logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ Παράταση χρόνου αποπληρωμής στεγαστικών δανείων

Στην κατηγορία: Οικονομία
Ημερομηνία: 25/10/2011
Σελίδα εκτύπωσης

Την επιμήκυνση αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων για 5 ή 10 έτη έχουν οι δανειολήπτες από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ταμείο εξετάζει τη δυνατότητα περαιτέρω ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών λόγω των μεταβολών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
 

Google Adsense Center

Όπως επισημαίνεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στα δάνεια για αγορά, ανέγερση και αποπεράτωση η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατό να επιμηκύνεται για 5 ή 10 χρόνια πέραν της υπολειπόμενης διάρκειας εξόφλησης του δανείου, κατ' επιλογήν του δανειολήπτη, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης. Σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 40 χρόνια.
Στα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατόν να επιμηκύνεται για 5 ή 10 χρόνια πέραν της υπολειπόμενης διάρκειας εξόφλησης δανείου, κατ' επιλογήν του δανειολήπτη, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης. Σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 26 χρόνια. Στα δάνεια μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων η διάρκεια αποληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατό να επιμηκύνεται για 5 χρόνια, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης. Σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 15 χρόνια.

Προϋποθέσεις για επιμήκυνση αποπληρωμής
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διευκρινίζει ότι η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των παραπάνω δανείων παρέχεται σε δανειολήπτες που σωρευτικά τα δάνεια τους άρχισαν να εξυπηρετούνται από 1/1/2005 μέχρι και 1/7/2010, η μηνιαία δόση των δανείων τους ανέρχεται σε ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των 400 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, των 250 ευρώ για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και των 150 ευρώ για τα δάνεια των μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων. Επίσης παρέχεται σε δανειολήπτες που η ηλικία τους κατά τη λήξη της διάρκειας του δανείου δεν θα υπερβαίνει το 80ό έτος για τα στεγαστικά και τα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια και το 75ο έτος για τα δάνεια μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων.
Η δυνατότητα επιμήκυνσης μπορεί να παρέχεται σε ειδικές περιπτώσεις δανειοληπτών, για όλα τα δάνεια του στεγαστικού τομέα, ανεξαρτήτως του χρόνου έναρξης εξυπηρέτησής τους και το ύψος του ποσού της μηνιαίας δόσης για λόγους υγείας ή οικογενειακούς λόγους, σε περιπτώσεις δανειοληπτών πολύτεκνων, τρίτεκνων και ειδικών αναγκών. Επίσης όταν η μηνιαία δόση από το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων, που συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση των αποδοχών τους, υπερβαίνει τα 6/10 αυτών και ακόμη όταν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ρύθμιση των οποίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης επιμήκυνσης.

Πότε προβλέπεται αναστολή εξυπηρέτησης
Σε ό,τι αφορά την αναστολή της εξυπηρέτησης δανείων το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διευκρινίζει ότι, εφόσον υπάρχει πρόδηλη αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές υποχρεώσεις, είναι δυνατή η εξέταση από το δ.σ. κατά περίπτωση αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου, όχι όμως πέραν των δύο χρόνων, και εντός της επιτρεπόμενης από τον νόμο ανώτερης διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου, με επιμήκυνση της διάρκειας και με κατά περίπτωση καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής.
Επίσης για τοκοχρεολυτικές δόσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών η ρύθμιση καταβολής θα μπορεί να γίνει μετά από αίτηση του δανειολήπτη είτε μέχρι 36 μήνες με απόφαση των εξουσιοδοτημένων υπηρεσιακών οργάνων είτε μέχρι 120 μήνες με απόφαση του δ.σ., εντός της ισχύουσας διάρκειας του δανείου, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο εξυπηρέτησης. Με την έγκριση της αίτησης του δανειολήπτη για ρύθμιση, ποσοστό 50% επί των τόκων υπερημερίας εκπίπτει, εφόσον η καταβολή γίνεται τακτικά και εμπρόθεσμα.
Στο έγγραφο γίνεται μνεία σε δύο ακόμη αποφάσεις του δ.σ., με τις οποίες αποφασίστηκε, πρώτον, η πλήρης απαλλαγή των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών από το συνολικό ποσό των τόκων υπερημερίας σε περίπτωση που εξοφλήσουν εφάπαξ τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του δανείου τους και, δεύτερον, η παράταση μέχρι τις 31/12/2011 της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής σε όλες τις ανωτέρω ρυθμίσεις.

Οικονομία

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 16
Τρέχουσα αξιολόγηση: 1.85

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

 1. Μπαγλαμαδες
  Ρε μπαγλαμαδες εδω και ενα χρονο εχει που το ΤΠΔ εχει την παραπανω ρυθμιση αλλα κοιμαστε τον υπνο του δικαιου
 2. Επικοινωνία με το ΤΠΔ στην Αθήνα
  Εάν καταφέρει κάποιος να επικοινωνήσει με το ταμείο στην Αθήνα να μου περάσετε χαλκά.Ακόμη και στα μπουρδέλα,όταν έχουν δουλειά απαντάνε στα τηλέφωνα.Έχει τρεις μέρες που προσπαθώ να επικοινωνήσω με κάποιον αρμόδιο για πληροφορίες,αλλά μάταια?
 3. ουτε επικοινωνία ούτε πληρωμή τπδ
  ποτέ μα ΠΟΤΕ δεν απαντούν στα τηλέφωνα και πρέπει να κατέβεις Αθήνα να σου πούν προσωπικά.
  Α! και πληροφοριακά από 1/10/11 το τπδ έχει σταματήσει και τις πληρωμές εγκεκριμένων εδώ και μήνες δανείων με τη δικαιολογία των εργασιών μηχανογράφησης. Τί απάτη είναι πάλι αυτή; Πάει κι'αυτό για ξεπούλημα μάλλον........
 4. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΠΔ
  Προσπαθώ να επικοινωνήσω με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 5 μέρες τώρα αλλά δεν σηκώνει κανείς τα τηλέφωνα. Ζω στην επαρχία.Εχω παραμελήσει τη δουλειά μου και είμαι συνέχεια με ένα ακουστικο στο αυτί ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΩΙ. Μας δουλεύουν ότι έχουν κίνηση οι γραμμές; Κάνουν λευκή απεγία;Τι κάνουν τέλος πάντων;Έχει διαλύσει; Ας βγει επιτέλους ένας υπεύθυνος να μας πει τι γίνεται και να αναλάβει την ευθύνη!!!!!
 5. πάγωμα νέων δανείων
  Πάντως σε επικοινωνία που είχα μαζί τους για να στείλω τα δικαιολογητικά για στεγαστικό, μου είπαν ότι δεν πρόκειται να δοθούν τώρα δάνεια, αν και είχα την έγκριση για δάνειο. Δεν ξέρω μήπως γνωρίζει κάποιος περισσότερα.
 6. Θέλουμε κούρεμα στα δάνεια
  Προς το Δ.Σ. και κάθε ενδιαφερόμενο
  Με τη δεδομένη μισθολογική εξαθλίωση των δημ. υπαλλήλων πρέπει να γίνει ουσιαστική μείωση της δόσης και όχι κοροϊδίες του τύπου: στα 512 ευρώ δόση μόνο 40 ευρώ μείωση με πενταετή επιμήκυνση, δηλαδή 5 χρόνια παραπάνω τόκοι για 40 ευρώ λιγότερα! Μας δουλεύετε κύριοι; Δεν φτάνει που τα πληρώνουμε διπλά; Σοβαρευτείτε γιατί αν σταματήσουμε όλοι να πληρώνουμε τί θα τα κάνετε τα σπίτια; Μήπως θα τα πουλήσετε στους Γερμανούς;
 7. κουρεμα
  συμφωνώ με τη Χρύσα παραπάνω. Μόνο ένα γερό κούρεμα στον κάθε δανειολήπτη αναλόγωςτου ποσού δανείου που έχει πάρει. ΄Οταν μιλάμε για κούρεμα μισθών, είναι αυτονόητο και το κούρεμα των δανείων. το θέμα είναι πόσο υπολογίζεται ο υπάλληλος και τα προβλήματά του την σημερινή εποχή. Οι αιτήσεις δε που γίνονται για επιμήκυνση, θα εξεταστούν σε βάθος χρόνου. Εδώ δεν λειτουργεί αυτόματα το σύστημα όπως για την είσπραξη των χαρατσίων με "χρονοκαθυστέρηση" 1% το μήνα. Ευελπιστούμε οι συνάδελφοι - υπάλληλοι του ταμείου παρακ.- που είναι και εκείνοι δανειολήπτες του ίδου ταμείου, να κινηθούν και να πιέσουν καταστάσεις το συντομότερο για την εξυπηρέτηση όλων μας.
 8. πηρα 15 ευρω δεκαπενθημεροσ ζουσα με τα εξοδα κινησησ κ κατι που εμενε απ τα 1200 που επερνα [καποτε]χα χα χα χα τωρα δουλευω για το παρακαταθηκων χα χα χα ΕΧΩ ΔΑΝΕΙΑ.Κ ΠΡΙΝ ΕΙΧΑ .ΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ Κ ΜΗ ΠΕΦΤΕΤΕ ΣΕ ΠΑΓΙΔΕΣ.ΠΡΟΣΕΞΤΕ Κ ΘΑ ΤΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ Κ ΠΑΛΟΥΚΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝ ΑΠ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. ΜΗΝ ΠΑΓΙΔΕΥΕΣΤΕ.ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ.ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΩ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΜΕ
  ΘΑ ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝ.ΧΑΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΧΑΜΕΝΟΙ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ
 9. ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ
  ΜΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗ ΔΟΣΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ?ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΜΕ ΟΣΑ ΜΟΥ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΜΕ Τ.Π.Δ.?ΟΧΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ.ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.
 10. ΚΟΥΡΕΜΑ
  προσπαθουσα μια εβδομαδα καθημερινα να επικοινωνησω μαζι τους σταθηκε αδυνατον. σημερα παιρνω 5 ευρω απο το μισθο μου.θα πρεπει να κινηθουμε μαζικα στελνοντας εξωδικα και ζητωντας κουρεμα και οχι επιμυκηνση
 11. KOYREMA
  Δεν πάει άλλο ένας δανειολήπτης από μας να βρεί έναν καλό δικηγόρο και όλοι μαζί να απαιτήσουμε κούρεμα της δόσης μας ανάλογη της μείωσης του μισθού μας.Είμαστε χιλιάδες,όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
 12. πάγωμα χορηγήσεων
  Σε επικοινωνια πουν είχα με το ΤΠΔ για την έγκριση δανείου με αίτηση απο 24/05/2011, μου απάντησαν ότι έχουν παγώσει οι χορηγήσεις δανείων για άγνωστο χρονικό διάστημα αλλά σχετική επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει, μήπως ξέρει κάποιος κάτι περισσότερο σχετικά με τις εγκρίσεις - χορηγήσεις στεγαστικών?
 13. kourema
  Είδαμε το τυρί φίλοι μου, αλλά δεν είδαμε τη φάκα! Τι κοροϊδία, τι γελοιότητα, τι αηδία!!!! Ας οργανωθούμε βρε παιδιά είμαστε πολλοί. Μπορούμε όλοι μαζί να κινηθούμε δικαστικά;;;;Ας επικοινωνήσουμε!!
 14. παιδια πρεπει να κινηθουμε...γρηγορα.ενα δικηγορο.
 15. ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.
  Απο επαρχια για μια απλη ερωτηση,παιρνω τηλ εδω και μερες,μπορει καποιος να μου πει επιτελους τι πρεπει να κανω αφου κατεθεσα τα χαρτια μου για συνταξη και θελω να παγωσω τις δοσεις εως οτου παρω τη συνταξη οποτε και θα πληρωσω τις δοσεις ολες μαζι?
 16. re 8a shkosete to mpourdelothlefono sas
  ena mhna prospa8w na milhsw me kapoion apo ekei mesa alla einai adunaton eimai nhsi kai prepei telika na anaibw panw oust!!! diaolo!!!
 17. Αγαπητοί κύριοι,

  Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων επιλέγει το Τ.Π.Δ. για να λάβει δάνεια -ιδιαίτερα στεγαστικά πρώτης κατοικίας ή επισκευαστικά.

  Όμως οι συνεχόμενες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν δυσκολέψει υπέρμετρα όχι μόνο την διαβίωση μας αλλά αποτελούν πλέον κίνδυνο για την επιβίωσή μας.

  Τα δάνεια τα οποία συνομολογήσαμε με το Ταμείο βασίστηκαν και εγκρίθηκαν με κάποιες δεδομένες αποδοχές. Άλλωστε το Ταμείο χορηγεί δάνεια με βάση ότι μέχρι το 60% των μηνιαίων αποδοχών μπορεί να κατευθύνεται σε τοκοχρεολυτικές δόσεις. Η νέα μισθολογική πραγματικότητα δείχνει ότι αυτή τη στιγμή οι τοκοχρεολυτικές δόσεις αποτελούν πολύ πάνω από το 60% των μηνιαίων αποδοχών. Συνυπολογίζοντας ότι οι δόσεις παρακρατούνται από την μισθοδοσία είναι σαφές ότι με το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό είναι σχεδόν αδύνατο να επιζήσει κανείς.

  Με το νέο μισθολόγιο ακόμα και εάν προβεί ο δανειολήπτης σε ρύθμιση επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής, η δόση υπερβαίνει κατά πολύ το 60 % του μισθού.

  Καθίσταται λοιπόν απαραίτητο
  § να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού κατά 1% τουλάχιστον
  § ή να υπάρξει «κούρεμα» του κεφαλαίου κατά 20% τουλάχιστον ώστε να είναι εφικτή η ΕΠΙΒΙΩΣΗ –για διαβίωση δεν συζητάμε πλέον –του δανειολήπτη.

  Θεωρούμε ότι το Τ.Π.Δ. ανταποκρινόμενο στους κοινωνικούς-πρωτίστως- σκοπούς που επιτελεί θα αφουγκραστεί αυτή την επιτακτική ανάγκη μείωσης των επιτοκίων ή «κουρέματος» του αρχικού κεφαλαίου, επιδεικνύοντας κατανόηση σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες και θα ανταποκριθεί στο απολύτως δίκαιο αίτημά μας.

  Με εκτίμηση

  (υπογραφή)
  το παραπανω αποτελει ενα κειμενο που κατα τη γνωμη μου μπορει να αποσταλει υπογεγραμενο απο οσους επιθυμουν στο ΤΠΔ. τα στοιχεια (ονοματεπωνυμο, ταυτοτητα)των δανειοδοτουμενων μπορει να μαζεψει ειτε ενας αντιμιστρειτορ. καλο θα ειναι να δημοσιοποιηθει οπου κρινει ο καθενας απαραιτητο και να μπει μια ημερομηνια προς το τελος νοεμβρη οπου και θα αποσταλει. φυσικα επιδεχεται παρατηρησεις, διορθωσεις ή οτι αλλο αρκει να γινουν ολα εν ευθετω χρονο.Φυσικα καλο θα ειναι να στειλει και ο καθενας απο μονος του ενα αιτημα ατομικο προς το ΤΠΔ με στοιχεια για το δανειο του απαιτωντας μειωση επιτοκιου ή κουρεμα κεφαλαιου.
  επισης ας αποσταλει -εαν επιθυμει οποιοσδηποτε -και προς πολιτικους ή/και κομματικους φορεις ειτε σαν ομαδικο κειμενο ειτε ο καθεις ατομικα την περιπτωση του αλλα παντα εστιαζομενος στην μειωση επιτοκιου ή στο κουρεμα. ο λογος ειναι για να διεκδικουμε ακριβως τα ιδια. Ενημερώστε γνωστούς δικηγόρους που θα ήθελαν να αναλάβουν μια τέτοια διεκδίκηση που αφορά πολλούς.
Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book