logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Οκτώ απαγωγές που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Στην κατηγορία: Πολιτική
Ημερομηνία: 11/06/2008
Σελίδα εκτύπωσης
Στο στόχαστρο απαγωγέων μπαίνουν επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι κακοποιοί, αποσκοπώντας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα λύτρα, δεν διστάζουν να απαγάγουν ακόμη και μικρά παιδιά, προκειμένου να πετύχουν τους άνομους στόχους τους.

Google Adsense Center

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 6χρονης Μαρκέλας Χαζάκη, που έπεσε θύμα απαγωγέων τον Απρίλιο του 2002. Ο Γιώργος Περιστέρης, καθώς και ο Διαμαντής Τζαμπάζης έπεσαν επίσης θύματα, επειδή ήταν παιδιά θεωρούμενων εύπορων οικογενειών.
Η μεγαλύτερη υπόθεση απαγωγής θεωρείται αυτή του Αλέξανδρου Χαΐτογλου, το 1995, που έγινε από τους γνωστούς για τις αποδράσεις τους κακοποιούς, αδελφούς Παλαιοκώστα. Η οικογένειά του κατέβαλε 260 εκατ. ευρώ για την απελευθέρωσή του και οι δράστες κινούνταν για χρόνια ελεύθεροι. Το θετικό στα δυσάρεστα των απαγωγών στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 13 χρόνια είναι το γεγονός ότι οι απαχθέντες γύρισαν σώοι στα σπίτια τους και οι περισσότεροι δράστες έχουν συλληφθεί και τιμωρηθεί. Όμως η ψυχική οδύνη και η δοκιμασία της οικογένειας δεν κοστολογούνται.

15/12/1995 - ΑΠΑΓΩΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ. Μια από τις υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας ήταν η απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας “Μακεδονικός Χαλβάς”, από τους αδελφούς Παλαιοκώστα.
Ο επιχειρηματίας απήχθη στις 15 Δεκεμβρίου 2005 από την περιοχή Γαλήνη Ωραιοκάστρου, την ώρα που πήγαινε να παραλάβει το παιδί του από το σχολείο. Τον σταμάτησαν οι δράστες, που ήταν οπλισμένοι σαν αστακοί, τον επιβίβασαν με τη βία σε ένα αυτοκίνητο και αρχικά τον περιέφεραν σε περιοχές της πόλης. “Έζησα σχεδόν τέσσερις ημέρες μέσα σε αμάξι μια και οι απαγωγείς μου απέφευγαν με έντεχνο τρόπο να μου δώσουν το δικαίωμα να εντοπίσω κάποιο σημείο που θα μπορούσε να αποβεί γιʼ αυτούς μοιραίο, εφόσον το αναγνώριζα”, είχε πει ο κ. Χαΐτογλου στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απελευθέρωσή του.
Η απαγωγή του Αλέξανδρου Χαΐτογλου ήταν σε γνώση της αστυνομίας, η οποία δεν κινήθηκε για τον εντοπισμό των δραστών όσο διαρκούσε η περιπέτεια, έπειτα από παράκληση της οικογένειάς του, η οποία κατέβαλε τελικά ως λύτρα 260.000.000 δραχμές για την απελευθέρωσή του. Οι απαγωγείς άφησαν τον επιχειρηματία στην Καρδίτσα, όταν ο αδελφός του άφησε τα λύτρα σε ερημική τοποθεσία της εθνικής οδού Λαμίας - Αράχοβας.
Στον Νίκο Παλαιοκώστα επεβλήθη, τον Οκτώβριο του 2007, ποινή κάθειρξης 25 ετών, αν και ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία. Ο αδελφός του Βασίλης είχε καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση σε κάθειρξη 25 ετών, στις 12 Ιουνίου 2000.

29/8/1996 - ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΤΖΑΜΠΑΖΗΣ. Είκοσι και πλέον ημέρες παρέμεινε όμηρος στα χέρια των απαγωγέων του στην Αλβανία ο 22χρονος τότε φοιτητής Διαμαντής Τζαμπάζης, γιος μεγαλοεπιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος απήχθη στις 29 Αυγούστου 1996.
Ένας εκ των τεσσάρων δραστών, ο 18χρονος τότε Ηλίας ή Αλέξανδρος ή Dolores (όνομα) Mucios ή Muco ή Tona (επίθετο) από την Αχρίδα, κάτοικος Θεσσαλονίκης, έκλεισε ραντεβού με τον Διαμαντή έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ, με το πρόσχημα ότι ήθελε να αγοράσει το αυτοκίνητό του. Εκεί, μαζί με ακόμη δύο συνεργούς του, τον 24χρονο αδελφό του Kledi ή Αντώνη και κάποιον Κιέντι, απήγαγαν τον νεαρό και τον μετέφεραν στην Αλβανία.
Στην απαγωγή συμμετείχε και ο υπάλληλος βενζινάδικου που είχε συστηθεί με το όνομα Αλέξανδρος Μούτσιος, στο οποίο ήταν πελάτης ο Τζαμπάζης.
Οι απαγωγείς ζήτησαν ως λύτρα 150 εκατ. δραχμές, τα οποία έστειλε ο πατέρας του θύματος και έτσι ο Διαμαντής αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο οι αρχές προέβησαν στη σύλληψη του Αλέξανδρου -που λεγόταν Ντολόρες Μούτσιος- αλλά και του Ηρακλή Πίρο αλβανικής καταγωγής, που κατηγορήθηκε ότι μετέφερε με το τουριστικό του λεωφορείο στην Αλβανία τα λύτρα. Οι υπόλοιποι τρεις καταζητούνται.

10/9/1998 - ΑΠΑΓΩΓΗ ΕΛΕΟΝΩΡΑΣ Σ. Σε στάση λεωφορείων, στην περιοχή Γαλήνη Ωραιοκάστρου εντόπισαν τρεις αλβανοί υπήκοοι τη 18χρονη Ελεονώρα Σ. την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι της και αποφάσισαν να την απαγάγουν για λύτρα, τον Σεπτέμβριο του 1998. Την επιβίβασαν με τη βία στο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 40χρονου Λάμπρο Τόσι, ο οποίος μαζί με τους συνεργούς του Λόντοβιτς Ντέντα 24 χρόνων και Ναντρί Μαλάζ 24 χρόνων της έκλεισαν τα μάτια με πανιά και την οδήγησαν σε μεγάλο φρεάτιο παλιού εγγειοβελτιωτικού έργου στην περιοχή των κοιμητηρίων της Σίνδου.
Οι απαγωγείς ζήτησαν από τον πατέρα της 18χρονης 100.000.000 δραχμές και τελικά συμφώνησαν να πάρουν 2 εκατ. Δρχ,. Ύστερα από καθορισμένο ραντεβού ο πατέρας άφησε τα χρήματα στην περιοχή της γέφυρας του Αλιάκμονα, ενώ λίγο αργότερα η κόρη του απελευθερώθηκε στην περιοχή της Μενεμένης. Μετά από έρευνα οι δράστες εντοπίστηκαν από την αστυνομία σε στάβλο, όπου εργάζονταν.

14/2/2000 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2000 τρεις άνδρες απήγαγαν τον 18χρονο τότε Γιώργο Περιστέρη, γιο αρχιτέκτονα από τη Θεσσαλονίκη. Οι δράστες τον πλησίασαν κοντά στο σπίτι του, στην οδό Βούλγαρη, τον επιβίβασαν με τη βία σε αυτοκίνητο και άρχισαν να τον περιφέρουν σε περιοχές της πόλης. Οι απαγωγείς ζήτησαν αρχικά 70 εκατ. δραχμές από τον πατέρα του παιδιού και τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις, οι απαιτήσεις τους μειώθηκαν στα 44 εκατομμύρια δραχμές. Ο αρχιτέκτονας, μετά από συνεννόηση άφησε τα χρήματα σε σακούλα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων. Η αστυνομία, που είχε ειδοποιηθεί, παρακολουθούσε το σημείο αλλά δεν επενέβη, διότι δεν είχε ακόμη απελευθερωθεί ο νεαρός. Τελικά, οι δράστες άφησαν τον 18χρονο δύο ημέρες μετά την απαγωγή, κοντά στο σπίτι του. Η αστυνομία συνέλαβε δύο από τους τρεις δράστες με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Για την υπόθεση δεν δόθηκαν λεπτομέρειες από τις αρχές, έπειτα από αίτημα της οικογένειας.

11/4/2002 - ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ. Όμηρος για 26 ημέρες έμεινε στα χέρια των τριών απαγωγέων της η 6χρονη Μαρκέλλα Χαζάκη, η οποία απήχθη το πρωί της 11 Απριλίου, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της στην Περαία. Τρεις κουκουλοφόροι, κρατώντας δύο πιστόλια και μια κοντόκαννη καραμπίνα, προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα και συγκρούστηκαν με το τζιπ του Χρυσόστομου Χαζάκη, που πήγαινε την κόρη του στο σχολείο στο Πανόραμα. Οι δράστες άρπαξαν το παιδί και ανάγκασαν διερχόμενη οδηγό να εγκαταλείψει το όχημά της, στο οποίο επιβιβάστηκαν και εξαφανίστηκαν.
Οι δράστες, που ζητούσαν 3 εκατ. δολάρια ως λύτρα, κρατούσαν την 6χρονη σε διαμέρισμα της οδού Αρτέμιδος στην ανατολική Θεσσαλονίκη και επικοινωνούσαν μέσω κινητών τηλεφώνων με τον πατέρα της. Η ασφάλεια Θεσσαλονίκης εντόπισε το στίγμα των κινητών και με οργανωμένη επιχείρηση εφόδου συνέλαβε τους απαγωγείς στο διαμέρισμα και απελευθέρωσε τη Μαρκέλλα.
Οι απαγωγείς καταδικάστηκαν. Ο 27χρονος Δημήτρης Κιτσικίδης σε 23 έτη και 8 μήνες, ο 24χρονος Ευάγγελος Σαρίδης σε ποινή 21 ετών και 4 μηνών, ενώ στον 24χρονο Σεργκέι Ζοραμπιάν επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών και ενός μηνός.

Δεκέμβριος 2005 - ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ. Θύμα ληστείας με ομηρία έπεσε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2005 ο ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Διαμαντής Μασούτης, στη Θεσσαλονίκη.
Οι δράστες έφυγαν με λεία 300.000 ευρώ σε μετρητά και καταζητούνται. Το περιστατικό συνέβη στο σπίτι του θύματος και δεν ανακοινώθηκε επίσημα από την αστυνομία, κατόπιν επιθυμίας του επιχειρηματία.
Όπως έγινε γνωστό, δύο άνδρες χτύπησαν το θυροτηλέφωνο του σπιτιού και παρέστησαν τους αστυνομικούς. Είπαν στον Μασούτη ότι έχουν να του επιδώσουν κάποια έγγραφα και όταν άνοιξε η πόρτα, εμφανίστηκαν με κουκούλες και πιστόλια. Έδεσαν τον επιχειρηματία και τη σύζυγό του σε καρέκλες και αρχικά απαίτησαν 1 εκατ. Ευρώ, για να τους αφήσουν ελεύθερους. Η ομηρία κράτησε μερικές ώρες και τελικά οι ληστές συμβιβάστηκαν με 300.000 ευρώ. Ο οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης πήγε στο σπίτι την τσάντα με τα χρήματα και βρέθηκε και ο ίδιος δεμένος χειροπόδαρα. Στη συνέχεια, οι άγνωστοι διέφυγαν ανενόχλητοι.
Το ζεύγος Μασούτη και ο συνεργάτης του επιχειρηματία κατάφεραν να λυθούν και ενημέρωσαν την αστυνομία.

16/5/2006 - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. Για λίγες ώρες έμειναν όμηροι του 52χρονου κατάδικου Κωνσταντίνου Αραμπατζή, στις 16 Μαΐου του 2006, ο διευθυντής της Γερμανικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη Γιακχίμ Φέγκεντιν και ο διαχειριστής της σχολής Ξενοφών Αλτίδης. Ο δράστης είχε πάρει δεκαήμερη άδεια από τις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης, και επισκέφτηκε τη Γερμανική Σχολή στην Πυλαία με πρόφαση ότι ήθελε να πληρώσει δίδακτρα για τη φοίτηση των παιδιών του στο παρελθόν. Μπήκε στο γραφείο του διευθυντή όπου εκείνη την ώρα ήταν και ο διαχειριστής. Με ένα πιστόλι απείλησε τους δύο άνδρες και ζήτησε 5 εκατ. ευρώ από το γερμανικό κράτος για να μην τους κάνει κακό. Ο διευθυντής ανέφερε το αίτημα στο γερμανικό προξενείο, το οποίο με τη σειρά του ειδοποίησε την αστυνομία. Ο Αραμπατζής, βλέποντας ότι περνάει η ώρα, επιβίβασε τον διευθυντή και το διαχειριστή σε ένα αυτοκίνητο και άρχισε να περιφέρεται στην πόλη. Μισή ώρα αργότερα απελευθέρωσε το διαχειριστή στη Θέρμη, ενώ το βράδυ άφησε και το διευθυντή στο Ωραιόκαστρο και επέστρεψε στις φυλακές Κασσαβέτειας, όπου παραδόθηκε. Όπως είπε, ήθελε να εκδικηθεί το γερμανικό κράτος, στο οποίο είχε βρεθεί οικονομικός μετανάστης.

21/2/2008 - 55ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ. Δύο εφιαλτικές ημέρες πέρασε στα χέρια των απαγωγέων του ένας 55χρονος επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, που απήχθη στις 21 Φεβρουαρίου 2008. Την αρπαγή του είχε οργανώσει ο πρώην συνεργάτης του (επίσης 55 χρόνων), επειδή του χρωστούσε χρήματα που δεν μπορούσε να του τα επιστρέψει. Το θύμα βγήκε από το σπίτι του στην περιοχή της Μπότσαρη. Στην είσοδο της πολυκατοικίας τού είχαν στήσει ενέδρα τέσσερις άγνωστοι άνδρες, οι οποίοι του επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν και τον έβαλαν μέσα στο αυτοκίνητό τους. Στη συνέχεια τον μετέφεραν σε ισόγειο διαμέρισμα στην περιοχή της Τούμπας, όπου τους περίμενε ο εμπνευστής της απαγωγής.
Στο διάστημα των δύο ημερών που το θύμα έμεινε στα χέρια των δραστών, τον χτυπούσαν και τον εκβίαζαν να συγκεντρώσει από φίλους και γνωστούς το ποσό των 10.000 ευρώ που όφειλε, για να τον απελευθερώσουν. Οι συγγενείς του θύματος αποφάσισαν να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας για την απελευθέρωσή του και υπό τις οδηγίες των αστυνομικών ο γιος του 55χρονου κανόνισε το ραντεβού με τους δράστες σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, όπου θα τους έδινε 9.000 ευρώ που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει, ενώ συγχρόνως θα απελευθερωνόταν ο όμηρος. Μετά την απελευθέρωση, ο δράστης συνελήφθη ενώ οι συνεργοί του κατάφεραν να διαφύγουν και αναζητούνται από την αστυνομία.

Πολιτική

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 5
Τρέχουσα αξιολόγηση: 4.75

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 
Πέμπτη 02 Απριλίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book