logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

ΛΟΥΤΡΑ ΣΤΑ ΘΕΡΜΑ Έργο πνοής για τη Νιγρίτα άνω των 50 εκατ. ευρώ

Στην κατηγορία: Οικονομία
Ημερομηνία: 07/08/2009
Σελίδα εκτύπωσης
Με επενδυτική πρόταση, που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να δώσει αναπτυξιακή “ανάσα” στην περιοχή της Νιγρίτας Σερρών η εταιρεία Βισάλτης ΑΕ. Ειδικότερα η σερραϊκή επιχείρηση κατέθεσε πρόταση αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών των Θερμών Νιγρίτας, που βρίσκονται σε ακίνητο της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), έκτασης 250 στρεμμάτων.

Google Adsense Center

Της Μπέττυς Κυριακίδου

“Η πρόταση κατατέθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια και ακόμη αναμένουμε την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου”, επισημαίνει -μιλώντας στη “Μ”- ο διευθυντής της Βισάλτης, Θεόδωρος Γλερίδης, συμπληρώνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές δεσμεύτηκαν ότι μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται να προχωρήσει η ΕΤΑ στη σχετική προκήρυξη.
Το business plan που κατέθεσε η εταιρεία -το μοναδικό που αφορά στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής- αφορά στη δημιουργία:
- ξενοδοχείου τριών αστέρων και 200 κλινών,
- ξενοδοχείου πέντε αστέρων και 400 κλινών,
- συνεδριακού κέντρου δυναμικότητας έως 2.000 ατόμων,
- αθλητικού κέντρου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γλερίδη, η Βισάλτης είναι έτοιμη να προσαρμόσει το επενδυτικό της σχέδιο στις προϋποθέσεις που θα θέσει η ΕΤΑ, προκειμένου να παραχωρήσει την εν λόγω έκταση.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η επένδυση θα δημιουργήσει περίπου 100 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι δώσει το έναυσμα για την εκκίνηση παράπλευρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
“Η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου θα δώσει αναπτυξιακή ‘πνοή’ στη Νιγρίτα, μια περιοχή ερημωμένη, με το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο νομό”, υπογράμμισε ο ίδιος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Βισάλτης στοχεύει στην προώθηση αφενός του ιαματικού τουρισμού και αφετέρου και άλλων μορφών όπως ο περιηγητικός, ο αθλητικός και ο θρησκευτικός τουρισμός, προσελκύοντας επισκέπτες από τη χώρα μας και από το εξωτερικό.
Σε περίπτωση που αναλάβει την υλοποίηση του έργου, συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με στρατηγικό επενδυτή, καθώς ήδη εταιρείες του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την εμπλοκή τους στο project.
“Τα λουτρά είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα και υπολειτουργούν. Μόνο δύο μήνες το χρόνο υποδέχονται επισκέπτες, τη στιγμή που πάγιο αίτημα των κατοίκων του νομού, συλλόγων και φορέων είναι η 12μηνη λειτουργία τους”, εξήγησε ο κ. Γλερίδης.

ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΕΡΑΚΙΝΑ
Στο μεταξύ και αναμένοντας την προκήρυξη από την ΕΤΑ, η Βισάλτης ανέλαβε πριν δύο μήνες τη λειτουργία του δημοτικού ξενοδοχείου “Γερακίνα”, του σήματος-κατατεθέν της Νιγρίτας για 25 χρόνια (με το δικαίωμα επέκτασης του συμβολαίου για άλλα 25).
Με την εν λόγω κίνηση προετοιμάζει το έδαφος για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, υλοποιώντας επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 εκατ. ευρώ.
“Στο πλαίσιο της επένδυσης, φέραμε ιαματικό νερό από το γεωθερμικό πεδίο των Θερμών για τη λειτουργία κέντρου υδροθεραπείας και προχωρούμε στην πλήρη ανακαίνιση της μονάδας και της αίθουσας εκδηλώσεων”, υπογράμμισε ο ίδιος.
Ήδη η προσπάθεια της εταιρείας άρχισε να αποδίδει καρπούς, καθώς η πληρότητα του “Γερακίνα” διαμορφώνεται στο 40%. “Μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, της προσέλκυσης των φίλων του ιαματικού τουρισμού, εμπορικών αντιπροσώπων, αλλά και εν γένει επισκεπτών του νομού δρομολογούμε την σταδιακή αύξηση της μέσης ετήσιας πληρότητας”, τονίζει ο κ. Γλερίδης. Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο είναι δύο αστέρων, δυναμικότητας 27 δωματίων.
Τέλος και στο πλαίσιο της ενασχόλησής της με τον ιαματικό τουρισμό, η εταιρεία σχεδιάζει την παραγωγή καλλυντικών spa, με βάση τη σπιρουλίνα, σε συνεργασία με εταίρο που παράγει το συγκεκριμένο φυτό, το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφύεται μόνο στη Νιγρίτα. Ήδη, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γλερίδης, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών και από εταιρείες του Καναδά.


Η φήμη τους κρατά από την αρχαιότητα

Τα Θερμά Νιγρίτας πήραν όνομά τους από τις θερμές πηγές της περιοχής, οι ιαματικές ιδιότητες των οποίων έδωσαν από την αρχαιότητα φήμη στην περιοχή. Επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας χτίστηκαν τα δημόσια λουτρά (Θέρμες) που σώζονται στο ύψος των πηγών.
Τα Θερμά (που βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα νότια της Νιγρίτας) “φιλοξενούν” το μεγαλύτερο γεωθερμικό πεδίο της Ελλάδας.

Οικονομία

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 8
Τρέχουσα αξιολόγηση: 4.3

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 
Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book