logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

37 νέα σούπερ μάρκετ δημιουργούν 600 θέσεις εργασίας

Στην κατηγορία: Οικονομία
Ημερομηνία: 11/02/2009
Σελίδα εκτύπωσης
five_col_2Σχεδιάζει εξαγορές και 15 νέα καταστήματα ο Μασούτης. Συνεχίζει την επέκτασή της στην ελληνική αγορά η γερμανική αλυσίδα Aldi. Δώδεκα νέα σούπερ μάρκετ στη Μακεδονία αλλά και τη Θεσσαλία από την αλυσίδα Αρβανιτίδης.

Google Adsense Center

ΜΑΣΟΥΤΗΣ Σχεδιάζει εξαγορές και 15 νέα καταστήματα

Της Μαρίας Μαθιοπούλου

Σε επαφές με μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανά την Ελλάδα με στόχο εξαγορές βρίσκεται ο βορειοελλαδικός όμιλος "Μασούτης", που εν μέσω κρίσης συνεχίζει την ανάπτυξή του με νέες επενδύσεις 16,1 εκατ. ευρώ εντός του 2009.

Στο πλαίσιο αυτών των επενδύσεων η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ελλάδας δρομολογεί τη δημιουργία δεκαπέντε νέων καταστημάτων αλλά και ανακαινίσεις υφιστάμενων, προσθέτοντας περί τις 400 νέες θέσεις εργασίας στο εργατικό δυναμικό των 4.500 ατόμων. Έτσι ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων της αλυσίδας θα φτάσει τα 200 εντός του έτους.

Τα νέα καταστήματα θα ανοίξουν τις πύλες τους στο Ασβεστοχώρι, την Καστοριά, τη Θεσσαλονίκη, τη Νιγρίτα Σερρών, την Κομοτηνή, την Αριδαία, το Μαρμαρά, την Ασπροβάλτα, την Τούζλα, τα Γιαννιτσά και την Κοζάνη.

Παράλληλα η βορειοελλαδική αλυσίδα, σε μία προσπάθεια να δείξει το κοινωνικό πρόσωπό της εν μέσω της κρίσης και να τονώσει την κατανάλωση, αρχίζει άμεσα πρόγραμμα μείωσης τιμών -που θα μεταφραστεί σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ- για 700 με 1.000 κωδικούς προϊόντων, των λεγόμενων “ψυχολογικών”, ήτοι πρώτης ανάγκης, τα οποία παράγουν και το 27% του τζίρου της. Έπειτα από μία μικρή κάμψη της κατανάλωσης στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 ο Ιανουάριος άρχισε για την αλυσίδα με αυξημένο τζίρο κατά 6%, ενώ θετικές είναι και οι πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

“Ο καταναλωτής είναι αυτός που αποφασίζει. Η συμβουλή μου είναι να πηγαίνει εκεί όπου είναι ευχαριστημένος από όλες τις πλευρές τόσο όσον αφορά την ποιότητα όσο και τις τιμές”, σημειώνει στη “Μ” ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Διαμαντής Μασούτης. Τονίζει δε πως η κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά των σούπερ μάρκετ, εξηγώντας πως πολλές μικρές αλυσίδες αισθάνονται ήδη έντονες τις πιέσεις και αναζητούν αγοραστή.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σύντομα, ενώ σημειώνει πως αρκετές μικρές αλυσίδες παρασυρμένες από την αναπτυξιακή δυναμική προηγούμενων ετών υπερέβησαν τις δυνατότητές τους, ευρισκόμενες σήμερα σε δυσμενή θέση. Αναφερόμενος στους μεγάλους παίκτες και σε πιθανές στρατηγικές συμμαχίες στον κλάδο ο κ. Μασούτης δεν βλέπει κινητικότητα τουλάχιστον για διάστημα ενός έτους. Επισημαίνει πάντως πως η Μασούτης ούτε αποτελεί ούτε επιθυμεί να είναι στόχος εξαγοράς.

ΚΕΡΔΗ 17,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2008

Στη χρήση του 2008 ο κύκλος εργασιών της Μασούτης αυξήθηκε κατά 6,3%, στα 574,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 17,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3%. Μάλιστα το 2008 υλοποιήθηκαν επενδύσεις 16 εκατ. ευρώ για δέκα νέα καταστήματα. Για την τρέχουσα χρήση εκτιμάται ότι η ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών θα κινηθεί στο 5% με 6%. Το μερίδιο αγοράς της Μασούτης στη Βόρεια Ελλάδα φτάνει το 37%, ενώ πανελλήνια βρίσκεται περίπου στο 10%.

Την επόμενη εβδομάδα ο όμιλος θα καταθέσει το φάκελο για την απόκτηση οικοδομικής άδειας για τη δημιουργία κεντρικών αποθηκών σε οικόπεδο που απέκτησε στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, όπου και θα υλοποιήσει επένδυση 30 εκατ. ευρώ.

 

________________________________________________________________

ALDI Συνεχίζει την επέκτασή της στην ελληνική αγορά η γερμανική αλυσίδα

Της Λίνας Τσιρέκα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα μας η αλυσίδα hard discount Aldi, η οποία μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2009 αναμένεται να προσθέσει άλλους δέκα κρίκους-καταστήματα. Με την ολοκλήρωση των νέων καταστημάτων, δύο στη Θεσσαλονίκη (σε Θέρμη και Ωραιόκαστρο) και από ένα σε Κομοτηνή, Λαμία, Λιβαδειά, Νάουσα, Ξάνθη, Ιστιαία, Φάρσαλα και Χρυσούπολη Καβάλας, o αριθμός τους θα φτάσει τα 22, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να αριθμούν τα 42. Η γερμανική αλυσίδα σε βάθος δεκαετίας στοχεύει να λειτουργούν 400 καταστήματα στη χώρα μας.

Κατʼ έτος σύμφωνα με τη διοίκηση θα δημιουργούνται περί τα 30 με 40 καταστήματα, ενώ η είσοδος σε κεντρικούς δήμους της Αττικής δρομολογείται το 2012. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα για τη χώρα μας φτάνει περί το 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία πέντε logistic centers (σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα, Λάρισα και Κρήτη), τα οποία θα τροφοδοτούν τα καταστήματα της γερμανικής αλυσίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στην Aldi Ελλάς απασχολούνται περίπου 480 άτομα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθούν σε 600 και μακροπρόθεσμα σε 3.000.

Η γερμανική αλυσίδα, που έκανε την είσοδό της στη χώρα μας ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, αποσκοπεί να αποσπάσει το 20% της εγχώριας αγοράς. Στην Αττική σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται 25 καταστήματα, για τα οποία έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες. Να σημειωθεί ότι η Aldi μέχρι σήμερα έχει εξαγοράσει πάνω από 100 ακίνητα σε όλη τη χώρα, τα οποία προορίζει για καταστήματα.

 

________________________________________________________________

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ 12 νέα σούπερ μάρκετ σε Μακεδονία και Θεσσαλία

Σε επαφές για την ενοικίαση τριών καταστημάτων της σερραϊκής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Χαβαλές, η οποία ανέστειλε τις δραστηριότητες της, βρίσκεται η διοίκηση της βεροιώτικης αλυσίδας Αρβανιτίδης.

Η εταιρεία, όπως εξήγησε στη “Μ” ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Αρβανιτίδης, στοχεύει για τη φετινή χρονιά στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της με τη δημιουργία δώδεκα νέων καταστημάτων τόσο στη Μακεδονία όσο και στη Θεσσαλία εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει αλλάξει τα χαρακτηριστικά των καταναλωτών. Οι πελάτες μας, σημειώνει ο κ. Αρβανιτίδης, είναι αλήθεια ότι έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απαραίτητα, εγκαταλείποντας προϊόντα που ίσως θεωρούνται είδη πολυτελείας.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης έκλεισε την περσινή χρονιά με τζίρο 235 εκατ. ευρώ έναντι 220 εκατ. ευρώ το 2007. 

Οικονομία

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 9
Τρέχουσα αξιολόγηση: 3.35

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 
Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book