί σου, ακόμη και η πιο έντονη, κινείται αποκλειστικά και μόνο στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Καμία δήλωση ή ενέργειά μου, ακόμη και η πιο οξεία κριτική μου, δεν είχε ούτε έχει ως στόχο το πρόσωπό σου. Έχεις ‘δικονομικά’ τη δυνατότητα να ανακαλέσεις την αγωγή που εκκρεμεί και σου ζητώ να το κάνεις.
”Γιατί τιμώ και υπολήπτομαι απερίφραστα τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ως πολιτικό και ως άνθρωπο. Ως καταξιωμένο επαγγελματία και αθλητή. Ως άξιο πολίτη της Θεσσαλονίκης.
”Θεωρώ επίσης ότι, όποια και αν είναι η έκβαση της δίκης στο μεθαυριανό δικαστήριο, κανείς από τους δύο δεν θα βγει κερδισμένος και κυρίως δεν θα βγει κερδισμένη η πόλη μας. Δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι στην πόλη μας ‘τρωγόμαστε σαν τα σκυλιά’, αντί να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν πρέπει να δοθεί σε κανέναν ‘καλοθελητή’ η δυνατότητα να παρουσιάσει δυσμενείς εικόνες για την πόλη μας, τους πολιτικούς της και κυρίως τους πολίτες της που εμπιστεύονται συγκεκριμένα πρόσωπα και τα τιμούν με την ψήφο τους. Και η πολιτική αντιπαράθεση των δημοτικών παρατάξεών μας δεν είναι καλό να γίνει αντικείμενο δίκης. Γι’ αυτό τιμώ και χαιρετίζω προκαταβολικά την κίνησή σου ως ένδειξη πολιτικής και ανθρώπινης αίσθησης ευθύνης.
Φιλικά και με εκτίμηση
Γιάννης Μπουτάρης”.
Η κοινή δήλωση των αντιδίκων, η οποία κατατέθηκε από τους δικηγόρους τους στο πολυμελές πλημμελειοδικείο και με την οποία έκλεισε η υπόθεση, έχει ως εξής:
“Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη’ Γιάννης Μπουτάρης συναντήθηκαν και συζήτησαν για το θέμα της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε τον Ιανουάριο του 2008, ενόψει της οποίας ο πρώτος άσκησε αγωγή αποζημίωσης εναντίον του δεύτερου. Η συνάντηση έγινε σε φιλικό και έντιμο κλίμα, όπως αρμόζει στις θέσεις και στα πρόσωπα και των δύο και στην αίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τους πολίτες της. Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Γιάννη Μπουτάρη και κυρίως μετά και την επιστολή που απέστειλε στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο αποφάσισαν την οριστική διευθέτηση της διαφοράς σχετικά με τη δίκη. Θεωρούμε ότι με την κίνησή μας αυτή τιμούμε την πόλη, δικαιώνουμε τους συμπολίτες μας και παραμένουμε αφοσιωμένοι στο έργο της βελτίωσης της ζωής στην πόλη μας”.



