logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

ΣΥΡΙΖΑ Με αριστερό φλας στρίβει προς κέντρο;

Στην κατηγορία: Πολιτική
Ημερομηνία: 14/07/2013
Σελίδα εκτύπωσης

Για όσους απόρησαν με το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του πρώτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο της παραδοσιακής κεντροαριστεράς και τους πολίτες που έχουν αναφορά στον πολιτικό φιλελευθερισμό, αλλά ανησυχούν «για τη δημοκρατία», η απάντηση βρίσκεται στις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους οι άνθρωποι της Κουμουνδούρου.
 

Google Adsense Center

Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Όλα έχουν αφετηρία την εκτίμηση που υπάρχει στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν θα μακροημερεύσει και μέσα στους επόμενους μήνες θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Σε αυτή τη βάση ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει στο κέντρο του την προετοιμασία για μία νέα εκλογική μάχη και όχι τόσο την οργάνωση της παρουσίας του κόμματος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως ο τρόπος που μπορεί να ξεκλειδώσει τις πολιτικές εξελίξεις, ώστε να υπάρξει αλλαγή στη διακυβέρνηση, βρίσκεται στο χώρο της «άρνησης ψήφου», που όλες οι δημοσκοπήσεις εντοπίζουν περίπου στο ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, το οποίο τουλάχιστον στα γκάλοπ είτε δεν απαντά στο ποια είναι η κομματική προτίμησή του είτε κινείται μεταξύ των αναποφάσιστων και της αποχής. Και σε αυτό το σημείο βρίσκεται η εξήγηση τού γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για να απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης προς τον κόσμο της παραδοσιακής κεντροαριστεράς και του πολιτικού φιλελευθερισμού, καθώς αυτός ο κόσμος σύμφωνα με τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων αποτελεί τον κορμό της «άρνησης ψήφου». Όπως σημειώνουν άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι αυτοί βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση, όμως ακόμη δεν έχουν πειστεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μία ρεαλιστική εναλλακτική -και εκτός μνημονίου- πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Έτσι η βασική προτεραιότητα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από αύριο θα είναι το «90% πρόγραμμα, 10% αντιπολίτευση», δηλαδή να πείσει ότι είναι εφικτή η πρότασή του για τη διακυβέρνηση και όχι τόσο να πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης, που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι έτσι κι αλλιώς αρνητική στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Όπως φάνηκε στο συνέδριο, αυτή η σχεδιαζόμενη στροφή(;) προς το κέντρο θα γίνει με αναμμένο το… αριστερό φλας, χωρίς να υπάρξει υποχώρηση από θέσεις, όπως η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, το τετραετές μορατόριουμ στις πληρωμές τόκων και τοκοχρεολυσίων και την αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σε ό,τι αφορά το νέο ΣΥΡΙΖΑ, που από σήμερα το βράδυ θα έχει εκλεγμένη Κεντρική Επιτροπή και πρόεδρο, τα πρόσωπα και οι καταστάσεις θυμίζουν περισσότερο το ΣΥΝ, που τυπικά αυτοδιαλύθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, και όχι τόσο έναν νέο πολιτικό φορέα. Στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ απόλυτο νούμερο ένα θα παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στο ρόλο του «εγγυητή της ενότητας και της αριστερής φυσιογνωμίας» θα συνεχίσει να βρίσκεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στο νέο εσωκομματικό πεδίο βασικοί μηχανισμοί για τις αποφάσεις και την ανάδειξη στελεχών θα παραμείνουν η «Αριστερή Ενότητα» και το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΝ, ενώ περιορισμένος θα είναι ο ρόλος των συνιστωσών που αυτοδιαλύθηκαν και ζητούμενο η θέση των νέων μελών, όσων δηλαδή εντάχθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο ΣΥΡΙΖΑ ως φυσικά πρόσωπα. Στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ «γκρίζα» θα είναι η συμμετοχή των συνιστωσών που δεν θα αυτοδιαλυθούν, καθώς ο νέος πολιτικός φορέας ουσιαστικά -πιθανόν και τυπικά- δεν θα αναγνωρίζει την… ύπαρξή τους. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει τον Μανόλη Γλέζο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρώτο να αμφισβητεί συνολικά την υπόθεση «ΣΥΡΙΖΑ των μελών» και να υποστηρίζει πως στόχος του δεύτερου είναι η δημιουργία ενός «προεδροκεντρικού» κόμματος. Αυτή η αντιπαράθεση, πέρα από την επικοινωνιακή «λακκούβα» που προκάλεσε στις εργασίες του συνεδρίου, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την Κουμουνδούρου, καθώς το μέγεθος των «Ενεργών Πολιτών» του Μανόλη Γλέζου αλλά και της ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά είναι μικρό και έχει περιορισμένη επιρροή στις οργανώσεις της βάσης του κόμματος. Τα πράγματα είναι διαφορετικά με τη ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου, που θέλει να κρατήσει ψηλά τις σημαίες της οργάνωσης και να διατηρήσει την αυτόνομη πολιτική λειτουργίας της, ασκώντας «από τα αριστερά» αντιπολίτευση και κριτική στην ηγεσία του κόμματος. Πεδίο δοκιμής αυτής της πλέον δύσκολης σχέσης θα είναι και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι «Ενεργοί Πολίτες» και η ΔΕΑ έχουν από δύο βουλευτές. Ζητούμενο αποτελεί και η σχέση του ΔΗΚΚΙ, που έχει τρεις βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον «ενιαίο» και είναι πιθανή η μετακίνησή του στη θέση του «συνεργαζόμενου». Πάντως, αν η εκτίμηση της Κουμουνδούρου για τις πρόωρες εκλογές επιβεβαιωθεί, τότε όλες αυτές οι αναταράξεις θα μοιάζουν με… λεπτομέρειες μπροστά στο στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τη ρεβάνς από τη Νέα Δημοκρατία για την ήττα στις 17 Ιουνίου του 2012.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Όλες οι… φυλές
- Οι «υπουργοί», όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα… μετακίνησης στο Κλειστό του Φαλήρου, καθώς πάρα πολύς κόσμος τούς σταματούσε και ήθελε να συζητήσει μαζί τους τόσο για την κυβερνητική πολιτική όσο και για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
- Οι «νεολαίοι» αλλά και όσοι ακόμη νιώθουν νέοι παρακολούθησαν το συνέδριο από τα ορεινά του Τάε Κβο Ντο, αλλά συνθήματα και πάθος υπήρξαν μόνον την πρώτη ημέρα, κατά την παρουσίαση του τιμητικού προεδρείου και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
- Οι «Χαλκιδικιώτες», όσοι δηλαδή φορούσαν τις γνωστές μπλούζες κατά της μεταλλουργίας χρυσού στις Σκουριές, ήταν σε κάθε γωνιά του συνεδρίου, φανερά προβληματισμένοι για τις νέες συλλήψεις και τα γεγονότα της Τετάρτης στον Πολύγυρο και τη Μεγάλη Παναγιά. Μαζί τους -μάλιστα φορώντας τη γνωστή μπλούζα- και η βουλευτής Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη και οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των συλληφθέντων.
- Οι «είμαι στο καφέ μπαρ» κατά έναν τρόπο παρακολούθησαν όλο το συνέδριο από την καφετέρια που στήθηκε στο Κλειστό του Φαλήρου, ακούγοντας τις ομιλίες από τα μεγάφωνα και καπνίζοντας διαρκώς. Πρόβλημα με το κάπνισμα υπήρχε και μέσα στην κεντρική σάλα, με αποτέλεσμα το προεδρείο πάρα πολλές φορές να υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται.
- Οι δημοσιογράφοι εντός και εκτός εισαγωγικών, όσοι δηλαδή βρέθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης στο κέντρο Τύπου του συνεδρίου, έγραφαν, τηλεφωνούσαν, προσπαθούσαν να συνδεθούν με το διαδίκτυο, αντάλλασσαν πληροφορίες, φήμες και… κουτσομπολιά και βοηθούσε ο ένας τον άλλον.
- Οι «ξένοι», οι αντιπροσωπείες από αριστερά και εργατικά κόμματα από το εξωτερικό, παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χωρίς να κρύβουν τη χαρά τους για τη συμμετοχή στο γεγονός. Η αισιοδοξία των «ξένων» για την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη εντύπωση στους περισσότερους συνέδρους.
- Οι «μετριοπαθείς» κινήθηκαν έξω από τις εσωκομματικές γραμμές και προσδοκούσαν σε ενωτικές κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μακριά από αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς. Ήταν η φυλή που είχε τη… χειρότερη ενημέρωση για όσα συνέβαιναν στα παρασκήνια του συνεδρίου.
- Οι «επαρχιώτες», που σήμερα πήγαν στο συνέδριο να ψηφίσουν μαζί με τις τσάντες τους, τις προηγούμενες ημέρες συζητούσαν συνέχεια για το πόσο πολύ διαρκούν οι μετακινήσεις στην Αθήνα και για το ποιος είναι ο λιγότερο χρονοβόρος συνδυασμός -μετρό, ηλεκτρικό και τραμ- για να κατέβει κάποιος από το κέντρο της πρωτεύουσας στο Φάληρο και το βράδυ να επιστρέψει στο ξενοδοχείο του, κυρίως όμως σε σπίτια φίλων και γνωστών, που τους φιλοξένησαν το τετραήμερο του συνεδρίου.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ποιοι και πώς από τη Θεσσαλονίκη
Περίπου δεκαεπτά είναι οι θέσεις στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που «αναλογούν» στα στελέχη του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ακόμη και αυτός ο αριθμός δέχεται… πιέσεις, καθώς η εκπροσώπηση άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας στην Κ.Ε. ενδέχεται να γίνει σε βάρος της παρουσίας των Θεσσαλονικιών.
Στην πλευρά της πλειοψηφίας από το ρεύμα της «Αριστερής Ενότητας» οι Χρήστος Λάσκος, Νίκος Σαμανίδης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Νίκος Παυλίδης και Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να βρεθούν ψηλά στη σημερινή σταυροδοσία. Από την «Πλατφόρμα» μάλλον βέβαιη είναι η εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, πιθανότατα και της Ρίας Καλφακάκου. Ψηλά στη σταυροδοσία αναμένεται να βρεθεί ο προερχόμενος από την ΚΟΕ Γιώργος Θεοδωρόπουλος, όπως και ο Στράτος Κερσανίδης καθώς και η Κατερίνα Νοτοπούλου από την «ΑΝΑΣΑ». Όσον αφορά τη Β’ Θεσσαλονίκης, αρκετές πιθανότητες εκλογής έχουν τόσο ο Χρήστος Ρώσιος όσο και ο Κώστας Αμπατζάς. Υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή δεν αναμένεται να βάλει ο βουλευτής Τάσος Κουράκης, καθώς η γραμμή της πλειοψηφίας είναι στο νέο κορυφαίο κομματικό όργανο να συμμετάσχει πολύ μικρός αριθμός βουλευτών. Στην πλευρά της μειοψηφίας από την «Αριστερή Πλατφόρμα» βέβαιη είναι η εκλογή του Τάσου Κανταρά. Από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από το αν θα είναι υποψήφιοι οι βουλευτές του κόμματος Λίτσα Αμμανατίδου, Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννα Γαϊτάνη. Αν είναι, τότε δύσκολα κάποιο άλλο στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας» από τη Θεσσαλονίκη θα εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή. Αν δεν είναι, τότε πολλές είναι οι πιθανότητες εκλογής της Χριστίνας Σουλτανίδου, του Θοδωρή Αζούδη και του Δημήτρη Ταλαίπωρου. Αν η σημερινή ψηφοφορία επιβεβαιώσει αυτές τις εκτιμήσεις, τότε η εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στην Κεντρική Επιτροπή του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ θα είναι 100% με στελέχη που προέρχονται από το γνωστό δυναμικό του κόμματος.


ΣΥΡΙΖΑ Με ισχυρή δόση ΠΑΣΟΚ

Ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ το είχε πει: «Ας είναι η εκκλησία ορθόδοξη και όποιος θέλει ας ανάψει κερί…». Βεβαίως ο Χαρίλαος Φλωράκης γνώριζε πολύ καλά ότι το Κομμουνιστικό κόμμα διέθετε τους αναγκαίους μηχανισμούς, για να ενσωματώνει και να αφομοιώνει χωρίς τον κίνδυνο της ιδεολογικής αλλοίωσης «ξένες» προσχωρήσεις.
Ωστόσο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία δύο, τρία χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο προσομοιάζει περισσότερο με τη δραστική μαζικοποίηση του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν και κυρίως λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1981 και λιγότερο με τα δειλά και απολύτως ελεγχόμενα ανοίγματα του ΚΚΕ.
Η μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ, ως απόρροια των πολιτικών των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, καταγράφηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου 2012. Η μεταπήδηση προβεβλημένων στελεχών τού άλλοτε πανίσχυρου κυβερνώντος κόμματος είχε αρχίσει λίγο νωρίτερα, διογκώθηκε κατά τον τελευταίο χρόνο και είναι άγνωστο πόσοι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.
Η εικόνα κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως ενδεικτική. Στις πρώτες γραμμές των συνέδρων υπήρχαν νυν βουλευτές της Κουμουνδούρου, οι οποίοι είχαν θητεύσει στα κοινοβουλευτικά έδρανα και με το ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί του Ανδρέα και του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και κορυφαία στελέχη του συνδικαλιστικού χώρου, τα οποία διέπρεψαν με την ΠΑΣΚΕ στα χρόνια της παντοδυναμίας της.

ΠΡΩΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ» ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Η πρώτη μετακίνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε λίγο καιρό μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να επιλέξει την τρόικα σαν το όχημα διαφυγής από την επαπειλούμενη χρεοκοπία. Η αρχή έγινε με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει στην περιφέρεια Αττικής τον Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο, ωστόσο η δίοδος τροφοδοσίας από την Ιπποκράτους προς την Κουμουνδούρου είχε πλέον ανοίξει. Σήμερα ο κ. Μητρόπουλος μαζί με τον τρεις φορές βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αντώνη Κοτσακά αποτελούν την ηγεσία του Ενωτικού Μετώπου, εκ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κοτσακάς υπήρξε επί 37 χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός του, παραιτηθείς από το Πολιτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2011.
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2007 ήταν η Σοφία Σακοράφα, η οποία το Μάιο του 2010 καταψήφισε το μνημόνιο και έγινε ανεξάρτητη. Το Δεκέμβρη του 2011 ανακοινώνεται η πολιτική συνεργασία της με την Κουμουνδούρου και τον Απρίλιο του 2012 προσχωρεί στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έναν μήνα μετά εξελέγη βουλευτής Β’ Αθήνας.
Στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει εδώ και λίγο καιρό και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Μπήκε στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2011 ως πρώτος επιλαχών βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, αλλά διαγράφηκε το Φεβρουάριο του 2012 μετά την καταψήφιση του δεύτερου μνημονίου. Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 εξελέγη βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ, από την οποία αποχώρησε, παρέμεινε για κάποιους μήνες ανεξάρτητος και προ ολίγου καιρού προσέγγισε το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο τελικώς εντάχθηκε.
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1977, 1981), καθώς και υφυπουργός της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου διετέλεσε και ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος μετά την περιπλάνησή του σε ΚΚΕ, Συνασπισμό, Πολιτική Άνοιξη, ΔΗΚΚΙ κατέληξε στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εξελέγη στη Β’ Αθήνας στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

ΤΟ ΛΟΜΠΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Διακριτή παρουσία στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν και οι πρώην συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Μάλιστα ένας εξ αυτών, ο Γιάννης Σταθάς, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, εξελέγη βουλευτής Βοιωτίας. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσχωρήσει εδώ και πολύ καιρό ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Ραφτόπουλος μαζί με τον Σπύρο Κότσια, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.
Στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου έδωσαν το «παρών» ο Νίκος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο Θέμης Μπαλασόπουλος της ΠΟΕ ΟΤΑ και ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης της ΠΟΣΠΕΡΤ, όλοι τους στελέχη της ΠΑΣΚΕ. Ο κ. Φωτόπουλος επιδίωξε να ηγηθεί της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, αλλά απέτυχε, καθώς συνάντησε την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Φίλος του κόμματος δηλώνει ο κ. Μπαλασόπουλος, ενώ εγγύτερα προς το ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο κ. Καλφαγιάννης. Επιπλέον αρκετά μεσαία στελέχη της ΠΑΣΚΕ από τους τρεις ανωτέρω συνδικαλιστικούς χώρους έχουν ήδη πυκνώσει τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΕΟΛΑΙΟΙ
Στο ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι με χαλαρότερη και άλλη με στενότερη σχέση, βρίσκονται και άλλες πασοκογενείς κινήσεις. Μία εξ αυτών είναι ο «Νέος Αγωνιστής», ο οποίος συγκροτήθηκε το 2006 γύρω από το με ομώνυμο τίτλο περιοδικό μελών του ΠΑΣΟΚ και ανένταχτων σοσιαλιστών. Στον πυρήνα της κίνησης συμμετείχαν στελέχη όπως οι Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Ασημακόπουλος, Γιάννης Χατζηαντωνίου, Κώστας Τσουκαλάς κ.ά. Διαφώνησαν με τον Γιώργο Παπανδρέου και πριν από το 2009 (με αφορμή το περίφημο άρθρο 16) αλλά και κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του εξαιτίας των μνημονίων.
Προ μηνών υποστήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ εξεδήλωσαν 127 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στην πλειονότητά τους μέλη του «Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών», με συμμετοχή στο εθνικό συμβούλιο της νεολαίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ (Αντώνης Ελευθεριάδης, Θέμης Τζήμας, Μαρία Ζερβάκη, Πετρούλα Ρέντζου κ.ά.).

Μ. ΓΛΕΖΟΣ, Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ Δύο ξεχωριστές περιπτώσεις
Ξεχωριστές περιπτώσεις είναι αυτές του Μανώλη Γλέζου και της Λούκας Κατσέλη. Από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αριστεράς ο Μ. Γλέζος διετέλεσε βουλευτής και του ΠΑΣΟΚ (1981, 1985), ενώ το 2000 ήταν υποψήφιος με το Συνασπισμό. Το 2002 συγκρότησε τους «Ενεργούς Πολίτες» μέσω των οποίων εντάχθηκε ως συνιστώσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ στενή σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η Λ. Κατσέλη, καίτοι εκ των κορυφαίων υπουργών της πρώτης κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Η κυρία Κατσέλη μετά τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ και την αποτυχημένη απόπειρα της «Κοινωνικής Συμφωνίας» ανέπτυξε σταδιακά πολιτικό φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα. Η θερμή υποδοχή που της επιφυλάχθηκε στο συνέδριο είναι σαφής ένδειξη ότι το φλερτ θα οδηγήσει πιθανότατα σε εκλογική συνεργασία. Αντιθέτως από την Κουμουνδούρου αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

 

Πολιτική

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 2
Τρέχουσα αξιολόγηση: 3

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015
Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book